• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    REONA
    REONA --- ---
    PROMETHEA: Tak ještě jeden tip, dnes jsem objevila Ameriku aneb kdybych víc poslouchala svojí maminku. Velký úspěch jsem slavila s polívkou - vařím pro starší nesolený kuřecí vývar, do toho nudle, zeleninu, kousky kuřete, klasická polévka, jen úplně bez soli. Dnes jsem neměla skleničku, tak jsem rozmrazila a rozmixovala tu polívku a malá toho snědla fakt hodně - navíc se to dobře krmilo (nevím, jak staré máš dítě), jak je to tekutější, než skleničky, tak to šlo rovnou do krku a nevytlačovala jazykem půlku ven :D Krmila jsem tou užší ikea lžičkou (na pevnější věci používám takové úplně ploché, kupovala jsem v Kauflandu, balení 6 ks) a fakt super.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    dekuju za odpovedi.
    Hlavne ze (snad) nemusim bejt paranoidni co se obsahu sklenicek tyce :) muj muz rika, ze hipp ma vic jak 30 let zkusenosti, tak vedi lip, co detem chutna :)
    Jako ja se nebranim tomu kupovat sklenicky, ale jako spravna matka jsem chtela mit cerstve uvareno z bio surovin :)
    REONA
    REONA --- ---
    PROMETHEA: Ale naděje do budoucna - moje starší toho moc nesní, ale má v oblibě rýži nebo minikolínka s omáčkou. Takže když už se patlám s domácím příkrmem, kterým mimino stejně pohrdne, tak mám aspoň oběd pro starší ;)
    SARGO
    SARGO --- ---
    PROMETHEA: Jo jo, takového jsem taky doma měla :-)) Prostě skleničky chutnaly a domácí ne. Zkusila jsem pár obvyklých triků (dát domácí do skleničky, smíchat to v nějakém poměru...) a když nic nezabíralo, nechala jsem to plavat. Jedl tak mizerně, že nějaké přehnané snahy nestály za to :-))
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    PROMETHEA: jo. Úplně první věci jsem teda spíš kupovala, vařila minimálně, někdy to prošlo, někdy ne. Obě pak měly období, už nevím, asi tak kolem 6-10 měsíců (ne nutně celou dobu), kdy domácí skoro nejedly a skleničky ochotně. (U domácího to často bylo, že první pokus neprošel, druhý den si trochu daly a třetí den to jedly úplně v pohodě).
    A nejpozději kolem roku už obě jedly normálně domácí stravu (starší ještě občas skleničku v případě nouze a venku, mladší už vůbec).
    Ale obecně byly obě nejdřív spíš na skleničkách a na domácí přešly postupně, jak se to začalo podobat našemu jídlu.
    Přičítala jsem to hlavně konzistenci.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PROMETHEA: To je úplně normální, protože jsou to poťouchlí pižďuchové
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    stalo se vam nekomu, ze by dite na zacatku prikrmu jedlo sklenicky ale ne doma dusenou zeleninu? bud ji je to malo tekuty a rozmixovany (ty sklenicky jsou preci jen velmi na jemno), nebo jsem ji zkazila chut necim, co v tech sklenickach je jako pridavna latka (ale neni deklarovana na etikete?)
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    INUSHKA: u nas si to mala vybrala sama, lzicku naprosto odmita, potrebuje kousat. Urcite mas pravdu, ze tento styl je spojeny jeste s intenzivnim kojenim.
    Ja az ted mam pocit, ze se tim opravdu zasyti (10m) a kojeni omezujem. Ono uz je to v tom nazvu Baby led weaning, dite urcuje samo tempo odstaveni a prikrmu. U nas ted vedou naprosto normalni rodinna jidla, kure se zapecenou zeleninou, moussaka, masovo;zeleninove karbanatky...po obede ji davam jeste oblibene ovoce, at se natlaskne.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Ona ze zásady nejí "zelené" jídlo - brokolice, špenát, kapusta... nic, jak to má sytě zelenou barvu, tak smůla. Mrkvové, rajčatové, dýňové a jiné "oranžové" skleničky do ní padají. Takže to spíš bylo tím, že to změnilo barvu víc do žluta a objevila se navíc růžová šunka.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Ja nechci prudit, tak snad naposledy k tematu: sklenicka je "zcela bez soli", tys to "mirne osolila". Nemuze byt zaklad uspechu zde? Neni dcera na jidlo bez chuti a vune uz velka?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: já myslím, že ten tvůj příspěvek byl úplně v pohodě a patří sem
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    INUSHKA: Jo, a geniální bonus byl, že v té upravené podobě to nakonec snědla i Jorika, která to původně nechtěla :-D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Pórek používám místo cibule. Když osmahnu maso na cibuli, taky neříkám, že je v tom zelenina.

A jinak moc nechápu, o co vám jde nebo o čem se mě snažíte přesvědčit. Jo, asi jsem teda fakt "objevila Ameriku" a píšu něco, co je každému jasné, ale gró příspěvku nebylo v receptu na "super omáčku", ale v možnosti využití nedojezených skleniček. Dát čekanku psovi mi přišlo trochu líto, když už jsem ji koupila pro zpestření jídelníčku.
    REONA
    REONA --- ---
    Jezis tak uz toho nechte, co ja se navyhazovala zbytku ze sklenicek! Pravda, do meho vareni se to obecne moc nehodi, ale ted je to prave oblibena omacka na ryzi a testoviny pro starsi, takze zabiju dve mouchy jednou sklenickou:-)
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Jenže ta sklenička netvoří základ jídla. To můžeš říct obecně (a i to v knížkách o výživě dětí píšou), že zbytky ze skleniček jdou zahušťovat polévky a nastavovat omáčky nebo třeba guláš.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: a pórek je u vás ovoce? :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Mně by v tom chyběla zelenina. A hlavně bylo primárním účelem využít tu skleničku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: na másle restovaný pórek se šunkou a smetanou bych teda nějakou skleničkou nekazila, to je u nás běžná omáčka na těstoviny :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: No, kdybych tam tu skleničku nedala, tak by tam byla akorát pórek, šunka a ohřátá smetana, tomu teda neříkám dobrá omáčka : -D
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Mám pocit, že kdybys tam nedala tu skleničku, bylo by to stejně dobrý, takže jde vlastně jen o nastavení samostatné dobré omáčky skleničkovou šlichtičkou. :-)
    Ale znám děti, co jim jídlo ze skleniček fakt chutná i v pokročilém věku a žádají si ho jako omáčku na špagety tak, jak je.
    A taky tím jdou zahušťovat polévky, to je taky míň náročná varianta zpracování zbytků.
    A my teď teda zjistili, že babylove příkrmy voněj tak, že na ně má člověk i chuť. :-) Ale ty zase dítě nenechává. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam