• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    mně strašně nebaví mazat - stačí mi to ráno...takže večer radši polívky - čočkovka, vývary (na mrazáku mám připravený oloupaný a nakrájeny celery, petržele, mrkve, takže jen hodím do vody, to samé játrové knedlíčky). Dětská česnečka - zeleninový vývar, brambory, šunka, sýr, vajíčko - dospělí si tam pak přidávají česnek dle chuti.
    Tortilly - jako nápln rozmačkaný fazole s krájenými rajčaty (tuhle směs děti milují i do šneků z listového těsta).
    do zeleninových krémů se dá taky hodit vejce - do porkové, květákové atd (a zas mám připravený uvařený zmražený ječný kroupy, aby to bylo sytější, a kroupy nám moc chutnají).
    Rybičková pomazánka - do té taky dávám vajíčko natvrdo a vůbec jsou v ní samý dobrý věci.
    Jo a chleba ve vajíčku, děti to milujou. Neděláte někdo takovou tu vajíčkovou smaženku, co se dává na chleba? Se chci naučit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Tak jako úplně low-carb s nimi samozřejmě nepojedu, ale teď večeří převážně pečivo a je to špatný. A to už jsem odbourala večeře jako sladké kaše, lívance a palačinky - ještě horší.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUANTI: u nás děti milují noky se slaninou a smetanou - nejrychlejší teplá večeře. Kuličky s rajskou je další Topka, a navíc se dá zamrazit.
    Z "váječných" jídel u nás vyhrává chleba ve vajíčku. Nejčastěji namačím toustovy chleba, ten máme doma vždycky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jinak s tím, jestli potřebuješ remosku i pomaláč...
    no, určitě se to dá všechno udělat i v troubě/na plotně na malý stupeň.

    ale mně osobně přijde, že remoska i pomaláč mi šetří čas a energii (remoska i tu elektrickou, ale vzácnější mi je ta moje) v tom, že tyhle přístroje používám stylem "nacpi a zapomeň až do večeře". Že nejsem omezená ani na to, že bych musela být ve stejném patře, jako je kuchyň, a u pomaláče ve finále ani vůbec doma (s remoskou tak odvážná nejsem). Plus mi to umožní rozfázovat ten večer - docela často u nás třeba do půl šesté holky mají nějakou kamarádku, nebo naopak jsou ony venku / u někoho, nebo se teprve vrací z kroužku, takže mezi půl šestou a sedmou je potřeba udělat úkoly, nachystat aktovky a sednout si k večeři (muž chodí domů mezi půl sedmou a sedmou). Takže cokoli, co se v té době chystá samo, je požehnání.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Nejsou na nervy lepší sacharidy? Myslela jsem, že ty krměj mozek... Jakože k těm polívkám a vajíčkům, co tu padly (a který bychbradila taky:-)) přihodit ještě pečivo. Ale nejsem odborník, jen jsem to vždycky slyšela, že k večeři maj bejt i nějaký "pomalý" cukry, aby se člověk ráno probudil duševně svěží.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: jasně... no, dělám to, ale přesnej výraz pro to asi není :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jo, ale lehce zahuštěný a doředěný na potřebnou konzistenci (vodou, vývarem, vínem...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jinak přidám for future reference zamraženou rajskou + dneska se chystám nadělat masový kuličky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Bomba, děkuju.

    Koukám, že to bude chtít pomaláč i remosku 😁 pan sauce překládám asi jako výpek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak k nokům jde udělat i sýrová omáčka, ať už s kuřetem nebo bez kuřete :-)
    jinak u nás se vaří teplé večeře každý den, většinou se snažím u toho netrávit moc času v kuchyni, takže remoska/trouba/pomalý hrnec nebo něco, se dusí bez dozoru. z poslední doby, co by splňovalo tvoje podmínky:

    - pomalu pečená trhaná masa (gyros-pita, pulled pork burgers, velký úspěch měli i sloppy joes, což je mleté maso v rajčatové omáčce servírované na burgerové housce). tyhle věci miluju, protože naložím pomaláč, kdy se mi hodí, a pak jen opeču housky/pita chleby a nakrájím zeleninu
    - orestované kuřecí/krůtí maso podušené s balíčkem mražené zeleniny (u nás mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky), servírované s bramborem
    - různé variace na kari - masové i zeleninové
    - smažená rýže s kuřecím masem
    - husté luštěninové polévky s pečivem (já bych si dala i různé chowdery, tam nacpeš spoustu bílkovin, ale dětem nechutnají)
    - různá přírodní dušená masa vcelku nebo plátky (vcelku v pomaláči, plátky na pánvi/v papiňáku), k tomu rýži nebo brambory a hlavně spoustu vařené/dušené zeleniny a samozřejmě gravy/pan sauce (nevím, jak se tomu říká česky? ale když si tím přeliju kopec vařené zeleniny, tak jsem v sedmém nebi :-)
    - v remosce pečená kuřecí stehna s rýží/kaší a zase vařenou/dušenou zeleninou
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Tak pro nespenatozrouty jako omacku nakrajim kusy paprik, mrkev, cibule, rajce, hodim do trouby upict a pak jenom rozmixuju a pridam smetanu. To se i dobre mrazi a pak vytahuje prave na ty vecere.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VENIKA: Hm, pomaláč/multifunkční hrnec asi budu muset pořídit. Díky za inspiraci.

    Ty noky jsme za mýho mládí dělali jako rychlý jídlo ještě s kouskama kuřecího, ale harantíci nechtějí špenát :/
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Zvlast ted v zime tocim polivky, hodne lusteniny a papinak/pomalej hrnec jsou kamosi - vyvary, pak napr. cockova klasik, cockova z cervene cocky, gulasovka, zeleninovy kremy - hraskovej treba. K tomu pak vetsinou jeste pecivo. A varim je aspon na dva dny.

    A za posledni dobu jsme meli: curry s cizrnou, kam zase prihodim i cervenou cocku, chilli con carne (bez chilli). Smazenou ryzi (zbytek ryze, mrazena zelenina, vajicka).
    Zachrana je pak pytlik noku a k nemu spenatova smetanova omacka, to cely trva 10 min, bilkovin teda zas tak moc ne, ale parmezan pomuze. A spagety jakoze carbonara s vajickem a zase parmezanem jsou taky rychly a vdecny.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUANTI:
    - míchaná vejce, chleba s máslem a solí, posypaný pažitkou
    - volská oka, chléb s máslem a šunkou
    - selská omeleta (vejce, brambiry, vařené kuře... co dům dá)
    ...
    k jídlům podávat jako nápoj vlažné kakao
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Desetiletá čtvrťačka je poslední dobou v rozkladu, každou chvíli meltdown, nervy na pochodu. Chceme upravit spánek a fyzickou zátěž, ale říkala jsem si, že by pomohly i energeticky a bílkovinově vydatnější večeře - teď máme většinou studené. Co ale vařit ve všední dny, aby to nezabralo zas moc času a taky aby to děti jedly? Tipy?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Upgrade pro držitele takovejch těch malejch hajzlů, chci říct ekologickejch jablíček, co jsou tak malinký, že doufáme, že shnijou dřív, než se s nima budem muset zaobírat. Daj se jen vyškrábnout jádřince a čtvrtky pak jdou rozmixovat na přijatelnou strukturu v příručním mixéru, s aspoň nahrubo oloupanýma to jde líp. Děti jablek ještě aspoň jednou tolik při "pomáhání" snědly, takže už jsou ty padavky skoro všechny pryč.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: uz pecu podruhe :-)
    IKA
    IKA --- ---
    ULO: potvrdzujem, dcéra je to schopná jesť len tak samotné, lyžičkou.
    (Syn je komplikovanejší prípad, (polo)tekuté veci zje len počas tej správnej konštelácie nebeských telies.)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    A ještě makovec bez vejce:

    200 - 250 g umletého máku
    300 g PH mouky
    150 g cukru (včetně vanilkového)
    250 ml mléka
    1 prdopeč
    citronová kůra
    lžička skořice
    špetka soli (tu dávám automaticky všude, ve dvou níže uvedených receptech jsem ji zapomněla napsat)

    Všechno smícháme, nalejeme do 24 cm formy a pečeme cca 45 minut při 170°C na špejlový test. Ve formě téhle velikosti je makovec docela vysoký. Přeřezávám ho a mažu hojně nějakou kyselou marmeládou.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: To jo, padavky a ošklivky se tam pěkně schovaj. Dvěma hruškama se myslí takový ty standardní hrušky z krámu, takže pokud má člověk malé, je třeba upravit množství. Ale to ty víš:-)
    GALE: Tam jde dat skoro všechno, i vločky. Když je nameleš na mouku, můžou to taky ještě přisladit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam