• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PETATA
    PETATA --- ---
    YMLADRIS: ty ještě převařuješ kojeneckou vodu?
    já to tedy dělala ze začátku, pak jsem přešla pouze na kojeneckou (resp neperlivou Aquilu), postupem jsme začali převařovat vodu z kohoutku, ale teď je jí rok, tak už bych to ráda utnula úplně
    Ale zdější holky, co s tak pamatuju, tak dávaly vodu z kohotku nepřevaařenou ještě mnohem dřív a nijak to neřešily...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: (brno bohunice)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: ja jsem se prave vyptavala matek v dome a vsechny prevaruji lahve s kojeneckou vodou. chjo. rada bych si to usnadnila ale nemam uplne odvahu. nerozumis nahodou (nebo nekdo) tomu, zda by melo vyznam nechat si udelat rozbor vody z kohoutku? co by to stalo? a bylo by to vypovidajici nebo potiz muze byt prave v tom ze ve vodovodnim radu se voda muze prubezne furt menit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Moje dítě od prvních příkrmů žije na normální zelenině z obchodu a neudusilo se. Ne všechny matky čtou rady na internetu a kdyby běžná zelenina opravdu mohla nějak uškodit, už by bylo známo celkem dost takových případů. Nebo aspoň jeden. Dusičnanová fóbie pochází z doby, kdy se hnojilo vším možným a všechno možné taky teklo ve vodovodním řádu. Dneska už doba pokročila a dokonce i z kohoutku teče v domech s centrálním vodovodem kojenecká, byť se to výrobci balených vod snaží utajit :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETATA: Já bych to taky nehrotila :))), ale já děti nemám a cizí bych klidně krmila čímkoli. (U nás se jedl chleba s jitrnicí od věku, kdy má dítě zuby)
    PETATA
    PETATA --- ---
    MAR_TINA: ja jsem tedy male, cca od pul roku, kupovala cerstvy spenat "ve dvore", kam jsem jednou tydne jezdila pro zeleninu. I cervenou repu jsem ji tam kupovala... tak snad jsem ji tim nejak neuskodila
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XMARGE: jo tak. U listového čerstvého ve vaničkách bych se bála ještě průjmových bakterií. Balené listové saláty jsou zamořenější než vejce a vlašák, ty nekupujem ani moc pro sebe.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    XMARGE: diky, tak to zni neskodne jako vsechno ostatni, mne bylo divne, ze by v tom mel byt nejaky hacek...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAR_TINA: kys. šťavelovou člověk zničí tím, že špenát povaří s mléčnou bílkovinou (mléko, smetana), tam to bývá v pohodě. U dětí do roka je fakt problém kvůli dusičnanům. Po roce už je to OK stejně jako u dospělýho člověka.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HABRENKA: do roka by se neměl volně prodejný špenát. Bývá plný dusičnanů. Ve skleničkách je objem dusičnanů kontrolovaný. Dítě do půl roku se s tím neumí poprat vůbec, do roka omezeně (v telě dětí se to mění na dusitany a ty dítě "dusí"). Proto se dětem do půl roku má dávat kojenecká voda (z vodovodu je objem dusičnanů proměnlivý) a taky by se to do roka nemělo přehánět s červenou řepou (volně prodejnou).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    špenát (zdravé) děti smí, množství kyseliny šťavelové, které snědí v jedné malé proci důkladně rozvařené hmoty (- asi jim nedáváte čerstvý listový v hromadách), není nijak významně zatěžující.
    Ale některé děti špenát a tmavozelenou zeleninu odmítají, protože mají jiné vnímání chutí a je jim nepříjmeně hořký. S dospíváním se jednak mění chuťový vjem a jednak hořké chutě nám začínají být příjemné.

Proto se ve škole tolik dětí ksichtilo na špenát, patrně se jim znechutil hned na začátku. Takže vařit klidně, ale nenutit.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ADD: jojo, probleho to tu a byla jsem na to upozornena a nechapu :), tak se ptam, protoze to vubec nechapu...
    ADD
    ADD --- ---
    HABRENKA: Nekdo psal, ze se nesmi spenat? Vzdyt je v tech prvnich lzickach od ctyr mesicu; ja ho beru za "detske jidlo". :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HABRENKA: to jsem se už nějakou dobu chtěla zeptat taky, ale vždycky na to zapomenu. Já ho Bertíkovi dávám taky, ale jemu nechutná. Jakmile je k obědu špenát, dá si většinou jenom samotný vařený vajíčko a zbytek nechce.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    že se tak blbě ptám, proč by se špenát moc neměl? já ho miluju a dítku dávám asi od 7m...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LITTLE_SISTER: Plánuju dát 14 měsíční salát s jogurtem místo majolky (a asi bez kyselé okurky, já jí tam dávám fakt hodně) a kapra bez krusty, promnutého :) Další varianta by byla zelenina z polívky. Ale vzhledem k tomu, že to je skoro to samý, jak v salátu, jen se sosem, tak se na to asi vykašlu.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LITTLE_SISTER: Já dávám děckám běžně ty kousky od žeber, tam žádné kosti nejsou. Nebo jen ta obržebra, pokud člověk nefiletuje. A ty jdou najít snadno.
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    tak na vybírání kostí z kapra asi nebudu mít morál... pravděpodobně dostane dietní variantu bramb.salátu a k tomu kuřecí přírodní řízek anebo aljašskou tresku...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LITTLE_SISTER: Loni měl Přemek (tenhdy 14m) vařený brambory omaštěný máslem a pečenýho kapra (my ho pečeme, nesmažíme) - toho jsem promnula mezi prsty, aby tam nebyly kosti.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LITTLE_SISTER: mně by to holka nejedla (3 a půl), dostane řízek s bramborem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam