• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: do tech motoru jde obvykle proud porad, pri necinosti se jen snizuje, je to indukcni zatez takze pri odpojeni tam muze zacit horet oblouk na kterem vyroste napeti a driver to nemusi prezit. pri 12v to jeste zjevne prezil, obecne pripojovat odpojovat krokace pod napetim neni dobra praxe, tez je dobre pouzivat konektory s nejakym mechanickym zajistenim proti nahodnemu vytazeni.

    12v je zoufale malo, 24v bude vyrazne lepsi ale to uz muzou ty drivery odejit snadneji kdyz je pripojis/odpojis pod napetim. mikrokrok vzdycky zlepsi chod motoru. chytrejsi (a drazsi) drivery jedou vnitrne na max mikrokrok (napr 1/256) a maj tam mcu ktere spocita frekvenci prichozich kroku a ty pak vynasobi a nacasuje podle mikrokroku takze motory chodi hladce i pri hrubym deleni. Jinak na jemnejsi mikrokrok potrebujes vyssi vstupni frekvenci.

    tedy zjistil bych max frekvenci co je to grbl schopne pustit a podle toho nastavit mikrokrok aby to jeste jezdilo nejak slusne rychle, pro xy to s 1/16 bude jezdit jeste rozume rychle urcite, na Z pak staci dat mensi mikro.

    ten Z jezdi pomaleji prave nejspis proto, je to prevod vice do pomala a konecne jednotky se kterymi vsechno pracuje jsou nakonec vzdy kroky, takze pri vetsim prevodu kroku/mm napr u toho sroubu na Z oproti remenum na XY musi jit do budice vetsi frekvence pro stejnou rychlost.

    jinak cim hrubsi krok, tim se snazis motorem skokove otocit o vetsi uhel a k tomu potrebujes vice energie a na tom pololu nevidim zadne elektrolity odkud by ji ten driver bral, takze jemnejsi mikro a bude se to chovat lip.

    jinak koukni se co to 1,7kw vreteno bude vazit a zkus dat stejnou hmotnost na Z a ladit vse az pri stejnem zatizeni, cim vetsi hmotnost to bude vozit tim bude vsechno horsi (vetsi setrvacnost). Pozor pak taky na to ze krokac funguje jako motor ale i zaroven jako generator a pri brzdeni opet muze dojit k prepeti na driveru a tez ho znicit kdyz ten driver nema tu energii kam cpat zpet nebo kde ji spalit. Takze kdyz budes mit velke hodnoty acc/dec tak bez zatizeni to muze chodit dobre ale jak tam das tezke vreteno tak driver muze shoret.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: diky za upozorneni. nak sem o tom nepremejslel :-D ale podle me ty motory nebyly zabrzdeny... myslim defaultne grbl brzdi jen par milisekund... co se muze stat? induktivni napetova spicka co preskoci zpet?

    SALAM23: ja tam dal 12V zdroj kvuli tomu ze mam 12V vetracek a nechtelo se mi resit stepdown :-D kazdopadne co jsem cetl, tak ten microstepping neni uplne hloupa vec, kdyz tam clovek necha stejnou rychlost...

    taky me docela sere, jak je ta osa Z kratka... bych ji mozna do budoucna chtel prodlouzit...

    BTW kudy vedes draty mezi levym a pravym Y motorem? Sem premejslel, ze bych vyvrtal diru do tech plechu a protah to tim makerslide portalem aby se tam nemotaly. stejne je dutej... dragchain mi na tohle moc elegantni neprijde...

    JVCNC: budice pololu... frekvenci ted nevim... budu se muset podivat... ale bylo tam nakejch 300 fullstepu na milimetr. limit rychlosti si ted nepamatuju... neopsal sem si to... ale snizoval sem ho dokud to neprestalo vynechavat kroky.

    Jinak vreteno sem zatim neinstaloval, mam ted dremel 3000 na prvni testy. a chci jit asi do 1.7kW cinskyho invertorovyho vretena s ER16, ktery bude mit v sobe vetracek. je to kit eshapeoko. proc to tak vypada? me to spis prijde jak bastl... mohli tam dat aspon dragchainy do toho kitu... taky se mi nelibi ty motory na tech plastovejch spacerech. da se to montovat primo na ty desky jako to mas ty. ono vubec tam je vic moznosti jak to cely sestavit. ja stavel ten default. ale dost veci budu chtit predelat jinak...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: ja nekoukal na video,jsem na mobilu,ale tohle mi delalo s 12v zdrojem taky,kdyz to pripojim na laboratorni zdroj na 24V 15A tak se pri stejnym nastaveni v grbl motor toci uplne nadherne - pouzivam motory Microcon Nema23 sx1414 na vsech osach na 4mikrostepy, jinak ja uz se presunul do dilny a provedl par testu na balse a mekym drevu "pouze zatim dremelem" ale mam radost,maka to nad moje ocekavani,jen se nemuzu rozhodnout,jestli mam koupit nejakou primou brusku - nebo cinsky vreteno,dremel to dost brzdi :) - ty to mas z nejakyho kitu ne?Prijde mi to jako kit od Robosavy.Co tam mas za vreteno?

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jese me napada, fakt jsi tam vytahoval konektor od motoru pod napetim? to nedelas dobre
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jake napeti poustis do motoru? co tam mas za budice? jaka je max frekvence kroku z rizeni?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Ja zas dneska :-D

    eShapeoko - první testy s propiskou (přeskoč na 6:30)
    https://www.youtube.com/watch?v=ryCuAaJ2QwA


    Ale resim problem s osou Z. Osy X a Y sou na remenech, sou docela rozumne rychly, mam na nich nastaveny ctvrtkroky. Osa Z je na trapezovym sroubu a je na ni NEMA23 se 400 krokama (stejnej motor jako na ostatnich osach). Tam jsem zadny mezikroky/microstepping nenastavoval. Prijde mi ale hrozne pomala (viz. video v 6:30, vzdycky X a Y je de rychle a pak se ceka na Z.) Kdyz sem zkousel vetsi otacky, tak to zaclo ztracet kroky. Resp. motor zapiskal a ani se nehnul. Napada vas, co bych moh udelat abych to zrychlil? Co ten microstepping? Ja slysel, ze to zhorsuje kroutak, ale nemohlo by to paradoxne pomoct diky zvyseni plynulosti? Jak byste to nastavili vy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak dneska jsem poprvy rozhejbal "velkou" frezku se kterou se s prestavkama uz pomalu rok morduju,jeste je to takovy punkovy,ale mam velikou radost,zda se ze to bude i fungovat,zatim jsem jen kreslil fixou - ale prijde mi,ze vsechno bude ok -to se ale kazdopadne uvidi az premerim prvni vyrobek,uz se tesim az to z obyvaku prestehuju do dilny a zakousnu se do nejakyho toho drivka -necekam,ze to bude nejaky extra presny,ale snad na tu moji modelarinu to bude dostatecny,jinak jsem vychazel z konstrukce xcarve,kterou jsem malinko modifikoval,vsechno mimo pojezdovejch profilu a kolecek je homemade,ocelovy dily rezany na cnc plazme v praci a drobnejsi drzaky a krytky,krabicky jsou 3d tisk + par dilu ze staryho rysovaciho prkna - ted jeste musim vybrat nejaky "slusnejsi" lowcost vreteno a trosku se s tim celkove skamaradit...zatim jsem to testoval jen GcodeSendru a Easelu,ale oba ty softy se mi moc nelibi,neni nejakej soft spolupracujici s GRBL trochu sikovnejsi,hodilo by se mi neco jako ma Easel,neco kde se da pracovat jeste s vektory a ne jen ciste jako loader gcodu do masiny...tady pro predstavu fotka - pracovni plocha je 80x80x10cm

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: hele ani moc ne, krome te hazivosti je to mizerne oloziskovane, navic pro tyhle otacky celkem zbytecnost kdyz by jsi tahal vzduch do stroje jen kuli tomu a mivaji i mizerny kroutak a provozovatelne prakticky jen na max otacky, tedy bez moznosti regulace).

    Vzduchova vretena se jinak samozrejme pouzivaji, vicemene jako doplnek k hlavnimu vretenu ktere ma mensi otacky nedostatecne pro nektere nastroje jen pro prilezitostnou praci protoze ti to jinak sezere zachvilku vzdusnik (jen kompresor ktery to dlouhodobe ukrmi te bude stat vic nez lepsi a drazsi asynchroni 3F cinan) a tam kde do stroje jde vzduch tak jako tak na uvolneni nastroje z vretene.

    Jako hlavni vreteno ma vzduchove vreteno smysl pro spec. aplikace pro vysoke otacky (pro mikro nastroje), napr 100k rpm a vice a kde jsou uz i vzduchova loziska. Takove vreteno pak ma i dost vysoke naroky na stroj.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    BOLTR: Power-Fist Air Die Grinder.
    https://www.youtube.com/watch?v=fYrlbDl0TKw


    To by mohlo bejt zajímavý vřeteno na CNC, kdyby se sehnalo něco s menší házivostí :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to si nejsem uplne jist ale mozne to je, ta sroubovice spis ovlivnuje ve kterych osach bude ta rezna sila pusobit, tedy v tomto pripade bude pusobit vice v axialni slozce nez u nastroje s jinym uhlem, ktery bude mit vetsi podil v radialních slozkach reznych sil.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no me spis zajimalo jestli to bude mit vyhodu na slabsich strojich s min tuhym ramem...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: hptecy jsem nezkousel, delal jsem s jinejma jen plasty a tam byly super, potrebujou ale spis vyssi posuv , tedy vyssi posuv na otacku aby z toho litaly vetsi spony jinak maj tendenci drncet a piskat, vyhodou je ze jdou snadno prebrousit.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: Co si myslis od jednobritejch frezach?

    napr.: http://www.cncshop.cz/jednobrita-freza-typ-818

    Ma to nejaky vyhody? Jako treba ze by lip fungovala na slabsich strojich? I kdyz ono u tech dvoubritejch je v zaberu vzdy jen jeden brit. Na druhou stranu tady ta spirala stoupa 2x pomalejc, takze by tam mela bejt 2x mensi rezna sila...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: no tak jasne... ted resim co koupit za vreteno do shapeoka. pak budu resit utahovani :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: Házivost bude hodně záviset i na tom, jak tam utáhneš nástroj - dá se to i "doklepat" aby ti konkrétní nástroj házel pod 0.01, ale je s tím dost piplání a nástroj musí být vzadu doražený až na konec.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: oni tu hazivost merej tak nejak vseljak, kdyz dutina haze 0.02mm a klestina taky, tak to ve vysledku nemusi hazet vubec nebo to bude hazet 2x0.02mm podle toho jak budou vuci sobe natocene, tedy ten jejich test neni az tak uplne vypovidajici vysledek zalezi co tam cpou taky za klestiny, ER klestiny se daji koupit v nekolika rpesnostech, nejlevnejsi a cinskej srot muze hazet klidne 0.05mm sama o sobe, sice je k nicemu takova klestina ale zase je levna :), zase kdyz je nahovno dutina ktera haze 0.05mm tak nema smysl do ni cpat presnou regofixku za 1k kc/kus, kdyz uz takhle cinan zmrsi hazivost dost mozna zmrsi i uhel dutiny a jeste tu klestinu znicis.

    jestli je s vrtuli na hrideli, tak bude mit na 3000-10000 mizernej kroutak a U/f krivka bude muset byt hodne mirna, protoze se to vreteno jinak upece, zrovna v situaci kdy topi nejvic nejmin chladi. co se tzce kravalu tak uz pri 15-18k rpm je to znatelne min hlucne nez pri 24k rpm. Kdyz je vzduchem chlazene bez vrtule nebo vodou chlazene tak byvaji tiche tak ze vetrak v VFD je mnohem hlucnejsi nez samotne vreteno. Zapominas ale ze hlucnost samotneho vretene je neco jineho nez hlucnost pri obrabeni, jen u hlucnych vreten neslysis hluk obrabeni a u tichych vreten slysis jen hluk obrabeni se kterym ale uz nic neudelas.

    tech 0.05mm hazivosti je doslova srot, otazkou je jak bude ulozena hridel a v jakych loziskach kdyz to cinan zabije uz na hazivosti, ostatni bude tez pruser.

    ne, jen loziskama to nezachranis, kdyz je levne bude tam nahovno uplne vse, od zmetkovych rotoru, loziska, konstrukce i materialy. kdyz tu dutinu nekdo vybrousi o 0.05mm jinde tak to loziska uz nijak nezachrani a za necinsky loziska ktera chvilku vydrzi, nechrasti a netopi das (minimalne) 2x vic nez za cele vreteno a vubec nicemu nemusi pomoct, oni ty loziska potrebujou byt takz v presne dutine a na presne hridely a kdyz nejsou, tak tam stacej levna cinska chrastiva loziska (ktere tam cinan uz dava).

    u tehle nejlevnejsich vreten nemuzes pocitat vubec s nicim, naopak s cim pocitat muzes je to ze vreteno muze prijit omlacene orezle podrapane a i zjevne pouzivane. 2x drazsi a porad cinske a vypadajici naprosto stejne je ulne o necem jinem, nesmis ale nakupovat na ebay atd. tam muzes dostat ten samy srot jen 2x draz, nebo 2x lepsi vreteno. za 300 USD proste zazraky ani nejakou jistotu v cemkoliv cekat nemuzes, ale je to ten nejvic low lowend, asi jako kdyz budes vydavat nakupni vozik za ekonomickou variantu auta pro nenarocne.

    presne tak, na VFD si snizis napeti pro ruzne otacky a tim snizis i proud a zahrivani vinuti, tak aby se stihalo uchladit (otazkou je nakolik bude topit samotne vinuti a jak budou topit loziska), akorat tim snizis i kroutici moment a kdyz ho snizis moc tak se muze hned zastavit (a v ten okamzik prijdes o nastroj) to uz ale musis vyzkouset a pohrat si s nastavenim. Za me osobne bych sel spis do vodou chlazeneho, radiator a cerpadlo poridis za par stovek jako vodni chlazeni k PC a muzes mit strmou U/f krivku nebo primo vektor a slusny moment i pri nizkych otackach.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A pocitam ze kdyz to vreteno ma v sobe vetrak misto portu na stlacenej vzduch/vodu, tak asi bude namotany nak rozumne aby netopilo... se vlastne da snizit to napeti na VFD... tak kdyz to misto 1.5 kW pojede na 1kW ale bude se to lip chladit, tak budu spokojenej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: taky je otazka jestli se presnost neda vyresit tim, ze se do toho cinskyho vretena daj naky luxusni necinsky loziska...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: i kdyz zacinam na tu cinu bejt docela zvyklanej :-/

    tohle se mi docela libi:

    EU Delivery! 1.5KW 220V Air cooled ER16 spindle motor 24000rpm 4 bearing & 1.5kw Inverter VFD 2HP 220V & 80mm Fixing spindle-in Machine Tool Spindle from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...e-motor-ER16-24000rpm-4-bearing-1-5kw-Inverter-VFD-2HP/1838476036.html

    pisou max 24000 otacek... ja pocitam ze budu pouzivat 3000-10000, cimz doufam klesne hladina hluku jeste vic a bude to min narocny na posuvy.

    taky pisou:

    Accuracy: 0.003--0.005
    Runout off: Less than 0.05mm

    s tim s nad pujde zit na shapeoku.


    ten rozdil v hluku proti kressu bude zrejme dost propastnej:

    Kress 1050 Vs 1,5KW China Spindel.AVI
    https://www.youtube.com/watch?v=Bhdl_m96TM0


    ale co se tyka hazivosti vychazi ten kress zas o neco lip... :-/

    HF Spindel vs. Kress - Rundlauf
    https://www.youtube.com/watch?v=PnGZ1j0AZac
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam