• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JVCNC: lupenkova pilka se taky da pouzit na kov ? v cem je vyhodna ?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    to uz by bylo mozna lepsi se vratit zpatky k lupinkovce a pilniku
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RAINBOF: takze asi zpatky ke kratky tlusty gumovy hadicce pritazeny stahovakama... :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MICA: njn asi to nebudu víc páčit a koupim...
    MICA
    MICA --- ---
    RAINBOF: Z nějakýho CNCčka určitě dá :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MICA: to je lepší ale ... :) nedá se to z něčeho vyndat.. :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no tak jsem posurfil a zjišťuju že se to u nás moc neprodává a když tak jedna stojí 400-500
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Ten plast je tvrdej, ale klouzavej.
    MICA
    MICA --- ---
    HARVIE: Je potřeba jí uchytit. Zatěžovat ložiska motoru polouchycenou závitovkou je stejně pěkná prasárna...
    PECA: No na "vysoké otáčky" se mohou taky klidně používat, jen nesmí otáčet vyosenym prasečákem...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Ale tohle se rozpadne pri sebemensim tahu... nebo ne? pripada mi to nanic, pokud ta zavitova tyc neni uchycena v nejakejch loziskach, co zabrani axialnimu posunu...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: aha, uz to vidim... zmat me tenhle obrazek, vypada to tam jak guma:
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Naopak! Princip je, pro někoho, patrný na první pohled: Ty krajní elementy mají výstupek. Střední element má pak zářezy. Zářezy jsou vůči sobě pootočený o 90° a ty výstupky v nich musí dostatečně volně klouzat. Není to vhodné pro vysoké otáčky, protože by se to poněkud třelo a hřálo. Ale na tohle je to fajn. Jak se 1. osa otáčí, tak tím přenáší moment na střední element a ten to pak přenáší na druhou osu. Při vyosení se ten střední element posunuje (klouže) v tech drážkách. Všechny 3 elementy tudíž musí být tuhé.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    TURF: Musim rict, ze v tom step file je to prece jen o poznani citelnejsi ;)
    No - ale to, co tam vidim, tak jestli jsem to dobre pochopil, tak ta horni cast s perforaci pro repraky je delena, aby se dala otevrit a vetknout tablet. V tomhle pripade to bude muset byt naohybane z plechu (klidne duraloveho) a nebudou tam frezovany kapsy, jako by to bylo z masivu, ale budou do toho plechu udelany proste skorohranate otvory. Ty se daji vypalit laserem, lisovat (to spis pro jiny pocet kusu), frezovat, odvrtat a vypilovat, etc etc. Pro mne samotnyho uz je to seriova vyroba, na kterou nejsem zarizeny a bylo by to drahe, neb nezabavne. Ale zkus se zaregistrovat na c-n-c.cz forum a je tam forum vypomoc s vyrobou. Tam muzes pastnout ten step file s tim, ze to neni konecny "nacrt", ale spis skica a zda by ti nekdo nebyl s upravami pro technologii (samozrejme po dohode s tebou) ochoten tech ctvrtset krabicek udelat. Ono nema cenu ted determinovat ten budouci vyrobek podle technologie, kdyz nevis, kdo bude (a s jakou technologii) ochoten se do toho pustit.
    Jinak kdyz to bude plech o tloustce jednoho az dvou milimetru, tak se da frezovat frezou o prumeru klidne zase treba dvou milimetru, takze radiusy v rozich by byly milimetrove. Atd...
    Ale tech moznosti, jak tohle vyrobit je opravdu spousta - zalezi na ochote dilen (viz to forum), na jejich moznostech a cene... To uz se budes muset rozhodnout sam. :)
    Jinak tloustka plechu muze byt opravdu mala, ale nemam zkusenosti s tim, jak tyhle veci konstruovat z pohledu reprodukce zvuku (muze se objevit potreba umisteni tabletu do te krabicky pomoci gumovych silentbloku, aby konstrukce nerezonovala), takze je dobre zapremyslet i nad timto.
    Tak snad ti to pomohlo.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: a nemusi ta prostredni cast bejt gumova?
    TURF
    TURF --- ---
    ppr tady je pro lepsi predstavu objemovy schema bez detailu a uzpusobeni vyrobe http://i.nyx.cz/files/00/00/08/63/863086_b9eaa4e4ca7a0bea2d04.stp?name=krabicka_objemy.stp
    TURF
    TURF --- ---
    PROFOR: ahoj a dik za odpoved. predstavu o hrubem tvaru mam, neni to nic sloziteho, bude slouzit jenom k zaramovani tabletu, ukryti kabelaze a pridelani ke zdi.
    o jeho konstrukci a detailu ale rozhoduje vyrobni proces a na nej prave mirily moje dotazy - s cnc totiz, narozdil od 3d tiskaren, nemam zkusenosti.

    do dilny bohuzel nemam pristup, takze si predstavuju, ze to ve spolupraci s vyrobcem navrhnu a na zakazku objednam. potrebuju to do vanoc. kdyz zminujes cenu, priblizis mi v jakym cenovym rozmezi se takova vyroba pohybuje, ppr jak je kalkulovana cena?

    ps: rad si necham poradit, kde by to slo udelat = pardon za ot

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AXTHEB: no pěkný. to je mnohem lepší a vhodnější. jen nevidim kde by mě to vyrobili ale zkusim to udělat na reprapu aspoň se s tim seznamim.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Neee tohle je strasna sracka. Bude to vyoseny a budes mit na vyrobcich prouzky v rytmu otaceni Z osy. Hledej Oldhamovu spojku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    panove chci se zeptat nevyrobil by mi nekdo toto:
    http://reprap.org/wiki/Mendel:_Prusa_durable_z-axis_motor_coupling
    případně zda by jste něměli/neviděli už něco podobnýho prodávat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam