• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: No tak můžeš zkusit makové mléko (hodně vápníku), rýžové, mandlové a jiná ořechová mléka. Taky je občas připravuju pro sebe i pro dceru.
    KRKA
    KRKA --- ---
    BALAENA: jo neco takyho jsem si myslela ... :-)

    a nejaka jina alternativa? Vubec jsem tohle nikdy neresila, ale rikam si, jestli prave neni nejaky mliko, ktery nema aspon navic nejake vitaminy nebo mineraly
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KRKA: uvádí se, že soja je potenciálně hormonálně aktivní (tzv. fytohormony - všelijaký ty Sarapisy apod. na přechod, to je ze soji), takže by se neměla pravidelně podávat do nástupu té "malé puberty", to je nějak kolem čtyř let tuším?

    neověřováno. udává se.
    KRKA
    KRKA --- ---
    KRKA: zapomnela jsem dodat, ze byl jako malej anemickej, takze mam hledet na prijem zeleza v potrave - ehm, kdyz neji, tak do nej nic nedostanu
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz, malej 2,5 roku mi nechce skoro nic jist, zazrak kdyz do nej dostanu jedno jidlo denne, za to hodne zacal pit mliko ted (nejedl nikdy).. pije plnotucny, ale zajimalo by me, jestli muze treba sojove mliko? Mam porad zafixovane, ze soja neni pro deti zdrava - nevim proc, ale mam to tak v palici :-) mama mi rikala, ze tohle mliko je zdravejsi a ma vice vitaminu a tim jak neji ovoce ani zeleninu, tak si rikam, ze bych mu ho jednou denne treba mohla dat.. mate s tim nekdo zkusenost? diky moc :)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    EUCHENIE: to vypada dobre, zkusim taky nekdy.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    KRISTY: povedlo se mi je trochu připálit, měla jsem je na 150 asi 35 minut, stačí asi tak 20 - 25, to ještě byly světlý, když jsem na ně koukala. Takže ta připálená chuť je dominantní, ale dá se to jíst i tak, i bambin je baští
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TORUVIEL: bájo.o)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ohledně mlsání, u nás frčí takové kuličky z datlí a ořechů (od oka, 1:1), dělám je naprosto jednoduše tak, že datle (lépe měkké) nakrájím a rozmixuji v mixéru na jemno, stejně tak ořechy (nejlepší jsou vlašské) také na jemno (pro dítě by to mělo být opravdu na prášek) a pak to smíchám/rozmixuju dohromady a vznikne taková mírně lepivá hmota, ze které se dobře tvarují kuličky. Ty pak posypu třeba skořicí a je to. Je to takové jednoduché a zdravé mlsání, dcera to taky miluje.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    HABRENKA: jojo, na namrazeny kostky vyvaru taky spoleham:-) a diky za inspiraci, vali se mi tu dost zeleniny (porek, repa, brokolice, atp), co nevim, co s ni, tak z toho proste zkusim udelat omacku, uvidime, jak to dopadne....
    Jinak ja ted objevila to maso duseny na mrkvi a hrasku, blik. Achjo:-) a borsc, ale ten teda ani me ani Johance vubec nejel...

    EUCHENIE: tak to dej teda vedet, ja prave premejslim taky nahradit ty kupovany predrazeny detsky suensky necim domacim, zdravejsim a levnejsim.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    recept od kamarádky:

    Špaldové linecké sušenky
    300g špaldové mouky: já mouku různě kombinuji bílou hladkou a celozrnnou jemně mletou špaldovou a ještě 1/3 nahrazuji pohankovou
    200g másla
    100g rýžového sirupu

    Suroviny vypracujte v těsto a nechte odležet v lednici 1 hodinu. Rozválejte a vykrajujte různé motivy.

    možnosti:
    1. Po upečení slepujte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem.
    2. Do těsta přidejte 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu (můžete i lžičku sušeného zázvoru - něco jako zázvorky).
    3. Pokud není alergie na kakao, tak přidat lžíci kakao (ubrat lžíci mouky).

    Někdy vyvaluji přes igelitový sáček, aby se těsto nelepilo na váleček.


    Já mám teď hotový těsto v ledničce, špaldová mouka, mrkev, místo rýžovýho sirupu sirup z agáve a 100g másla, 100g hery. Dám vědít.)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    INUSHKA: nakrajene na kousky, testoviny, ryzi a spol zamichane s omackou, dite mi vzalo pred pul rokem vidlicku a pochopilo, na to je, takze ted ji sama dezertni vidlickou, nebo lzickou, nebo obojim, obcas ji mezi pokusy vrazim lzici do pusy sama, kdyz ji tam neco nejde.
    KRISTY: overeno praxi, ze jakoukoli omacku z cehokoli, co doma zbyde, smetana staci 12%, ale zakladem u nas je cibule (maso) vyvar... ted jsem prvne delala prave slepici na paprice a dost mne to prekvapilo, taky ted dost maso "dusim" v troube a pak jen neco pridam do vypeku na panvi, dokonce i kapustu to moje dite (a manzel!) s chuti jedlo... ted jedou variace na korenovou zeleninu a obecne ta "zimni", pak ruzne rajcatove, brokolicova, da-li se tomu rikat omacka... namrazene male krabicky vyvaru jsou pro mne teprve rok stary zazrak a neuveritelne to jidlo zvedne a neni potreba tam pak dodavat prilis mnoho surovin bokem na "obohaceni", i svickove staci daleko mene smetany...
    PETATA
    PETATA --- ---
    INUSHKA: Natalka (stejne "stara" jako Malvina), dostava maso nakrajene na kousky, testoviny taktez, poprve mela knedlik, brambrory a zeleninu pomackam, ale vesmes to pomalu zacina vypadat jako nase jidlo. Snazi se jist sama, takze jidlo delam v takove konzistenci (hustsi), aby se dalo dobre nabrat
    Uplne nepodporuju jezeni rukama. Chleba je samozrejme jina, ale obed, jogurt, tvaroh atd lzickou
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    INUSHKA: Současný stav s 15 měsíční - omáčku k těstovinám jí dám vedle. Těstoviny jí rukama, omáčku si sama bere lžičkou, když jí chutná. Když jí moc nechutná, já jí jednou za čas vrazím lžičku do pusy. Rýže a (nakrájené) knedlíky omáčku dostatečně nasajou a nekloužou, takže to zvládne lžičkou. Maso na kousky, bez potíží už od doby, kdy neměla stoličky. Samozřejmě pro ní vybírám měkké kousky a velikost byla na začátku dost prťavá... Brambory, těstoviny, maso a vařenou zeleninu bez omáčky jí rukama.
    Svačiny - chleba, ovoce atd. jí rukama, kaši a jogurt sama lžičkou. Většinou mi pak dojdou nervy a částečně jí nakrmím, abych nemusela omývat i zdi :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Dřív jsem dělala omáčky hustě tekuté, ale dcera jí sama lžičkou od 8 měsíců. Nicméně dá se udělat taková konzistence, že je to taková řidší kaše, s tím si dítě imho poradí, když se mu dá prostor (nějaké upatlání samozřejmě proběhne, s tím se musí počítat).
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: Maso jsem krajela na male kousky (dodnes samozrejme krajim, jen na vetsi), stravitelne a polknutelne i v pripade jejich nerozkousani.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    INUSHKA: Syn se brzo zacal snazit najist se sam, takze jsem mu davala veci, co sly nakrajet a mohl jist rukama, u tech byl nejspokojenejsi. Sypaci a tekute (ryzi, kuskus, omacky) jsem mu kazde sousto pripravila na lzicku a on si to transportoval do pusy sam nebo jsem mu vedla ruku a ucila ho to nabirat.
    Cca od 15ti az 18ti mesicu byl schopen se jakz takz najist sam, dnes uz sni i polevku (byt ji kus vzdy skonci poruznu kolem).
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Já dlouho jedla s klukama z jednoho talíře, bylo to nejsnazší. Takže jsem jim odkrojila vhodnou část a strčila do pusy. Bylo to na nervy nejlepší, krmit jen dítě mě nebavilo (děsný prodlevy), mně stejně v klidu najíst nenechali... takhle to bylo snesitelný, nejrychlejší, nejčistší. A odpadlo krájení jídla předem.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: maso krájím na malý kousky (i teď, má 2 roky a stoličky všechny), zbytek kolínka/rýže s omáčkou a nabírá si to lžičkou. Když byl menší, hodně řídký omáčky a polívky jsem zahušťovala rýžovou moučkou (instatní rýžovou kaší).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam