• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUAACA: Papiňák je super, ale "lepší" kousky masa mi do něj přijdou škoda... A krom toho to vždycky bude "maso plavající v omáčce"... Ale je pravda, že když se snažím vyprodukovat něco jiného než maso v omáčce, pohybuju se mezi extrémy "tuhý" a "suchý".

Takže ve finále vařím maso jako nudličky v omáčce, pečený kuře, pomalu pečený větší fláky ostatního masa, kuře na paprice, různý mletý. To vlastně není tak hrozně úzký výběr, když na to teď koukám! :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ANNNA: +
    ELIZHANNAH: já taky neuměla vařit maso hned, je to dost praxí. a taky je hodně dobrej pomocník papiňák, to je jistota, že bude maso měkký.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNNA: no já se s masem taky moc nekamarádím. Ne, že bych byla někdy doslova vegetarián, ale jistý roky ve mně bylo něco, jako každý maso je jedno kvůli mně zabitý zvíře, takže jsem hodně konzumaci masa omezovala. Následky ve vaření takový, jaký říkáš, taky moc nerozumím masu při nákupu a zpracování. Rozkrájet kuřecí prsa na kostky či nudličky nebo zpracovat mletý maso, to jakž takž, upíct celé kuře, ok, ale zbytek pořád trochu tápu :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    u nas velmi zeleninova polevka do hoveziho vyvaru, nic moc uspech, mne chutnala... rajska s hovezim a testovinami, megauspech, jak jinak... zitra pecene kure na cibuli a mrkvi v balsamicovem octu a malymi brambory, uvidime.
    jinak u nas jedou sladky jidla, domaci (= kynuty se sparenejma ovesnejma vlockama...) livance, tvarohovy i kynuty knedliky, palacinky, neuveritelnej fofr, jakym to mizi... hlavne mne potesily ty tvarohovy knedle s jabkem, tam nic moc zlyho neni a dite uneseny, snedla to driv, nez jsem si sedla...
    lusteniny taky dobry, polivky vubec, ale jak to netece ze lzice, tak dobry...
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    ANNNA: přesně. ne že bych byla programově vegetarián, ale občas sem zjistila, že sem maso neměla třeba 14 dní. teď ho dělám v podstatě jen kvůli dítěti, jinak se vyžívám v cuketách, lilcích, brokolicích, květácích, kuskusech, rejži...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: QUAACA: U nás je to taky hodně dáno tím, že jsem byla roky vegetarián, takže maso moc neumím ani vařit, ani nakupovat... A nemám na to invenci :) S masem se musím často držet receptu, bez masa kouknu a vidím... Dejte mi cuketu, pixlu rajského protlaku, cibuli a česnek a jsem doma. Přihoďte k témuž plátek vepřového a absolutně nevím, co s tím :)
    Dítě naštěstí na bezmasá jídla docela slyší...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    a zde něco pouťových perníčků od nás

QUAACA
    QUAACA --- ---
    TAPINA: tak jestli máš tu možnost jít o to dřív domů, tak není co řešit :)

TRISSIE: i my jíme moc masa na můj vkus, když jsem vařila sama pro sebe, dělala jsem si často jen kuskus se zeleninou nebo lečo, ale dítě maso miluje, když je něco bezmasého, moc tomu nedá.
    my si pro sebe s mužem děláme v létě k večeři hodně salátů, tonička má ráda zeleninu jen tak nakrájenou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: já bych taky chtěla být tak organizovaná... ale realita pak vypadá tak, že prostě mám extrémně dobře zásobený mrazák a spíž a rozumně vybavenou ledničku, takže jsou tu setrvale všechny ingredience tak na 90% toho, co vařím. A vybírám dost často podle toho, co v ledničce potřebuje spotřebovat a podle toho něco vytáhnu z mrazáku a spíže. Ale to souvisí i s tím, že první tři roky, co jsme tu bydleli, tady nebyl žádný obchod, ani večerka, nic, takže jsem se naučila prostě mít všechno doma. A skladovací prostory jsou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: jú, tak to jsem ráda, že jsem inspirativní :-)

my zas na můj vkus jíme maso až moc často, ale na bezmasá jídla absolutně nemám invenci :-/ dřív jsem vařila hodně k večeři jen polévku, jenže malej kolem ní tolik naprasí, že jsem to vzdala. A teda samozřejmě fakt, že musím krom večeře vymyslet i obědy (protože ne vždycky zbyde pro všechny), taky nepomáhá.

jinak od nás z poslední doby, co si vzpomenu (jsem si jistá, že jsem vařila každý den, ale paměť selhává...):
    těstoviny se smetanovou omáčkou s brokolicí a krůtou
    těstoviny s rajčatovou omáčkou a krůtou
    pivovarské vepřové s rýží
    a dneska k obědu slepičí vývar se zeleninou a nudlemi a kuře s nádivkou a žampiony a k tomu brkaše.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Já jsem si i vyrobila krásnou nástěnku na jídelníček, s výměnnými kartičkami... Fungovalo to skvěle. Měsíc :)

Jinak co si vzpomínám poslední dobou:
    Marinovaná krkovička s rýží. Pro dítě vařená dýně, dospěláci roketa s medovou horčicí.
    Variace na minestrone - to byl již tradičně velký úspěch
    Bramborová kaše s vinnou klobásou (díky, Trissie :) ), dítě hrášek, dospěláci kyselá okurka.
    Těstoviny s vařenou mrkví - když je doma jenom muž a vaří nejprostší věci, dítě sní dvakrát tolik, co ode mě :)
    Zapečené brambory se špenátem (já vím, já vím, špenát by se moc neměl, ale jednou za měsíc se snad fakt nic nestane).
    Zapečené kapří filety s bramborovou kaší a syrovou okurkou - u babičky. Taková dobrota to byla a babička furt vnucovala skleničku od Hello, brrr :)

Jak to tu čtu, je to pro mě zajímavá sonda do stravovacích zvyklostí. A krom toho při zpětném přemýšlení o našem jídelníčku zjišťuji, že fakt máme maso maximálně 2x týdně, častěji jednou a podruhé ryba...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mam dite 6m, takze zatim s nami neji, a resim to tak, ze chodim do nejblizsi ZS pro obed (tzv pro cizi stravniky). Myslim ze to nabizi kazda ZS
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    QUAACA: Dřív jsem chodila, ale co mám dítě, tak jsem právě zrušila polední pauzu jakožto prostoj, kdy ani nevydělávám, ani nejsem s malým. O to dřív chodím radši domů.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    QUAACA: Jasně že je to pomoc. Akorát když jsem se párkrát snažila rozplánovat jídelníček a pak to dopadlo tak, že jsme do středy jedli dovezené od babičky, ve čtvrtek jsem po práci měla sílu a čas tak akorát na umíchání zeleninového salátu a v pátek jsme neplánovaně večeřeli švédské kuličky v IKEA, neb se nám nákup protáhl a my měli hlad, tak to člověka demotivuje nějaké jídelníčky sestavovat. K čemu, když jsou pak jen na ozdobu?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TAPINA: jo tak to máš pravdu, když chodíš do práce, tak to je jiná, to bych se asi na denní vaření vybodla a v práci bych zašla na oběd (pokud máš kam)

INUSHKA: ale jídlo od babiček je obrovská pomoc, ne? my máme taky tak 2x týdně od babičky a jsem za to moc vděčná
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já bych se strašně chtěla naučit vařit podle jídelníčku. Už jsem se několikrát snažila, ale při našem životním stylu jsem vždycky po pár dnech ztroskotala na tom, že jsme několik dní po sobě jedli neplánovaně mimo domov, přivezli si navařené zásoby na půl týdne od tchýně, nebo jsem dva dny po sobě prostě uvařit nestihla kvůli jiným povinostem nebo zájmům a celé se mi to nabouralo. Štve mě to, protože ačkoli seznam jídel, která znám a umím, který jsem si za tímto účelem sestavovala v létě, měl dvě A4 a přesto pořád točím dokola nějakých 5 jídel.
    Třeba se po Novém roce kousnu a zkusím to znova a pořádně. Už je na čase začít vařit tak, aby Malvína mohla jíst více méně s námi a ne pořád kojenecké "kašičky". Pořídím si nástěnku a zvyknu si objednávat velký nákup z Tesca každý týden na stejný den, to je asi nejlepší cesta.
    PETATA
    PETATA --- ---
    ja taky vymyslim jidla podle nalady a chuti a podle toho nakupuju
    nekdy treba koupim maso na trhu a pak ho nemam kdy udelat a tesne pred koncem ho dam do mrazaku...
    jsem porad nekde pryc, vracime se domu pozde, takze nakupovat neco dopredu moc nema cenu
    doma mam jen zaklad
    na nejake urcite teple jidlo se treba chystam i tyden, nez se na nej dostane :)

vcera zrovna cerstve testoviny s kurecim masem a spenatem ve smet.omacce

ty testoviny si taky casto koupim cerstve a pak kolem nich chodime tyden
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Nebo teda obměny ve stylu to, co mělo být na čtvrtek, bude v úterý a naopak, to jo. Nebo se něco naskytne, udělám to a zbytek jídelníčku se posune, to není problém :o) Ale musím mít nějak zorganizováno, že bude co vařit a bude na to nakoupeno, na plánování jídla cestou z práce až v obchodě už nemám kapacitu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    QUAACA: Ryby já kupuju ve specializované prodejně, kde mají pořád čerstvé a dobré, takže když plánuju rybu, při nákupu ji vynechám a zajdu pro ni začerstva. Ale jinak fakt neobměňuju. Potřebuju každý den uvařit jídlo k večeři a připravit si z něj do krabičky na druhý den do práce. Ono při kombinaci rodiny s malým dítětem a práce už není moc prostoru pro nasávání vůní od sousedů :o)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TAPINA: to si moc nedovedu představit, jak funguje v praxi. držíš se toho opravdu nebo různě obměňuješ? např. jdeš ten den do supermarketu, kde mají čerstvou rybu za výhodnou cenu, tak jí koupíš, ale musíš jí druhej den udělat. nebo vůbec nemáš chuť to jídlo vařit, ale dostaneš chuť na něco jinýho, tak to nezměníš? od sousedky voní řízky, napadne tě, že jste je taky dlouho neměli.
    ale je to asi o povaze, pro mě by to bylo stresující, mít nějakou listinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam