• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: jasně, to by asi šlo podobmě, ale už to není taková hitparáda :-(
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ULO: my začali kupovat toasťák z pekárny, máslovej, a je teda skvělej. Necítím se už tak blbě, že mu ho dávám a sama si moc ráda dám. A aby neplesnivěl, tak mrazím. Z toho co jsem brala předtím a vydržel i tři měsíce zavřenej a neplesnivej, mi bylo ouvej :-D
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: chápu my máme doma taky toustak (má tu delší tradici, pro kvaskovy chleb se musí do pekárny a cena je vysoká) a je mi spatne už jen z pohledu na nej. Máme ho alespoň z celozrne mouky. Dětem jídlo limituju, varim na porce bezezbytku, pecivo mají na počet. Přídavky jsou pouze omezeně. Syn je hrozne rozežraný, to není imho dobre. Bez omezení mohou jen jablka a okurky (mohly by i mrkev, ale ta je v ukryta v lednici). To je pak vidět jestli je to hlad nebo rozežranost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GENEVIEVE: tousťák jo, já myslela klasický žitno-pšeničný.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: zkusit pita chleby?
    nebo možná burgery? burger s trhaným masem?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: toasťák mrazím furt. Vložím mezi něj pečící papír aby šel vyndat jeden plátek a narvhu ho zmražený do toastovače (jako toho vyskakovacího) a je z něj supr toast.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Zrovna chleba mi přijde, že se blbě rozmrazuje, mívám ho pak vlhkej. Ale zauvažuju tímhle směrem. Pár celozrnných housek v mrazáku mívám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GENEVIEVE: Bohužel tortilly nejí :/ jídal je jako batole, ale už X let je nechce. Právě se obávám, že tvarohový neprojdou, jak se obecně vyhýbá téměř všem mléčným výrobkům, ale zkusím mu nabídnout, třeba mě překvapí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: tak dávat do mrazáku a vyndávat jen potřebné množství?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Jj, občas nahradím, ale chleba má nevýhodu, že ho doma nikdo jiný nejí, tousťák proti tomu vydrží a občas zachrání třeba snídani (dcera teď trochu bojuje, dřív snídala bezlaktózové jogurty, ale po ránu jí nedělají dobře už ani ty, vždycky musí na WC, a zároveň nemá po ránu moc hlad na nějaké velké, třeba pečivové snídaně, ale toust občas projde, atd.). Luštěninové těstoviny jsou super nápad, to vyzkouším (a kdyžtak dojím sama).
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: a co kvaskovy chleb místo toustoveho? Je urcite stravitelnejsi a prý dodá rychleji pocit sytosti.

    Ještě mě napadá, že můžeš zkusit těstoviny z luštěninove mouky, u nás se to tedy neujalo (měli jsme z dm), jedly jenom čočkove fusiny (z Albert Heina), ale ty přestali u nás prodávat.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: To grahamový pečivo právě bejvá takový kropenatý, ne vyloženě hnědý a taky není tak "uhňáclý" jako klasický celozrnný.
    Co teda koupit nějaký omezený množství bílýho pečiva a zbytek celozrnnej? Na chuť bude mít bílý a na hlad celozrnný:-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    a ještě mě napadá, co tortily? Tam propašuješ leccos.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: a co obecně tyhle pomazánky? Jakože k cz chlebu nebo tak, zkusit třeba rybičkovou, nebo nějaký na bázi tvarohu?

    Jinak luštěninový placičky mi přijdou super, dá se k tomu dát právě tvarohovej dip. A třeba je neudělat jako placičky ale špalíčky, aby se to dobře namáčelo a je to víc fun.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Už jsme se dopracovali k celozrnné housce do školy, kde jim to docela i hlídá učitelka, takže se děti snaží o zdravé svačiny, ale bílé mu chutná víc, takže se mě "na volný čas" snaží ukecávat na světlé :)) můžu zkusit zase po nějaké době zaexperimentovat s tmavým tousťákem/chlebem, pozvednout třeba tuňákovou pomazánkou, tu má rád.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Jasně, chápu. A co ještě kupovat celozrnný verze pečiva? Toho sní míň a má to v sobě i nějakou tu bílkovinu. Grahamový pečivo je fajn - působí dost podobně, jako to z bílý mouky, ale benefity jsou o dost jinde.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Má jednou týdně judo a dvakrát týdně trénink u hasičů, v tom problém není. On je obecně takový robustní, nechci z něj určitě dělat kostlivce, ale pomalu nedopne kalhoty a jsem poměrně dost přesvědčená, že je to prostě silnou preferencí sacharidů na úkor ostatního (sladké ani moc nejí, má strach o zuby, jde fakt z 90 % o pečivo a přílohy).
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Co luštěninový nákypy a placičky? Já dělávám tuhle "sekanou" https://www.ochutnejorech.cz/blog/cockova-sekana
    Zeleninu ale restuju na troše sádla, než se uvaří čočka (tu pro změnu nemixuju. Když je sekaná studená, dá se krájet na krásný plátky, který by šly opéct, ale z tý hmoty jdou dělat a smažit/péct placičky i rovnou.
    Jinak - co pohyb? Dvakrát týdně judo/plavání/floorbal taky dost pomáhá.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: nj, ale inspirovalo mě to si vygooglit https://www.kucharkaprodceru.cz/zeleninove-placicky/ - vypadají podobně a Florentýně poměrně věřím
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a další skrytě bílkovinová bomba, taková podzimní: http://yellowgreentomatoes.blogspot.com/2014/10/dynove-noky.html?m=1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam