• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Když jsem to studovala s dusičnany, tak hlavní průsery (opravdu mrtvé/poškozené děti) byly u dětí do 3 měsíců při míchání UM do neupravené vody ze studní, kam se dostala i povrchová voda z polí.

Vodu beru z vodovodu, přes filtr Brita (subjektivně mi tady voda přímo z kohoutku nechutná, přes filtr lepší než lahvovaná...). Nepřevařovala jsem nikdy, vodu dostala v půl roce. Máme tady místní zdroj z pramene, žádná Želivka, a dusičnany dlouhodobě vychází jako kojenecká voda. O příliš tvrdou vodu se postará ten filtr (je to hodně vidět na varné konvici, s filtrovanou vodou se tam vodní kámen nedělá. Při používání nefiltrované za dva měsíce málem není vidět dno).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tak jsem na to zkusila kouknout, brno ma dusicnany cca 36 cehosi a kojenecka voda by mela mit mene nez 15 cehosi; vyhlaska pro dospele je mene nez 50. plus kojenecka ma mit malo vapniku, horciku a to brnensky dodavatel vody na webu neuvadi jak mame. Ale tak zni to docela dobre, aspon vim.
    Prave ze z te balene (neznamy zpusob skladovani...) nejsem moc nadsena, tak uvidim.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: My jsme si akorát nechávali dělat rozbor studánky u rodičů na venkově, vodu z kohoutku bych neřešila (u dalšího dítěte, s prvním jsem taky blbla).
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Nenech se vystresovat. Testy vody z vodovodu vycházejí lépe než testy balené vody (notabene balené vody x týdnů skladované v obchodě, někdy u výlohy, na kterou svítí slunce). Škody, které lze napáchat podáváním obyčejné vody, špenátu a nikoli nejlepší značky jogurtu, jsou dítěte zanedbatelné oproti škodám, které může na dítěti, sobě a manželském vztahu napáchat unavená a vystresovaná matka. Šetři síly na zásadní věci. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem měla doma celkem 1,5 l kojenecké vody, kterou jsem používala v prvních dnech na dokrmení k nepostačujícímu kojení. Pak jsem pouze kojila a když jsem znovu použila vodu, už to byla převařená z kohoutku. A převařovala jsem ji tak do 6 měsíců, dýl ne. Balenou beru jen na chalupu, kde máme hnusný rezavý vodovod a nepijeme z toho ani sami.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    YMLADRIS: parametry a výsledky rozborů by ti měl na vyžádání sdělit váš dodavatel vody (resp. co on dodává do hlavního řadu, pak to ještě můžou ovlivnit trubky po cestě, ale to už většinou bývá plast a ten nic nedělá)

PVK má základní výsledky i na webu
    Kvalita vody
    http://www.pvk.cz/-kvalita-vody.html
    PETATA
    PETATA --- ---
    YMLADRIS: ty ještě převařuješ kojeneckou vodu?
    já to tedy dělala ze začátku, pak jsem přešla pouze na kojeneckou (resp neperlivou Aquilu), postupem jsme začali převařovat vodu z kohoutku, ale teď je jí rok, tak už bych to ráda utnula úplně
    Ale zdější holky, co s tak pamatuju, tak dávaly vodu z kohotku nepřevaařenou ještě mnohem dřív a nijak to neřešily...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: (brno bohunice)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: ja jsem se prave vyptavala matek v dome a vsechny prevaruji lahve s kojeneckou vodou. chjo. rada bych si to usnadnila ale nemam uplne odvahu. nerozumis nahodou (nebo nekdo) tomu, zda by melo vyznam nechat si udelat rozbor vody z kohoutku? co by to stalo? a bylo by to vypovidajici nebo potiz muze byt prave v tom ze ve vodovodnim radu se voda muze prubezne furt menit
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Moje dítě od prvních příkrmů žije na normální zelenině z obchodu a neudusilo se. Ne všechny matky čtou rady na internetu a kdyby běžná zelenina opravdu mohla nějak uškodit, už by bylo známo celkem dost takových případů. Nebo aspoň jeden. Dusičnanová fóbie pochází z doby, kdy se hnojilo vším možným a všechno možné taky teklo ve vodovodním řádu. Dneska už doba pokročila a dokonce i z kohoutku teče v domech s centrálním vodovodem kojenecká, byť se to výrobci balených vod snaží utajit :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETATA: Já bych to taky nehrotila :))), ale já děti nemám a cizí bych klidně krmila čímkoli. (U nás se jedl chleba s jitrnicí od věku, kdy má dítě zuby)
    PETATA
    PETATA --- ---
    MAR_TINA: ja jsem tedy male, cca od pul roku, kupovala cerstvy spenat "ve dvore", kam jsem jednou tydne jezdila pro zeleninu. I cervenou repu jsem ji tam kupovala... tak snad jsem ji tim nejak neuskodila
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XMARGE: jo tak. U listového čerstvého ve vaničkách bych se bála ještě průjmových bakterií. Balené listové saláty jsou zamořenější než vejce a vlašák, ty nekupujem ani moc pro sebe.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    XMARGE: diky, tak to zni neskodne jako vsechno ostatni, mne bylo divne, ze by v tom mel byt nejaky hacek...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MAR_TINA: kys. šťavelovou člověk zničí tím, že špenát povaří s mléčnou bílkovinou (mléko, smetana), tam to bývá v pohodě. U dětí do roka je fakt problém kvůli dusičnanům. Po roce už je to OK stejně jako u dospělýho člověka.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HABRENKA: do roka by se neměl volně prodejný špenát. Bývá plný dusičnanů. Ve skleničkách je objem dusičnanů kontrolovaný. Dítě do půl roku se s tím neumí poprat vůbec, do roka omezeně (v telě dětí se to mění na dusitany a ty dítě "dusí"). Proto se dětem do půl roku má dávat kojenecká voda (z vodovodu je objem dusičnanů proměnlivý) a taky by se to do roka nemělo přehánět s červenou řepou (volně prodejnou).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    špenát (zdravé) děti smí, množství kyseliny šťavelové, které snědí v jedné malé proci důkladně rozvařené hmoty (- asi jim nedáváte čerstvý listový v hromadách), není nijak významně zatěžující.
    Ale některé děti špenát a tmavozelenou zeleninu odmítají, protože mají jiné vnímání chutí a je jim nepříjmeně hořký. S dospíváním se jednak mění chuťový vjem a jednak hořké chutě nám začínají být příjemné.

Proto se ve škole tolik dětí ksichtilo na špenát, patrně se jim znechutil hned na začátku. Takže vařit klidně, ale nenutit.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ADD: jojo, probleho to tu a byla jsem na to upozornena a nechapu :), tak se ptam, protoze to vubec nechapu...
    ADD
    ADD --- ---
    HABRENKA: Nekdo psal, ze se nesmi spenat? Vzdyt je v tech prvnich lzickach od ctyr mesicu; ja ho beru za "detske jidlo". :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HABRENKA: to jsem se už nějakou dobu chtěla zeptat taky, ale vždycky na to zapomenu. Já ho Bertíkovi dávám taky, ale jemu nechutná. Jakmile je k obědu špenát, dá si většinou jenom samotný vařený vajíčko a zbytek nechce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam