• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: omáčka šla minestrone polívka -rajcata (klidně loupaná v konzerve) , kukuřice, cuketa a vmichat do těstovin (česnek a cibule může být taky)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: cuketa nakrájená na tenčí plátky (pro dítě ještě pulim) nechat zvládnout na olivovém oleji s česnekem, posolit, promíchat s těstovinami, pár kapek citronu a může se to i popeprit
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE:
    Mám ráda různé variace se sušenými rajčaty (zelenina a bílkovina co lednice dá, dneska zrovna s tuňákem, červenou cibulkou a kořenem petržele; jindy třeba s kukuřicí a vajíčkem natvrdo)

Zapečené těstoviny (nejčastěji dělám "houbofleky") - pro rušné večery je ideální varianta nachystám večer předem do lednice a večer šoupnu do trouby.

Kořenová zelenina orestovaná na oleji s rajčaty z konzervy

Cizrna na paprice - typicky dělám pórek, na to cizrnu z mrazáku/plechovky, paprika, smetana, provařit. Osobně preferuju s rýží, ale těstoviny taky dělám

Žampiony (v ideálním vesmíru lišky) na smetaně

Pytlík mražené zeleniny na másle a vařené/smažené vejce. Nazdar :-)

SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TRISSIE: nevím, jestli by to bylo dost rychlý, napadlo mě
    - s pečeným květákem
    - šunka+ořechy+růžičková kapusta (ještě je v receotu rozdrobený a opečený toustový chleba, ale imho není nutný)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: snad se to prilozi

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: a postup? Zní hodně dobře!
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: jako zadna dietka to neni, ale spenatova omacka s mascarpone... uzasna zalezitost
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: pravda, ještě dělám kuřecí se špenátem, na tu jsem zapomněla :-)
    ale jestli máš i jiný špenátový nápad, sem s ním! brzo bude i zásoba čerstvého listového, pěstuju si ho na zahrádce.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: a co spenat, ten jite? :)
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TRISSIE: v casove nouzi nejvetsi delam neco vzdalene na styl carbonara. Do uvarenych testovin soupnu par vajicek a nakrajena rajcatka. Par minut michat, dochutit podle chuti (davam sul, zelenou petrzel, pripadne neco vonaveho jako dobromysl).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    help needed! potřebuju rozšířit sbírku child-friendly rychlých receptů na těstoviny z (v průměrně vybavené kuchyni) běžně dostupných surovin.

momentálně točíme:
    - smetanová omáčka se slaninou
    - cuketovo-sýrová
    - brokolicovo-smetanová
    - rajčatová (s kuřecím nebo mletým masem)
    - boloňská (není rychlá, ale mívám ji v mrazáku)
    - tuňák s kukuřicí
    - kuřecí maso, pesto a třešňová rajčata
    - s restovanou čínskou zeleninou a sojovkou

nesmí v tom být kombinace ovoce/med/cukr+maso (manžel prostě nedává kombinaci maso+sladká chuť), ani olivy (těm jsem zas na chuť nikdy nepřišla já), a kvůli dětem nic příliš pálivého.

Mně už po šesti letech toho každodenního vaření večeří dochází inspirace a i když realisticky ty recepty opakuju třeba po měsíci, tak mám pocit, že je vařím furt dokolečka a že to nutně potřebuje změnu...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    PROMETHEA: mě se dost osvědčil tenhle: http://www.madamecoquette.cz/2014/04/zdravy-dort-bez-cukru-k-1-narozeninam.html dělali jsme s borůvkami, protože ty jsme měli zamražené doma. těsto je mouka a banán a jinak je to jogurt, který když necháš vykapat tak zhoustne, že je to superlepidlo
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    No synkovi jsem první dort dělala bezlepkový jáhlovo rýžový piškot a protože nesmí ani cukr (bez tak by dítě do tří let cukr nemělo v jakékoli množství), tak jsem krém vyřešila 100% banánovou přesnídávkou s jáhlovou a pohankovou kašičkou se sunarem. ozdobila jsem mu to banánem, krémem. Bylo to hezký a pochutnali si i dospělí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás byl k prvním narozeninám piškotový dort s tvarohem (jakože oslava toho, že od roka se tvaroh může) a jahodama, byla zrovna sezóna. Dala bych jakékoli dostupné ovoce a bude z toho opravdický hezký dort, který je vhodný i pro roční dítě.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADD: dobrej piskot dela a umi, timhle smerem bych to mohla nadhodit.
    Dekuju vsem!!
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    PROMETHEA: já hlasují pro poradny dospěláci dort s normálními surovinami , marcipán, krém a tak. Dítě toho tolik nesni aby to vadilo. Nebo aspon vetsinou. My to tak pidimu k prvním i druhým narozeninám udělali, ocucal marcipánovou figurku a skončil, dětský piškotový s pudinkem a ovocem by skončil úplně stejně ale tohle vypadalo líp.
    Letos na to kašlu, on mi ani v cukrárně zákusky nejí, uspeju s makronkou a zmrzlinou takže za pár dní jdu kupovat makronky a zákusky k Hájkovi, nás není tolik obychom si poradili s celým dortem najednou a pak se musí ještě po zbytek týdne dojidat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: ještě je tu vždycky možnost nechat babičku upéct "dospělácký" dort, na kterém mrně jen sfoukne svíčku, a separátně mu nachystat ten piškotovo-jablečný rozvar. Tak jsme to (teda mínus ta pečicí babička, dorty peču sama) dělala na první narozeniny dětí já.
    ADD
    ADD --- ---
    PROMETHEA: A nemuze udelat dobry piskot a natrit ho mixem tvarohu a pudingu? Do toho a na to ovoce, maslo tam nemusi byt vubec a cukr se vyjimecne prezije (davka jde trochu snizit)? Obvykle se propagujou dorty z jablek rozvarenych ve skrobu, ale to by asi nesplnovalo babiccinu predstavu narozeninoveho dortu. Hlidala bych si kvalitni suroviny, ale jednorazove trocha cukru nebo masla dite nezabije.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Prosimvas nejakej tip na dort/kolac k prvnim narozeninam. Babicka si umanula, ze vnucce upece dort a ja se bojim naloze tuku a cukru, tak hledam nejakej detskej dort, kteryho by kousek mohlo rocni dit, a na kterym by si pochutnali i dospeli
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PROMETHEA: Já bych z vlastní zkušenosti řekla především to, že když ti dítě vytrhne kovovou lžičku z ruky a mrští ji napříč místností, tak může i vysklít dveře :o) Ale jinak asi i to odštípnutí skla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam