• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: nebo to VFD nak pozna, ze motor nestiha a zvedne proud? jako je pravda, ze VFD pri otackach na prazdno ukazovalo zhruba 1.4A, coz je 20% z toho 7A maxima. A ja nevedel cim to je. Budu se muset podivat jak to nastavili nez mi to poslali. Prislo mi to dost na motor bez zateze, kterej se dobre toci i jen setrvacnosti rotoru...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: hmm, jediny co jsem vykoukal je, ze bych mohl zkusit co se stane kdyz PD145 stahnu z default 2% na 1% a no load current z 40% na 20%. ale nevim aby se pak to vreteno nedusilo pod zatezi...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: To o čem jsem mluvil je PD145 =)
    ale PD146 mi příjde dost dovný - No-Load current nastavené na 40% rated current - to by mělo být výrazně méně, ten motor bez zátěže bude brát 0.0prd... =)

    Asi bych raději projel celou grupu parametrů 14X ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: Nahodou nevis kde se to nastavuje na invertorech huanyang? :-D tam nic takovyho nevidim... v manualu je nakej "DC braking" ale to asi nebude ono...

    Seznam nastavitelnejch parametru zacina na strance 19:
    http://www.jinlantrade.com/ebay/invertermanual.pdf
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: U mě číňan moc nehřeje - ale mám jen 750W. Nejvíc hřejou ložiska, za které je to upnuté.
    Pokud ti hřeje celý motor, tak máš někde nastavený offset napětí nebo taky SS složku - často se to tam dává, aby měl motor sílu i v nízkých otáčkách (~10Hz), ale to se tebe netýká, tak to sundej na nulu a měl by přestat hřát.

    Jinak doporučil bych zkontrolovat, jestli souhlasí nastavený odpor vinutí a často se u motoru udává ještě úhel skluzu a některé měniče s tím umí pracovat, tak bych pohledal/zkontroloval i to ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: vetracky maj z ciny za 400 a hlavne tu myslim nekde nakej takovej mam z vyrazenyho serveru.
    s tema zemnima smyckama mi to popravde neni uplne jasny... chapu treba proc to dela problemy u analogovyho audio signalu, ale tam ta zem tece po vodicich, ktery na to nejsou staveny a tece pres citlivou elektroniku. naproti tomu kdyz si to sezemnim dedikovanym zlutozelenym vodicem, tak mi porad neni jasny co se muze stat, kdyz budu mit jeden bod zemenej 2x ruzne dlouhejma cestama.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: spíš u měniče, ale raději podle toho, co bude kratší cesta ke společnýmu zemnícimu bodu... ale nezapomeň na ty smyčky ;-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: no to vim, me zajimaj spis ty prakticky aspekty. ten kabel ma dva konce, kterej je lepsi uzemnit? na prvni pohled se mi zda, ze dava smysl ho zemnit na strane VFD. na druhej pohled chci mit uzemnenej stroj i motor. a pokud bych montoval motor hlinikovym drzakem na stroj, tak to bude uzemneny pres nej. ale asi uzemnim kabel na strane VFD a sasi motoru uzemnim pres extra vodic, kterym budu zemnit vsechny casti robota.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: stínění kabelu musí bejt připojený jen na jednom konci, jinak máš zemnící smyčku ;-)
    Stejně tak veškerá elektronika na mašině by měla mít zem spojenou v jenom jedinnym bodě, jinak opět zemnící smyčky...

    HARVIE: a ten větráček bude stát 1/2 tý sady vřetena :D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Taky si řikám, že bych moh vyřezat nebo vytisknout alternativní verzi toho plastu co je nahore a dat tam takovej ten malej dlouhej nekolikastagovej větráček co se dává do 1U serverů, fouká to fakt brutálně a hádám, že by to mohlo umožnit chlazení v nižších otáčkách.

    HARVIE
    HARVIE --- ---


    Tak vcera mi dorazilo takovyhle vreteno (foto ilustracni) a mam k tomu par otazek. Je to cinska klasika verze 65mm, 1.5kW, chlazeny vzduchem. Objednavali sme to pres ebay z nemecka s rocni zarukou a prislo to s predprogramovanym VFD, to je od nich hezky (asi jim to kazdej treti vracel kdyz to spalil protoze nevedel ze ho ma nejdriv nastavit). Nastaveny ale byly jen uplny zaklady aby to neshorelo, nejaky detaily sem si tam jeste dodelal (napr. minimalni otacky sem nastavil na 8000, aby se to stihalo chladit). Zajimaj me tyhle veci:

    1.) Jak moc to ma hřát? mel sem to zaply cca 2 minuty a bylo to na dotek dost teplý. Sice ještě tak příjemně, že se na tom dala udržet ruka (hádám kolem 50C), ale bojim se aby to třeba při několikahodinovym jobu nedělalo problémy. Je normální, že se to i přesto že ti poměrně rychle fičí vzduch takhle ohřeje za pár okamžiků?

    2.) Jak je to se zemenim? Konektor na motoru má 4 piny a stínění, ale zapojený jsou jen 3 piny bez stínění. Lidi si na to i tak kupujou 4 žilový kabely, má to nějakej význam? Mám málo místa v drag chainu, tak bych tam dal 3 žíly, pokud tam ta ctvrta nema nakej vyznam. Jak bych to měl zemnit? Rád bych to udělal nějak bezpečně, stroj je celej vodivej, takže bych nerad aby to někoho pokopalo když se něco posere, přeci jen číně moc nevěřim a na krytu motoru svítí fázovka (i když jde asi o indukci). Chci táhnout drag chainem extra zemnici vodic s odbockama, kterej propoji jednotlivy voziky stroje. taky je nutno dodat, že stejnym drag chainem pudou minimalne i kabely ke stepperum a endstopum. pomuze mi proti problemum, kdyz budu mit NC endstopy misto NO? Kabely budou sice vyhledove stineny, ale rad bych aby to bylo robustni i bez stineni. Asi dam jeste nakej malej kondenzator na endstopovy vstupy.

    3.) Když má motor proudovej rating 8A, znamená to, že musí každá žíla v kabelu zvládnout 8A, nebo je to 8A dohromady ve všech žílách?
    THOR_CALYSTERN
    THOR_CALYSTERN --- ---
    TEAPACK: Jj, ostatně praxe není teorie a ten kurz si nejspíš zaplatím, thx...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THOR_CALYSTERN: Pokud to má být včetně nějakého CNC řízení, tak to dálkově IMHO nepujde - někdy si ten systém ošahat musíš... ale možná bych zkusil kouknout na rekvalifikační kurzy, občas se tam dá narazit na něco podobného a nebude to na 3 roky =)
    THOR_CALYSTERN
    THOR_CALYSTERN --- ---
    Ahoj, je to trochu offtopic, ale moc nevím kde jinde se na Nyxu zeptat...
    Existuje v rámci ČR nějaká možnost dálkového studia oboru, kde je náplní i CNC programování?
    Myšleno střední / vyšší odborná škola. Všude jsem zatím našel pouze denní formu studia.
    Nebo něco na obdobné úrovni? Jde mi o pracovní uplatnění, takže výsledkem by mělo být nějaké reálně uplatnitelné lejstro.

    Díky za případné nasměrování.
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Hmmm, to vypadá dobře i když dražší.

    Teď jsem ještě zjistil, že v tom hoffmanu je minimální objednávka 2500,-Kč, takže bych potřeboval aby se přifařili tak 3-4 lidi aspoň, nebo si holt vobjednám ještě nějaký ptákoviny navíc
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: já já našel jinde a s tím, že na IČO posílají vzorek zdarma, tak uvidíme, kdy to dorazí, objednával jsem to v pondělí a zatím nikde nic... Kdyby to s nima nevyšlo, tak bych se připojil k tobě ;)
    http://www.ebcolor.cz/CS/Vzorek-zdarma
    MICA
    MICA --- ---
    Prodávaj ji hýr ale jenom na IČO (aspoň to tak bylo ještě před rokem)
    Diamant Rýsovací barva kapalina 500 ml 500 ml
    https://www.hoffmann-group.com/...C-magnety/R%C3%BDsovac%C3%AD-barva-kapalina-500-ml-500-ml/p/085381
    Mám tam založenej účet, ale ještě jsem se nerozhoupal k objednání, tak kdyby se někdo přidal, tak bych jich pár mohl objednat
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    BOTRYTIS: kup si nakou tlustou lihovku a neres :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: na to bacha, věci pro šmatlání na plátno používaj rostlinný oleje, který na vzduchu pomalu "schnou" (polymerizujou)...barva pro strojařinu využívá nezelené a planetu-ničící oleje minerálního původu ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pripadne parizska modr, coz je to same ale uz v oleji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam