• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Jsem tady setrvale za nic neřešící matku, jak vidím, ale nikdy mě nenapadlo omezovat použití kravského mléka na vaření nebo dokonce vařit z UM. Kravské se nemá před prvním rokem podávat kvůli nadměrnému množství bílkovin, ergo logicky, zakomponované do jiného jídla, naředěné dalšími živinami, nemůže vadit, pakliže není alergie na mléčnou bílkovinu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    odkdy se vlastně může používat kravské mléko na vaření? až od roka?
    koukám totiž na rýžový nákyp s jablkama, co dojídal mladej k obědu, a přemýšlím, jestli si příště už holky budou moct dát s náma nebo ještě ne :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ANNNA: moje dítě zelí nechtělo, ale ono mu prostě nechutná (mně taky ne, pokud není dostatečně hodně sladký). Nejde k jednomu udělat aspoň špenát (k bramborovýmu knedlíku jde snad vždycky)?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Dala jsem zelí už před prvním rokem a nebyl s tím žádný problém. Proč ne?
    U nás tedy sváteční jídla budou zřejmě probíhat tak, že mládě dostane nabídnuto něco z našich talířů a když si vezme, bude dobře. Když ne, bude svátečně o těch svých chlebech a banánech :o)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Proběhla tu štědrovečerní večeře, Silvestr... a co jídlo na svátky, pro kojence a batolata? Pěkně mám to vyšlo, že u mojí mamky budeme mít na Boží Hod kachnu, knedlík a zelí, a na Štěpána u tchýně husu, knedlík a zelí :) Maso snad vynimrám něco z prsou, knedlíky OK, ale 14 měsíční batole se s kyselým zelím ještě nepotkalo, máte s tím zkušenosti? Asi to spíš vidím na nějakou vařenou zeleninu ve skleničce přivezenou...
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Mam dve deti a jsem furt intosskej pankac. :-D Pracku jsem zacala pouzivat az s detma, ale jinak jsem spis jeste mensi hospodynka nez driv. Zijeme. Pomysli na male Indy a Cinany. Je malo veci, ktere clovek fakt potrebuje. V nasich podminkach by se clovek musel hodne snazit, aby se nemel dobre.;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ADD: jo tomu presne rozumim, setrit sily je taky moje priorita :)
    moje situace je mozna trochu neobvykla v tom, ze dokud jsem nepovila dite, byla jsem tak trochu pankac, hodne intos, obe ruce leve, kavarensky povalec a tak. Napriklad jsem si k diteti poridila svou prvni pracku v zivote. Takze spoustu veci netusim neznam a nemuzu jen tak pokracovat v zabehanem stylu pece o domacnost, stravu atd :). Cili pro mne je super ze se vzdycky muzu pozeptat na nyxu jak co matky v praxi resi a pak napodobit nejaky zlaty stred...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Těch 15 je ovšem jenom extrémě přísná česká norma, WHO doporučuje jako limit i pro kojence těch 50. Já to taky trochu studovala, když jsem začala dávat Malvíně vodu a došla jsem k závěru, že kohoutková nároky splňuje. Teď už ji dokonce ani nepřevařuju (pokud ji nepotřebuju teplou). Balenou beru jenom na cesty tam, kde si kvalitou vody nejsem jistá. Obecně nejsem moc příznivce balené vody, ony ty PETky, ve kterých to skladují za kdovíjakých podmínek taky nejsou úplně nezávadné. A kdybych měla úzkostlivě hlídat každé sousto a každý lok, kerý Malvína pozře, tak se z toho zblázním a nebudu dělat nic jiného.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Když jsem to studovala s dusičnany, tak hlavní průsery (opravdu mrtvé/poškozené děti) byly u dětí do 3 měsíců při míchání UM do neupravené vody ze studní, kam se dostala i povrchová voda z polí.

Vodu beru z vodovodu, přes filtr Brita (subjektivně mi tady voda přímo z kohoutku nechutná, přes filtr lepší než lahvovaná...). Nepřevařovala jsem nikdy, vodu dostala v půl roce. Máme tady místní zdroj z pramene, žádná Želivka, a dusičnany dlouhodobě vychází jako kojenecká voda. O příliš tvrdou vodu se postará ten filtr (je to hodně vidět na varné konvici, s filtrovanou vodou se tam vodní kámen nedělá. Při používání nefiltrované za dva měsíce málem není vidět dno).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tak jsem na to zkusila kouknout, brno ma dusicnany cca 36 cehosi a kojenecka voda by mela mit mene nez 15 cehosi; vyhlaska pro dospele je mene nez 50. plus kojenecka ma mit malo vapniku, horciku a to brnensky dodavatel vody na webu neuvadi jak mame. Ale tak zni to docela dobre, aspon vim.
    Prave ze z te balene (neznamy zpusob skladovani...) nejsem moc nadsena, tak uvidim.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: My jsme si akorát nechávali dělat rozbor studánky u rodičů na venkově, vodu z kohoutku bych neřešila (u dalšího dítěte, s prvním jsem taky blbla).
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Nenech se vystresovat. Testy vody z vodovodu vycházejí lépe než testy balené vody (notabene balené vody x týdnů skladované v obchodě, někdy u výlohy, na kterou svítí slunce). Škody, které lze napáchat podáváním obyčejné vody, špenátu a nikoli nejlepší značky jogurtu, jsou dítěte zanedbatelné oproti škodám, které může na dítěti, sobě a manželském vztahu napáchat unavená a vystresovaná matka. Šetři síly na zásadní věci. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem měla doma celkem 1,5 l kojenecké vody, kterou jsem používala v prvních dnech na dokrmení k nepostačujícímu kojení. Pak jsem pouze kojila a když jsem znovu použila vodu, už to byla převařená z kohoutku. A převařovala jsem ji tak do 6 měsíců, dýl ne. Balenou beru jen na chalupu, kde máme hnusný rezavý vodovod a nepijeme z toho ani sami.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    YMLADRIS: parametry a výsledky rozborů by ti měl na vyžádání sdělit váš dodavatel vody (resp. co on dodává do hlavního řadu, pak to ještě můžou ovlivnit trubky po cestě, ale to už většinou bývá plast a ten nic nedělá)

PVK má základní výsledky i na webu
    Kvalita vody
    http://www.pvk.cz/-kvalita-vody.html
    PETATA
    PETATA --- ---
    YMLADRIS: ty ještě převařuješ kojeneckou vodu?
    já to tedy dělala ze začátku, pak jsem přešla pouze na kojeneckou (resp neperlivou Aquilu), postupem jsme začali převařovat vodu z kohoutku, ale teď je jí rok, tak už bych to ráda utnula úplně
    Ale zdější holky, co s tak pamatuju, tak dávaly vodu z kohotku nepřevaařenou ještě mnohem dřív a nijak to neřešily...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: (brno bohunice)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: ja jsem se prave vyptavala matek v dome a vsechny prevaruji lahve s kojeneckou vodou. chjo. rada bych si to usnadnila ale nemam uplne odvahu. nerozumis nahodou (nebo nekdo) tomu, zda by melo vyznam nechat si udelat rozbor vody z kohoutku? co by to stalo? a bylo by to vypovidajici nebo potiz muze byt prave v tom ze ve vodovodnim radu se voda muze prubezne furt menit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Moje dítě od prvních příkrmů žije na normální zelenině z obchodu a neudusilo se. Ne všechny matky čtou rady na internetu a kdyby běžná zelenina opravdu mohla nějak uškodit, už by bylo známo celkem dost takových případů. Nebo aspoň jeden. Dusičnanová fóbie pochází z doby, kdy se hnojilo vším možným a všechno možné taky teklo ve vodovodním řádu. Dneska už doba pokročila a dokonce i z kohoutku teče v domech s centrálním vodovodem kojenecká, byť se to výrobci balených vod snaží utajit :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETATA: Já bych to taky nehrotila :))), ale já děti nemám a cizí bych klidně krmila čímkoli. (U nás se jedl chleba s jitrnicí od věku, kdy má dítě zuby)
    PETATA
    PETATA --- ---
    MAR_TINA: ja jsem tedy male, cca od pul roku, kupovala cerstvy spenat "ve dvore", kam jsem jednou tydne jezdila pro zeleninu. I cervenou repu jsem ji tam kupovala... tak snad jsem ji tim nejak neuskodila
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam