• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    GIO
    GIO --- ---
    IKARIE: a driv uz kiwi mel a reakce az ted..? jinak i treba jahody umi zflekatet i po letech konzumace bez problemove..to se podle me vylozene predchazet tomu neda.)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    PETATA: ananas taky asi jeste nemel, diky za upozorneni (broskve v lete jo, ale ty byly ok)
    PETATA
    PETATA --- ---
    IKARIE: pokud mi vadilo kiwi, tak by mohl byt problem i u ananasu, pripadne slupce z broskvi (jen tipuji, dle sebe..)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak u nas v roce a pul prvni a dost brutalni reakce po pozreni asi trech lzicek kiwi - cervene fleky po celem tele, asi 10 min od konzumace. do rana to samo zmizelo, ani jsem si nestihla vzpomenout, ze bych mohla dat treba fenistil.

to me privadi na myslenku - na co bych si mela v 18 mesicich davat jeste pozor? nase dite ji moc pekne a vicemene vse. takove ty klasiky znam: sul a palive, houby, kiwi:), uzeniny, nedavam ani veprove..

co takove morske plody treba?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SOLEI: a ja do nich dávám dětské svačinky na výpravy s kočárkem.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INUSHKA: aventi kelímky jsou super, muž si v tom nosí do práce jogurt
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Podle druhu jídla, tekuté věci obvykle v plastových krabičkách se zacvakávacími víčky (než dojdou). Mám různé velikosti, snažím se vždycky vybrat tu, která bude tak akorát. Pevné v mrazících sáčcích se zipem z IKEA. Prodávají je v různých objemech a jsou znovu použitelné. Sáčky je dobré nechat zmrznout v nějakém příčetném tvaru, jak radila SOLEI, třeba naskládané do mísy nebo krabičky, nebo naplacato na tom platu, ale to se mi vzhledem k naplněnosti našich mrazáků málokdy podaří, spíš hledám, do které škvíry se to ještě vleze. Trochu to připomíná tetris :-D A u sáčků je taky důležité, aby byly zvenku suché, jinak přimrznou k sobě a oddělují se zatraceně blbě.
    Na něco občas použiju i kelímky Avent, ale to spíš třeba na ovocné dřeně nebo miminí příkrmy.
    A poslední dobou používám i plastové krabičky od dovážkového jídla, které mi občas vozí muž z práce (italská kuchyně, vaří výborně, ale to množství plastu, v kterém je to balené, mě strašně štve, tak se to snažím aspoň znovu použit, ne to rovnou vyhazovat).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: zni to inspirativne. a do ceho ty porce davas-zamrazujes? jako do jakych obalu
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BLANITCHKA: INUSHKA to napsala hodně důkladně.
    Jediné co mne napadá dodat. Takové věci i jako ragú (masa v omáčkách) se vyplatí dávat do mrazáku v nějakém tvaru, takže nastrkat si pytlíky s masem do nějaké misky, když to z ní pak vyklepnes tak se líp dělají hromádky.
    Na polívku jsou super krabičky od mlíka.

A nech si tam místo na odstriky s mléko.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BLANITCHKA: Luštěniny bych vynechala. Problém dělat nemusí, ale můžou a v takovém případě by ti v mrazáku zbytečně zabíraly místo.
    Já na mražené zásoby jedu celkem trvale, nejen v šestinedělí. Vaříme (střídáme se s manželem) 2x - 3x týdně a vždycky rovnou ve větším množství s tím, že se část dá do mrazáku, abych zbylé dny mohla jen sahat do zásob. S více dětmi a provozem, kdy jsme často půl dne někde v luftě nebo naopak potřebujeme dospávat, je to k nezaplacení.
    Takže moje postřehy:
    - mrazit po jednotlivých porcích, aby nebylo potřeba rozmrazovat kvůli jednomu obědu pro jednoho člověka litr omáčky (resp. já si teď mrazím vždy 1,5 porce - pro sebe a mladší dceru)
    - všechno pečlivě popisovat (já popisuju fakt detailně, včetně použitého druhu masa, koření, potenciálních alergenů jako je lepek a vejce... Nikdy nevíš, kdy se u někoho objeví nějaká alergie nebo obyčejné "nechutná, nebudu"). K popisu připsat i datum zamrazení. Pokud toho máš fakt hodně, ideální je vést si někde tabulku se seznamem obsahu mrazáku a průběžně ji aktualizovat. Pak se ti nestane, že budeš vždycky jíst jen to, cos tam dala v posledních dvou týdnech, a někde na dně bude ležet dva roky stará sekaná :-D
    - nemá smysl mrazit vařené brambory, po rozmrazení jsou hnusné
    - mrazák vysušuje, k masu je potřeba zamrazit rozhodně víc šťávy, než bys na něj nalila při servírování za čerstva
    - ze stejného důvodu se mi moc neosvědčilo mražení pečeného masa (vepřového, kuřete...), po rozmrazení je takové vysušené a tuhé. Maso obecně je lepší mrazit i rozmrazovat ponořené ve šťávě.
    - smetanové omáčky se rády rozkládají na prvočinitele, ale dá se to zase spojit pomalým ohřevem s pravidelným promícháváním (tedy nestrčit to na dvě minuty na plný výkon do mikrovlnky, ale spíš pomalu ohřívat v rendlíku)
    - nejsnáz zamrazitelná i rozmrazitelná jsou různá rizota, těstoviny s masovo-zeleninovými omáčkami, guláše a tzv. "eintopfy" ty mrazím rovnou smíchané s přílohou
    - kusové potraviny (noky, ovocné knedlíky, kuličky z mletého masa...) je fajn zmrazit ve velkém pytli, ze kterého je možné průběžně odebírat potřebné množství, ale aby jednotlivé kusy nepřimrzly k sobě do jedné velké hroudy, je potřeba je nechat zmrznout rozložené na platě (některé mrazáky ho mají) nebo pytel po částečném zmražení důkladně protřepat a pak teprve nechat zmrznout úplně
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: dost pomůže i jen to, když si maso dopředu ocistis a nakrajis a zamrazís tak, abys ho pak jen rozmrazila a hodila na pánev/do hrnce.
    A zamrazuj jednoporcove přebytky všeho, já měla na mrazáku i single porce vařených nudlí do polévky (z mrazáku, jak jinak :)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    BLANITCHKA: Tak na 6 nedělí bych doporučila něco s minimem potenciálně nadýmavých látek. Takže vývar, boloňskou omáčku (třeba bez cibule), zamrazit si nějaké mleté v podobě sekané či kuliček, svíčkovou, koprovku.... Teda já s prvním děckem nic nedělala, ale s druhým už jsem musela myslet na to, jak nasytím první..
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jako jedno z příčetných doporučení na období před porodem mi přišlo "navařte si dobré a výživné jídlo předem do mrazáku".

Vzhledem k tomu, že jsem nikdy moc "do mrazáku" nevařila (preferuju čerstvý jídlo), tak jsem nějak zoufale bez inspirace a zároveň si uvědomuju, že mit kam sáhnout pro dobrý domácí jídlo by mohlo bejt k nezaplacení :)

Jaký jídlo je vhodný pro 6ti nedělku, co se dobře mrazí (a potom jenom ohřívá/dodělává příloha apod)? Co se vám (ne)osvědčilo?

Maso, ryby, drůbež jíme, luštěniny taky (nevím, jestli to není harakiri na plynatost).

Budu vděčná za tipy :)

XMARGE
    XMARGE --- ---
    LUCKYSWEETY: já dávála kravský mlíko od 13m. Tak jí to zkus šoupnout a uvidíš, jestli jí nebude bolet bříško, nebude mít průjem nebo zácpu. Pokud potřebuješ bezlaktozu, tak tě klasický mléko vyjde o dost levněji a s menší námahou na sehnání než UM bez laktozy.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    XMARGE: Nj, asi bych mohla. 14m
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LUCKYSWEETY: kolik jí je? Nemůžeš dávat už klasický mlíko? bezlaktozový je v pohodě k sehnání...
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    XMARGE: Myslim kojenecký mliko. Ona se jeste v noci budi a dost ho futruje.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LUCKYSWEETY: já se obávám, že bude jednodušší dělat bezmléčné kaše do bezlaktozovoého mléka, než shánět mléčnou kaši bez laktozy...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCKYSWEETY: Určitě existuje, ale konkrétně nevím.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    TAPINA: a nevis, existuje nejaky, kde to kravsky (laktoza) není?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam