• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BALAENA: přesně Takhle jsem gio pochopila taky a mám naprosto stejný názor. Prostě existuje nějaký zavedeny recept s určitým názvem a pokud mi někdo řekne že k obědu bude rajská tak očekávám určitou barvu a chuť a vyrází mi dech , když to misto cervene a tekute bude zelené a krupave.
    GIO
    GIO --- ---
    BALAENA: presne.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GIO: ale myslíš to takhle, ne? Klidně si to jezte, když vám to chutná, ale neříkejte tomu václavky koprovka. Proti názvu dejme tomu "omáčka s koprem" ani popel.
    GIO
    GIO --- ---
    BALAENA: ,)

    (a moje dite melo to samy, pamatujes,) nastesti to brzy vymizelo)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GIO: já ti asi rozumím, jak to myslíš.
    když bylo dítě malé, nesmělo kravské mléko - IgE alergie na BKM. Zkoušela jsem mu uvařit pudink z rýžového nebo ovesného mléka. Podle návodu na obalu, jen se místo kravského mléka dalo to rýžové.
    Asi takhle - byl to zajímavý dezert, vůbec nebyl špatný. Ale nebyl to pudink. Správný pudink má chutnat a vypadat jinak.

    Od té doby jsem nevařila pudink, ale pudinkový dezert, a s tím se moje hlava smířila. Pod názvem pudink se týž produkt téměř nedal sníst.
    GIO
    GIO --- ---
    (jo a mliko a mlicne vyrobky moc nemuzu, bo astma, to jen tak na okraj, bilou mouku taky moc nejim ze stejneho duvodu..)
    GIO
    GIO --- ---
    a ze si myslim, ze na lzicku mouky obcas nikdo neumre, nebo tak, to je pravda teda, ale nenutim te jist maso a parky, zene?.) at si kazdy dela co chce, jen jako alternativau koprovky (kterou tu nekdo chtel a dostalo se mu toho cehosi zcela jineho coz mne zaujalo) si ja predstvuju neco jineho , potazmo bych tomu koprovka nerikala, jak uz jsem psala.) fenomenalni problem s veganama jsi z toho udelala az ty.)
    GIO
    GIO --- ---
    ja proti veganum nic nemam jen proti tem nazvum,)) kamaradky vedou spickovou veganskou restauraci, a neproklela jsem je,))

    ja si nemyslim, ze bez masa a mleka se zemre, to je prave ono, takhle to vzdycky prekroutite.) jen jsem se ozvala, ze ,) zkousku z vyzivy mam,)prave.)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: Hele nikdo tě to nenutí jíst ne? :D Názor evidentně nemáš jenom ty, má ho skoro celej národ, tak v klidu, vegani vás nepřijdou násilím krmit zkriplenou koprovkou, neboj :D Já si už všimla, že máš nějakej problém s tímhle, většinou na to reaguješ. Ale překvapuje mě to, v dnešní době :-) Ok, ale stále se najde někdo, i dnes, kdo si myslí, že bez masa a mléka člověk zemře, jako se mě asi před 2 rokama ptala jedna vzdálená příbuzná :-) Hele žiju bez toho přes 10 let, mám známé, co na tom vychovali děti (které též žijí :-). Možná by stálo za to vykouknout ze svý krabice, trochu se vzdělat ve výživě nebo tak? :-)
    GIO
    GIO --- ---
    TORUVIEL: jako protoze se do toho da kopr tak je to koprovka? hele vsadim se, ze to jako koprovka chutnat nemuze, kdyz to nic z puvodni neobsahuje, ale ja se tu s vama nechci hadat, ja jen rekla svuj nazor a evidentne ho nemam jenom ja, to je cely. je to obecne k celemu tomu bio ezovego byznysu.
    GIO
    GIO --- ---
    KLEVKA: ne. neni. koprovka je koprovka. s tim nic nenadelas, holt bych te vasi omacce rkala jinak, to je cely.

    ja dite moukou necpu nijak zavratne casto, ale z vyzivoveho hlediska krom pripadne intolerance lepku neni kukuricny skrob o moc lepsi,) thats all.)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: A jak by se to tedy mělo nazvat? Recepty nejsou žádné dogma, každá kuchařka si recepty nějak upravuje dle svého, no tak jsou i lidi, co používají rostlinné výrobky místo mléčných. Chutná to jako koprovka, tak jak bys to nazvala? dyť je to jedno...
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    GIO: ja zas nechapu proc cpat malemu diteti od utleho veku zbytecne bilou vymletou mouku kdyz mu muzu dat zeleninu kdyz zahustenou tak kukuricnym skrobem...tehle koprovek moucnych se pak naji ve skolnich jidelnach dost...
    Pro kazdeho je holt plnohodnotna koprovka neco jineho....
    GIO
    GIO --- ---
    TORUVIEL:ta ano, reaguji na tu pseudokoprovku.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: INANNA chtěla nahradit mléčnou smetanu, kterou nemůže. V čem je problém? Existuje alternativa, tak proč ji nevyužít...Nic jiného se tu neřešilo, pokud dobře čtu.
    Jo a taky existujou na světě vegani, to jsou novinky, že? :-)) To jsou takový ti extremisti, co to cpou i svým dětem :-) A jedí jen nepestrá jídla, jako třeba salát se salátem kořeněný sušeným salátem a tak :-))
    GIO
    GIO --- ---
    SOLEI: butternut dyne, kralik, kuskus a mrkev, nejoblibenejsi jidlo me dcery.) ta dyne je pro mne nejlepsi druh obecne.
    GIO
    GIO --- ---
    jo a jeste mi to neda, jnekolik dni to sem chci napsat a pak to zas smazu, ale co..
    sme ve vareni pro tehotne a deti. co je (pokud clovek neni napr. celiak apod.) spatneho na smetane, octu,cukru v omacce..? jako nevarim denne jiskova jidla, (bo tu koprovku je potreba dohustit, moukou treba, pravda) spis vyjimecne, ale delat z toho vylozene neco, co by clovek temer nemel nikdy pozrit, potazmo dite.. to je pro mne stravovaci extremismus...docela od brzkeho veku detem varim to co nam, jen to proste neni slane, korenene, necpu je od utleho veku cokoladou a uzeninami, ale proc by zdravy tvor nemohl cas od casu dostat "plnohodnotnou" koprovku, to trosicku nechapu..vyjma samozrejme tech zdravotnich pripadu, ale ruku na srdce, tech zas tolik neni. pestrost stravy je imho pro dite to nejpodstatnejsi.. a co nejdrive.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Mám objev..... Má slova dýně, mrkev, cibule, nakrajet na kosticky uvařit (je to jakýsi základ na pomazánka) , za kapnout citronovou šťávou omastit máslem nebo olivovým olejem. Mladík včera jedl skoro tři minuty dobrovolně.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak taky nevidim velky rozdil v zahustovani lzici mouky a lzici kukuricneho skrobu... jasne, pro celiaka ano, ale pro zdraveho cloveka vpodstate zadny..ale mouka narozdil od kukurice neovlivnuje vyrazne vyslednou chut..
    GIO
    GIO --- ---
    ja jen nechapu proc je nutne takovym vecem, ktere nejsou koprovka, rikat koprovka, podobne jako sojovemu masu/ parku whatever rikat "maso", "parek".. proste bych to pojmenovala nejaka omacka,a le rikat koprovka necemu, co s ni ma spolecny tak max ten kopr, mi prijde proste usmevne..

    v koprovce totiz neni ani cibulka, ani petrzel ani zampiony ani kukuricny skrob...

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    INANNA: presny recept prosim zde
    Koprová omáčka (bez cukru, mouky, mléka či smetany) » Jíme Jinak
    http://www.jimejinak.cz/koprova-omacka-bez-cukru-mouky-mleka-ci-smetany/
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    INANNA: koprovka je vyborna takto : osmahnes cibulku, pridas petrzel 4 vetsi kusy na kusy pokrajene a podlejes vyvarem zeleninovym...povaris 15 min,,,pomixujes, staci jen posolit a pridat kopr nebo co te napadne minule sme to meli se zampionama...par kapek citronu na dochuceni a pokud potrerbujes hustit tak s vodou smichat lzici kukuricneho skrobu a pridat k pomixovani a chvilku probublat...je to uzasna omacka v ktere nemusi byt smetana mleko cukr ocet jako v klasicke koprovce...(+.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam