• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: myslíš, že se jako s třema dětma dělám s domácíma knedlema, abych je pak usmažila s vajíčkem? Knedlík byl z obchodu, domácí jsem ochotná dělat tak maximálně ke svíčkové :-)
    a teda teď mám předběžně slíbenou doma krmenou kachnu, tak k té bych asi byla ochotná ten knedlík udělat taky, abych ji uctila.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Můžu poprosit o tipy na nějaké zdravé dětské pomazánky? Když mi to dítě teda momentálně žije na namazaných chlebech, tak ať to není pořád máslo a lučina :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Vůbec to sem nepatří ale snad se nebudete zlobit
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Tak nějak. Já kdybych vařila teplé večeře, tak to dopadne tak, že dítě to úplně odmítne (mnohokrát vyzkoušeno), muž to sice sní, ale pak se za 2 hodiny "dojí" chlebem (asi je na něm už závislý, z let kdy žil sám to byla pravděpodobně jeho jediná strava :-). Dcera bohužel asi zdědila chutě po něm = mastné, smažené, pečivo, mléčné výrobky všeho druhu (to je úplný opak toho, co já ráda, takže je docela těžký vařit pro nás dvě zároveň). Tak se jim aspoň snažím dělat nějaké pomazánky na ty chleby, zeleninové (kde dítě nepozná, že je to zelenina), luštěninové atd. Cokoliv co vypadá jako zelenina, tak nepozře, tudíž to musím takhle kamuflovat, dělám třeba i omáčky z různých druhů zeleniny atd.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Bílá mouka a vejce, to není vůbec tak hrozný :) Jako jo, kdyby to byl jediný základ stravy, ale to u vás evidentně není...

    Já dneska vařila bramboračku. Svojí první v životě. Hned si připadám dospělejší :) A holce chutnala, i když jedla jenom tu zeleninu...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: no tak jasně, ale domácí knedle s vejcem podle mě takový zlo nejsou, horší jsou kupovaný polotovary s glutamáty, uzeniny atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: myslíš knedle s vejcem nebo řízek?
    No zdravá kuchyně to zrovna není, jedno samá bílá mouka a druhý smažený :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jak prasárna, paráda náhodou!
    u nás si taky bere muž druhý den do práce to co vařím k obědu pro nás

    a pro nás s mužem budou zítra pikantní zapečené tortilly s masem a sýrem + zeleninový salát + zakys. smetana s česnek + limeta
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak tento týden u nás:
    pondělí - holandský řízek z mletého krůtího masa (pokus, krůtí zbylo z víkendu a muselo se sníst, ale s mixem hovězí-vepřové mi to chutná nějak víc) s brkaší
    úterý - dýňové rizoto s parmazánem
    středa - těstoviny s krůtou a smetanovou omáčkou
    čtvrtek - knedlíky s vajíčkem (prasárna, ale oba moji chlapi to milujou...)
    pátek - bez nápadu, ale mám tam krůtí řízky, tak buď nějak plněné nebo obyč smažené? taky prasárna, ale mládě se po nich může utlouct a ono to prostě potěší, když sní večeři sám a bez boje :-)
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    TRISSIE: Jo, my s mužem si taky často bereme zbytky od večeře na příští den k obědu, tím jsou teplý večeře praktický. Jinak Domi má obědy ve školce, což je pro mě obrovská úleva oproti rodičovské, kdy jsem musela vařit každý den.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: nestane... zvlášť teda když to nejí už teď :-)

    SRETSIS: já se snažím vařit teplé večeře ze tří důvodů:
    1) abychom se jako rodina sešli u jednoho stolu (což by tedy šlo asi i s tím rohlíkem)
    2) muž kolikrát vůbec v práci ani nejde na oběd, protože se snaží mít rychle hotovo, aby mohl brzo domů za náma
    3) zbytky! většinou zbyde minimálně na oběd pro muže do práce (takže ušetříme peníze - v centru je to za oběd stovka i víc, jen to hvízdne - a on šetří čas, když se nají v kuchyňce a nikam nejde), a dost často i pro mě s Pavlem, takže to v poledne jen ohřeju. A když třeba Pavel obědvá ve školce a není tu nic od večeře, tak já se odbydu jen chlebem nebo cereáliemi, a kdyby pak ani večeře nebyla, tak nemám vlastně ani jedno pořádné jídlo za celý den.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    TAPINA: Já myslím, že dřív bylo běžné jíst jen studené večeře, alespoň podle komentářů starší generace, ale mě třeba připadá divný podávat jen rohlík s něčím, a když to máme, je to z nouze, když se nestíhá. Na druhou stranu ale docela často máme třeba palačinky/topinky/těstoviny se sýrem, což asi není o nic moc lepší varianta, jen se mi zdá, že s rozvojem časopisů a pořadů o vaření se vžil zvyk vařit častěji, nevím.


    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já normálně ruším teplá jídla a prdím na to, stejně to nejí. Stane se něco dítěti, které bude nějakou dobu žít na kombinaci pečivo, ovoce, mléko, tvaroh? Nestane.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: já na těchhle jídlech miluju, že v tu podvečerní dobu, kdy jsou děti nejprotivnější (aspoň ty moje bývají docela často už utahané a přetažené, když třeba odpoledne nespaly dobře), už nemusím dělat vůbec nic! Jen nachystat na stůl.

    Když jsem ještě holky kojila neb krmila z ruky (teď už si s malou pomocí složené deky lahve drží samy), tak nám krmení pravidelně vycházelo od 17:30 do 18:30 - přežívali jsme jen na one pot jídlech z trouby.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jo, pekla jsem na 150°C - příště je tam šoupnu na dýl :) ale je to výborný, na dnešek máme ještě
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: tak to jsem ráda, že chutnalo!
    tu dobu pečení... mě napadlo, já to peču na 180C, tak to asi ta hodina na brambory stačí, ale jestli to pečeš na 150C, tak to určitě chce víc :-(
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    jinak my tento týden:

    rizoto s kohoutím masem, který zbylo po obrání na vývar + rýže vařená ve vývaru + zelenina: dýně na kostičky, paprika a mražené fazolky a kukuřice

    francouzské brambory (od babičky)

    krůtí stehna dle trissie receptu s bramborem a zeleninou (mraž. baby karotky a fazolky) ve výpeku.v
    výborné, jen musím příště doladit tu dobu pečení, asi jsem brambory přidala pozdě, tak jsme včera s toničkou dlouho čekaly, než byly měkké

    polévky: květáková a dýňová

    zítra je tonička u babičky, tak si s mužem uvaříme něco pořádně ostrýho, co ona nejí
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    PETATA: já myslím, že maso se zeleninou a přílohou je pro 11m dítě zajímavý dost :)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    PETATA: radí mamája

    Suroviny: 50 g telecího masa, 2 růžičky brokolice, 50 g mladé kedlubny, 4 dl vody, petrželová nať, 3 brambory, 3 polévkové lžíce kojeneckého (nebo mateřského) mléka, špetka kmínu.

    Postup: Telecí maso umyjte a vařte do poloměkka. Přidejte očištěnou a rozebranou brokolici a kedlubnu a dovařte. Poté maso se zeleninou sceďte, pokrájejte na kousky a rozmixujte najemno. Vytvarujte malé kuličky a posypte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s bramborovou omáčkou.

    Příprava omáčky: Brambory uvařte do měkka ve vodě s kmínem. Rozmačkejte a vytvořte přidáním mléka kaši. Dobře zamíchejte.
    (vhodné od ukon. 6m)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Holky, prosím poraďte, jak s telecím masem
    Pro 11m. dítě

    Do papiňáku v kuse se zeleninou? Nebo se z toho dá vykouzlit něco zajímavějšího?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam