Pouzivate nekdo "half straight" frezy? Ja sem z nich naprosto nadsenej (co se tyce povrchu obrobku). Super na plasty, preklizku a dibond. Konecne neco, co mi to nezvejka. Hrozne me stvalo, ze to bylo vsechno otrepany... Skoro mam cukani je zkusit i na hlinik :-D I kdyz tam bych byl opatrnej vzhledem k tomu, ze nemaj moc velkej prurez... Z plastu mi to dela hezky "granko". Prisel sem na ne, kdyz sem pouzival v-bity, ktery vypadaj stejne, ale jsou do spicky. Vsiml jsem si, ze narozdil od klasickejch frez zanechavaj dokonalej povrch. Tak jsem hledal endmill se stejnou geometrii jako v-bity, jen bez spicky a nasel jsem tohle.
ten jednoduchej tvar ma vyhody:
1.) nelepi se na to plast a hlinik, protoze neni moc kam
2.) takhle jednoduchej tvar zvladnou obstojne nabrousit i cinani za par slupek... (narozdil od nekterejch spiral, ktery jim delaj problemy - aspon v ty budget kategorii)
ale samozrejme to ma i nevyhody:
1.) rek bych, ze to bude krehky, pac je to relativne tenky, takze to chce opatrne. ale jeste sem to nezlomil. asi jednu obetuju a zkusim co se stane, kdyz ji poslu do hliniku :-)
2.) je nesymetricka/nevyvazena, takze muze hazet a skakat po materialu. Nesymetrie by mohla mit neblahej vliv na rozmery na min tuhejch strojich. Zatim jsem to poradne netestoval... rekl bych, ze to bude dost zavisly na rychlostech... (jako ostatne vsechno). Nevyvazenost by teoreticky mohla mit blbej vliv na loziska, kdyby to nebyla malinka 3.175mm frezka :-)