• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: na dort by šel použít pistáciový puding - na obarvení krému nebo i korpusu. (Dcera měla jednou ve školce litou buchtu "pistáciovník", která byla zelená, ale recept se mi na internetu nepodařilo najít:-(
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: pokud jsou děti už větší, tak nivová pomazánka je taky zelená :-)
    Nechají se udělat i zelené palačinky, stačí do těsta přidat rozmixovaný špenát.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    GILLIATT: co potravinarske barvivo na bazi chlorofylu? Pak muzete mit zelene vselicos;).
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GILLIATT: Z avokáda guacamole, zeleně obarvit žervé/lučinu nadrobno nasekanou cibulovou natí nebo se myslím už sežene medvědí česnek. Moje oblíbené jsou brokolicové špalíčky, na oslavu super, měli jsme je jednou na Silvestra: http://www.pradobroty.cz/2016/02/brokolicove-spalicky-z-trouby.html
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Syn má letos narozky na zelený čtvrtek. tradičně děláme špenátovou polévku, ale letos bude pohoštění a dort, pár dětí, pár dospělých, Hledám tipy na něco zeleného, rychlého, dobrého, aby to jedly i děti - pomazánka, placičky...,možná něco z avokáda? napadá vás něco?
    a ještě jeden dotaz, velikonoční nádivka - půjde zamrazit? Nebude pak rozblemclá?
    díky díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mám další baby-friendly recept pro #pomalyhrnec

    kuřecí stehenní řízky (nahrubo očištěné - odkrojit větší kusy tuku a takový ten tvrdý kousek kloubu, pokud tam je - ale šlachy klidně nechat) rozložit na dno pomalého hnrce, osolit, zalít rajčatovou omáčkou (já použila LIDL rajčata s bazalkou), zapnout na 3-4 hodiny na high nebo na 7-8 na low, vidličkou natrhat maso v omáčce na kousky a servírovat s těstovinami a oblíbeným sýrem.
    mnou použitý poměr byl cca 1:1 (asi 3/4kg řízků a 750g láhev omáčky), ale příště dám omáčky míň, tak 2:3.

    není to raketová věda, ale maso je úžasně měkké a vhodné i pro batolata, která toho moc neukoušou, a současně neurazí ani dospělého.

    (a i s vařením těstovin jsem měla večeři na stole do patnácti minut od chvíle, kdy jsem unavené a hladové děti přivlekla z neúspěšné výpravy za jarními botami :-)
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    taky přidám tip na rychlou a chutnou polévku: koipit zeleninovou směs Minestrone, povařit ( já ve vývaru), přidat konzervu rajčat, bazalku a hotovo! :-) Synovi jsem to zahustila špaldovou jiskou a nam dochutila cesnekem, soli a peprem a luxus ;)
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    ZEMINO: malej zblajznul celou kisku, on miluje bobulovité ovoce, šťávu vybíral prstem :)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GOLDBERRY: tak to mám radost.), je dobrá a hlavně rychlá a jednoduchá.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    GILLIATT: Právě jsem dovarila a asi ji mladému pánovi sežeru.. Mrkev jsem pro začátek osmahla na másle a je skvělá. Zarazuji a ještě jednou děkuji!
    DIZZYDENT
    DIZZYDENT --- ---
    U nás boduje pórková s krupičkou a parmazánem http://www.apetitonline.cz/recepty/8042-porkova-polevka.html
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    * jestli
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    IKARIE:
    TRISSIE:
    SAAYURI:
    PETATA:
    GILLIATT:
    PROMETHEA:

    Moc díky všem! A ještě ten pacholek přestane jíst i polévky, v nějaké to asi utopím :-).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GOLDBERRY: ještě nepadla krupicová (já jí říkám dětská, páč se dá udělat i bez cibule)
    1, na másle opražit lžíci krupice (ta jemná krupička) než začne vonět
    2, přidat zeleninu (např. mrkev, pórek)
    3, sůl, pepř, koření
    4, ke konci ještě dozahustit krupičkou dle žádané hustoty
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KACHITA: taky máme domácí,ale přijdou mi rozblemcané po rozmrznutí..na oko nepěkné :) a bohužel děti jí očima
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    GOLDBERRY: Mam jednu uplne jednoduchou, teda dve.
    Osmahnout porek, pak mrkev, zalit zeleninovym vyvarem, uvarit do mekka, rozmixovat, pridat smetanu.
    Dyni nakrajet, osmahnout, uvarit a vyvarem do mekka, pridat smetanu, nebo kokosove mleko, nebo nic, cemu das prednost, u ty se da experimentovat.
    Brokolici vzit, rozdelit na ruzicky a kostal, kostal nakrajet, osmahnout, pridat zase vyvar, k tomu ruzicky, rozmixovat, pridat smetanu.
    A podle toho, pro koho to varis, tak pridavas veci jako sul, pepr, muskatovy orisek, kmin, atd. K obedu davam samotnou, k veceri s opecenym chlebem jako zavarkou. :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    GOLDBERRY: zeleninove polevky varim prave, kdyz doma neni vyvar
    tyto obe byly vyzkouseny jen s vodou

    u nas vede na plne care kulajda, ta by mohla byt snad kazdy den a neomrzela by se

    a posilam dva odkazy
    cuketova je bozi a z repy me mile prekvapila (nemela jsem velke ocekavani)



    Italská cuketová polévka | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/7418-italska-cuketova-polevka.html

    Polévka z červené řepy | Recepty Albert
    https://www.albert.cz/recepty/polevka-z-cervene-repy

    a samozrejme bramboracka, at uz klasicka ci kremova a vyborna je kremova cesnekova
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: všechny velmi podobně :-)
    1) na troše oleje nebo másla nebo sádla orestuju zeleninu
    1a) pro polévky, které nemají být krémové - zasypu lžičkou mouky, opražím (nemám ráda průhledné vývary)
    2) zaleju vodou, osolím, přihodím brambory na kostky (někdy krémové dělám bez brambor a jindy s bramborami)
    3) uvařím doměkka
    3a) krémové polévky rozmixuju, podle chuti přidám smetanu a nebo ne.

    lze experimentovat s kořením, bylinkami, druhy zeleniny, na začátku osmahnout cibulku (ta se hodí zvlášť do krémových polévek), přidat luštěniny (krom červené čočky je potřeba je předem namočit), se zeleninou orestovat třeba žampiony na plátky...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    GOLDBERRY: jestli potrebujes navodny recept (taky nejsem uplny profik:), tak osmahnu cervenou cibuli + pripadne trosku zazvoru nebo trosku cesneku, osmahnu mrkev nakrajenou na kolecka, rimsky kmin, pak to zaleju vodou, osolim, necham varit nez mrkev zmekne a pak teprv sypu cocku (bacha, strasne nabobtna a je hotova rychle). to pak mixuku a zjemnuju tim kokosovym mlikem (uz jsem delala i s troskou zakysane smetany, kdyz jsem nemela to mleko)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GOLDBERRY: osmahnout cibulku, přidat cuketu (případně i bramboru), zalít vodou a vařit, uvařené rozmixovat, dochutit solí, česnekem a majoránkou, krátce povařit
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    HUJERKA: Diky, vyzkouším. A jak na tu cuketovou prosim?

    IKARIE: Ta.zni skvěle, červenou čočku má rád, díky!
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    TRISSIE: A jak je prosim pripravujes? Já třeba porkovou nebo brokolicovou právě vařím ve vývaru z kuřete.. A prosim blbuvzdorne, jsem pořád ještě začátečník, co nerad vaří, polévky se navíc doma nikdy moc nejedly, akorát je to jediný pokrm, který syn pozre bez boje.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    GOLDBERRY: trosku exotika je cervena cocka + mrkvev + nekdy davam zazvor a/nebo cesnek a/nebo cervenou cibuli, troska kokosoveho mlika, koreni sle libosti (doporucuje se treba rimsky kmin, rozmixovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam