• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Na zatizeni jakemu je to vystaveny je to naprosto dostacujici. Bezny nema17 motor ma max. dlouhodobe axialni zatizeni kolem 0.5 kg a kratkodobe kolem 20N, do cehoz se v klidu vejdem.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: neexistuje jediny duvod proc ten sroub nechavat jen na loziskach v motoru, jedine snad z lenosti nebo z blbosti, sice zatizeni tech lozisek bude minimalni ale to porad nemeni nic na tom ze to je prasarna, k tomu ty loziska v motoru proste urcena nejsou, navic v tom motoru nejsou ani axialne zajistena ale jen pruzne vymezena loziskovou podlozkou, navic v tom smeru jak jsou je hmotnost Z casti zrovna odvymezuje, vezmi krokac, zatlac axialne na hridel a podivej se jak pekne cvaka a jak malo sily k tomu odvymezeni staci :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Tak treba ty vodici srouby pro Z nejsou nijak ulozeny schvalne :) a ulozeni lozisek a linearu je pro nase potreby dostacujici, zda se :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: uz to konecne zacina pripominat stroj, kdyz budu ignorovat ulozeni lozisek, linearnich lozisek, vodicich tyci, a sroubu ktere prozmenu nejsou ulozeny vubec nijak
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    bleeding ;)

    Jako mistama z toho jeste krev kape, ale tiskne to lip nez i2 (konecna verze tohodle http://reprap.org/wiki/Prusa )
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Rozumím. Stavím "bleading edge design". :-)
    Tak já budu doufat, že mi to nadšení vydrží alespoň dokud to nerzchodím na nebude to fakt fungovat. Jestli se to povede, tak slibuju, že udělám alespoň jednu kompletní stavebnici jako kit, se vším všudy
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Hlazenky potřebuješ 4x405 a 2x350mm. Veřejně na web se dostane, jen co dořešíme poslední problémy - současné extrudery na tom moc dobře nesedí, není aktuální seznam potřebných dílů a chybí návod na složení :)
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Dík. 1 m hladké tyče stačí? Ta M5 je na co? Vlastně, netušíš, kdy by se měl i3 dostat veřejně na web? Tak trochu je mi blbý se furt ptát, připadám si pak jak negramotnej...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: 237 mi neprijde jako spatna cena. Zavitove tyce pouzijes myslim 3x M8 a 1x M5.
    Linearnich lozisek chces 10.
    PECA
    PECA --- ---
    Další dotaz. LM8UU (kolik jich má Průša i3 - 12 kousků?) vím kde, těď lovím tyče.
    Hladké jsem našel třeba tady: http://cnc.inshop.cz/nepodeprenetyce/brousenatyc8mm[S-8] - Má někdo jiný, lepší, levnější... zdroj?
    Závitové tyče mám pořídit jaké metrické, trapézové, nebo kuličkové? Rovnou se přiznám, že jsem nic podobného ještě nestavěl. Kuličkové závitové tyče mi na RepRap přijdou dost overkill, ale jestli to udělá viditelné zlepšení, tak se třeba nechám ukecat. Pochopitelně je důležitá nízká cena.

    Momentálně nemám rozpis, respektive nevím, jestli a jak se liší od klasického Průša-Mendel RepRapu. Takže spíše dávám dohromady zdroje, abych to pak mohl objednat co nejrychleji.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: ber klidne ty nejlevnejsi
    PECA
    PECA --- ---
    LM8UU stačí něco z aukra a podobně, cca za 30,- Kč ( http://stroje.bazos.cz/inzerat/16206864/Linearni-pouzdro-LM8UU-pr-8-mm.php ), nebo stojí za to si připlatit jako třeba na mevio.cz za 117,- Kč ( http://www.mevio.cz/levne/LM8UU-8mm-Linearni-kulickova-loziska-Bush-Pouzdro )? Jestli jako ta 4násobná cena je odpovídající, nebo je to jenom zbytečně drahý :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MICA: Akorat na reprap se pouzivaji 8mm tyce a lm8uu loziska.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Dobra wifikundace to 3D ohybani:
    A closer looks helps you build your own DiWire Bender - Hack a Day
    http://hackaday.com/2012/06/21/a-closer-looks-helps-you-build-your-own-diwire-bender/
    PECA
    PECA --- ---
    Tak mě napadá, že když, jak AXTHEB píše, "Hlazenka za par korun je ovsem cesta do pekel, ani lineary ani plasovy pouzdra po ni moc dobre nejzedej." Tak co a kde si nakoupit? Pochybuju, že to koupím v Hornbachu, cestou z Prahy :-)
    Potřeboval bych tip na eshop, kde bych to mohl objednat. Ideálně najednou tyče hladké i závitové a ložiska. Spojovák neřeším, na to snad bude stačit železářství. Konkrétně tedy pro "Průša i3", ale rozpis materiálu jsem zatím nenašel. Asi to ještě není nakomitovaný do veřejných zdrojů.
    Takže prozatím spíš obecně, kde a co objednávat. Já teda doufám, že budu mít chvíli čas se poptat a pokecat, až budu v Praze :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Uber drogy.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: Hmm na tech repstrapech treba neco bude, tak uvidime :-P
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Dík. Vypadá dobře. // fakt bych se tu Germánštinu měl trošku naučit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam