• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    B3DA
    B3DA --- ---
    KULA: mas na mysli inkoustovy tisk na transparentni (laminovaci) folii nebo neco podobneho?
    KULA
    KULA --- ---
    Ahoj ve spolek, rychlá otázka, nevíte, zda je možné tisknou transparentně? Respektive, nemá někdo v merku dobrý web, který se tomu věnuje. Zajímá mě čistota transarentnosti, zdali vůbec se o ni dá mluvit.
    KOJB
    KOJB --- ---
    Zdravím pánové, případné dámy... Jak moc velký je rozdíl v CNC ohraňovacím lisu a CNC ohraňovací ohýbačce?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: to tam máš krokáče nebo serva?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: spinaci vzdalenost 2mm je docela slusne, toby mohlo byt i docela presne.

    v teh dalsich referenci je jiny pripad a i v nem to na nej nejajizdi z cela.. Na indkucni snimac se vzdy najizdi z bocne a nikdy celne. protoze zmena indukce mag pole ktery ten snimac snima a prepina tranzistor unvitr je pri najeti z cela prilis pozvolna a poloha prepnuti stavu se tak meni vic, nez kdyz je zmena indukce mag pole mene pozvolna a poloha sepnuti se tak meni mene.

    dalsi aspekt je ten, ze pri najeti z cela a pri male spinaci vzdalenosti ktera je zadouci, je malo prostoru na prejezd ktery taky potrebujes. nemuzes pocitat brzdnou drahu z referencni rychlosti, ale z rychloposuvu, protoze pri provozu to na nej muze najet i tim rychloposuvem a stroj zacne brzdit teprve az kdyz sepne, no a to uz je pozde.

    tady je to bocni najeti na clonu videt https://www.damencnc.com/images/products/fullsize/1411834572_sensormount.JPG

    jo a taky by mel byt nekde pod krytem aby se na nej nedostaly spony ci emulze, protoze pak ho to muze taky sepnout. i emulze a olej, protoze casto oboje obsahuje kovove castice, a kdyz ne primo sepnout tak dost zmenit polohu sepnuti, takze to muze zreferovat jinde.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: staci stinenej a dobre zapojenej kabel od VFD k vretenu a tim je pulka problemu vyresena, Druha pulka problemu jsou indukcaky, napr blizko motoru, blbe namontovane (treba tak blbe, jako je mas ty, staci projit dokumentaci k libovolnemu indukcaku kde je popsana i montaz a hned budes vedet co je spatne :)) a casto indukcaky samotne nebo zpracovani jejich signalu. O potrebe stineneho kabelu k vretenu se doctes uplne v kazdem manualu k VFD. V zasobe mam par vypecenych historek o tom kterak jsem resil problemy s nestinenym kabel k vretenu nebo k servum.

    Co tam mas za indukcaky? funkcni indukcaky zacinaji na 500kc za kus, trochu lepsi 1000kc a solidni klidne i 2000kc kus, cokoliv levnejsiho je nefunkcni srot. Kdyby ty levne fungovali, tak by nikdo nekupoval ty drahe a pak by je ani nikdo nevyrabel a neprodaval.

    problem je v logickych urovnich a proudu kterej pustej, ty levnejsi srotove maj logicke urovne uplne mimo a stejne tak i proud co pustej neodpovida tomu co o nich vyrobce tvrdi pak to muze delat to co popisujes, obcas pusti i jen 1-2mA coz staci sotva na rozsviceni optoclenu, nemluve o nachylnosti na zaruseni a i pak to muze delat to co popisujes, kdyz je neco blizko hranici logicke urovne, tak pak obcas zablika. v pripade neodpovidajicich urovni je potreba vystup prizpusobit odporem a trochu ty urovne posunout tak aby byli bezpecne v jednom nebo druhem stavu a ani v jednom stavu nebyl blizko rozhodovaci urovne.

    nektere indukcaky maji nulovou hysterezi, na to taky pozor, to dokaze taky zneprijemnit zivot.

    Kdyz je indukcak v poradku, ma odpovidajici logicke urovne, je spravne namontovan a spravne i signalove zpracovan (dalsi problem je v oddelovacich deskach nebo obecne ve vstupech) tak neni moc sanci ho zarusit, moc indukcaku se stinenym kabelem jsem nevidel, pokud vubec.

    jestli staci 1V spicky na ruseni, tak tam je porad neco blbe a cokoliv dalsiho je reseni nasledku a ne priciny, tedy spatne a drive ci pozdeji se ti to vymsti. Napr oversampling ti dost zhorsi presnost reference, coz je problem kdyz delas neco v upinacim pripravku a pokud je vse v poradku, tak nic z toho neni potreba.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: na automatove mosazi tuhost moc nevyzkousis, tu jde obrabet jakkoliv na cemkoliv, i na Mn80 beru mosaz sponou 8mm
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: to je mi jasný, mě zajímaj ty "čelisti" :P
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: to je pertinax nebo dřevo?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: už jenom automatické podávání a hurá na sériovku ;)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: co ten randál v pozadí? To zní jak když tam lítá kus ocelovýho drátu :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    enkoder a nestihani me napadlo taky, ale to by dalsi chod sroubovice zacinal spis pozdejs nez driv. Pokud to ale dela jen u kuzelovych sroubovic a u valcovych ne, tak je to bug v systemu, pokud to dela vzdycky tak by to mohlo byt i napajenim enkoderu nebo znecistenim, zdroj zakmita a nakmita pulzy navic, pripadne necistoty pak muzou pulzy ztratit. Zalezi taky na enkoderu, jestli je absolutni nebo inkrementalni.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: Díky za nasměrování :-) Já zatím zjistil, že OS na tý mašině je zabugovanej, protože není přímo od Heidenhainů, ale původně od Grundigu, kterej Heidni koupili a pak rychle nahradili vlastním. Pravděpodobně by museli přepsat moc věcí aby to opravili.

    Nicméně, pokud to má taky enkodér 16p/rev, což by i mohl být, tak by i souhlasilo posunutí dráhy o cca 1/16 otočky což se dá přičítat i nestíhání řízení... Asi v pondělí kouknu na enkodér =)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: No, něco s ním asi bude, ale dokud se to bude projevovat jenom občasným zamrznutím během startovací sekvence, tak se v tom hrabat nebudu. Nicméně náhradní zdroj už máme :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: já bych si asi prohlídl zdroj. jestli ti to v něm nezačíná kvést :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: čas od času se stane, že se to sekne během bootu, ale na to stačí shodit a zase nahodit hlavní vypínač a napodruhý už to běží vždycky v pohodě. A jinak velmi spolehlivě ;-)

    A ještě jsem zapomněl, že ten závit byl na kuželový ploše, klasický závity to řeže jako nic :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: jak ta elektronika ještě vůbec funguje? :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s CNC soustruhem Masturn 40CNC ?
    Běží to na 486DX (50MHz) v DOSu a dneska když jsem dělal čtyřchodej závit, tak se mi často (5x z 20) stalo, že jednu drážku to začalo dělat dřív, takže je z ní mrzák.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to mas pohon na hreben? kdyz uz to je cnc tak odpojit sroub z prevodovky a dat motor na sroub, jak si stroj na sebe vydela tak vymenit trapezy za kulickace, precejen konvencni stroje nenabehaj toho tolik jako cnc takze u nich se trapez snese, ale u cnc by jsi mohl stelovat matici, podle vytizeni, klidne i kazdy tyden. Ona bronzova matice muze mit taky slusnou zivotnost, kdyz jezdi na brousenem a lestenem sroubu, ale takova sestava je dneska uz drazsi nez nez okruzovany nebo i nez levnejsi brouseny kulickac, nemluve o tom ze u trapezu s rostoucim zatizenim rostou ztraty ve treni, takze pak jde velky silny a pomali motor nahradit mensim rychlejsim, se ziskem v rychlosti na rychloposuvech a ze u soustruhu tech rychloposuvu je pozehnane.
    MICA
    MICA --- ---
    CERBERUS: Pokud nespěcháš a nehrotíš výdrž nástroje, tak bych to pořešil přes eBay
    5 16 36 UNF HSS Plug Right Hand Tap 5 16 36 | eBay
    http://www.ebay.com/...5-16-36-UNF-HSS-Plug-Right-Hand-Tap-5-16-36-/250872007101?hash=item3a692309bd
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: Jo, donutit polyamid k slušnému chování skoro nejde... když jsme si s ním hráli, tak začal dělat třísky při odebírání 0.7-1mm/ot a hloubce řezu tak kolem 8-10mm.

    Pokud to pujde, odebírej hrubovací šponu co nejtlustší a trhej jí tak, aby měla tendenci ještě odletět =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam