V mateřským klubu jsem slíbila, že sem dám recepty na vlhký nenáročný buchty, který moje děti ochotně jedí. Do "Pečeme" bych se s tím snad neodvážila:-) Mají i výhodu, že se při jejich výrobě nedá nadělat moc škody, takže děti můžou asistovat.
Jablková (nebo dýňová či cuketová) buchta:
3 vejce
80 g másla nebo Hery
50 - 130 g cukru krupice (záleží, jak jsou jablka sladká. 130 g utáhne i cuketu či dýni)
1 vanilkový cukr
300 g PH mouky
1/2 PRDOPEČ
300 g nastrouhaných jablek
špetka skořice (jen maličko, aby to podpořilo chuť jablek, ale neovládlo celý koláč)
50 ml plnotučného mléka (nebo něčeho jiného, čeho se chceme zbavit)
kokos na vysypání formy
Tuk necháme změknout na pokojovou teplotu a ušleháme ho s cukrem a žloutky do pěny. Mouku, prdopeč a skořici smícháme dohromady a přimícháme k pěně. Pak vmícháme nastrouhaná jablka - já je strouhám nahrubo i se šlupkama. Teď se můžem rozhodnout, jestli přidáme mléko, nebo třeba zbylou jablečnou přesnídávku, nedojedený jogurt, termix, etc. Pokud už máme kokosem vysypanou připravenou formu, zbytek kokosu můžem sklepnout do moučníku. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto by mělo mít konzistenci zhriba třeného těsta, tzn. nemělo by téct, ale ani by nemělo být nelepivé a suché. Spíš se tak kydá. Nakydáme ho do vymazané a vysypané formy o průměru cca 24 cm. Peču tak na 180°C cca 45 minut, na špejlový test.