• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    mrknu jestli tu na to mam matros (kurvit cizi odmitam) a eventualne bych to mohl zitra freznout pokud budu v praze
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    Ahoj potrebujem vyrobit nieco taketo
    je to hruh z PCB sirka 7.5mm prumer 135mm
    eventuelne by som tam dal nejake "markery" na naslednu rucnu montaz

    podklady vo formate dxf dodam

    material dodam alebo zaplatim pokial ho niekdo ma
    pracu samozrejme tiez

    casovo ... vcera bolo neskoro
    Praha eventuelne okolie do 50km

    MICA
    MICA --- ---
    Tak se mi povedlo ztratit jednu pružinu z noniusu (naštěstí jsem ztratil tu co už stejně moc nepružila a chtěl jsem jí stejně vyměnit). Netušíte kde jí v Praze sehnat? Vypadá takhle:

    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Tak jasně, že potom co jsem si koupil novej soustruh se objeví mnoho lepších nabídek. Vůbec mě to nepřekvapuje :))
    MICA
    MICA --- ---
    BOVáci jsou kvalitnější než tahle čína. Jediný co by mě na něm štvalo je průchod vřetene jen 11mm. Ten můj má 16mm.
    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Za 9900kč jsem ho koupil, což mi nakonec přijde možná trochu moc, nebo nevim :D
    MICA
    MICA --- ---
    Takhle jsem si ho dovezl domů



    a takhle vypadá teď :)))
    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Nejvíc jsou zasraný díly, který stejně hodlám brousit a znova nalakovat
    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Vyzkoušim
    MICA
    MICA --- ---
    Tak už jsem si konečně pořídil jetý soustruh a právě dělám rozborku abych ho vyčistil a seřídil. Nebyl moc udržovaný/čištěný a na spoustu místech je blbě umytelná zaschlá vrstva nejspíš z oleje, (asi chladiva), špon a prachu. Nemáte tip čim tuhle mňamku rozpustit?
    MICA
    MICA --- ---
    Tak přemejšlim o tomhle https://www.alza.cz/sencor-svc7ca-d200092.htm hlavně kvůli (prý) HEPA 13 filtru a sáčkům. Snad nechytne plamenem při první vysávání :D
    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Jen je otázka jak je to s tim, že uhlákový vlákna v tkaninách se nedělaj tenčí než 7um a že ten lux zvládne vyfiltrovat všechno větší než 3um :)
    MICA
    MICA --- ---
    AKA_THE_A: Pogooglim :)
    MICA
    MICA --- ---
    Hmmm "Generally, these fibres have a diameter of 7 to 10um" (zdroj)
    Tak ještě sehnat lux u kterýho je specifikováná velikost částic, jaký zvládne zachytit . Žeby stačil tenhle http://www.abprofi.cz/hd2p-multifunkcni-vysavackompresor-3v1-p-4862.html ? :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: co teda eletrostatický odlučovače?
    MICA
    MICA --- ---
    JVCNC: Uhlík dělá takovýhle jehličky. Trochu na způsob azbestu :)

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    spis mi jde o to, aby ti ten vysavac nevypla tepelna pojistka po 20 minutach nebo rovnou neshorel, na to jsou dobre stare jinak uz vyrazene vysavace u kterych, kdyz shori te to tolik nesere jako u novejsiho, navic nejakej historickej kram i s kartacovym motorem bude mit mozna i delsi zivotnost nez neco noveho za par korun, tuhle tu nekde na nyxu nekdo vysavace rozdaval, v praci jsme nedavno jeden vysavac s kartacovym motorem, ktery byl starsi nez ja vyhazovali a byl stale funkcni, jen se rozpadali plasty.

    pripadne foukat ven, stejne tak funguji i velke vysavace ve fabrikach, to foukaji ven a nez to leti ven tak tam maji horaky ktere pevne castice spali a pripadne jedovate slouceniny odstrani tez, ale to v tvem pripade neni reseni.

    u toho uhliku je to s filtraci docela problem, nevim jaky prach to bude tvorit, na frezovani uhliku jsme kupovali spesl vysavac dost drahy (ta modra krabice co mame hned u dveri, jestli si ji vybavis), aby potom z celeho kseftu seslo, pri testech bez nej to neslo, vsichni cerni i pod trenkama a vleze to uplne vsude, hlavne elektronika to nema vubec rada.

    Jestli se to bude chovat jako sklolaminat, tak vetsi posuvy mensi otacky aby to netvorilo moc prach, pozor na zivotnost nastroju, nastroje to docela zere, na sklolaminat mame spesl frezy z extra tvrdeho karbidu, na grafit maji spesl geometrii a povlak a nejdou na nic jineho pouzit (a drazsi jsou snad uz jen s dimantem), kdyz toho nebude moc, tak asi cimkoliv, ale chce to ten nastroj pak dat stranou a na nic jineho ho nepouzivat. Jo a tez loziska a lineary ten prach sezere taky celkem spolehlive.
    MICA
    MICA --- ---
    Nepočítám s nějakou seriovou výrobou, chci jen občas něco úříznout z uhlíku a mám trochu fobii z uhlíkovýho prachu :D Takže radši preferuju filtrační účinost :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    problem je dlouhodobost provozu vs zivotnost, z tohoto ohledu bych byl skepticky k vysavacum s kartacovym motorem, jedine si do nejakeho nechat hned udelat uhliky z skutecneho uhliku a ne uhlikove peny jako se to dela tedka
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: jde i s tim vysavačem samotnym, ale velmi rychle se zasere :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam