• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XMARGE: jo tak. U listového čerstvého ve vaničkách bych se bála ještě průjmových bakterií. Balené listové saláty jsou zamořenější než vejce a vlašák, ty nekupujem ani moc pro sebe.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    XMARGE: diky, tak to zni neskodne jako vsechno ostatni, mne bylo divne, ze by v tom mel byt nejaky hacek...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HABRENKA: do roka by se neměl volně prodejný špenát. Bývá plný dusičnanů. Ve skleničkách je objem dusičnanů kontrolovaný. Dítě do půl roku se s tím neumí poprat vůbec, do roka omezeně (v telě dětí se to mění na dusitany a ty dítě "dusí"). Proto se dětem do půl roku má dávat kojenecká voda (z vodovodu je objem dusičnanů proměnlivý) a taky by se to do roka nemělo přehánět s červenou řepou (volně prodejnou).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    špenát (zdravé) děti smí, množství kyseliny šťavelové, které snědí v jedné malé proci důkladně rozvařené hmoty (- asi jim nedáváte čerstvý listový v hromadách), není nijak významně zatěžující.
    Ale některé děti špenát a tmavozelenou zeleninu odmítají, protože mají jiné vnímání chutí a je jim nepříjmeně hořký. S dospíváním se jednak mění chuťový vjem a jednak hořké chutě nám začínají být příjemné.

    Proto se ve škole tolik dětí ksichtilo na špenát, patrně se jim znechutil hned na začátku. Takže vařit klidně, ale nenutit.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ADD: jojo, probleho to tu a byla jsem na to upozornena a nechapu :), tak se ptam, protoze to vubec nechapu...
    ADD
    ADD --- ---
    HABRENKA: Nekdo psal, ze se nesmi spenat? Vzdyt je v tech prvnich lzickach od ctyr mesicu; ja ho beru za "detske jidlo". :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HABRENKA: to jsem se už nějakou dobu chtěla zeptat taky, ale vždycky na to zapomenu. Já ho Bertíkovi dávám taky, ale jemu nechutná. Jakmile je k obědu špenát, dá si většinou jenom samotný vařený vajíčko a zbytek nechce.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    že se tak blbě ptám, proč by se špenát moc neměl? já ho miluju a dítku dávám asi od 7m...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LITTLE_SISTER: Plánuju dát 14 měsíční salát s jogurtem místo majolky (a asi bez kyselé okurky, já jí tam dávám fakt hodně) a kapra bez krusty, promnutého :) Další varianta by byla zelenina z polívky. Ale vzhledem k tomu, že to je skoro to samý, jak v salátu, jen se sosem, tak se na to asi vykašlu.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LITTLE_SISTER: Já dávám děckám běžně ty kousky od žeber, tam žádné kosti nejsou. Nebo jen ta obržebra, pokud člověk nefiletuje. A ty jdou najít snadno.
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    tak na vybírání kostí z kapra asi nebudu mít morál... pravděpodobně dostane dietní variantu bramb.salátu a k tomu kuřecí přírodní řízek anebo aljašskou tresku...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LITTLE_SISTER: Loni měl Přemek (tenhdy 14m) vařený brambory omaštěný máslem a pečenýho kapra (my ho pečeme, nesmažíme) - toho jsem promnula mezi prsty, aby tam nebyly kosti.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LITTLE_SISTER: mně by to holka nejedla (3 a půl), dostane řízek s bramborem
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LITTLE_SISTER: před rokem bylo dítěti 16 měs. a normálně dostal bram. salát a kapra - bez té osmažené krusty a s tím, že jsem mu každý pidikousíček kapra předem prosahala prstama, jestli tam není kost. Moooc mu to chutnalo :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LITTLE_SISTER: Právě jsem se chtěla zeptat na totéž. Ideilně něco, co by mohla jíst sama rukama aniž by se moc zapatlala. Zatím mě napadlo jenom nakrájet jí na kousky zeleninu, kterou my budeme mít v salátu a vařenou rybu (tu už párkrát měla).
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    když už se tu řeší Silvestr, jak řešíte štědrovečerní večeři pro roční dítě?
    ADD
    ADD --- ---
    HARIBOKACHNA: Jednohubky jdou udělat v dětské verzi (nepálivé) a jejich samotná podoba s hezkým napichovátkem je celkem "slavnostní". Ovocný salát taky... Kromě chipsů (které by se ale pro jednou v malém množství taky nezbláznily) a alkoholu mi silvestrovské pohoštění přijde snadno proveditelné v dětské verzi. Zvláštní je to, že je to hezky naservírované a je toho hodně, ne? Případně to, že člověk pořídí luxusnější verze surovin.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Ahoj mate prosim nejake napady co svatecniho pro Michelle na Silvestra? ( 18m)!budeme delat veceri uz v 7 aby si to mohla taky trochu uzit;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUAACA: Papiňák je super, ale "lepší" kousky masa mi do něj přijdou škoda... A krom toho to vždycky bude "maso plavající v omáčce"... Ale je pravda, že když se snažím vyprodukovat něco jiného než maso v omáčce, pohybuju se mezi extrémy "tuhý" a "suchý".

    Takže ve finále vařím maso jako nudličky v omáčce, pečený kuře, pomalu pečený větší fláky ostatního masa, kuře na paprice, různý mletý. To vlastně není tak hrozně úzký výběr, když na to teď koukám! :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ANNNA: +
    ELIZHANNAH: já taky neuměla vařit maso hned, je to dost praxí. a taky je hodně dobrej pomocník papiňák, to je jistota, že bude maso měkký.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNNA: no já se s masem taky moc nekamarádím. Ne, že bych byla někdy doslova vegetarián, ale jistý roky ve mně bylo něco, jako každý maso je jedno kvůli mně zabitý zvíře, takže jsem hodně konzumaci masa omezovala. Následky ve vaření takový, jaký říkáš, taky moc nerozumím masu při nákupu a zpracování. Rozkrájet kuřecí prsa na kostky či nudličky nebo zpracovat mletý maso, to jakž takž, upíct celé kuře, ok, ale zbytek pořád trochu tápu :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    u nas velmi zeleninova polevka do hoveziho vyvaru, nic moc uspech, mne chutnala... rajska s hovezim a testovinami, megauspech, jak jinak... zitra pecene kure na cibuli a mrkvi v balsamicovem octu a malymi brambory, uvidime.
    jinak u nas jedou sladky jidla, domaci (= kynuty se sparenejma ovesnejma vlockama...) livance, tvarohovy i kynuty knedliky, palacinky, neuveritelnej fofr, jakym to mizi... hlavne mne potesily ty tvarohovy knedle s jabkem, tam nic moc zlyho neni a dite uneseny, snedla to driv, nez jsem si sedla...
    lusteniny taky dobry, polivky vubec, ale jak to netece ze lzice, tak dobry...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam