• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: ja nekoukal na video,jsem na mobilu,ale tohle mi delalo s 12v zdrojem taky,kdyz to pripojim na laboratorni zdroj na 24V 15A tak se pri stejnym nastaveni v grbl motor toci uplne nadherne - pouzivam motory Microcon Nema23 sx1414 na vsech osach na 4mikrostepy, jinak ja uz se presunul do dilny a provedl par testu na balse a mekym drevu "pouze zatim dremelem" ale mam radost,maka to nad moje ocekavani,jen se nemuzu rozhodnout,jestli mam koupit nejakou primou brusku - nebo cinsky vreteno,dremel to dost brzdi :) - ty to mas z nejakyho kitu ne?Prijde mi to jako kit od Robosavy.Co tam mas za vreteno?

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jese me napada, fakt jsi tam vytahoval konektor od motoru pod napetim? to nedelas dobre
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jake napeti poustis do motoru? co tam mas za budice? jaka je max frekvence kroku z rizeni?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Ja zas dneska :-D

    eShapeoko - první testy s propiskou (přeskoč na 6:30)
    https://www.youtube.com/watch?v=ryCuAaJ2QwA


    Ale resim problem s osou Z. Osy X a Y sou na remenech, sou docela rozumne rychly, mam na nich nastaveny ctvrtkroky. Osa Z je na trapezovym sroubu a je na ni NEMA23 se 400 krokama (stejnej motor jako na ostatnich osach). Tam jsem zadny mezikroky/microstepping nenastavoval. Prijde mi ale hrozne pomala (viz. video v 6:30, vzdycky X a Y je de rychle a pak se ceka na Z.) Kdyz sem zkousel vetsi otacky, tak to zaclo ztracet kroky. Resp. motor zapiskal a ani se nehnul. Napada vas, co bych moh udelat abych to zrychlil? Co ten microstepping? Ja slysel, ze to zhorsuje kroutak, ale nemohlo by to paradoxne pomoct diky zvyseni plynulosti? Jak byste to nastavili vy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak dneska jsem poprvy rozhejbal "velkou" frezku se kterou se s prestavkama uz pomalu rok morduju,jeste je to takovy punkovy,ale mam velikou radost,zda se ze to bude i fungovat,zatim jsem jen kreslil fixou - ale prijde mi,ze vsechno bude ok -to se ale kazdopadne uvidi az premerim prvni vyrobek,uz se tesim az to z obyvaku prestehuju do dilny a zakousnu se do nejakyho toho drivka -necekam,ze to bude nejaky extra presny,ale snad na tu moji modelarinu to bude dostatecny,jinak jsem vychazel z konstrukce xcarve,kterou jsem malinko modifikoval,vsechno mimo pojezdovejch profilu a kolecek je homemade,ocelovy dily rezany na cnc plazme v praci a drobnejsi drzaky a krytky,krabicky jsou 3d tisk + par dilu ze staryho rysovaciho prkna - ted jeste musim vybrat nejaky "slusnejsi" lowcost vreteno a trosku se s tim celkove skamaradit...zatim jsem to testoval jen GcodeSendru a Easelu,ale oba ty softy se mi moc nelibi,neni nejakej soft spolupracujici s GRBL trochu sikovnejsi,hodilo by se mi neco jako ma Easel,neco kde se da pracovat jeste s vektory a ne jen ciste jako loader gcodu do masiny...tady pro predstavu fotka - pracovni plocha je 80x80x10cm

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: hele ani moc ne, krome te hazivosti je to mizerne oloziskovane, navic pro tyhle otacky celkem zbytecnost kdyz by jsi tahal vzduch do stroje jen kuli tomu a mivaji i mizerny kroutak a provozovatelne prakticky jen na max otacky, tedy bez moznosti regulace).

    Vzduchova vretena se jinak samozrejme pouzivaji, vicemene jako doplnek k hlavnimu vretenu ktere ma mensi otacky nedostatecne pro nektere nastroje jen pro prilezitostnou praci protoze ti to jinak sezere zachvilku vzdusnik (jen kompresor ktery to dlouhodobe ukrmi te bude stat vic nez lepsi a drazsi asynchroni 3F cinan) a tam kde do stroje jde vzduch tak jako tak na uvolneni nastroje z vretene.

    Jako hlavni vreteno ma vzduchove vreteno smysl pro spec. aplikace pro vysoke otacky (pro mikro nastroje), napr 100k rpm a vice a kde jsou uz i vzduchova loziska. Takove vreteno pak ma i dost vysoke naroky na stroj.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    BOLTR: Power-Fist Air Die Grinder.
    https://www.youtube.com/watch?v=fYrlbDl0TKw


    To by mohlo bejt zajímavý vřeteno na CNC, kdyby se sehnalo něco s menší házivostí :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to si nejsem uplne jist ale mozne to je, ta sroubovice spis ovlivnuje ve kterych osach bude ta rezna sila pusobit, tedy v tomto pripade bude pusobit vice v axialni slozce nez u nastroje s jinym uhlem, ktery bude mit vetsi podil v radialních slozkach reznych sil.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no me spis zajimalo jestli to bude mit vyhodu na slabsich strojich s min tuhym ramem...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: hptecy jsem nezkousel, delal jsem s jinejma jen plasty a tam byly super, potrebujou ale spis vyssi posuv , tedy vyssi posuv na otacku aby z toho litaly vetsi spony jinak maj tendenci drncet a piskat, vyhodou je ze jdou snadno prebrousit.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: Co si myslis od jednobritejch frezach?

    napr.: http://www.cncshop.cz/jednobrita-freza-typ-818

    Ma to nejaky vyhody? Jako treba ze by lip fungovala na slabsich strojich? I kdyz ono u tech dvoubritejch je v zaberu vzdy jen jeden brit. Na druhou stranu tady ta spirala stoupa 2x pomalejc, takze by tam mela bejt 2x mensi rezna sila...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: no tak jasne... ted resim co koupit za vreteno do shapeoka. pak budu resit utahovani :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: Házivost bude hodně záviset i na tom, jak tam utáhneš nástroj - dá se to i "doklepat" aby ti konkrétní nástroj házel pod 0.01, ale je s tím dost piplání a nástroj musí být vzadu doražený až na konec.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: oni tu hazivost merej tak nejak vseljak, kdyz dutina haze 0.02mm a klestina taky, tak to ve vysledku nemusi hazet vubec nebo to bude hazet 2x0.02mm podle toho jak budou vuci sobe natocene, tedy ten jejich test neni az tak uplne vypovidajici vysledek zalezi co tam cpou taky za klestiny, ER klestiny se daji koupit v nekolika rpesnostech, nejlevnejsi a cinskej srot muze hazet klidne 0.05mm sama o sobe, sice je k nicemu takova klestina ale zase je levna :), zase kdyz je nahovno dutina ktera haze 0.05mm tak nema smysl do ni cpat presnou regofixku za 1k kc/kus, kdyz uz takhle cinan zmrsi hazivost dost mozna zmrsi i uhel dutiny a jeste tu klestinu znicis.

    jestli je s vrtuli na hrideli, tak bude mit na 3000-10000 mizernej kroutak a U/f krivka bude muset byt hodne mirna, protoze se to vreteno jinak upece, zrovna v situaci kdy topi nejvic nejmin chladi. co se tzce kravalu tak uz pri 15-18k rpm je to znatelne min hlucne nez pri 24k rpm. Kdyz je vzduchem chlazene bez vrtule nebo vodou chlazene tak byvaji tiche tak ze vetrak v VFD je mnohem hlucnejsi nez samotne vreteno. Zapominas ale ze hlucnost samotneho vretene je neco jineho nez hlucnost pri obrabeni, jen u hlucnych vreten neslysis hluk obrabeni a u tichych vreten slysis jen hluk obrabeni se kterym ale uz nic neudelas.

    tech 0.05mm hazivosti je doslova srot, otazkou je jak bude ulozena hridel a v jakych loziskach kdyz to cinan zabije uz na hazivosti, ostatni bude tez pruser.

    ne, jen loziskama to nezachranis, kdyz je levne bude tam nahovno uplne vse, od zmetkovych rotoru, loziska, konstrukce i materialy. kdyz tu dutinu nekdo vybrousi o 0.05mm jinde tak to loziska uz nijak nezachrani a za necinsky loziska ktera chvilku vydrzi, nechrasti a netopi das (minimalne) 2x vic nez za cele vreteno a vubec nicemu nemusi pomoct, oni ty loziska potrebujou byt takz v presne dutine a na presne hridely a kdyz nejsou, tak tam stacej levna cinska chrastiva loziska (ktere tam cinan uz dava).

    u tehle nejlevnejsich vreten nemuzes pocitat vubec s nicim, naopak s cim pocitat muzes je to ze vreteno muze prijit omlacene orezle podrapane a i zjevne pouzivane. 2x drazsi a porad cinske a vypadajici naprosto stejne je ulne o necem jinem, nesmis ale nakupovat na ebay atd. tam muzes dostat ten samy srot jen 2x draz, nebo 2x lepsi vreteno. za 300 USD proste zazraky ani nejakou jistotu v cemkoliv cekat nemuzes, ale je to ten nejvic low lowend, asi jako kdyz budes vydavat nakupni vozik za ekonomickou variantu auta pro nenarocne.

    presne tak, na VFD si snizis napeti pro ruzne otacky a tim snizis i proud a zahrivani vinuti, tak aby se stihalo uchladit (otazkou je nakolik bude topit samotne vinuti a jak budou topit loziska), akorat tim snizis i kroutici moment a kdyz ho snizis moc tak se muze hned zastavit (a v ten okamzik prijdes o nastroj) to uz ale musis vyzkouset a pohrat si s nastavenim. Za me osobne bych sel spis do vodou chlazeneho, radiator a cerpadlo poridis za par stovek jako vodni chlazeni k PC a muzes mit strmou U/f krivku nebo primo vektor a slusny moment i pri nizkych otackach.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A pocitam ze kdyz to vreteno ma v sobe vetrak misto portu na stlacenej vzduch/vodu, tak asi bude namotany nak rozumne aby netopilo... se vlastne da snizit to napeti na VFD... tak kdyz to misto 1.5 kW pojede na 1kW ale bude se to lip chladit, tak budu spokojenej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: taky je otazka jestli se presnost neda vyresit tim, ze se do toho cinskyho vretena daj naky luxusni necinsky loziska...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: i kdyz zacinam na tu cinu bejt docela zvyklanej :-/

    tohle se mi docela libi:

    EU Delivery! 1.5KW 220V Air cooled ER16 spindle motor 24000rpm 4 bearing & 1.5kw Inverter VFD 2HP 220V & 80mm Fixing spindle-in Machine Tool Spindle from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...e-motor-ER16-24000rpm-4-bearing-1-5kw-Inverter-VFD-2HP/1838476036.html

    pisou max 24000 otacek... ja pocitam ze budu pouzivat 3000-10000, cimz doufam klesne hladina hluku jeste vic a bude to min narocny na posuvy.

    taky pisou:

    Accuracy: 0.003--0.005
    Runout off: Less than 0.05mm

    s tim s nad pujde zit na shapeoku.


    ten rozdil v hluku proti kressu bude zrejme dost propastnej:

    Kress 1050 Vs 1,5KW China Spindel.AVI
    https://www.youtube.com/watch?v=Bhdl_m96TM0


    ale co se tyka hazivosti vychazi ten kress zas o neco lip... :-/

    HF Spindel vs. Kress - Rundlauf
    https://www.youtube.com/watch?v=PnGZ1j0AZac
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: do dreva, polystyrenu bych rekl ze ten kress bude ok, do plastu jak ktereho, od pěněného ABS k PEEKu je hromada materialu a kazdy ma jine naroky na rychlosti, tuhosti, otacky atd. Ona ta hazivost dela za problem hlavne v nerovnomernem zatizeni nastroje, 1 brit bere vice nez druhy, tedy i rezne sily se ti behem otacky meni, coz zpusobuje vybrace atd. pokud ale stroj uhne o 0.2mm v rezu, je uz celkem jedno ze nastroj hazi 0.02mm. Kdyz je velky posuv na ot. tak to tolik nevadi jako do kovu kde mas predepsano napr 0.015mm na otacku, kdyz pak nastroj haze 0.02mm, tak odejde velice rychle, protoze jeden brit pak bere min nez ma, coz je taky spatne, netvori trisku ale jen se obrusuje a zahriva a druhy brit bere vic nez ma a vibrace od nerovnomerneho zatizeni ti pak vystipe brity oba. Proti kravalu pak budto koupit hluchatka i sousedum nebo na to stlouct bednu.

    ne, jsou ruzne, mel jsem v ruce i na 90V, 110V podle toho jak jsou namotane vinuti, bez VFD provozovat nejdou takze to je vcelku jedno, je to jeden z parametru ktery v menici musis nastavit. Nejcasteji to je tech 230V ale pozor tech 230V neni pri 50Hz, viz dale.

    Normalni asynchroni 3 faz to neni, normalni 3faz je namotanej na 50Hz coz je v zasuvce a pri kterych do nich muzes pustit jmenovite napeti, tyhle vretena behaj na 400hz pri kterych maji 24000 ot/min, pripadne muzou tocit i 60000ot/min ale pak potrebujes menic ktery da na vystupu 1kHz a to se dneska diky EU uz blbe shani. Otacky jsou rizene frekvenci, takze rozdil je v te frekvenci a taky neocekavaji moc jmenovite napeti pri 50Hz pri kterych je protekajici proud vetsinou vetsi nez co snesou, takze kdyz do nich z VFD v defaultnim nastaveni pustis sitove napeti uz pri 50Hz, tak bud vyskoci menic na nadproud nebo, kdyz mas dost vykonej menic, spalis vinuti. coz souvisi s dalsim dotazem.

    nejjednodussi rizeni ktere umi v podstate kazdy menic je U/f rizeni, tedy krivka ktera udava jake napeti jde do motoru pri jake frekvenci, kdyz nastavuju nove vreteno tak napred max frekvenci a max napeti, pak se nastavuje tzv zakladni frekvence (base frequency) coz je frekvence pri ktere jde do motoru max napeti, a tuhle rekvnci dam stejnou jako max frekvenci, s tim ze napeti roste linearne od 0 s rostouci frekvenci k max napeti pri max frekvenci, tim nic nezkazis. pak postupne tuhle frekvenci snizuju, podle toho jak vreteno topi, az k nejakejm 200hz, u dobre namotanejch vreten i k 150-100hz a koukam jaky proud jde do motoru pri ruznych otackach. u nekterych vreten podle vyrobce to skonci treba i tak ze base freq=max freq. jsou to vysokootackova vretena takze provoz pri nizkych otackach se moc neuvazuje (na nizke otacky jsou zase jina vretena), pak potrebujes zase vektorove rizeni ktere udrzuje nastaveny proud a pak to vreeno pri nizkych otackach potrebujes dost chladit.

    pak se nastavuje rozbeh/brzdeni, kdyz VFD umi pripojit externi brzdny odpor a pripojis ho tak to vreteno zastavis z 24k ot/min na 0 i za mene nez 1s, nebo taky muzes brzdit DC protiproudem ale energii roztoceneho vretena pak spalis misto v externim odporu ve vinuti motoru. Rozbeh zavisi zase na vykonu menice ,a setrvacnych hmotach, uz jen prevlecna matice s dobou rozbehu umi zahybat. a nakonec zpusob rizeni, svorky/panel/linka.

    U/f rizeni umi kazdy menic a kazde vreteno, vektorove rizeni ne kazdy menic umi a ne kazde vreteno je na nej vhodne, vektor je zajimavej spis pro pomalejsi vretena kde je potreba kroutak pri nizkych otackach.

    toz tak hodne zjednodusene ve strucnosti.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Chtel jsem se zeptat, zda by mi mohl nekdo vyrobit trubku z nejakeho pevnejsiho "zeleza/oceli" 90cm-1m dlouhou, 15-25mm sirokou, se stenou alespon 2mm, na obou strach osazenou zevnitr nejakym beznym metrickym zavitem (=daji se bezne koupit srouby/tyce s timto vnejsim aby se tam daly zasroubovat) v delce aspon 5-10cm.

    Pokud bych si mohl jeste vic vymyslet, tak k tomu udelat sroubovaci hrusku (staci obyc zelezo) tak 4-5cm sirokou, zvrchu docela placatou.

    v podstate tohle, ale v zeleze, nikoli v plastu http://www.highlife.cz/cold-steel-hul-cold-steel-city-stick-alum-head-v322

    (Ano, je mi jasne, ze vaha muze byt i prez dve kila a ze jde zcivilnenou lesenarskou trubku. Umysl je, aby ji ani silny clovek nedokazal uderem ohnout. Povrchovou upravu neresim, hul budu jeste opletat po cele delce a hlavici si klidne rucne zacistim pilnikem a nasledne smirkem, takze staci obrobit nahrubo.)

    Predem diky :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: hmm tak jestli to na tu vyklavost nema u shapeoka smysl, tak pudu asi do toho kressu 1050 no... ono 0.02 hadam neni pro my ucely na rezani dreva zas tak hrozny... kdybych nekdy stavel neco vetsiho/tuzsiho nez shapeoko, tak se asi podivam po necem jinym... skoda ze to dela kraval :-/

    No a ty vretena nejsou na 230V? ja myslel ze to sou normalni trifazy na sitovy napeti... cim se to lisi?
    A co je potreba typicky nastavit na VFD aby to clovek nespalil? Napeti, Maximalni frekvenci a ramp-up? nebo jeste neco?
    No a pokud je to na mensi napeti, nedaly by se k temhle vretenum pouzit modelarsky regulatory co se davaj k BLDC motorum? to je defakto to samy ne? mohlo by to vyjit levnejc, akorat by clovek potreboval poradne naslaplej DC zdroj...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to co zde donekonecna opakuju co je na vreteni nejdulezitejsi a co deli vreteno bud na nepouzitelnej kram nebo pouzitelny obrabebci vreteno je hazivost dutiny klestiny, u kresse max hazivost neni udavana, posledni kus co jsme koupili v praci mel vic nez 0.02mm - nepouzitelnej kram, jestli to byla vyjimka nebo pravidlo jsme nechteli zkoumat tak jsme s kressem skoncili. u cinana to muze byt klidne taky tak (nebo hur) nebo muze byt do 0.005mm, coz uz se pouzit da.

    autodetekc eje jen na zjisteni nekterych elektrickych velicin motoru ve vektorovem rezimu, tyhle cinani nejsou na vektor moc urcene a nastavit U/F krivku kdyz clovek umi cist neni nic sloziteho (vodou chlazene by se na vektor uz pouzit dal, ale musi ho umet VFD), tim nastavenim jsem chtel jen varovat ze VFD neni plug and play, tedy ze nejake nastaveni vyzaduje, protoze spousta lidi si ho k nejakemu vysokootackovemu cinanovi koupi, menic necha v defaultnim nastaveni ktere pousti max napeti pri 50hz, protoze defaultni nastaveni je pro rizeni klasickych asynchronich motoru a nikoliv vreten a pak se strasne divi ze si vreteno spali nebo ze se neroztoci a menic pada do chyby atd.

    kdyz budes mit kliku a nebudes kuppovat uplne to nejlevnejsi co najdes tak mas sanci na pouzitelne vreteno, to nejlevnejsi z ciny byvaji nepouzitelne kramy a i kdyz fotka vypada stejne, je rozdil i v kvalite pri rozdilu v cene (obcas dost propastne), ale taky se da koupit ten samej kram do srotu 2x draz. ta loterie je holt dan za nizkou cenu. Z ciny se da koupit i velice kvalitni vreteno, tiche, dobre vyvazene, s hazivosti dutiny do 0.001mm, dobre namotane ze netopi a ma moment i v nizkych otackach, vzduchem chlazene bez vetraku celkem levne, ale za 6500 vcetne VFD to fakt neni.

    keramicky loziska v tom znicis za chvilku zvlast na shapeoku, to bych tam nedaval, navic jestli ty loziska maji k necmeu byt tak budou samotne stat aspon 4000kc

    k shapeoku je ten kress celkem vyvazene vreteno, asynchronim si sice o neco polepsis ale vzhledem k ostatnim vlastnostem stroje to o moc nebude, ani ta hazivost te nemusi nejak moc trapit, jak se nastroj dotkne materialu tak se to netuhosti zacne cele hybat v radu 0.1mm
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no to je otazka jestli co se tyka kvality obrabeni bude lepsi 750W asynchron nez 1050W kress... chapu ze komutator dela bordel a pali kartace. ale bude to mit i negativni vliv na obrabeci proces? kdyby byl problem jen s hlukem, tak bych se na to asi prozatim vykaslal...

    ono ty frekvencni menice jsou vyssi divci... moc se mi s tim nechce srat :-/ i kdyz prej maj naky autodetekce ze staci zadat jen wattaz a pak to pul hodiny toci s motorem a nak se to samo nastavi... nevim...

    A co nejakej tenhle kit z ciny... to me asi ukamenujete tady? :-D ale 1.5 kW vreteno vcetne VFD vychazi za 6500:

    1.5KW VFD INVERTER VARIABLE FREQUENCY DRIVE &1.5KW ER11 CNC AIR COOLED SPINDLE MOTOR 4 BEARINGS-in Machine Tool Spindle from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...UENCY-DRIVE-1-5KW-ER11-CNC-AIR-COOLED-SPINDLE-MOTOR-4/32691358367.html

    a daj se tomu menit loziska! takze by tam casem treba sly dat full ceramic... akorat zas je tam to chlazeni vzduchem... zas dalsi mrdacka tam mit krome elektriky jeste vodu nebo vzduch :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam