• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Bílá mouka a vejce, to není vůbec tak hrozný :) Jako jo, kdyby to byl jediný základ stravy, ale to u vás evidentně není...

    Já dneska vařila bramboračku. Svojí první v životě. Hned si připadám dospělejší :) A holce chutnala, i když jedla jenom tu zeleninu...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: no tak jasně, ale domácí knedle s vejcem podle mě takový zlo nejsou, horší jsou kupovaný polotovary s glutamáty, uzeniny atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: myslíš knedle s vejcem nebo řízek?
    No zdravá kuchyně to zrovna není, jedno samá bílá mouka a druhý smažený :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jak prasárna, paráda náhodou!
    u nás si taky bere muž druhý den do práce to co vařím k obědu pro nás

    a pro nás s mužem budou zítra pikantní zapečené tortilly s masem a sýrem + zeleninový salát + zakys. smetana s česnek + limeta
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak tento týden u nás:
    pondělí - holandský řízek z mletého krůtího masa (pokus, krůtí zbylo z víkendu a muselo se sníst, ale s mixem hovězí-vepřové mi to chutná nějak víc) s brkaší
    úterý - dýňové rizoto s parmazánem
    středa - těstoviny s krůtou a smetanovou omáčkou
    čtvrtek - knedlíky s vajíčkem (prasárna, ale oba moji chlapi to milujou...)
    pátek - bez nápadu, ale mám tam krůtí řízky, tak buď nějak plněné nebo obyč smažené? taky prasárna, ale mládě se po nich může utlouct a ono to prostě potěší, když sní večeři sám a bez boje :-)
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    TRISSIE: Jo, my s mužem si taky často bereme zbytky od večeře na příští den k obědu, tím jsou teplý večeře praktický. Jinak Domi má obědy ve školce, což je pro mě obrovská úleva oproti rodičovské, kdy jsem musela vařit každý den.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: nestane... zvlášť teda když to nejí už teď :-)

    SRETSIS: já se snažím vařit teplé večeře ze tří důvodů:
    1) abychom se jako rodina sešli u jednoho stolu (což by tedy šlo asi i s tím rohlíkem)
    2) muž kolikrát vůbec v práci ani nejde na oběd, protože se snaží mít rychle hotovo, aby mohl brzo domů za náma
    3) zbytky! většinou zbyde minimálně na oběd pro muže do práce (takže ušetříme peníze - v centru je to za oběd stovka i víc, jen to hvízdne - a on šetří čas, když se nají v kuchyňce a nikam nejde), a dost často i pro mě s Pavlem, takže to v poledne jen ohřeju. A když třeba Pavel obědvá ve školce a není tu nic od večeře, tak já se odbydu jen chlebem nebo cereáliemi, a kdyby pak ani večeře nebyla, tak nemám vlastně ani jedno pořádné jídlo za celý den.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    TAPINA: Já myslím, že dřív bylo běžné jíst jen studené večeře, alespoň podle komentářů starší generace, ale mě třeba připadá divný podávat jen rohlík s něčím, a když to máme, je to z nouze, když se nestíhá. Na druhou stranu ale docela často máme třeba palačinky/topinky/těstoviny se sýrem, což asi není o nic moc lepší varianta, jen se mi zdá, že s rozvojem časopisů a pořadů o vaření se vžil zvyk vařit častěji, nevím.


    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já normálně ruším teplá jídla a prdím na to, stejně to nejí. Stane se něco dítěti, které bude nějakou dobu žít na kombinaci pečivo, ovoce, mléko, tvaroh? Nestane.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: já na těchhle jídlech miluju, že v tu podvečerní dobu, kdy jsou děti nejprotivnější (aspoň ty moje bývají docela často už utahané a přetažené, když třeba odpoledne nespaly dobře), už nemusím dělat vůbec nic! Jen nachystat na stůl.

    Když jsem ještě holky kojila neb krmila z ruky (teď už si s malou pomocí složené deky lahve drží samy), tak nám krmení pravidelně vycházelo od 17:30 do 18:30 - přežívali jsme jen na one pot jídlech z trouby.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jo, pekla jsem na 150°C - příště je tam šoupnu na dýl :) ale je to výborný, na dnešek máme ještě
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: tak to jsem ráda, že chutnalo!
    tu dobu pečení... mě napadlo, já to peču na 180C, tak to asi ta hodina na brambory stačí, ale jestli to pečeš na 150C, tak to určitě chce víc :-(
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    jinak my tento týden:

    rizoto s kohoutím masem, který zbylo po obrání na vývar + rýže vařená ve vývaru + zelenina: dýně na kostičky, paprika a mražené fazolky a kukuřice

    francouzské brambory (od babičky)

    krůtí stehna dle trissie receptu s bramborem a zeleninou (mraž. baby karotky a fazolky) ve výpeku.v
    výborné, jen musím příště doladit tu dobu pečení, asi jsem brambory přidala pozdě, tak jsme včera s toničkou dlouho čekaly, než byly měkké

    polévky: květáková a dýňová

    zítra je tonička u babičky, tak si s mužem uvaříme něco pořádně ostrýho, co ona nejí
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    PETATA: já myslím, že maso se zeleninou a přílohou je pro 11m dítě zajímavý dost :)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    PETATA: radí mamája

    Suroviny: 50 g telecího masa, 2 růžičky brokolice, 50 g mladé kedlubny, 4 dl vody, petrželová nať, 3 brambory, 3 polévkové lžíce kojeneckého (nebo mateřského) mléka, špetka kmínu.

    Postup: Telecí maso umyjte a vařte do poloměkka. Přidejte očištěnou a rozebranou brokolici a kedlubnu a dovařte. Poté maso se zeleninou sceďte, pokrájejte na kousky a rozmixujte najemno. Vytvarujte malé kuličky a posypte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s bramborovou omáčkou.

    Příprava omáčky: Brambory uvařte do měkka ve vodě s kmínem. Rozmačkejte a vytvořte přidáním mléka kaši. Dobře zamíchejte.
    (vhodné od ukon. 6m)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Holky, prosím poraďte, jak s telecím masem
    Pro 11m. dítě

    Do papiňáku v kuse se zeleninou? Nebo se z toho dá vykouzlit něco zajímavějšího?
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    TRISSIE:

    Pečená zelenina s bramborem a mozzarelou/kuřetem
    3 Rajčata
    1 menší lilek
    1 malá cuketa
    1 středně velká oranž. paprika
    10 menších brambor (jsou míň moučné)
    130g mozzarely
    1 menší cibule
    sůl pepř(maličko)
    po lžičce: Paprika sladká, kmín, tymián
    6lžic oliv. oleje, lépe pokrutinového, extravirg. není vhodný pro tepelnou úpravu

    (na kuřecí : 2 kuř. prsa, lžička másla, špetka soli)
    Zeleninu na plátky kromě cibule, tu na kostičky, všechno do peč. sáčku, okořenit zakapat olejem
    zavázat zatřást, na 180° na 30 min. do trouby. Vyklopit do salátový mísy a přidat:
    -buďto udělate kuřečí prso na přírodno, rozkrájíte a zamícháte do zeleniny, nebo jen nakrájíte mozzarelu a přidáte jí do zeleniny.
    u nás to sklidilo úspěch u malých i velkých a díky konzistenci to zvládnul prťous (3r) zbaštit sám lžičkou ;)

    jinak jako dezert, tvarohová bomba z piškotů a džemu

    Kokos
    tvaroh 500g
    Jam dle vlastního výběru tak 5 lžic
    pokud není jam sladký ale kdyselý (1 lžička toho čím sladíte)
    2 velké pytlíky piškotů opavia
    lžička másla

    Tvaroh,Jam,sladidlo protáhnem šlehačem do hladka
    1l misku vymažeme máslem vymažem kokosem
    vrstvíme piškoty/směs tvarohu/piškoty horní vrstva musí být piškoty
    nechat ztuhnout 3h v lednici
    vyndáme ven, vykolpíme *

    *tip: 2l hrnec naplníme horkou vodou z kohoutku a na minutu do ní mísu s dezertem ponoříme (máslo se rozpustí a bomba jde krásně vyklopit
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HABRENKA: ježiš, to mi připomnělo Přemka, který k dýňový polívce musí mít kousky chleba a hází si je do polívky a jí jen lžičku s kouskem chleba a k hráškovému krému vyžaduje "čočonek" (krutonek). Krutony vyžaduje obecně do polívky, musíme mu vysvětlovat, že ne ke každé polévce se ale dávají:oD
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    dneska byl k obedu vylitanej ptacek s ryzi, co varila kamaradka, dite to snedlo jen diky tomu, ze jsem ji na kazdou lzicku dala kus okurky, zacina to byt taky vesele... kazdopadne omacky s knedlikem ma rada, testoviny, rizota, proste uz "zamichane", brambory obcas vezme na milost zapecene (a nebo bramboraky, ale to sem nemuzu psat ;-) )
    zitra bude bramboracka a sunkofleky od tchyne (nemame kuchyn, chybicka se vloudila...), hovezi sni s rajskou nebo svickovou, gulas nechtela :D, to jen knedlik, omacku a cibuli (jo, sebrala nam ji a snedla, syrovou, pry mnam... ale kdyz pak na vas takovy stravnicek roztomile krkne, stoji to za to...)
    polevky moc nechce, blbe se to ji, takze jedine fakt huste, vyvar tedy u nas konci do vareni (taky dobre :) )
    na svaciny ovoce, kdyz je napeceno, tak co je napeceno, tvaroh/jogurt/ovocna slozka dle aktualni nabidky
    jinak hlavni jidla vesmes jime vsichni stejna, ja si pripadne dosolim, muz se naucil temer nekorenit.
    to jen tak strucny prehled, u nas se proste toci jidla vesmes ta sama porad dokola, nikomu to nevadi, nakupujem podle toho, co je zrovna pekne, nebo v akci a pak to nejak namicham a zatim dobry...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Sója je ohledně lepku ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam