• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ULO
    ULO --- ---
    ULO:

    ULO
    ULO --- ---
    Možná je to blbost, ale děti byly nadšené a mě to chutnalo. Děti pojmenovaly naši kreaci “chlupatý banán”. Banán na kolečka, obalit strouhaným kokosem a oříškama (my měli liskáče), zaprášit skořicí, lehce pokapat javorovým syrupem (Strouhaná směs se pak tolik nesype).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Dá se zamrazit polévka s vločkami?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANDREJKA: quesadilly - nám chutná fazolovo-rajčatová náplň, červený fazole prohřeju s krájenými rajčaty, okořením, rozš'touchám štouchadlem na brambory a potírám + posypu sýrem. Chtěla bych to zkusit i z těch černých fazolí, ale u nás všechny plechovkové mají s chilli..

    Jinak dneska máme chřestové risotto, mnam, konečně chřest!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    My byly na (polopracovní) návštěvě a vařila kamarád Portugalec: super rychlá inspirace:
    Osmahnout v hrnci cibulku, na ní opražit rýži (nejlépe rizotovou), k tomu přidat libovolnou zeleninu-on měl rajčata a čerstvý špenát, povařit, dokud není rýže al dente...bylo to teda jako příloha k masu, ale jak dělám vždycky rýži a zeleninu zvlášt, tak mě to nadchlo. A dá se to jíst i samotné...a nemusí se u toho stát jako u italského rizota
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Potom, co se X dní vždycky hodinu vrtali v rýži, těstovinách a podobně, tak včera i dnes velký úspěch s obědem - řízky s bramborem a guláš s knedlíkem. Akorát hrnkový knedlíky od Florentýny byly nějak tvrdý (za sebe když už guláš, tak s chlebem, dělala jsem je jen kvůli nim).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: tak tam asi pramení ta konzervativnost :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    manžel dnes po čtyřech týdnech, kdy s námi každý den obědvá, s překvapením zjistil, že ten zeleninový vývar, co máme 2-3x týdně, je... jako ze zeleniny. že to jde, udělat vývar nikoli z kostí.

    fakt by mě zajímalo, jak se dělal vývar u tchýně. ale je pravda, že prvních pár let jsem vývar nevařila vůbec, protože tvrdil, že to nejí - až do chvíle, kdy si dvakrát přidal slepičí polívku u mojí babičky, a já zjistila, že "nejím vývar" znamená "nejím do mrtva uvařenou zeleninu v bujonové kostce". Duh.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Já dělávám podobně květákové, ty zas jedou u nás. Akorát místo mouky používám strouhanku, přijdou mi s ní lepší.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: to bych dělala moc ráda, už jsem podobný recept zkoušela, ale v tom tu brokolici hned poznají a nesnědí :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: hrozně dobré zeleninové placičky jsou tyhle:
    Brokolicové placičky recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/

    naše děti by se po nich utloukly.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    HUJERKA: jasně - uvařím červenou čočku na kaši. Pak tam přidám nějakou zeleninu, co mám a co máme rádi - najemno nakrájený porek, mladá cibulka, nastrouhaná mrkev apod. Trochu mouky (asi jedno jaký) a vajíčko, aby to drželo pohromadě a koření. Já dávám sůl, pepř, římský kmín, koriandr, podle chuti. Smažím z obou stran dozlatova, pak osuším papírovou uterkou, Taky se to dá dělat na sucho v troubě, tak jsem všechny možný placičky dělala, když jsem měla pidi děti, akorát mi přišlo, že to má nakonec všechno stejnou chuť.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    My tento tyden taky ubrali masa:
    Losos a pecene zelenina
    Leco s vajickem plus brambory
    Spizy s pecenou repou a mrkvi
    Hrachova polevka a livance
    Sekana a bramborova kase
    Pohankove rizoto s cuketou
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GILLIATT: Můžu poprosit o recept na placičky z červené čočky? Chtěla bych vařit míň masa a třeba by u dětí prošly :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PROMETHEA: no já nevim, jsem se spíš zděsila, kolik tam mám masa právě, normálně tolik vůbec nejíme. Jenže nám zrušili trhy a zelenina v místním albertu je drahá a hnusná. Ale je zas fakt, že děti mají ve škole a školce maso furt..
    HUJERKA: dcerka zas pečlivě kukuřici vybírá a dává stranou:)
    tento a minulý týden
    placičky z červené čočky s bílým jogurtem, salát/brambor
    pečené kuřecí čtvrtky se zeleninou a bramborem na plátky z jednoho pekáče
    zapečené těstoviny se zbytkem kuřete
    domácí hranolky, šopák
    kuřecí vývar s nočky a zeleninou
    dneska musí být špenátová (zelená) se ztraceným vejcem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: v tuto chvíli vycházím z pozorování předchozích vzorků, víc se k tomu nebudu vyjadřovat, protože nyx slyší i nevyslovené :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: jak starsi je nejmladsi? Jeste pockej, kolem tretiho a ctvrteho roku jsou vsechny deti (ne)jedlici-konzervy :)

    Je to evolucne-biologicky dano...:)
    Takže mě možná taky ještě postupem času čeká evaluace a škrty v jídelníčku :#

    Muj jediny trik, jak maskovat zeleninu (protoze ji zatim nemaskuju :) je bešamel. Hrubě nezdravá ale dobrá věc, a když se do ní rozmixuje brokolice, vubec to nikomu nevadí :)) fungovalo by s každou zeleninou...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: cibule... osmiletý ji nemůže ani vidět.
    naštěstí jen vidět, takže rozmixovaná nebo rozvařená projde - a po třech letech už je ochoten případný kousek cibule dát na talíři stranou a neudělat hysterák, že to nebude jíst vůbec.
    ano, je to velmi limitující :-(
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    PROMETHEA:
    TRISSIE: Naše děti milují syrovou zeleninu, snědí skoro jakoukoliv, ale co se týče tepelně upravené zeleniny, je to v háji, spolehlivě snědí jen kukuřici. Dcera je schopná z jídla vyhazovat i nadrobno nakrájenou cibuli! Hodně mě to omezuje ve vaření, to už spíš projdou luštěniny...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: moji strávníci jsou bohužel velmi konzervativní, co se tepelně upravené zeleniny týká :-(
    já jim to pašuju, kde to jde, ale maso je větší sázka na jistotu.
    na druhou stranu, stačí ho prakticky homeopatické množství, aby to bylo akceptovatelné - takže třeba v dnešních gnocchi s kuřetem a špenátem je pro šest lidí jedno středně velké kuřecí prso :-)

    genetika je mrcha, já jsem klasický ochutnávač ("nová surovina?, jú, jak to asi chutná? šup s tím na talíř!"), manžel je konzerva ("na tom obřím švédském stole vidím přírodní kuřecí plátky, to bych snad mohl risknout, a hranolky snad budou chutnat jako doma"), no a ze čtyř dětí je po mně jen jedno :-(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jinak obdivuju všechny, jaké máte jídelníčky!! Já dělám maso tak jednou dvakrát, maximálně když se to sejde třikrát týdně, jinak jedu zeleninu a přílohy.

    Mám to tak trochu jako princip stavebnice: suroviny točím pořád stejné, druhy přípravy taky, a nakonec to v kombinaci vytvoří docela variace :))

    Jídla:
    - zelenina na pánvi (buď jednodruhová nebo v kombinaci: cuketa, lilek, žampiony, paprika, pórek, ......na cibulce nebo s česnekem, nebo s obojím...buď s omáčkou (rajčatová, smetanová) nebo bez, buď s masem (kuřecí) nebo s tuňákem....servírované s těstovinami, rýží, kuskusem, noky

    - krémové polévky
    - zeleninová s krupičkou (děti nejsem z polévek unešeny, bohužel)
    (Polévky s osmaženým chlebem)

    - curry (různá zelenina, s červenou čočkou) ale u dětí taky nic moc úspěch

    - zapečená zelenina (pokud je k tomu příloha, tak je ještě potřeba (třeba jogurtový) dip

    - a z “hotových” jídel se uchylujem k vídeňským párečkům, mraženému špenátu a rybím prstům :)

    - snažím se tak 2-3 týdně nabízet studenou “chlebovou” večeři. K tomu kromě obvyklých obloh (sýr, šunka) se osvědčilo avocádo, losos, vařená/míchaná vajíčka, salát, okurky (čerstvé i kyselé :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam