• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jde mi hlavně ododpolední svačiny. Dopoledne se řeší ovocem, který mají rádi oba, malej si k tomu vezme sýr. Ale ty odpolední nějak nevím...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mám takovej drobnej problém a moc nevím, kam se obrátit. Obě moje děti byly hidně hubený až vychrtlý. Jedí normálně, ale hodně se hýbou, jakože fakt hodně a to jim nechci omezovat. Nemusela jsem tak řešit jídlo ani pití, dostávají i sladkosti, ke svačinám pribiňáky, termixy, domácí i kupovaný, k pití ředěný džus. No a teď dcerka (3) začala chodit do školky a je často nemocná. Pohybu ubylo, stravovací návyky zůstávají. Teď už má normální váhu, co má mít, dostala se na ní hodně rychle a je mi jasný, že pokud nezměníme stravování, bude mít za chvilku nadváhu. Syn (1,5) je ovšem pořád hodně hubenej, předpokládám, že to budem řešit i na prohlídce u doktorky. Potřebovala bych poradit, co ke svačinám. Koukaj si do talíře a chtěj to samý. Jak to udělat, aby to měl syn kaloričtější? Napadá mě synovi tučnej jogurt a dceři normální, ale to je jen jedna možnost. Taky bych chtěla odbourat velkou část sladkejch svačin. Co se tak dává? Pečivo s něčím? Dík.
    IKA
    IKA --- ---
    GILLIATT: S týmto tiež bojujem a zdá sa mi to byť vlastne dosť náročná disciplína.. snažím sa variť vždy viac toho, čo sa dá použiť ako komponent do ďalšieho jedla. Takže vždy viac ryže (ako druhé jedlo je potom ryžový nákyp, "rizoto", nejaké stirfry..), vajíčok (ako bielkovina k nejakej zelenine, alebo do rôznych "misiek", šalátov..), pečenej zeleniny (znova, rôzne "misky", vlažné šaláty, alebo rozmixovať do hustej polievky), "zrna", napríklad pšena, quinoy, atď (z toho robím sladké raňajkové kaše, alebo ako základ do rôznych tých misiek), mäsa (potom do tortilly, alebo do "rizota"), alebo aj cestovín (úplne obyčajné cestoviny s vajíčkom:)
    Tie "misky" sú improvizované jedlá, kde je základ obvykle nejaké to zrno, k tomu zelenina, surová a/alebo pečená, a nejaká bielkovina - mäso, vajíčko, syr, tempeh.. a nejaká omáčka/šťava, takže napríklad pesto, alebo orechové maslo, tahini,..), na vrch ešte niečo zábavné na ozdobu, semienka, oriešky, atď. Dá sa to veľmi rýchlo zostaviť z predpripravených súčiastok, ale konkrétne názvy to nemá.:) (resp., podľa toho, čo tam dáš, to môže pripomínať napríklad burrito bowl, alebo gado gado, alebo sabich, atď atď..:)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: :))) tak tou dobou uz jsem tuha:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: Pravdu? Mezi 22-24 hod. Je to peklo.
    Ale vdolečky jsou víkendovka (jsou lepší čerstvé, ale holky je rády i z předchozího dne, takže cajk...).
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: fiha, jak to stihas? :) svickova, vdolecky, lasagne..mi prijde jak sci-fi.
    Ja i blby kure na paprice delam o vikendu...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: vepřové na kmínu, vepřové na mrkví, rizoto, buřtguláš - mé děti neoblibují, ale manžel na ho ano....☺️
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: lasagne.... palačinky..... zapečené kuře se zeleninou a bramborem
    A pak zmíněná čočka a sekaná
    Omáčky s knedlíkem (rajská, svíčková, vepřové na smetaně, koprovka)
    Čili con carne
    Ovocné knedlíky
    Bavorské vdolečky

Asi to nesplňuje všechno zadání, ale toto jsou oblíbené položky z našeho seznamu "někdo v karanténě, matka v práci, otec nevaří" - tj. Chutnají i ohřáté
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: mmch sekaná se dá vytvořit do zásoby, zamrazit, a pak z mrazáku frknout rovnou do trouby - snížit teplotu pečení o 20C a prodloužit pečení o 30 min.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PETATA: sekana! Diky:)
    Jo. Krkovici jsem delala v patek - na kosticky, s ryzi. Taky fajn rychlovka. Kouknu na toho vanka.
    A kouknu na ostatni tipy!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GILLIATT:
    Tohle mi přijde docela jednoduché na přípravu a když už není kuře, tak je to vlastně výborné rizoto

Kuře po baskicku | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recept/kure-po-baskicku

Moje oblíbeně od Vaňka

Kuře v hrnci recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/415-kure-v-hrnci

Krkovice taktéž Vaněk

Pečená vepřová krkovice s bramborami, česnekem a rozmarýnem recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/68-pecena-veprova-krkovice-s-bramborami-cesnekem-a-rozmarynem

Pak se ještě peče vepřové v mléce, ale tohle je fajn, že to má rovnou i ty přílohy

A má skvělé kuře na paprice, ale jiné, než je na rohlíku

Sekaná je taky super a udělá se jí hodně.. nebo krůtí roláda, dokud je síla

Z polévek ješté bramboračka, zelňačka, u nás milují frankfurtskou
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    tak, a je to tu zas. Jedno dítě v karanténě, druhé pozitivní. Jdu vytvářet nákup na rohlíku.
    Prosím, perte do mě tipy - ideálně na jídla z jednoho hrnce/pekáče, co můžu uvařit večer a druhý den jen ohřát k obědu. Mám tu obří žrouty, plus manžela. Zatím jsem jsem dělala polívky - k večeři, ale na oběd to chce něco hutnějšího. První tip - pečená kuřecí stehna (a ze zbytků zapečený těstoviny). Polívky jsem dělala - hrachovku, hráškovku, česnečku, vývary s nudlema a nokama, brokolicovou, dýňovou, z červené čočky, z hnědé čočky. A docházejí mi nápady. A je možný, že mě dostane covid, tak at tu něco mám. Děkuju!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    lama dotaz: hranolky v troubě. jak počítáte množství? o kolik se změní hmotnost oproti syrovým bramborám? kupované hranolky 750g se nesnědly a strašně zbylo; dneska z 1,5 kg syrových brambor a na mě nezbylo :) domácí hranolky jsou samozřejmě chutnější, ale množstevně mi to nejde do hlavy...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MISHUGE: dušená mrkev s bramborem :)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TRISSIE: livanecnik! Objednala jsem si k Vanocum - muj prvni v zivote. Livance jsem teda jeste nikdy nedelala, ale krome volskych vok ho pouzivam na vsemozne zeleninove placicky s pochybnou konzistenci. Je to super!
    GALE
    GALE --- ---
    ULO: Jojo, na balkoně mám dva květináče.
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: V krámě měli ještě chřest, takže k večeři budou nové brambory, volske oko a chřest s máslem. Jsem hrdinka dne.
    ULO
    ULO --- ---
    GALE: s pažitkou mmmm
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: udelej jich vic, a budes mit na snidani na toast :-)
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: Volský oko s novými bramborami je úplně nejvíc jídlo! Dneska bude k večeři. A ještě budu mít sukces, že jsem uvařila teplé jídlo, co nejsou toasty nebo párky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam