• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: ja jsemnasel par skladacek na grabcad comunity - ale zadnej generator asi neni
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: jooo! tohle sem presne chtel udelat. je nakej generator tehle skladacek?

    BTW co me velice zklamalo byly prvni pokusy s rezanim pcb. hromadu veci tam mam asi uplne spatne na tom stroji. kdyz nepocitam ze tam je asi naka vule, nemam napnuty remeny, atd... tak sem zjistil ze 0.2 mm 30 stupnovej v-bit hazi v dremelu tak, ze pri doteku dela 0.7mm kolecko a kdyz zariznu do medi, tak se nedostanu pod 1mm, coz je nepouzitelny i pro DIP8... na SMD muzu zatim rovnou zapomenout. asi to je tim, ze hlinikova klestina v dremelu neni dokonala a mozna je i vule v loziskach. budu na to muset mrknout. jedina dobra zprava je, ze uz sem pochopil prakticky dusledky hazivosti a uz ani trochu nepochybuju o tom, ze to je problem :-D

    jinak zkousel sem vyrezat 10x10 cm mrizku do kusu drevotrisky jako pokus predtim nez udelam vetsi verzi na wasteboardu. zjistil sem, ze kdyz probiha rez v kladnym smeru osy, tak to tu caru vychili o 1mm na jednu stranu a kdyz v zapornym, tak na druhou. nejdriv sem na to cumel jak puk. pak mi doslo, ze to je tim jak se toci ta freza a v kazdym smeru ji ta rotace jakoby odvaluje na jinou stranu, nacez zapracuje naka vule neceho. vysledkem je, ze se v ty mrizce stridaj rozestupy 11 a 9 mm, misto pravidelnejch 10 :-D asi by to slo obejit upravou kodu, aby vsechny cary rezal jednim smerem. ale problem to nevyresi a bude to trvat dyl, pac se vzdycky bude muset preject zpatky... kazdopadne ten dremel mi tam momentalne moc pevne nedrzi... tam nakej prostor ke zlepseni jeste mam... asi pomuze i lepsi napnuti remenu...

    je normalni kdyz posouvam portal a nejsem dost opatrnej, tak ze levej a pravej vozejk jedou nerovnomerne? pri rezani to nevadi, pac mam motory na obou, ale rikal sem si jestli to neni znamka ze je neco spatne utazeny...

    Docela by me zajimalo jestli tyhle problemy uz nekdo resil...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: ja dneska prvni pokusy s plexisklem,vystoural jsem v dilne desku historickyho akrylonu,co mi bylo lito vyhodit,tak jsem ji vzal na pokusy,zatim mi to dela jen radost :)



    HARVIE
    HARVIE --- ---
    uz nam to reze :-)

    eShapeoko - milling particle board, first try
    https://www.youtube.com/watch?v=LBr0Edw2Z74
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: Neco mi tu zbylo,kouknu jak dlouhej,ale 3 m asi ne
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Nemate nekdo z prahy nakej prebytecnej levnej dragchain? potrebuju dva kusy, dohromady 3m. svetlost cca 1x2cm
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no je kartacovej a dela hroznej kraval narozdil od toho vretena... je to nesrovnatelny pokud jde o bordel co to dela na prazdno. to mi docela vadi. a taky pouziva naky nestandartni klestiny, takze tak trochu vendor lock-in.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: no kress by se v dilne celkove vyuzil :) - jen ta cena,no jo za kvalitu se holt plati
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: abych to teda upresnil... ten velkej vykon tam chci hlavne aby to jelo plynule i v mensich otackach... to je podle me dulezity...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: delaj to samy v 700W, je trochu mensi... cenove se nelisi a nejsem si jistej, jestli delaj s ER16, mozna jen ER11. A mam pocit, ze k 700W i 1.7kW davaj 1.7kW invertor, takze mi prislo skoro zbytecny kupovat to maly. uvidim co ta vaha. ER16 bych docela rad. taky sem si rikal, ze by se dal na invertoru stahnout vykon... kazdopadne lidi bezne pouzivaj 1kW kressy na tehle strojich... a na youtubu vsichni tvrdi, ze to chce aspon ten kilowatt pokud to ma za neco stat.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE:Y draty vedu stredovou dirou v markerslidu,je to trochu videt na ty fotce,ze drat od motoru jde dirkou do plata,na druhy strane je vytazenej a jde dragchainem se vsema ostatnima az k ridici jednotce- mam kazdej motor na samostatnym driveru a kabelu,chtel jsem omezit spojovani kabelu,proto jsem to takhle modifikoval abych nemusel nikde pridelavat cokolady - to 1,7kw vreteno mi prijde na tuhle konstrukci moc,jsem premyslel nad necim kolem 600w - asi vyhraje v mym pripade nejaka slusnejsi prima bruska - nejak se bojim ten levnejsich cinskejch vreten
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: do tech motoru jde obvykle proud porad, pri necinosti se jen snizuje, je to indukcni zatez takze pri odpojeni tam muze zacit horet oblouk na kterem vyroste napeti a driver to nemusi prezit. pri 12v to jeste zjevne prezil, obecne pripojovat odpojovat krokace pod napetim neni dobra praxe, tez je dobre pouzivat konektory s nejakym mechanickym zajistenim proti nahodnemu vytazeni.

    12v je zoufale malo, 24v bude vyrazne lepsi ale to uz muzou ty drivery odejit snadneji kdyz je pripojis/odpojis pod napetim. mikrokrok vzdycky zlepsi chod motoru. chytrejsi (a drazsi) drivery jedou vnitrne na max mikrokrok (napr 1/256) a maj tam mcu ktere spocita frekvenci prichozich kroku a ty pak vynasobi a nacasuje podle mikrokroku takze motory chodi hladce i pri hrubym deleni. Jinak na jemnejsi mikrokrok potrebujes vyssi vstupni frekvenci.

    tedy zjistil bych max frekvenci co je to grbl schopne pustit a podle toho nastavit mikrokrok aby to jeste jezdilo nejak slusne rychle, pro xy to s 1/16 bude jezdit jeste rozume rychle urcite, na Z pak staci dat mensi mikro.

    ten Z jezdi pomaleji prave nejspis proto, je to prevod vice do pomala a konecne jednotky se kterymi vsechno pracuje jsou nakonec vzdy kroky, takze pri vetsim prevodu kroku/mm napr u toho sroubu na Z oproti remenum na XY musi jit do budice vetsi frekvence pro stejnou rychlost.

    jinak cim hrubsi krok, tim se snazis motorem skokove otocit o vetsi uhel a k tomu potrebujes vice energie a na tom pololu nevidim zadne elektrolity odkud by ji ten driver bral, takze jemnejsi mikro a bude se to chovat lip.

    jinak koukni se co to 1,7kw vreteno bude vazit a zkus dat stejnou hmotnost na Z a ladit vse az pri stejnem zatizeni, cim vetsi hmotnost to bude vozit tim bude vsechno horsi (vetsi setrvacnost). Pozor pak taky na to ze krokac funguje jako motor ale i zaroven jako generator a pri brzdeni opet muze dojit k prepeti na driveru a tez ho znicit kdyz ten driver nema tu energii kam cpat zpet nebo kde ji spalit. Takze kdyz budes mit velke hodnoty acc/dec tak bez zatizeni to muze chodit dobre ale jak tam das tezke vreteno tak driver muze shoret.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: diky za upozorneni. nak sem o tom nepremejslel :-D ale podle me ty motory nebyly zabrzdeny... myslim defaultne grbl brzdi jen par milisekund... co se muze stat? induktivni napetova spicka co preskoci zpet?

    SALAM23: ja tam dal 12V zdroj kvuli tomu ze mam 12V vetracek a nechtelo se mi resit stepdown :-D kazdopadne co jsem cetl, tak ten microstepping neni uplne hloupa vec, kdyz tam clovek necha stejnou rychlost...

    taky me docela sere, jak je ta osa Z kratka... bych ji mozna do budoucna chtel prodlouzit...

    BTW kudy vedes draty mezi levym a pravym Y motorem? Sem premejslel, ze bych vyvrtal diru do tech plechu a protah to tim makerslide portalem aby se tam nemotaly. stejne je dutej... dragchain mi na tohle moc elegantni neprijde...

    JVCNC: budice pololu... frekvenci ted nevim... budu se muset podivat... ale bylo tam nakejch 300 fullstepu na milimetr. limit rychlosti si ted nepamatuju... neopsal sem si to... ale snizoval sem ho dokud to neprestalo vynechavat kroky.

    Jinak vreteno sem zatim neinstaloval, mam ted dremel 3000 na prvni testy. a chci jit asi do 1.7kW cinskyho invertorovyho vretena s ER16, ktery bude mit v sobe vetracek. je to kit eshapeoko. proc to tak vypada? me to spis prijde jak bastl... mohli tam dat aspon dragchainy do toho kitu... taky se mi nelibi ty motory na tech plastovejch spacerech. da se to montovat primo na ty desky jako to mas ty. ono vubec tam je vic moznosti jak to cely sestavit. ja stavel ten default. ale dost veci budu chtit predelat jinak...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: ja nekoukal na video,jsem na mobilu,ale tohle mi delalo s 12v zdrojem taky,kdyz to pripojim na laboratorni zdroj na 24V 15A tak se pri stejnym nastaveni v grbl motor toci uplne nadherne - pouzivam motory Microcon Nema23 sx1414 na vsech osach na 4mikrostepy, jinak ja uz se presunul do dilny a provedl par testu na balse a mekym drevu "pouze zatim dremelem" ale mam radost,maka to nad moje ocekavani,jen se nemuzu rozhodnout,jestli mam koupit nejakou primou brusku - nebo cinsky vreteno,dremel to dost brzdi :) - ty to mas z nejakyho kitu ne?Prijde mi to jako kit od Robosavy.Co tam mas za vreteno?

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jese me napada, fakt jsi tam vytahoval konektor od motoru pod napetim? to nedelas dobre
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jake napeti poustis do motoru? co tam mas za budice? jaka je max frekvence kroku z rizeni?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Ja zas dneska :-D

    eShapeoko - první testy s propiskou (přeskoč na 6:30)
    https://www.youtube.com/watch?v=ryCuAaJ2QwA


    Ale resim problem s osou Z. Osy X a Y sou na remenech, sou docela rozumne rychly, mam na nich nastaveny ctvrtkroky. Osa Z je na trapezovym sroubu a je na ni NEMA23 se 400 krokama (stejnej motor jako na ostatnich osach). Tam jsem zadny mezikroky/microstepping nenastavoval. Prijde mi ale hrozne pomala (viz. video v 6:30, vzdycky X a Y je de rychle a pak se ceka na Z.) Kdyz sem zkousel vetsi otacky, tak to zaclo ztracet kroky. Resp. motor zapiskal a ani se nehnul. Napada vas, co bych moh udelat abych to zrychlil? Co ten microstepping? Ja slysel, ze to zhorsuje kroutak, ale nemohlo by to paradoxne pomoct diky zvyseni plynulosti? Jak byste to nastavili vy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak dneska jsem poprvy rozhejbal "velkou" frezku se kterou se s prestavkama uz pomalu rok morduju,jeste je to takovy punkovy,ale mam velikou radost,zda se ze to bude i fungovat,zatim jsem jen kreslil fixou - ale prijde mi,ze vsechno bude ok -to se ale kazdopadne uvidi az premerim prvni vyrobek,uz se tesim az to z obyvaku prestehuju do dilny a zakousnu se do nejakyho toho drivka -necekam,ze to bude nejaky extra presny,ale snad na tu moji modelarinu to bude dostatecny,jinak jsem vychazel z konstrukce xcarve,kterou jsem malinko modifikoval,vsechno mimo pojezdovejch profilu a kolecek je homemade,ocelovy dily rezany na cnc plazme v praci a drobnejsi drzaky a krytky,krabicky jsou 3d tisk + par dilu ze staryho rysovaciho prkna - ted jeste musim vybrat nejaky "slusnejsi" lowcost vreteno a trosku se s tim celkove skamaradit...zatim jsem to testoval jen GcodeSendru a Easelu,ale oba ty softy se mi moc nelibi,neni nejakej soft spolupracujici s GRBL trochu sikovnejsi,hodilo by se mi neco jako ma Easel,neco kde se da pracovat jeste s vektory a ne jen ciste jako loader gcodu do masiny...tady pro predstavu fotka - pracovni plocha je 80x80x10cm

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: hele ani moc ne, krome te hazivosti je to mizerne oloziskovane, navic pro tyhle otacky celkem zbytecnost kdyz by jsi tahal vzduch do stroje jen kuli tomu a mivaji i mizerny kroutak a provozovatelne prakticky jen na max otacky, tedy bez moznosti regulace).

    Vzduchova vretena se jinak samozrejme pouzivaji, vicemene jako doplnek k hlavnimu vretenu ktere ma mensi otacky nedostatecne pro nektere nastroje jen pro prilezitostnou praci protoze ti to jinak sezere zachvilku vzdusnik (jen kompresor ktery to dlouhodobe ukrmi te bude stat vic nez lepsi a drazsi asynchroni 3F cinan) a tam kde do stroje jde vzduch tak jako tak na uvolneni nastroje z vretene.

    Jako hlavni vreteno ma vzduchove vreteno smysl pro spec. aplikace pro vysoke otacky (pro mikro nastroje), napr 100k rpm a vice a kde jsou uz i vzduchova loziska. Takove vreteno pak ma i dost vysoke naroky na stroj.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam