BLANITCHKA: Luštěniny bych vynechala. Problém dělat nemusí, ale můžou a v takovém případě by ti v mrazáku zbytečně zabíraly místo.
Já na mražené zásoby jedu celkem trvale, nejen v šestinedělí. Vaříme (střídáme se s manželem) 2x - 3x týdně a vždycky rovnou ve větším množství s tím, že se část dá do mrazáku, abych zbylé dny mohla jen sahat do zásob. S více dětmi a provozem, kdy jsme často půl dne někde v luftě nebo naopak potřebujeme dospávat, je to k nezaplacení.
Takže moje postřehy:
- mrazit po jednotlivých porcích, aby nebylo potřeba rozmrazovat kvůli jednomu obědu pro jednoho člověka litr omáčky (resp. já si teď mrazím vždy 1,5 porce - pro sebe a mladší dceru)
- všechno pečlivě popisovat (já popisuju fakt detailně, včetně použitého druhu masa, koření, potenciálních alergenů jako je lepek a vejce... Nikdy nevíš, kdy se u někoho objeví nějaká alergie nebo obyčejné "nechutná, nebudu"). K popisu připsat i datum zamrazení. Pokud toho máš fakt hodně, ideální je vést si někde tabulku se seznamem obsahu mrazáku a průběžně ji aktualizovat. Pak se ti nestane, že budeš vždycky jíst jen to, cos tam dala v posledních dvou týdnech, a někde na dně bude ležet dva roky stará sekaná :-D
- nemá smysl mrazit vařené brambory, po rozmrazení jsou hnusné
- mrazák vysušuje, k masu je potřeba zamrazit rozhodně víc šťávy, než bys na něj nalila při servírování za čerstva
- ze stejného důvodu se mi moc neosvědčilo mražení pečeného masa (vepřového, kuřete...), po rozmrazení je takové vysušené a tuhé. Maso obecně je lepší mrazit i rozmrazovat ponořené ve šťávě.
- smetanové omáčky se rády rozkládají na prvočinitele, ale dá se to zase spojit pomalým ohřevem s pravidelným promícháváním (tedy nestrčit to na dvě minuty na plný výkon do mikrovlnky, ale spíš pomalu ohřívat v rendlíku)
- nejsnáz zamrazitelná i rozmrazitelná jsou různá rizota, těstoviny s masovo-zeleninovými omáčkami, guláše a tzv. "eintopfy" ty mrazím rovnou smíchané s přílohou
- kusové potraviny (noky, ovocné knedlíky, kuličky z mletého masa...) je fajn zmrazit ve velkém pytli, ze kterého je možné průběžně odebírat potřebné množství, ale aby jednotlivé kusy nepřimrzly k sobě do jedné velké hroudy, je potřeba je nechat zmrznout rozložené na platě (některé mrazáky ho mají) nebo pytel po částečném zmražení důkladně protřepat a pak teprve nechat zmrznout úplně