• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    MORPED
    MORPED --- ---
    MIDORI: jo a jeste ruzne noky -bud s vajickem nebo s tou rajskou,taky koprovka apod.
    Ja se odne inspiruju na facu kucharka ze svatojanu,ma tam zajimave zeleninove jidla,doplnis masem a mas.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIDORI: u našich dětí, co se obědů týká, velmi bodují husté zeleninové polévky. Klidně i třikrát do týdne jako oběd (já byla zvyklá takhle obědvat, co jsem přestala chodit do práce).
    Jinak docela úspěch mívá u dětí vepřová/hovězí v mrkvi, těstoviny s omáčkou na rajčatovém základě, sladká jídla (typu palačinky, rýžový nákyp, ony už zmiňované ovocné knedlíky...)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MIDORI: Já často dělám kuřecí maso se smetanovou omáčkou a těstovinami, do omáčky dávám různou zeleninu, podle momentální chuti a dostupnosti - nejčastěji brokolici, listový špenát, kukuřici, pórek v různých kombinacích. Jinak další z toho, co jsem v poslední době vařila - španělský ptáček (pro dítě místo slaniny plátek libové šunky), pečené kuře, svíčková, vepřový přírodní řízek na kmínu a řapíkatém celeru, rizoto na tisíc způsobů, neostrá varianta chilli con carne, omáčka na těstoviny z rajského protlaku, červených fazolí a kukuřice (může být s masem, slaninou nebo zcela bez masa), francouzské brambory, dneska byl smažený květák.
    Když jsem líná dělat něco složitějšího, dáme si k obědu klidně rýžovou nebo krupicovou kaši a teď v létě různé sladké knedlíky s ovocem.
    MORPED
    MORPED --- ---
    MIDORI: ja si sepsala jidelnicek,protoze mam vybiraveho muze a i decko a varim asi toto:
    dusene maso na zelenine+priloha, testoviny s mletym masem s rajcaty,takova staroceska bramborova omacka,gratinovane brambory,sladka ryze,palacinky,zapecena cuketa s mletym masem,nekdy rizoto. Maly ma rad omacky a knedlik-uplne to neumim,ucim se,ale mam skvele babicky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Mela bych dalsi prosbu. Na vareni jsem jelito, bez receptu vetsinou neuvarim (krome par jidel, ktery delavam casto) a mam docela problem s tim, co varit diteti. Byla jsem pohodlna a kupovala sklenicky, ale rada bych s tim uz prestala. Diteti byl rok a dle pediatry uz muze jist vsechno. Jenze co. Jidla, ktery jsem zvykla varit, se pro dite moc nehodi. Nedal byste mi pls nekdo nastrel tydenniho jidelnicku? Mam na mysli hlavne obedy. Delala jsem zatim napr. kvetakovy mozecek s bramborem, kralika na smetane, spagety, nejaky polivky... Predem diky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    diky, zkusim ten skelet
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MIDORI: ted jsem delala dva kureci skelety, jednu mrkev, pul petrzele a kus celeru, bobkovej list anove koreni... vyvarit dle potreby, obrat maso a vse ostatni vyhodit... parada, cirej silnej dobrej vyvar, cast na mrazak na vareni, ca pulka doplnena cerstvou zeleninou a obranym masem, byla o nej doma rvacka... ja solim trochu az na konci, pripadne sobe na taliri, nic jineho netreba...
    PETATA
    PETATA --- ---
    MIDORI: delam jen ze skeletu, malinko soli, mene vody a je vzdycky chutove hodne vyrazny, zeleninu davam az kdyz z casti delam polevku
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIDORI: Zelenina, bylinky, kuřecí skelet s dostatkem ponechaného masa - většinou vyhovuje.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Jak docilit toho, aby mel kureci vyvar chut i bez dochucovadla? Pokazdy mi to prijde desne mdly, a to ho varim pomalu a dlouho..
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    BADIANE: jogurt bych už mu dávala, doporučuje se od 8. m., zbytek mléčných výrobků je jedno, když má mm
    dcerka ve 14m snese jen malé kousky, větší ne, nezbývá než se přizpůsobit :-) jinak kus chleba a ovoce jí taky nedělá už dlouho problém.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    Mela bych dotaz ohledne kousani: syn 11,5m akceptuje jen zcela mixovana jidla. Kdyz mu v tom necham kousky tak je jakoby davi, pak prevaluje v puse, po chvili tedy spolkne, ale kdybych mu mela davat jen to tak se asi nenaji. Kdyz mu dam kousek ovoce, tak si ho vezme a nejak prezvyka a spolkne. Jak a kdy nejpozdeji zacit ucit na nemixovana jidla (ve smyslu cely obed, cela svacina nemixovane)? Zubu ma 6 poradnych vepredu (4 horni dva dolni) a 7. dolni roste. Takze ukousnout kus neceho mu jde dobre, ale pak to rozvykat uz ne.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TORUVIEL:
    HABRENKA: snad to byla jen nejaka faze. Ted zas uz dva tydny jedl skoro jako predtim, nejcasteji kolem 220g. Ale jedine kdyz je to zelenina s bramborem. To co mi bojkotoval bylo s jahlami nebo s quinoou.
    A presne jak pises jsem to delala, nedojedl obed, dostal to same k svacine misto ovoce (nebo nejdriv to, pokud uz bylo jen malo, a kdyz dojedl tak pak ovoce); tak nevim jestli pomohlo i to.
    Mlecne vyrobky mu zatim nedavam, jen kojim. A kdyz ho nakojim pres den mezi jidly, tak pak ma mnohem delsi pauzu pred dalsim jidlem a nestihnou se tak "vsechna denni jidla". (Napr kdyz bych mu dala mezi obedem a svacinou, tak pak svacinu bude ochoten snist klidne az o dve hodiny pozdeji nez obvykle, a kde je pak vecere)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Jojo, takhle ode dneška asi moje batole snídá muesli. Jen to do sebe cpala snad hodinu :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Moje batole ode dneška snídá vejce natvrdo, protože ho snídám já a on musí mít prostě to stejný :o)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANCHE1: Tak s novinkama u nás není problém. Spíš právě nechce nic jíst moc dlouho. Chleba byl držák, ale i ten začíná odmítat...

Kefír a smoothie jsou dobrý nápad, vyzkouším...

Teď mě napadlo napéct nějaké nepříliš sladké (a nebo i třeba slané, se strouhanou zeleninou) svačinové těsto ve formičkách na muffiny a zamrazit to... to musím zkusit! Je mi jasný, že kdybych měla něco vymýšlet každé ráno, vydrží mi to tak týden...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Já to točím podobně, u nás na snídani jede ještě kefír natur (to ale začal až tak před rokem - bylo mu cca dva a půl) a ke snídani často ovesná kaše. Teď v létě dělám ke svačině občas ovocné smoothie s jogurtem/kefírem/mandlovým mlékem, kakao z karobu nebo tmavého kakaa na pečení. Peču často, takže občas dostane kus buchty a když je vedro mrazím přesnídávku nebo mixované ovoce do zmrzlinovátek z IKEA a má to jako sváču. Občas vařím mléčnou rýži z rýže na rizoto.
    Můj syn teda vyžaduje v podstatě skoro totéž dokola, když se snažím občas procpat něco nového, musí nás to vidět jíst a i tak to ještě trvá, než to přijme.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Můžu vás požádat o inspiraci, co batoleti ke snídaním a svačinám?

Věčný koloběh chleba/rohlík/jablko/jogurt/banán se začal zajídat a jinak moc nemám inspiraci, samotné mi to stačí :)

Napadají mě saláty (zeleninové i ovocné), muesli, upéct nějakou svačinovou buchtu - a tím tak končím. Kaše má k večeři.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    VVENDY: moje doktorka mi porad cpe redene ovocne stavy, hlavne to zminovala v dobe, kdy jsem myslela, ze budu muset prejit na UM. Alej inak s tim zatim Zorka problem nema, takze jsem nevyuzila a nemohu slouzit primou zkusenosti.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TRISSIE: davam kousek masla, ale to je asi jedno, jestli olej nebo maslo. Mrkev a ryze je jasna. Tyka se to ale jen varene mrkve? Syrova je taky se stejnym ucinkem? Kase zatim nedavam. Zacala jsem vylozene zeleninou a dopoledne mu obcas dam zkusit kousek ovoce. Ale zatim jen na chut.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VVENDY: přidáváš do příkrmů olej? Pokud ne, tak tím začni.
    Jinak ono to ze začátku vždycky trochu dře, než si na to střeva zvyknou, ale obecně, mrkev a rýže jsou dvě potraviny, které se používají proti průjmu, takže u dítěte, které má problémy s vylučováním, bych je rozhodně v jeden den nekombinovala (takže když mrkev s něčím, tak radši s bramborem - rýži třeba s cuketou - a pokud už dáváš i kaši, tak rýžovou dávat jen v den, kdy nebyla ani rýže, ani mrkev k obědu).
    Ale ono se to brzo poddá...
    a samozřejmě, čím víc dítě pije, tím líp kadí - tak zkusit dávat po příkrmu i vodu nebo dokojit.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Prosim o radu. Zacali jsme doma s prikrmy. Jenze prcek ma obcas problem s tlacenim. Ktere potravine se vyhnout nebo naopak co zaradit do zacatku, aby mu to slo lip. Zacpu vylozene nema, ale nez se vykadi, da mu to dost zabrat. Diky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIDORI: Podle mě není problém.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    koupila jsem v akci kralika, ktery mel datum spotreby tusim do druheho nebo tretiho dne, hned jsem ho zamrazila. Muzu ho dat diteti? v mrazaku byl asi mesic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam