• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    VODRHA
    VODRHA --- ---

    AKA_THE_A: kde jsou ty doby, kdyz se to dalo sehnat za cenu srotu a kilo zeleza stalo korunu...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: kde se kurňa dá koupit jetej soustruh týhle velikosti? :P
    Na inzerátech jsou buď 1+ tunový monstra nebo 30kg hračky pro modeláře, v tý střední kategorii pod 60kkč nic neni :(
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Ahoj, mam dotaz zda nekdo z vas umi nebo dela se softem TruTops Punch. Dostal jsem se k Trumpf TruPunch 3000 vysekavaci masine a potreboval bych trochu zasvetit do prace s jejich softem...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AXTHEB: Díky ;-) mám i3 s překližkovým rámem, ale plánuji modifikaci na dural, aby byla tužší.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TEAPACK: Jakou mas variantu?
    Prusa3/box_frame/sample_stls/single_plate_gt2_lm8uu at master · josefprusa/Prusa3 · GitHub
    https://github.com/josefprusa/Prusa3/tree/master/box_frame/sample_stls/single_plate_gt2_lm8uu
    Prusa3-vanilla/distribution at master · josefprusa/Prusa3-vanilla · GitHub
    https://github.com/josefprusa/Prusa3-vanilla/tree/master/distribution
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Dotaz: Máte někdo modely dílů od Průša i3 ideálně v .stl ? mám sice tiskárnu, ale odešel mi HDD s náhradníma dílama.
    PECA
    PECA --- ---
    TADEAS: Odpovědi sem, taky se mi to bude hodit...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    dotaz spis na zprostredkovani -- kdo mi v praze rozreze podle autodesk nakresu preklizku o rozmerech 2400x1200x18mm? naprosto se v tom neorientuju, doporucte, klidne v poste, diky.
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    decka nejake skusenosti s tymto motor drivrom ?
    Single 1 Axis 3 5A TB6560 Stepper Stepping Motor Driver Board Control CNC Router | eBay
    http://www.ebay.com/...rd-Control-CNC-Router-/131042150552?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e82b88898

    velky shit ? alebo je to pouzitelne ?
    PECA
    PECA --- ---
    Nařezat několik pásů z překližky a dát je na štorc, coby žebrování... To bude asi to nejjednodušší.
    Dost možná by tomu pomohli podepřený pojezdy pro stůl, ne? Ty budou určitě rovný a podélné pevnosti pomůžou IMHO moc.
    U pojezdů tomu rozumím tak, že mám vzít větší průměr závitové tyče. Takže raději i silnější motor?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: zvetsenim libovolneho rozmeru pohym natazenim ztratis hlavne na tuhosti.
    dalsi problem budes mit s posuvovym sroubem, hlavne na X, s vetsi delkou klesnou max kriticke otacky a klesne ti tak i max rychlost osy, dlouhe tenke srouby je problem roztocit na vetsi otacky, pro 600mm osu to bude chtit aspon 20mm sroub, tez bude ta spodni deska konstrukce na ktere jsou kolejnice X pridat zebrovani zespoda nebo ji dat 2x tlustci, ale zebra mi prijdou lepsi reseni alespon podelne (jako je ta vyztuha pojizdenho stolu ze spoda). Koneckoncu se do da vyztuzit i ocel/hlinik plochaci, pokud nebudes trvat na ciste drevene konstrukci, do tech vyztuh staci v podstate jen vyvrtat diry a vyrezat zavity, coz lze tez i bez strojniho vybaveni. (ta temer ciste drevena konstrukce ma ale take sve jiste kouzlo).

    Casti ktere se nehybou takhle muzes zpevnovat do aleluja a nijak ti nezhorsi dynamiku, jen problem mozna bude z prohnutim tech vyztuh, hutak tak jak ho koupis byva docela dost zkourcenej a protoze ta vyztuha bude to nejtuzsi, tak ti pak zkrouti stroj (treba hlinikove tazene profily se daji obcas sehnat docela i rovne, ale chce to vybirat a hledat kde se jich nekdo zbavuje (jinak se taky docela prodrazi)


    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Tak v podstatě jsi vystihl i moje pozdější úvahy. Myslím ohledně konstrukce Solidise proti Tronu.

    Preventivně se rovnou zeptám. Jaké problémy mám očekávat, když tu konstrukci Solidise rozměrově natáhnu. Trochu Y (+ 50mm), hodně X (cca 2× tolik, z 300 na 600 mm) a Z (2× - 3× ze 70 na 150 - 200 mm). Přičemž frézování překližky bude na spodní části Z a "navysoko" bych frézoval nanejvejš polystyrén a jemu podobné hmoty, případně tam zkusil dát extrudér na 3D tisk. Problém s prostorem pro osu X, při pevném portálu mi je jasný :-/

    Jestli je to blbost, tak si raději udělám originál návrh a větší výrobky budu frézovat po částech. Eventuálně se podívám po jiné hotové konstrukci.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: jestli chces stlacit rozpocet co nejniz tak bych sel do to solidise, konstrukce ac ze dreva bude mozna i tuzsi nez u toho trona a hlavne pokud nemas vybavenou dilnu, tak si drtivou cast dilu udelas sam v podstate jen s pilkou, pilnikem, vrtackou, uhelnikem a tuzkou. Nekdy driv jsem ten solidis tu rozebiral.

    na trona si musis dily nechat vypalit a u palenych dilu je ten problem ze nemaji kolme hrany a rez je jeste navic po paleni castecne zakaleny a sam si na nej v podstate neudelas bez strojniho vybaveni nic a vse budes muset koupit hotove nebo nechat udelat a sam budes jen skladat. tzn penize navic. to co usetris na mechanickych dilech pak muzes zase vrazit do elektroniky, tzn misto modre ciny coby driveru coz je absolutne ta nejhorsi moznost ktera se velice brzy pekne prodrazi do nejakych normalnejsich driveru. elektronika se pak da mnohem lip zuzitkovat do budoucna (treba na dalsi stroj)

    trona ma par lidi na cnc foru, tak o nem informace muzes cerpat tam.
    jinak s lepsi presnosti nez v radu desetin nepocitej ani u jednoho
    PECA
    PECA --- ---
    Tak mě opět bere touha postavit si doma nějaký jednoduchý router z 20mm překližky. Hodně se mi líbí Solidis z http://www.holzmechanik.de/solidis.html, ale ten má pracovní plochu jenom 300×300 mm (z osu 60 mm). Já bych chtěl přibližně 400 × 700 mm . Minimálně bych potřeboval v jedné ose alespoň 325 mm, což nevím, jestli bych u toho Solidise zvládnul nějak ošéfovat.
    Osa Z 60 mm stačí, ale 200 mm by bylo fajn, kdybych náhodou uvažoval, že na to nasadím extrudér pro 3D tisk...

    Přesnost v řádu desetin mm je pro mě dostačující. Jestli máte tip na nějaký hotový plánek, tak bych se na to rád mrknul. Nerad bych něco vymýšlel sám. Nemám s tím totiž žádné zkušenosti a akorát bych si komplikoval život. To raději sáhnu po menší pracovní ploše a ověřeném řešení.

    Taky mě hodně zaujal Tron+ v Medvědovo blogu. Ale počítal jsem spíše s kuličkovým lineárem a šroubem a taky netuším, čím to lepil. Nicméně pracovní prosto 960 × 480 × 90 mm mi připadá hodně dobrý.

    Moje základní představa je stavba na etapy, podle rozpočtu. Tedy našetřit na jednu etapu, nakoupit a smontovat. Pak zase nabrat dech - tedy našetřit na další etapu a zase pokročit. Počítal jsem s cenovkou tak do 15 tisíc, ale to asi není moc reálné. Tím spíš bych stavbu potřeboval rozdělit do několika etap.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: rezne sily od frezovaciho nastroje pusobi ale ve vsech smerech, i v ose Z, jak moc se rezne sily rozkladaji na jednotlive slozky zalezi uz na konstrukci nastroje a jeho zatizeni. Na osu Z by nepusobily pokud by brity byli rovne misto do sroubovice. pusobeni na osu Z se da pri frezovani omezit mensi hloubkou rezu, exponovana je ale mensi cast britu nastroje, takze se jeho opotrebeni soustredi na mensi cast (pouze na tu ktera je v rezu) na to jsou vhodne nastroje s VBD, u monolitickych nastroju je lepsi mensi radialni zatizeni ale vetsi hloubka rezu.

    ono je zadouci rozlozit rezne sily na vice slozek, zalezi pak na stroji, pro kazdy stroj jsou vhodne jine nastroje prave podle rozdeleni slozek reznych sil, nastroje s rovnzmi zuby kde rezna sila nepusobi v ose Z zase zpusobuji vetsi razy v ose X a Y protoze brit nevnika do materialu postupne ale najednou (stejne jako kdyz neco krajis, pri naklopeni noze je potrebna sila k zariznuti mensi nez kdyz je brit rovnomerne a rezu se ucastni vetsi cast britu)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: na sw kompenzaci pozor, muze castecne pomoct pouze pokud potrebna rezna sila nepresahne silu potrebnou k prekonani treni ve vedeni. Pokud presahne, je jakakoliv kompenzace k nicemu.

    Tedy aby kompenzace vule k necemu byla, je nutne aby odpor treni ve vedeni byl vetsi nez je rezna sila vznikajici od nastroje, protoze pokud neni, nastroj si osu bude posouvat ve vuli jak se mu zlibi, bez ohledu na kompenzaci.

    Je nutne mit na zretel to, ze sousledne frezovani zpusobi to, ze je nastroj od materialu odtlacovan a pri nesouslednem je nastroj do materialu vtahovan. Krome vlivu na kvalitu povrchu to ma tez zasadni vliv na zivotnost nastroje, protoze jeho zatizeni se meni behem zaberu zubu prave o tu vuli a nelze pak dodrzet predepsany posuv na zub

    tez je k nicemu pokud bude decelerace pohonem vetsi nez decelerace trenim, stul pak vuli jednoduse prejede setrvacnosti.

    napr u osy kde je valive linearni vedeni je kompenzace vule zcela nepouzitelna a kluzne vedeni s vetsim odporem je ve vyhode.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: video s najížděnim na úchylkoměr nebude? :D
    (celkem by mě zajímalo jak moc velký vůle to má)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: u drazek pozor zase na to aby se nastroj v pozadovanem prumeru o potrebne delce (hloubce rezu) vubec vyrabel, co jsem ted prolezl katalog naseho dodavatele tak ten ma frezu 1mm prumer max delku rezne casti a tedy i max hloubku drazky jen 5mm (nekde tu mam 1mm frezu snad i 6mm dlouhou)

    tedy u konstrukce je dulezite myslet i na technologicnost a vyrobitelnost dannou technologii, na to je dobre se zeptat napred toho co to bude vyrabet jake jsou jeho technologicke moznosti, pripadne pocitat dopredu pri konstrukci tak, aby slo nejaky rozmer upravit bez dalsich zasadnich zmen ve zbytku konstrukce. treba uz u 2mm prumeru je to uz mnohem lepsi a jsou mezi vyrobci nastroju i beznejsi. tedy myslet i na radiusy vnitrnich rohu, frezovanim ostry vnitrni roh udelat nejde, tedy radiusy volit co nejvetsi aby sly udelat co nejvetsi frezou, pripadne pridat poznamku kde to je dulezite a kde je to jedno

    jeste terminologicke okenko
    freza=nastroj
    frezka=stroj
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    u laseru pozor na kolmost rezu, u laseru (stejne jako i u jinych paprskovych technologii) neni rez kolmy, u tenkych materialu to nemusi vadit, u silnejsich to podle ucelu muze byt problem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam