• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: Co si myslis od jednobritejch frezach?

    napr.: http://www.cncshop.cz/jednobrita-freza-typ-818

    Ma to nejaky vyhody? Jako treba ze by lip fungovala na slabsich strojich? I kdyz ono u tech dvoubritejch je v zaberu vzdy jen jeden brit. Na druhou stranu tady ta spirala stoupa 2x pomalejc, takze by tam mela bejt 2x mensi rezna sila...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: oni tu hazivost merej tak nejak vseljak, kdyz dutina haze 0.02mm a klestina taky, tak to ve vysledku nemusi hazet vubec nebo to bude hazet 2x0.02mm podle toho jak budou vuci sobe natocene, tedy ten jejich test neni az tak uplne vypovidajici vysledek zalezi co tam cpou taky za klestiny, ER klestiny se daji koupit v nekolika rpesnostech, nejlevnejsi a cinskej srot muze hazet klidne 0.05mm sama o sobe, sice je k nicemu takova klestina ale zase je levna :), zase kdyz je nahovno dutina ktera haze 0.05mm tak nema smysl do ni cpat presnou regofixku za 1k kc/kus, kdyz uz takhle cinan zmrsi hazivost dost mozna zmrsi i uhel dutiny a jeste tu klestinu znicis.

    jestli je s vrtuli na hrideli, tak bude mit na 3000-10000 mizernej kroutak a U/f krivka bude muset byt hodne mirna, protoze se to vreteno jinak upece, zrovna v situaci kdy topi nejvic nejmin chladi. co se tzce kravalu tak uz pri 15-18k rpm je to znatelne min hlucne nez pri 24k rpm. Kdyz je vzduchem chlazene bez vrtule nebo vodou chlazene tak byvaji tiche tak ze vetrak v VFD je mnohem hlucnejsi nez samotne vreteno. Zapominas ale ze hlucnost samotneho vretene je neco jineho nez hlucnost pri obrabeni, jen u hlucnych vreten neslysis hluk obrabeni a u tichych vreten slysis jen hluk obrabeni se kterym ale uz nic neudelas.

    tech 0.05mm hazivosti je doslova srot, otazkou je jak bude ulozena hridel a v jakych loziskach kdyz to cinan zabije uz na hazivosti, ostatni bude tez pruser.

    ne, jen loziskama to nezachranis, kdyz je levne bude tam nahovno uplne vse, od zmetkovych rotoru, loziska, konstrukce i materialy. kdyz tu dutinu nekdo vybrousi o 0.05mm jinde tak to loziska uz nijak nezachrani a za necinsky loziska ktera chvilku vydrzi, nechrasti a netopi das (minimalne) 2x vic nez za cele vreteno a vubec nicemu nemusi pomoct, oni ty loziska potrebujou byt takz v presne dutine a na presne hridely a kdyz nejsou, tak tam stacej levna cinska chrastiva loziska (ktere tam cinan uz dava).

    u tehle nejlevnejsich vreten nemuzes pocitat vubec s nicim, naopak s cim pocitat muzes je to ze vreteno muze prijit omlacene orezle podrapane a i zjevne pouzivane. 2x drazsi a porad cinske a vypadajici naprosto stejne je ulne o necem jinem, nesmis ale nakupovat na ebay atd. tam muzes dostat ten samy srot jen 2x draz, nebo 2x lepsi vreteno. za 300 USD proste zazraky ani nejakou jistotu v cemkoliv cekat nemuzes, ale je to ten nejvic low lowend, asi jako kdyz budes vydavat nakupni vozik za ekonomickou variantu auta pro nenarocne.

    presne tak, na VFD si snizis napeti pro ruzne otacky a tim snizis i proud a zahrivani vinuti, tak aby se stihalo uchladit (otazkou je nakolik bude topit samotne vinuti a jak budou topit loziska), akorat tim snizis i kroutici moment a kdyz ho snizis moc tak se muze hned zastavit (a v ten okamzik prijdes o nastroj) to uz ale musis vyzkouset a pohrat si s nastavenim. Za me osobne bych sel spis do vodou chlazeneho, radiator a cerpadlo poridis za par stovek jako vodni chlazeni k PC a muzes mit strmou U/f krivku nebo primo vektor a slusny moment i pri nizkych otackach.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A pocitam ze kdyz to vreteno ma v sobe vetrak misto portu na stlacenej vzduch/vodu, tak asi bude namotany nak rozumne aby netopilo... se vlastne da snizit to napeti na VFD... tak kdyz to misto 1.5 kW pojede na 1kW ale bude se to lip chladit, tak budu spokojenej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: taky je otazka jestli se presnost neda vyresit tim, ze se do toho cinskyho vretena daj naky luxusni necinsky loziska...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: i kdyz zacinam na tu cinu bejt docela zvyklanej :-/

    tohle se mi docela libi:

    EU Delivery! 1.5KW 220V Air cooled ER16 spindle motor 24000rpm 4 bearing & 1.5kw Inverter VFD 2HP 220V & 80mm Fixing spindle-in Machine Tool Spindle from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...e-motor-ER16-24000rpm-4-bearing-1-5kw-Inverter-VFD-2HP/1838476036.html

    pisou max 24000 otacek... ja pocitam ze budu pouzivat 3000-10000, cimz doufam klesne hladina hluku jeste vic a bude to min narocny na posuvy.

    taky pisou:

    Accuracy: 0.003--0.005
    Runout off: Less than 0.05mm

    s tim s nad pujde zit na shapeoku.


    ten rozdil v hluku proti kressu bude zrejme dost propastnej:

    Kress 1050 Vs 1,5KW China Spindel.AVI
    https://www.youtube.com/watch?v=Bhdl_m96TM0


    ale co se tyka hazivosti vychazi ten kress zas o neco lip... :-/

    HF Spindel vs. Kress - Rundlauf
    https://www.youtube.com/watch?v=PnGZ1j0AZac
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: do dreva, polystyrenu bych rekl ze ten kress bude ok, do plastu jak ktereho, od pěněného ABS k PEEKu je hromada materialu a kazdy ma jine naroky na rychlosti, tuhosti, otacky atd. Ona ta hazivost dela za problem hlavne v nerovnomernem zatizeni nastroje, 1 brit bere vice nez druhy, tedy i rezne sily se ti behem otacky meni, coz zpusobuje vybrace atd. pokud ale stroj uhne o 0.2mm v rezu, je uz celkem jedno ze nastroj hazi 0.02mm. Kdyz je velky posuv na ot. tak to tolik nevadi jako do kovu kde mas predepsano napr 0.015mm na otacku, kdyz pak nastroj haze 0.02mm, tak odejde velice rychle, protoze jeden brit pak bere min nez ma, coz je taky spatne, netvori trisku ale jen se obrusuje a zahriva a druhy brit bere vic nez ma a vibrace od nerovnomerneho zatizeni ti pak vystipe brity oba. Proti kravalu pak budto koupit hluchatka i sousedum nebo na to stlouct bednu.

    ne, jsou ruzne, mel jsem v ruce i na 90V, 110V podle toho jak jsou namotane vinuti, bez VFD provozovat nejdou takze to je vcelku jedno, je to jeden z parametru ktery v menici musis nastavit. Nejcasteji to je tech 230V ale pozor tech 230V neni pri 50Hz, viz dale.

    Normalni asynchroni 3 faz to neni, normalni 3faz je namotanej na 50Hz coz je v zasuvce a pri kterych do nich muzes pustit jmenovite napeti, tyhle vretena behaj na 400hz pri kterych maji 24000 ot/min, pripadne muzou tocit i 60000ot/min ale pak potrebujes menic ktery da na vystupu 1kHz a to se dneska diky EU uz blbe shani. Otacky jsou rizene frekvenci, takze rozdil je v te frekvenci a taky neocekavaji moc jmenovite napeti pri 50Hz pri kterych je protekajici proud vetsinou vetsi nez co snesou, takze kdyz do nich z VFD v defaultnim nastaveni pustis sitove napeti uz pri 50Hz, tak bud vyskoci menic na nadproud nebo, kdyz mas dost vykonej menic, spalis vinuti. coz souvisi s dalsim dotazem.

    nejjednodussi rizeni ktere umi v podstate kazdy menic je U/f rizeni, tedy krivka ktera udava jake napeti jde do motoru pri jake frekvenci, kdyz nastavuju nove vreteno tak napred max frekvenci a max napeti, pak se nastavuje tzv zakladni frekvence (base frequency) coz je frekvence pri ktere jde do motoru max napeti, a tuhle rekvnci dam stejnou jako max frekvenci, s tim ze napeti roste linearne od 0 s rostouci frekvenci k max napeti pri max frekvenci, tim nic nezkazis. pak postupne tuhle frekvenci snizuju, podle toho jak vreteno topi, az k nejakejm 200hz, u dobre namotanejch vreten i k 150-100hz a koukam jaky proud jde do motoru pri ruznych otackach. u nekterych vreten podle vyrobce to skonci treba i tak ze base freq=max freq. jsou to vysokootackova vretena takze provoz pri nizkych otackach se moc neuvazuje (na nizke otacky jsou zase jina vretena), pak potrebujes zase vektorove rizeni ktere udrzuje nastaveny proud a pak to vreeno pri nizkych otackach potrebujes dost chladit.

    pak se nastavuje rozbeh/brzdeni, kdyz VFD umi pripojit externi brzdny odpor a pripojis ho tak to vreteno zastavis z 24k ot/min na 0 i za mene nez 1s, nebo taky muzes brzdit DC protiproudem ale energii roztoceneho vretena pak spalis misto v externim odporu ve vinuti motoru. Rozbeh zavisi zase na vykonu menice ,a setrvacnych hmotach, uz jen prevlecna matice s dobou rozbehu umi zahybat. a nakonec zpusob rizeni, svorky/panel/linka.

    U/f rizeni umi kazdy menic a kazde vreteno, vektorove rizeni ne kazdy menic umi a ne kazde vreteno je na nej vhodne, vektor je zajimavej spis pro pomalejsi vretena kde je potreba kroutak pri nizkych otackach.

    toz tak hodne zjednodusene ve strucnosti.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Chtel jsem se zeptat, zda by mi mohl nekdo vyrobit trubku z nejakeho pevnejsiho "zeleza/oceli" 90cm-1m dlouhou, 15-25mm sirokou, se stenou alespon 2mm, na obou strach osazenou zevnitr nejakym beznym metrickym zavitem (=daji se bezne koupit srouby/tyce s timto vnejsim aby se tam daly zasroubovat) v delce aspon 5-10cm.

    Pokud bych si mohl jeste vic vymyslet, tak k tomu udelat sroubovaci hrusku (staci obyc zelezo) tak 4-5cm sirokou, zvrchu docela placatou.

    v podstate tohle, ale v zeleze, nikoli v plastu http://www.highlife.cz/cold-steel-hul-cold-steel-city-stick-alum-head-v322

    (Ano, je mi jasne, ze vaha muze byt i prez dve kila a ze jde zcivilnenou lesenarskou trubku. Umysl je, aby ji ani silny clovek nedokazal uderem ohnout. Povrchovou upravu neresim, hul budu jeste opletat po cele delce a hlavici si klidne rucne zacistim pilnikem a nasledne smirkem, takze staci obrobit nahrubo.)

    Predem diky :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: hmm tak jestli to na tu vyklavost nema u shapeoka smysl, tak pudu asi do toho kressu 1050 no... ono 0.02 hadam neni pro my ucely na rezani dreva zas tak hrozny... kdybych nekdy stavel neco vetsiho/tuzsiho nez shapeoko, tak se asi podivam po necem jinym... skoda ze to dela kraval :-/

    No a ty vretena nejsou na 230V? ja myslel ze to sou normalni trifazy na sitovy napeti... cim se to lisi?
    A co je potreba typicky nastavit na VFD aby to clovek nespalil? Napeti, Maximalni frekvenci a ramp-up? nebo jeste neco?
    No a pokud je to na mensi napeti, nedaly by se k temhle vretenum pouzit modelarsky regulatory co se davaj k BLDC motorum? to je defakto to samy ne? mohlo by to vyjit levnejc, akorat by clovek potreboval poradne naslaplej DC zdroj...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to co zde donekonecna opakuju co je na vreteni nejdulezitejsi a co deli vreteno bud na nepouzitelnej kram nebo pouzitelny obrabebci vreteno je hazivost dutiny klestiny, u kresse max hazivost neni udavana, posledni kus co jsme koupili v praci mel vic nez 0.02mm - nepouzitelnej kram, jestli to byla vyjimka nebo pravidlo jsme nechteli zkoumat tak jsme s kressem skoncili. u cinana to muze byt klidne taky tak (nebo hur) nebo muze byt do 0.005mm, coz uz se pouzit da.

    autodetekc eje jen na zjisteni nekterych elektrickych velicin motoru ve vektorovem rezimu, tyhle cinani nejsou na vektor moc urcene a nastavit U/F krivku kdyz clovek umi cist neni nic sloziteho (vodou chlazene by se na vektor uz pouzit dal, ale musi ho umet VFD), tim nastavenim jsem chtel jen varovat ze VFD neni plug and play, tedy ze nejake nastaveni vyzaduje, protoze spousta lidi si ho k nejakemu vysokootackovemu cinanovi koupi, menic necha v defaultnim nastaveni ktere pousti max napeti pri 50hz, protoze defaultni nastaveni je pro rizeni klasickych asynchronich motoru a nikoliv vreten a pak se strasne divi ze si vreteno spali nebo ze se neroztoci a menic pada do chyby atd.

    kdyz budes mit kliku a nebudes kuppovat uplne to nejlevnejsi co najdes tak mas sanci na pouzitelne vreteno, to nejlevnejsi z ciny byvaji nepouzitelne kramy a i kdyz fotka vypada stejne, je rozdil i v kvalite pri rozdilu v cene (obcas dost propastne), ale taky se da koupit ten samej kram do srotu 2x draz. ta loterie je holt dan za nizkou cenu. Z ciny se da koupit i velice kvalitni vreteno, tiche, dobre vyvazene, s hazivosti dutiny do 0.001mm, dobre namotane ze netopi a ma moment i v nizkych otackach, vzduchem chlazene bez vetraku celkem levne, ale za 6500 vcetne VFD to fakt neni.

    keramicky loziska v tom znicis za chvilku zvlast na shapeoku, to bych tam nedaval, navic jestli ty loziska maji k necmeu byt tak budou samotne stat aspon 4000kc

    k shapeoku je ten kress celkem vyvazene vreteno, asynchronim si sice o neco polepsis ale vzhledem k ostatnim vlastnostem stroje to o moc nebude, ani ta hazivost te nemusi nejak moc trapit, jak se nastroj dotkne materialu tak se to netuhosti zacne cele hybat v radu 0.1mm
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no to je otazka jestli co se tyka kvality obrabeni bude lepsi 750W asynchron nez 1050W kress... chapu ze komutator dela bordel a pali kartace. ale bude to mit i negativni vliv na obrabeci proces? kdyby byl problem jen s hlukem, tak bych se na to asi prozatim vykaslal...

    ono ty frekvencni menice jsou vyssi divci... moc se mi s tim nechce srat :-/ i kdyz prej maj naky autodetekce ze staci zadat jen wattaz a pak to pul hodiny toci s motorem a nak se to samo nastavi... nevim...

    A co nejakej tenhle kit z ciny... to me asi ukamenujete tady? :-D ale 1.5 kW vreteno vcetne VFD vychazi za 6500:

    1.5KW VFD INVERTER VARIABLE FREQUENCY DRIVE &1.5KW ER11 CNC AIR COOLED SPINDLE MOTOR 4 BEARINGS-in Machine Tool Spindle from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...UENCY-DRIVE-1-5KW-ER11-CNC-AIR-COOLED-SPINDLE-MOTOR-4/32691358367.html

    a daj se tomu menit loziska! takze by tam casem treba sly dat full ceramic... akorat zas je tam to chlazeni vzduchem... zas dalsi mrdacka tam mit krome elektriky jeste vodu nebo vzduch :-/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: na c-n-c.cz je v sekci prodej atas 750w za 5k kc, menicu je tam na vyber vicero takze teoreticky se do tech +-7k kc vejdes, spis je otazka jestli zvladnes ten menic nastavit, jinak neco z toho znicis.

    nejsou lepsi nebo horsi, zalezi na stroji vreteni a materialu a podle toho jsou nastroje vice vhodne nebo mene vhodne. Vicebrite maji mensi prostor pro odvod spon + to co pises, potrebujes bud vetsi posuv nebo nizsi otacky kde ti zase nemusi stacit kroutici moment vretene. Vicebrite jsou taky narocnejsi na tuhost stroje protoze je v zaberu vice britu najednou-vetsi rezne sily.

    na to neexistuje odpoved, zalezi co a jak budes konstruovat a pak frezovat.

    na frezovani tvarovych obvodu nebo vetsich der endmill, na hranaty obvod na rozlamani pak v grove, na cesty gravirovaci jehly
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: JVCNC:
    VRETENO:

    Jo toho kravalu se bojim... popravde mame sousedy, takze bych ho rad vyeliminoval co nejvic... Ale ten kress ma uz v sobe regulaci otacek... pocitam ze na synchronni motory (ktery jsou uz tak drahy) budu potrebovat VFD, ktery samo o sobe stoji jak ten kress kterej uz regulaci ma. Co se tyka rozpoctu, tak bych asi potreboval aby se to veslo do 7 tacu... Nebo je naka sance ty otacky regulovat levnejc?

    Co je tam za matku nevim, asi tohle:

    Upínací matice - CNCShop.cz
    http://www.cncshop.cz/upinaci-matice


    FREZKY:

    cim jsou dvoubrity lepsi nez jiny? sem myslel ze to bude jako u vrtani do zdi... cim vic britu tim lip... ale na vic britu je asi potreba rychlejsi/silnejsi posun co? :-/

    je lepsi kupovat takovy ty co maj sirsi drik a zuzujou se, nebo ty co maj drik stejne sirokej jako tu rezaci cast? jaky prumery frezek jsou nejuniverzalnejsi/nejpouzivanejsi?

    co konkretne na ty pcb? delaj se ruzny tvary... je lepsi klasickej endmill nebo takova ta v-groove pul-spicka?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: Tomuhle vřetenu se vyhni, má to komutátorovej motor, dělá to děsněj kravál a žere to uhlíky...
    raději bych vybral něco tady: https://cnc.inshop.cz/asynchronni-vretena/

    Důležitější než kleština je spíš průměr matice - tam máš ER16 nebo něco menšího? Na většinu věcí ti bude stačit ta šestka. A možná bych se kouknul po 3mm kleštině (1/8"), protože se na to dělá hromada drobných věcí na gravírování, ale kupuj to až s nástroji, je to běžně dostupné =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: na tistaky budes potrebovat klestinu 1/8" protoze tistakove nastroje se delaji prakticky jen s drikem 1/8" a kdyz narves drik 1/8" do 3mm klestiny tak ji znicis (tu klestinu)

    co nejlevnejsi, budes jich potrebovat hodne, obecne se 2 brity

    kdyz si ho vyfrezujes tak kupovat to smysl nema jestli je drazsi, spis si k tomuhle vretenu kup hluchatka
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Co byste mi radili za setup vřetena a fréz na shapeoko s 1x1.5m obrabecí plochy?

    Zatim premejslim o KRESS FME 1050

    KRESS FME 1050-1 - vysokootáčková frézka 1050W - CNCShop.cz
    http://www.cncshop.cz/kress-fme1050-1-vysokootackova-frezka-1050w

    v ceně je kleština 6mm, 8mm. bude mi to stačit? jaký kleštiny budu používat nejčastěji, když chci obrábět dřevo, tvrdý dřevo, překližku, plasty, frézovat tišťáky a čas od času si zkusit nějakej leteckej hliník (až s tim budu kamarád).

    má smysl rovnou objednat i menší kleštiny? jaký?

    jaký kleštiny a frézy bych si měl objednat na první pokusy? (překližka, plasty, pcb)

    má smysl kupovat držák na kress s odsávací botičkou? nebo si ho vyfrézuju sám až to zprovoznim? :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: Megmet řiká že Alles Gute, ale je jen na 1kV...
    Každopádně počítám s tim že v práci vyžebrám kus stíněnýho kabelu, snad tam bude něco normálního, ne nějaká šílenost pro 30kW motor :D

    Nejspíš stejně dojde na rozborku motoru, alespoň jedno ložisko je slyšet podstatně víc než by bylo zdrávo, tak rovnou uvidim v jakym stavu je lak...z otevřenýho víka svorkovnice motoru leze ten komunistickej fenolickej smrad :P

    btw Siemens nezklamal, najít od nich návod jak vůbec ten měnič dokopat ke komunikaci s PC přes RS485 je taky umění, jako že je tak strašně těžký nechat v základnim manuálu pár odkazů >:-(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: yep, neuzemneny motor a nestineny kabel od FM sviti i tak ze je schopnej zarusit klavesnici u PC, stinit a zemnit u pohonu s FM plati vic nez kde jinde. plast motoru muze i stipat. V kazdem pripade doporucuju zmerit odpory civek vuci kostre. potkal jsem i vreteno s prorazenou jednou faz na kostru, ktera nebyla uzemnena protoze to to pak teprve rusilo kdyz jedna faze sla do zeme :D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ok, takže dokážu dokopat měnič aby točil motorem... je normální že na neuzeměnym motoru fázovka vesele svítí stejně jako kdyby byla v zásuvce? :D
    Rozsvítí se hned jak cvakne relé měniče, takže to asi jsou naindukovaný VF proudy, ale stejně...

    Jdu hledat Megmet :P
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: no to uz je lepsi, to je uz vice v oblasti mohlo bz to jit a mene v oblasti nesmysl, zaroven je to taky ale vice v oblasti nevim nez vim a doporucovat ti mozny hazard se mi moc nechce, bude to zalezet vic na konkretnim motoru. S trochou stesti by to nejakou dobu vydrzet mohl, ale na tohle by se tu mohl najit nekdo povolanejsi.

    jestli jsou videt oba konce hridele tak ta ma obvykle dulky na hroty do brusky a kuchat ho nemusis, jen oblepit hridel atd. aby nikam nevlezli spony kde nemaj co delat a na male otacky, podle soustruhu se to da, obcas je ale jednodussi ho kuchnout. Spis to co zustane v naboji remenice v miste drazky mi prijde ze uz by mohlo byt pomalu malo, kdyz se pas kousne, setrvacnost by mohla dokonat svoje.

    uchlazovat se bude podle toho jak menic nastavis, i kdyz by to mohlo behat v podstate i v defaultnim nastaveni, coz je U/F krivka se jmenovitym napetim pri 50Hz, pri nizsi frekvenci je napeti mensi takze motor bude min topit, kdyz se uchladi tak se da zvednout zacatek krivky kuli momentu, kdyz se bude prehrivat, da se naopak snizit atd. Pro vektorove rizeni by mel mit motor nucene chlazeni v podobe vlastniho ventilatoru ale s tim uz moc zkusenosti nemam, pouzivam hlavne U/F krivku.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: jsem lehce ustřelil při počítání rychlosti, jen lehce nad 100Hz ... :D
    Je to pásová pila na dřevo a provádim na ní pár upgradů aby se dala použít i s bimetalovym pásem na pižlání měkčích kovů...
    Soustružit hřídel by znamenalo kuchat motor a pak rotor nějak uchytit v soustruhu (a doufat že jakmile se toho dotkne nůž, tak to rotor neprohodí oknem ven :P), do toho se mi moc nechce... stačí že budu muset vyrábět nástroj na výrobu drážky, možná rovnou 2, protože hřídel pily má nejspíš jinou velikost pera...
    btw současnej 1f motor (taky 500W@1400rpm) má hřídel 24mm kdyby se ti 19mm zdál jako overkill :D

    Současnej převod je 1:2, s novejma řemenicema by to bylo 1:5, což už by samo o sobě mělo stačit na neželezný věci (na ocel furt moc rychlý, ale ta se na tom nejspíš řezat nebude), kdyžtak se může ještě lehce podtakovat případě potřeby (ale asi by záleželo jako by se motor zvládal uchladit).
    Přetaktování přijde ke slovu když na tom zase bude potřeba řezat dřevo, měnit řemenice je moc velkej oser :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: 500w/1400rpm neni nejak moc, dost ale bude zalezet na dynamickych zmenach zatizeni, (1kw pri zozbehu z 0 otacek udrzis i rukou na 120mm prumeru). mozna by stalo za to zmensit tu hridel aby byl ten otvor mensi a v remenici kolem ni zbylo vice masa, 199 hridel z ohledu preneseneho vykonu je bohate naddimenzovna (pokud neni metr dlouha)

    moc se mu to libit nebude z duvodu lozisek, vyvazeni rotoru a celkove konstrukce, mozna spis koupit treba i jete bourane cinske vreteno kde ti bude jedno ze dutina hazi 0.02mm a vice, coz je obvykle pro obrabeni nepouzitelne ale ziskas vysokootackovy moto elektricky a konstrukcne pro takove otacky uzpusobeny, jen to teda bude 2 pol, protoze na 200hz bude tocit 12 000 rpm, (jsou kontruovany obvykle do 24000rpm pri 400hz) moment pri niykzch otakach se ti takz moc libit nebude. nicmene meneotackove by mohly byt vicepolove, to zjistis z hz a rpm, cinan tyhle veci ne moc casto pise
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam