• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PETATA
    PETATA --- ---
    ja taky vymyslim jidla podle nalady a chuti a podle toho nakupuju
    nekdy treba koupim maso na trhu a pak ho nemam kdy udelat a tesne pred koncem ho dam do mrazaku...
    jsem porad nekde pryc, vracime se domu pozde, takze nakupovat neco dopredu moc nema cenu
    doma mam jen zaklad
    na nejake urcite teple jidlo se treba chystam i tyden, nez se na nej dostane :)

    vcera zrovna cerstve testoviny s kurecim masem a spenatem ve smet.omacce

    ty testoviny si taky casto koupim cerstve a pak kolem nich chodime tyden
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nebo teda obměny ve stylu to, co mělo být na čtvrtek, bude v úterý a naopak, to jo. Nebo se něco naskytne, udělám to a zbytek jídelníčku se posune, to není problém :o) Ale musím mít nějak zorganizováno, že bude co vařit a bude na to nakoupeno, na plánování jídla cestou z práce až v obchodě už nemám kapacitu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    QUAACA: Ryby já kupuju ve specializované prodejně, kde mají pořád čerstvé a dobré, takže když plánuju rybu, při nákupu ji vynechám a zajdu pro ni začerstva. Ale jinak fakt neobměňuju. Potřebuju každý den uvařit jídlo k večeři a připravit si z něj do krabičky na druhý den do práce. Ono při kombinaci rodiny s malým dítětem a práce už není moc prostoru pro nasávání vůní od sousedů :o)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TAPINA: to si moc nedovedu představit, jak funguje v praxi. držíš se toho opravdu nebo různě obměňuješ? např. jdeš ten den do supermarketu, kde mají čerstvou rybu za výhodnou cenu, tak jí koupíš, ale musíš jí druhej den udělat. nebo vůbec nemáš chuť to jídlo vařit, ale dostaneš chuť na něco jinýho, tak to nezměníš? od sousedky voní řízky, napadne tě, že jste je taky dlouho neměli.
    ale je to asi o povaze, pro mě by to bylo stresující, mít nějakou listinu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Já plánuju rodinný jídelníček předem a jednou týdně podle toho plánu nakupuju. Jinak by byl doma pořád jenom chleba s máslem.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ELIZHANNAH: já si nic nikam nepíšu ani neplánuju předem; vařím na co zrovna mám suroviny v lednici nebo na co mám chuť jdu nakoupit. dítě toho většinu nejí, tak jí odeberu podušený maso na cibulce a dám s přílohou. nebo má jen polívku, případně něco co jí (např. rizoto) jí nechám ještě na další den a my si uděláme něco jinýho.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Holky, jak tu čtu ty jídelníčky, to si děláte jídelníčky předem, nebo zpětně píšete podle kalendáře, co jste který den vařily? Já už jsem zkoušela plánovat předem, ale jde mi to ztuha. Spíš mám období, kdy píšu do kalendáře, co jsem kterej den vařila a pak se zpětně inspiruju, že tohle už dlouho nebylo, tak že bych to mohla uvařit. Ale štve mě, že nic není tutovka, vždycky je velké překvapení, jestli dané jídlo bude dítě jíst.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    tento týden, zapečená panenka se smetanou, sýrem, šťouchaný brambor (babička)
    marinovaná minutková krkovice (olej, vejce, solamyl, koření gyros, 2 lžíce hořčice, zakysaná smetana), brambor
    hovězí plátek s rýží (babička)
    čína/vepřové kostky s rýží
    řízek s bramb.kaší
    a právě jsem dopekla krůtí sekanou s kapustou a slaninou, je výtečná, snad něco zbyde na zítřek k obědu :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SPIRALOID: ve vsem, co peceme k vanocum, je mouka, cukr a tuk. Takze nemuzu slouzit.

    a neni na tom nic k obdivovani. kdyz uz jsem to porodila, tak to prece neutopim
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    BALAENA: ja vím že máš doma dost náročného strávníka vzhledem k alergiim. taky tě obdivuju, za to jak to zvládáš.
    a proto bych byla ráda kdyby ses podělila alespoň o jeden ověřený recept, pokud máš v arzenálu něco zdravějšího...

    u nás se pečou tradiční slovenské koláče a zákusky.ja se to ale právě pokouším najít jiné druhy zdravých sladkostí, jelikož ani mě ani mému muži to nevyhovuje. změnili jsme úplně naše stravování a druhy jídel, úplně jsme se odklonili od zdejší tradiční kuchyně. prostě se víc zajímáme o to co jíme.
    přetvářet rodinné recepty tudíž nechci, naším cílem je se jich vzdát.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    TORUVIEL: ja jsem momentálně bez mixéru. dostala jsem nový ale měl chybný motor tak šel na opravu. dostanu se k němu až o vánocích neb je na slovensku. momentálně všechno melu ručně mlýnkem na maso. každopádně dik moc za skvělé tipy!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SPIRALOID: jinak nevím, jak vypadají vaše rodinné recepty, u nás jsme s mamkou zvládly dát dohromady asi osm vyzkoušených druhů bez vajec z toho, co se u nás normálně peklo i dřív, než jsem porodila malého alergika.

    ty první roky, kdy nesměl ani mléko a pšenici, to byl quest, jen bez vajec a ořechů už je to brnkačka
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SPIRALOID: A ještě, tohle mixování ořechů je dost náročné, ne každý mixér to zvládá (já bych si přála, aby to umixoval s co nejmenším množstvím vody na co nejjemnější konzistenci, protože dětem -zejména menším- můžou vadit kousky ořechů). Nejlépe se takhle pracuje s kešu (namočenými den předem), z toho jde vypracovat jemnou hmotu i poměrně nevýkonným mixérem (nebo tyčákem).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SPIRALOID: Sušičku můžeš částečně nahradit troubou, kde si nastavíš teplotu 50st (taky nemám sušičku). Anebo pokud ti nevadí tepelná úprava, tak lze i mírně popéct.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    TORUVIEL: raw cukroví se mi hodně líbí. koukala jsem na tu vitarianku.cz. má tam super věci, ale všechno suší v sušičce kterou nemám...
    tyhle kuličky co máš ověřené se nesuší, paráda! tak ty určitě vyzkouším. díky moc!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SPIRALOID: Tak to se můžeš hodně inspirovat v tom stylu raw, tam se hodně pracuje s všeljak mletými ořechy a ovocem atd. Když budeš googlit raw cukroví nebo raw christmas sweets, vypadne ti toho mnoho. Třeba toto se mi taky osvědčilo http://veganotic.blogspot.cz/2012/09/superchutne-raw-kulicky.html
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    BALAENA: pardon, že jsem si dovolila říct, že to není co jsem hledala. zdravé pro mě asi znamená něco jiného, to že je to bez vejce je jen polovina mého požadavku. že můžu zaměnit bílou mouku za celozrnnou vím, bohužel to ale neřeší všechno- 250g hery, 150g moučkového cukru atď...
    kdybych měla čas na vlastní experimenty, tak asi neprosím o existující recepty na zdravé cukroví bez vajec. nechápu proč máš potřebu hned odmítnout moje vyjádření, i přes to, že jsem za tvoji snahu projevila vděčnost a prostudovala vše co stránka nabízela....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SPIRALOID: šmankote, tak dej místo bílé mouky celozrnnou, v čem je problém. ty recepty nejsou v žádném případě dogma, kterým se musíš do puntíku řídit, ty holky, co tak musejí péct, ale už jednou vyřešily, jak obejít vejce, tak buď se poinspiruješ, nebo si tvoř vlastní cestu...
    KOMAREK
    KOMAREK --- ---
    Trissie: a to je verejny seznam? Ze bych tam nachazela inspiraci casteji;)
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    BALAENA: tak jsem to cukrovy prosla a vubec me nenadchlo. vejce tam sice nejsou, ale zato kvanta cukru, bile mouky a nezdravych tuku /hera atd/. kazdopadne dik za snahu.




    podelim se alespon o recept na orechove ptacky, na ktery jsem nedavo narazila na FB.poprve jsem ho zkousela a podle chuti nasi rodiny jsou moc dobre. nejsou moc sladke, ale to je presne to co nam vyhovuje.
    chtela bych najit vic receptu na tento zpusob, akorat bez toho vejce.

    Rozinkoví ptáčci - aneb další recept Beáta Matyášová. Tentokrát se jedná o zdravé a rozkošné cukroví zároveň.

    Na 2 plné plechy:
    140 g vlašských ořechů
    160 g rozinek
    50 g celozrnné mouky
    2 lžíce citronové šťávy
    1 bílek
    1 lžíce medu
    plátky mandlí na ozdobu
    žloutek na potření

    Nejdříve rozmixujeme oříšky a rozinky najemno, přidáme k nim mouku, citronovou šťávu, bílek a med a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne v lednici.

    Pak těsto rozválíme na plát vysoký 5 mm a vykrajujeme z něho ptáčky. Vykrájené tvary položíme na plech vyložený pečicím papírem a pak do každého vmáčkneme plátek mandle jako křidélko. Ptáčky potřeme žloutkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 10 minut. Po upečení necháme cukroví chvilku chladnout na plechu, pak ho přendáme a nerušeně mlsáme.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam