• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jo, ale lehce zahuštěný a doředěný na potřebnou konzistenci (vodou, vývarem, vínem...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jinak přidám for future reference zamraženou rajskou + dneska se chystám nadělat masový kuličky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Bomba, děkuju.

    Koukám, že to bude chtít pomaláč i remosku 😁 pan sauce překládám asi jako výpek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak k nokům jde udělat i sýrová omáčka, ať už s kuřetem nebo bez kuřete :-)
    jinak u nás se vaří teplé večeře každý den, většinou se snažím u toho netrávit moc času v kuchyni, takže remoska/trouba/pomalý hrnec nebo něco, se dusí bez dozoru. z poslední doby, co by splňovalo tvoje podmínky:

    - pomalu pečená trhaná masa (gyros-pita, pulled pork burgers, velký úspěch měli i sloppy joes, což je mleté maso v rajčatové omáčce servírované na burgerové housce). tyhle věci miluju, protože naložím pomaláč, kdy se mi hodí, a pak jen opeču housky/pita chleby a nakrájím zeleninu
    - orestované kuřecí/krůtí maso podušené s balíčkem mražené zeleniny (u nás mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky), servírované s bramborem
    - různé variace na kari - masové i zeleninové
    - smažená rýže s kuřecím masem
    - husté luštěninové polévky s pečivem (já bych si dala i různé chowdery, tam nacpeš spoustu bílkovin, ale dětem nechutnají)
    - různá přírodní dušená masa vcelku nebo plátky (vcelku v pomaláči, plátky na pánvi/v papiňáku), k tomu rýži nebo brambory a hlavně spoustu vařené/dušené zeleniny a samozřejmě gravy/pan sauce (nevím, jak se tomu říká česky? ale když si tím přeliju kopec vařené zeleniny, tak jsem v sedmém nebi :-)
    - v remosce pečená kuřecí stehna s rýží/kaší a zase vařenou/dušenou zeleninou
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Tak pro nespenatozrouty jako omacku nakrajim kusy paprik, mrkev, cibule, rajce, hodim do trouby upict a pak jenom rozmixuju a pridam smetanu. To se i dobre mrazi a pak vytahuje prave na ty vecere.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VENIKA: Hm, pomaláč/multifunkční hrnec asi budu muset pořídit. Díky za inspiraci.

    Ty noky jsme za mýho mládí dělali jako rychlý jídlo ještě s kouskama kuřecího, ale harantíci nechtějí špenát :/
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Zvlast ted v zime tocim polivky, hodne lusteniny a papinak/pomalej hrnec jsou kamosi - vyvary, pak napr. cockova klasik, cockova z cervene cocky, gulasovka, zeleninovy kremy - hraskovej treba. K tomu pak vetsinou jeste pecivo. A varim je aspon na dva dny.

    A za posledni dobu jsme meli: curry s cizrnou, kam zase prihodim i cervenou cocku, chilli con carne (bez chilli). Smazenou ryzi (zbytek ryze, mrazena zelenina, vajicka).
    Zachrana je pak pytlik noku a k nemu spenatova smetanova omacka, to cely trva 10 min, bilkovin teda zas tak moc ne, ale parmezan pomuze. A spagety jakoze carbonara s vajickem a zase parmezanem jsou taky rychly a vdecny.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUANTI:
    - míchaná vejce, chleba s máslem a solí, posypaný pažitkou
    - volská oka, chléb s máslem a šunkou
    - selská omeleta (vejce, brambiry, vařené kuře... co dům dá)
    ...
    k jídlům podávat jako nápoj vlažné kakao
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Desetiletá čtvrťačka je poslední dobou v rozkladu, každou chvíli meltdown, nervy na pochodu. Chceme upravit spánek a fyzickou zátěž, ale říkala jsem si, že by pomohly i energeticky a bílkovinově vydatnější večeře - teď máme většinou studené. Co ale vařit ve všední dny, aby to nezabralo zas moc času a taky aby to děti jedly? Tipy?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Upgrade pro držitele takovejch těch malejch hajzlů, chci říct ekologickejch jablíček, co jsou tak malinký, že doufáme, že shnijou dřív, než se s nima budem muset zaobírat. Daj se jen vyškrábnout jádřince a čtvrtky pak jdou rozmixovat na přijatelnou strukturu v příručním mixéru, s aspoň nahrubo oloupanýma to jde líp. Děti jablek ještě aspoň jednou tolik při "pomáhání" snědly, takže už jsou ty padavky skoro všechny pryč.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: uz pecu podruhe :-)
    IKA
    IKA --- ---
    ULO: potvrdzujem, dcéra je to schopná jesť len tak samotné, lyžičkou.
    (Syn je komplikovanejší prípad, (polo)tekuté veci zje len počas tej správnej konštelácie nebeských telies.)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    A ještě makovec bez vejce:

    200 - 250 g umletého máku
    300 g PH mouky
    150 g cukru (včetně vanilkového)
    250 ml mléka
    1 prdopeč
    citronová kůra
    lžička skořice
    špetka soli (tu dávám automaticky všude, ve dvou níže uvedených receptech jsem ji zapomněla napsat)

    Všechno smícháme, nalejeme do 24 cm formy a pečeme cca 45 minut při 170°C na špejlový test. Ve formě téhle velikosti je makovec docela vysoký. Přeřezávám ho a mažu hojně nějakou kyselou marmeládou.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: To jo, padavky a ošklivky se tam pěkně schovaj. Dvěma hruškama se myslí takový ty standardní hrušky z krámu, takže pokud má člověk malé, je třeba upravit množství. Ale to ty víš:-)
    GALE: Tam jde dat skoro všechno, i vločky. Když je nameleš na mouku, můžou to taky ještě přisladit.
    GALE
    GALE --- ---
    ADELHAIDA: Díky moc! Tyhle vlhké buchty miluju a tuhle verzi jsem ještě nezkoušela. Tahle vypadá, že se do ní dá propašovat i trocha jemných ovesných vloček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: vidíš, hrušky, mám zrovna doma takový, co už asi nikdo jíst nebude, tak večer upeču :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kakaové řezy s hruškami

    300 g polohrubé mouky
    30 g kakaa
    120 g krupicového cukru
    1/2 prdopeč
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička mleté skořice
    250 ml mléka
    120 g másla
    2 vejce
    2 hrušky

    Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kousky - ve verzi pro děti se mi osvědčily fakt mrňavé, tak 0,5 cm/3, v originálním receptu jsou větší, klidně 2 cm. Máslo rozpustíme a smícháme s mlékem. a vejci. Suché ingredience smícháme zvlášť a mokré do nich pak nalejeme. Nakonec vmícháme nakrájené hrušky. Pečem na 180 °C ve vymazané 24 cm formě zase tak těch 45 minut na špejlový test. Po vytažení z trouby se to může potřít směsí másla, cukru a kakaa a je to moc dobrý, ale já to většinou nedělám, protože to nikdo neocení.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    V mateřským klubu jsem slíbila, že sem dám recepty na vlhký nenáročný buchty, který moje děti ochotně jedí. Do "Pečeme" bych se s tím snad neodvážila:-) Mají i výhodu, že se při jejich výrobě nedá nadělat moc škody, takže děti můžou asistovat.

    Jablková (nebo dýňová či cuketová) buchta:
    3 vejce
    80 g másla nebo Hery
    50 - 130 g cukru krupice (záleží, jak jsou jablka sladká. 130 g utáhne i cuketu či dýni)
    1 vanilkový cukr
    300 g PH mouky
    1/2 PRDOPEČ
    300 g nastrouhaných jablek
    špetka skořice (jen maličko, aby to podpořilo chuť jablek, ale neovládlo celý koláč)
    50 ml plnotučného mléka (nebo něčeho jiného, čeho se chceme zbavit)
    kokos na vysypání formy

    Tuk necháme změknout na pokojovou teplotu a ušleháme ho s cukrem a žloutky do pěny. Mouku, prdopeč a skořici smícháme dohromady a přimícháme k pěně. Pak vmícháme nastrouhaná jablka - já je strouhám nahrubo i se šlupkama. Teď se můžem rozhodnout, jestli přidáme mléko, nebo třeba zbylou jablečnou přesnídávku, nedojedený jogurt, termix, etc. Pokud už máme kokosem vysypanou připravenou formu, zbytek kokosu můžem sklepnout do moučníku. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto by mělo mít konzistenci zhriba třeného těsta, tzn. nemělo by téct, ale ani by nemělo být nelepivé a suché. Spíš se tak kydá. Nakydáme ho do vymazané a vysypané formy o průměru cca 24 cm. Peču tak na 180°C cca 45 minut, na špejlový test.
    ULO
    ULO --- ---
    TRISSIE: mě to přijde jako všechny objevné články, které chtějí snídaně dělat jinak, zajímavěji a neotřele. Mě zarazilo ze 500g cizrny dá dvě lžíce tahiny, v syrii do humusu mizely cele skleničky tahiny.
    Ale když už jsme v tom vaření, tak dětem moc chutná omáčka z tahiny. Do shakeru se dá citronová šťáva, studena voda a tahina (asi 1:1, záleží na požadované konzistenci) drceny římský kmín, sul a volitelně lisovaný česnek, protřepat. Děti si to dávají na pečené brambory, patří to ke grilovanemu masu typu kebab, muž si dává na rýži, mně chutná omáčka z tahiny na salátu. Omacka je rychlá na výrobu, pokud se ji nesni tuny tak je zdravá a chutná.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Já furt čtu "aspík" místo aspik a v tom textu mě to docela ruší 😂 proto by aspík měl mít místo v dětském jídelníčku!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam