• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BLANCHE1: Maso jsem krajela na male kousky (dodnes samozrejme krajim, jen na vetsi), stravitelne a polknutelne i v pripade jejich nerozkousani.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    INUSHKA: Syn se brzo zacal snazit najist se sam, takze jsem mu davala veci, co sly nakrajet a mohl jist rukama, u tech byl nejspokojenejsi. Sypaci a tekute (ryzi, kuskus, omacky) jsem mu kazde sousto pripravila na lzicku a on si to transportoval do pusy sam nebo jsem mu vedla ruku a ucila ho to nabirat.
    Cca od 15ti az 18ti mesicu byl schopen se jakz takz najist sam, dnes uz sni i polevku (byt ji kus vzdy skonci poruznu kolem).
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Já dlouho jedla s klukama z jednoho talíře, bylo to nejsnazší. Takže jsem jim odkrojila vhodnou část a strčila do pusy. Bylo to na nervy nejlepší, krmit jen dítě mě nebavilo (děsný prodlevy), mně stejně v klidu najíst nenechali... takhle to bylo snesitelný, nejrychlejší, nejčistší. A odpadlo krájení jídla předem.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    INUSHKA: maso krájím na malý kousky (i teď, má 2 roky a stoličky všechny), zbytek kolínka/rýže s omáčkou a nabírá si to lžičkou. Když byl menší, hodně řídký omáčky a polívky jsem zahušťovala rýžovou moučkou (instatní rýžovou kaší).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Prosím vás, když tady po různu píšete o těch omáčkách a že vaše roční nebo rok a půl staré děti jedí totéž co vy, jakým způsobem jim to podáváte? Já jsem pořád ještě zamrzlá u rozmačkané zeleniny a mixovaného masa a nějak si neumím představit, jak bych M. měla naservírovat třeba zmíněnou plněnou papriku s omáčkou a těstovinami, aniž by toho většina skončila na zemi a na oblečení. Rukama se to jíst nedá, lžičkou se sama ještě nenají (začínáme zkoušet s nebarvícími věcmi jako je jogurt a kaše, ale zatím moc nechápe, jak jídlo nabrat). To prostě podáváte malé kousky lžičkou nebo jak? A jak to děláte s masem, když dítě ještě nemá stoličky?
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ANNNA: mno, svíčkovou jsem si taky říkala, ale té bych musela navařit hrozně moc, aby zbylo něco na zamražení
    MONI
    MONI --- ---
    LUCYA: ještě by se mohly hodit knedlíky bramborové, houskové a také nějaká sladké koláče. Z jídel tu ještě nebylo: různé karbanátky, burgundské hovězí se žampiony a mrkví, těstoviny připravené k zapékání v hliníkových mističkách. Dále doporučuju mít mražené i suroviny, ze kterých se rychle vaří: filety z bílé ryby, kuře celé, plněná kuřecí roláda - pak jen osolíš, okořeníš a dáš do trouby.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LUCYA: Ovocný knedlíky - tvarohové se dobře mrazí v syrovém stavu, pak stačí hodit zmrzlý do vroucí vody. Svíčková je z mrazáku taky dobrá (jestli je sil dělat svíčkovou :), pokud nezůstane v mrazáku moc dlouho.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Tak jsem na večeři nakoupila na boloňskou a přidělám v týdnu další ragú a na víkend asi guláš. Díky za tipy a Kdyby vás ještě něco oblíbeného napadlo, sem s tím, mražák máme velký.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCYA: jo a husté masové polévky! Dají se zamrazit i s těstovinami, případně zavářku zamrazit v malých krabičkách zvlášť (minimálně já považuju za oser vařit hrstičku nudlí separátně... to radši uvařím víc a zamrazím po porcích).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCYA: libovolné dušené maso - guláše.
    Ragú si zamraz po jednoporcích (pokud pro sebe) nebo dvouporcích (pokud by to bylo i pro dítě, teď si nevybavuju, jestli máš doma starší?) - ať máš rychlý oběd. Obecně ragú je po porodu hrozně šikovná věc, protože třeba zapečené těstoviny můžeš nachystat kdykoli odpoledne, v podvečer vrazit do trouby, když jdeš kojit, a vytáhnout teplou večeři, když dokojíš :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LUCYA: vepřové/hovězí v mrkvi, koprovka, boloňská, plněný papriky.
    KRISTY: do koprovky dávám na litr vývaru jednu (200ml) smetany 38%. To mi tak brutálně tučný nepřijde:o) A lze to vařit i ze zakysanky.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    KRISTY: a klidně bych zamrazila i nějaký zapečený těstoviny, šunkofleky atp.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    LUCYA: já takhle mrazim pro dítě rizoto a i po rozmrazení je dobrý!
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    XMARGE: někde jsem četla, že smetanový omáčky jsou na děti moc tučný, ale bylo to už dávno a možná se to vztahuje k těm mladším dětem do 1 roku, nicméně mě to takhle zůstalo nějak zafixovaný;o) tak díky za tipy, koprovka mě nenapadla!.o)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Poraďte, co ještě navařit do mražáku? Za chvíli mám termín, tak se teď snažím vařit všeho víc, ať potom můžu jen vytahovat, případně vařit přílohu. Mám tam rajskou, nějaké ragú, vývar, hustou zeleninovou polívku, co ještě? Nějaké nápady? Diky. Ať je to výživné, nenadýmavé
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    KRISTY: a v čem dětem vadí tuk? Děti tuk potřebují víc než dospělí:o) Já dělala z omáček ještě koprovku, boloňskou, plněný papriky s omáčkou... V roce a půl dítě jedno skoro to samé jako my (jen některý věci odmítalo, tak jsme mu je nedávali).
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KRISTY: záleží jen na tobě, jestli vezmeš šlehačku, nebo 12% smetanu, a taky kolik jí tam dáš...
    co třeba koprovka?
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    muzu se zeptat, jake omacky se daji uvarit temer 1,5 rocnimu diteti? mala omacky miluje, muj repertoar se ale omezuje jen na svickovou (detska - rychla verze) a rajskou. smetanovy (typu kure na paprice) se bojim, ze budou moc tucny....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam