• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz, malej 2,5 roku mi nechce skoro nic jist, zazrak kdyz do nej dostanu jedno jidlo denne, za to hodne zacal pit mliko ted (nejedl nikdy).. pije plnotucny, ale zajimalo by me, jestli muze treba sojove mliko? Mam porad zafixovane, ze soja neni pro deti zdrava - nevim proc, ale mam to tak v palici :-) mama mi rikala, ze tohle mliko je zdravejsi a ma vice vitaminu a tim jak neji ovoce ani zeleninu, tak si rikam, ze bych mu ho jednou denne treba mohla dat.. mate s tim nekdo zkusenost? diky moc :)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    EUCHENIE: to vypada dobre, zkusim taky nekdy.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    KRISTY: povedlo se mi je trochu připálit, měla jsem je na 150 asi 35 minut, stačí asi tak 20 - 25, to ještě byly světlý, když jsem na ně koukala. Takže ta připálená chuť je dominantní, ale dá se to jíst i tak, i bambin je baští
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TORUVIEL: bájo.o)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ohledně mlsání, u nás frčí takové kuličky z datlí a ořechů (od oka, 1:1), dělám je naprosto jednoduše tak, že datle (lépe měkké) nakrájím a rozmixuji v mixéru na jemno, stejně tak ořechy (nejlepší jsou vlašské) také na jemno (pro dítě by to mělo být opravdu na prášek) a pak to smíchám/rozmixuju dohromady a vznikne taková mírně lepivá hmota, ze které se dobře tvarují kuličky. Ty pak posypu třeba skořicí a je to. Je to takové jednoduché a zdravé mlsání, dcera to taky miluje.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    HABRENKA: jojo, na namrazeny kostky vyvaru taky spoleham:-) a diky za inspiraci, vali se mi tu dost zeleniny (porek, repa, brokolice, atp), co nevim, co s ni, tak z toho proste zkusim udelat omacku, uvidime, jak to dopadne....
    Jinak ja ted objevila to maso duseny na mrkvi a hrasku, blik. Achjo:-) a borsc, ale ten teda ani me ani Johance vubec nejel...

    EUCHENIE: tak to dej teda vedet, ja prave premejslim taky nahradit ty kupovany predrazeny detsky suensky necim domacim, zdravejsim a levnejsim.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    recept od kamarádky:

    Špaldové linecké sušenky
    300g špaldové mouky: já mouku různě kombinuji bílou hladkou a celozrnnou jemně mletou špaldovou a ještě 1/3 nahrazuji pohankovou
    200g másla
    100g rýžového sirupu

    Suroviny vypracujte v těsto a nechte odležet v lednici 1 hodinu. Rozválejte a vykrajujte různé motivy.

    možnosti:
    1. Po upečení slepujte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem.
    2. Do těsta přidejte 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu (můžete i lžičku sušeného zázvoru - něco jako zázvorky).
    3. Pokud není alergie na kakao, tak přidat lžíci kakao (ubrat lžíci mouky).

    Někdy vyvaluji přes igelitový sáček, aby se těsto nelepilo na váleček.


    Já mám teď hotový těsto v ledničce, špaldová mouka, mrkev, místo rýžovýho sirupu sirup z agáve a 100g másla, 100g hery. Dám vědít.)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    INUSHKA: nakrajene na kousky, testoviny, ryzi a spol zamichane s omackou, dite mi vzalo pred pul rokem vidlicku a pochopilo, na to je, takze ted ji sama dezertni vidlickou, nebo lzickou, nebo obojim, obcas ji mezi pokusy vrazim lzici do pusy sama, kdyz ji tam neco nejde.
    KRISTY: overeno praxi, ze jakoukoli omacku z cehokoli, co doma zbyde, smetana staci 12%, ale zakladem u nas je cibule (maso) vyvar... ted jsem prvne delala prave slepici na paprice a dost mne to prekvapilo, taky ted dost maso "dusim" v troube a pak jen neco pridam do vypeku na panvi, dokonce i kapustu to moje dite (a manzel!) s chuti jedlo... ted jedou variace na korenovou zeleninu a obecne ta "zimni", pak ruzne rajcatove, brokolicova, da-li se tomu rikat omacka... namrazene male krabicky vyvaru jsou pro mne teprve rok stary zazrak a neuveritelne to jidlo zvedne a neni potreba tam pak dodavat prilis mnoho surovin bokem na "obohaceni", i svickove staci daleko mene smetany...
    PETATA
    PETATA --- ---
    INUSHKA: Natalka (stejne "stara" jako Malvina), dostava maso nakrajene na kousky, testoviny taktez, poprve mela knedlik, brambrory a zeleninu pomackam, ale vesmes to pomalu zacina vypadat jako nase jidlo. Snazi se jist sama, takze jidlo delam v takove konzistenci (hustsi), aby se dalo dobre nabrat
    Uplne nepodporuju jezeni rukama. Chleba je samozrejme jina, ale obed, jogurt, tvaroh atd lzickou
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    INUSHKA: Současný stav s 15 měsíční - omáčku k těstovinám jí dám vedle. Těstoviny jí rukama, omáčku si sama bere lžičkou, když jí chutná. Když jí moc nechutná, já jí jednou za čas vrazím lžičku do pusy. Rýže a (nakrájené) knedlíky omáčku dostatečně nasajou a nekloužou, takže to zvládne lžičkou. Maso na kousky, bez potíží už od doby, kdy neměla stoličky. Samozřejmě pro ní vybírám měkké kousky a velikost byla na začátku dost prťavá... Brambory, těstoviny, maso a vařenou zeleninu bez omáčky jí rukama.
    Svačiny - chleba, ovoce atd. jí rukama, kaši a jogurt sama lžičkou. Většinou mi pak dojdou nervy a částečně jí nakrmím, abych nemusela omývat i zdi :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Dřív jsem dělala omáčky hustě tekuté, ale dcera jí sama lžičkou od 8 měsíců. Nicméně dá se udělat taková konzistence, že je to taková řidší kaše, s tím si dítě imho poradí, když se mu dá prostor (nějaké upatlání samozřejmě proběhne, s tím se musí počítat).
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: Maso jsem krajela na male kousky (dodnes samozrejme krajim, jen na vetsi), stravitelne a polknutelne i v pripade jejich nerozkousani.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    INUSHKA: Syn se brzo zacal snazit najist se sam, takze jsem mu davala veci, co sly nakrajet a mohl jist rukama, u tech byl nejspokojenejsi. Sypaci a tekute (ryzi, kuskus, omacky) jsem mu kazde sousto pripravila na lzicku a on si to transportoval do pusy sam nebo jsem mu vedla ruku a ucila ho to nabirat.
    Cca od 15ti az 18ti mesicu byl schopen se jakz takz najist sam, dnes uz sni i polevku (byt ji kus vzdy skonci poruznu kolem).
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Já dlouho jedla s klukama z jednoho talíře, bylo to nejsnazší. Takže jsem jim odkrojila vhodnou část a strčila do pusy. Bylo to na nervy nejlepší, krmit jen dítě mě nebavilo (děsný prodlevy), mně stejně v klidu najíst nenechali... takhle to bylo snesitelný, nejrychlejší, nejčistší. A odpadlo krájení jídla předem.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: maso krájím na malý kousky (i teď, má 2 roky a stoličky všechny), zbytek kolínka/rýže s omáčkou a nabírá si to lžičkou. Když byl menší, hodně řídký omáčky a polívky jsem zahušťovala rýžovou moučkou (instatní rýžovou kaší).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Prosím vás, když tady po různu píšete o těch omáčkách a že vaše roční nebo rok a půl staré děti jedí totéž co vy, jakým způsobem jim to podáváte? Já jsem pořád ještě zamrzlá u rozmačkané zeleniny a mixovaného masa a nějak si neumím představit, jak bych M. měla naservírovat třeba zmíněnou plněnou papriku s omáčkou a těstovinami, aniž by toho většina skončila na zemi a na oblečení. Rukama se to jíst nedá, lžičkou se sama ještě nenají (začínáme zkoušet s nebarvícími věcmi jako je jogurt a kaše, ale zatím moc nechápe, jak jídlo nabrat). To prostě podáváte malé kousky lžičkou nebo jak? A jak to děláte s masem, když dítě ještě nemá stoličky?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ANNNA: mno, svíčkovou jsem si taky říkala, ale té bych musela navařit hrozně moc, aby zbylo něco na zamražení
    MONI
    MONI --- ---
    LUCYA: ještě by se mohly hodit knedlíky bramborové, houskové a také nějaká sladké koláče. Z jídel tu ještě nebylo: různé karbanátky, burgundské hovězí se žampiony a mrkví, těstoviny připravené k zapékání v hliníkových mističkách. Dále doporučuju mít mražené i suroviny, ze kterých se rychle vaří: filety z bílé ryby, kuře celé, plněná kuřecí roláda - pak jen osolíš, okořeníš a dáš do trouby.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LUCYA: Ovocný knedlíky - tvarohové se dobře mrazí v syrovém stavu, pak stačí hodit zmrzlý do vroucí vody. Svíčková je z mrazáku taky dobrá (jestli je sil dělat svíčkovou :), pokud nezůstane v mrazáku moc dlouho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam