• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: bCNC je pomalý protože kreslí 3D pohled v immediate mode (na každej bod několik volání funkcí) a navíc na hlavním GUI vlákně, je to dost prasácky napsaný. Pořád ale lepší než LinuxCNC, který je psaný úplně stejně prasečím akademickým stylem, ale ještě navíc v nečitelným Tcl.

    Důvod, proč to zastaví až chvíli po uvolnění klávesy, je buffer seriovýho portu - čím víc povelů na jog se tam nahromadí, tím dál to pojede.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Me to pausnuti a nasledny pohyb masinkou funguje,kdyz dam play,tak najede na pozici kdy jsem zapauzoval a pokracuje dal - testovano v Easelu a Ugs - to asi bude problem toho bCNC
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak jsem si zacal hrat s GRBL, flashnuti hotoveho HEXu bylo bezproblemu ze SW jsem zacal s bCNC a zde nekolik prvnich postrehu, tedy takova moje minirecenze a vlastne muzu pokracovat v odpovedi na dotaz co komercni systemy nabizi navic.

    GUI je takove topornejsi, ne moc uplne user friendly. Ikonky mi nektere prijdou silene jako pravitko pro sondu, káča jako vřeteno, svinovaci metr pro jednoduche sondovani.

    odezva programu je ponekud pomalejsi, aktualizace polohy nastroje a souradnic, prekresleni zobrazeni strojnich drah, coz je dano asi tim ze to bezi pod pythonem kterej je proste pomalej. Na hrani doma OK, v praci bych u toho vyrost.

    odezva JOGovani, pres tlacitka na monitoru OK i kdyz taky o neco pomalejsi ale sipkama na klavesnici vidim jako problematicke, Kdyz sipku pustim, stroj jeste kus ujede nez vubec zacne brzdit. Cim dyl jedu pomoci klavesnice tim deele to pak jede kdyz sipku pustim. Tohle vidim jako docela dost nebezpecny a kriticky nedostatek.

    trochu nelogicnosti nebo jsem neco nepochopil, kdyz v menu File vyberu Config nebo Controler atd. tak abych nastaveni videl, musim se jeste prepnout do menu CAM, kde pak trochu nepochopitelne vidim nastaveni stroje.

    pauznuti obrabeni sice funguje rychleji nez kdyz pustim tlacitko na klavesnici pri JOGu, ale strojem po tom co ho pauznu uz nehnu, tedy neodjedu nastrojem z rezu, nekouknu na nastroj jestli je OK, nesundam z neho namotane spony, pripadne napeceny plast, nevymenim nastroj, proste stroj se az do pokracovani ani nehne. Nevim jestli to je pouze vlastnosti bCNC nebo jestli to je nemozne by design u GRBL obecne. To by mi pri pouziti docela dost vadilo, docela jsem si zvyknul ze jednim tlacitkem stroj zastavi, vypne vystupy, vyjede z rezu a druhym tlacitkem zase vse co bylo vypnute zapne, vrati se do rezu a pokracuje. Tedy krome 2 tlacitek pause/stop a run/continue pro zminene ukony nepotrebuju.

    k nastaveni toho moc neni, je srozumitelne. Jen se mi nepovedlo zapnout soft limity. Napred jsem povolil homovani, pak soft limits a porad hlasi last error $20=1, ale asi nevadi, moje podezreni vzhledem k tomu ze soft limity jsou funkci HW a nikoliv SW ze je to bude kontrolovat az pro konkretni zpracovavany radek g kodu a nikoliv po nacteni souboru nebo nastaveni ref,bodu. Sice to nenaboura ale i tak to uz je pozde, to uz muze byt pulka i vic obrabeni hotove.

    no to bude zatim vse, zatim jsem jen flashnul arduino a spustil bCNC. Nez zkusim sondovani atd. tak to budu muset pripojit ke stroji. Napred to ais jeste pripojim na log. analzyator a kouknu se na casovani signalu, prubehy rychlosti a reakcni dobu na podnety.

    Vzhledem k cene tomu nema smysl asi neco vycitat, na doma je to za malo penez docela dost muziky a pro stroje v cenove kategorii 10-15k kc to je vcelku adekvatni rizeni. Pro stroje drazsi cenove kategorie bych asi sahnul uz po necem jinem a osobne se mi to libi vic nez napr mach3 (i pres ponekud kostrbate GUI bCNC)

    jen mi nektera tvrzeni na offic webu prijdou ponekud nadnesene a nalepky jako high performance software nejsou zrovna moc na miste, vzhledem k tomu ze to je low end. 30 kHz ve 3 osach neni zadna slava.

    stejne tak tvrzeni k verzi 1.1 ze overridy jsou bezne pouze na prumyslovych strojich neni zrovna moc pravdive, overridy jsou jednou z nejzakladnejsichi funkci CNC ridicich systemu uz velice dlouho pred grbl i na hobby strojich.

    P.S. ted ctu o necem ze to vyjede z rezu, vypne vystupy a po obnoveni zase zapne a vrati se, zatim jsem na to jeste nenarazil, takze tam mozna tahle funkce nekde je.

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    vzdyt to je jen nejakych 600W spickove, to bohate zvladne i 1F zasuvka
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: Diky,nad timhle jsem se vubec nezamyslel-asi by to vazne nejaky jisteni chtelo,tak mam zase co bastlit :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: jistič na 380 ti to udrží, ale při zkratu na připojeném zařízení máš oblouk s 25A, to už taky dokáže pár věcí zapálit =) proto by asi bylo fajn mít ty malý zařízení připojený přes pojistky =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: tak jsem kecal - je to 20A trvale a 25A spickove po dobu 6H uvadi stitek

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: Napajim to z 380v 32A - tak se snad nemusim bat ze by to jistic neudrzel
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: 24V / 25A ... to už by chtělo pěkný pojistkový rozvaděč :-D
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ja jsem taky pokrocil - pres sinumerika jsem rozchodil -Toshiba TB6600 4 osy driver na origo siemensackym softweru,byl to teda ukol nastavit porty aby soft komunikoval s deskou,ale uz tomu pomalu zacinam rozumet - zatim mi bezi na test freza vcetne ovladani pres HMI a ted na to zkousim naroubovat ten hotwire co mel puvodne bezet na AMega 2560 a usb,ten ve finale pojede na TB AHQ driverech pres LPT - co me mile prekvapilo.ze jdou real time ovladat 2 a vic masin pres to HMI - jen si je clovek prepina kdyz do nejaky potrebuje za chodu zasahnout
    jinak dneska dalsi super vetes - prumyslovy zdroj 380V/24V 25A takze ted uz mi i vsechny masinky jedou pres jeden zdroj
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ja si to koupil fakt jen na hrani abych se s tim seznamil osobne co to vlastne umi a kde to ma limity, tedy pro co to je ok a pro co to uz pouzit nejde z objektivnich pricin. chystam si takovou srovnavaci tabulku ruznych levnych hobby, poloprofi az profi ridicich systemu (proste toho co se mi dostane do ruky) podle ruznych parametru, ktere budu muset zmerit protoze casto nejsou nikde ani uvedeny a napadlo me ze GRBL by tam asi nemelo chybet vzhledem k rozsirenosti.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Nechceš raději pujčit STM32F411? nějak se na ty arduina v pozici řídicího čipu nemůžu koukat... :-/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak zacinam to trochu studovat jak to vlastne cele funguje. Zatim jsem zjistil ze kruhova interpolace dela rozklad na usecky, defaultni odchylka secny je 0.002 coz neni vubec spatne vzhledem k tomu ze to asi na vetsine stroju s GRBL bude pod hluboko rozlisenim stroje.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak, dorazilo arduino, o vikendu si budu snad mozna hrat s GRBL
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: Nevím jaké to má číslo v Gkodu, ale Heidenhain na to má cyklus 203 - při vrtání to láme šponu po X mm a po definovaném počtu špon vrták vyjíždí aby je vyhodil...

    Pokud je ta díra dolů, tak by mohlo stačit jen emulzi stříkat proudem na povrch materiálu, při vyjetí vrtáku se do díry emulze dostane. Popřípadě si z hadiček na vzduch dotáhnout emulzi blíž k vrtáku a zkusit jí tam stříkat souběžně s vrtákem.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: na hluboke diry bylo vymysleno vysokotlake chlazeni stredem nastroje, emulze se tam jinak spolehlive v dostatecnem mnozstvi nedostane a ten vysoky tlak spolehlive spony vytlaci ven z rezu. Jak tam spona zustane a vjedes tam znova i kdyz nebudes vrtat tak je to taky problem. Mozna zkusit G73 vrtani s prerusenim trisky a delat kratke trisky nebo napsat si vlastni vrtaci cyklus jako podprogram.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdar, mam dotaz ohledne vrtani (konkretne G83). potrebuju co nejvic chladit vrtak v hluboke dire a co nejefektivneji z ni tahat spony ven. tedy bych potreboval neco jako 'zanoreni naprazdno' mezi jednotlivymi Q vrty. je to vrtani hlubokych der tenkym vrtakem do nerezu, chladici emulzi tam nedostanu, vyjizdeni vrtaku je jedina cesta, jak ho zchladit, ale mam dojem, ze za prve neni chlazeni dostatecne, a za druhe mi tam muzou zustavat spony, ktere pak komplikuji dalsi vrtani.. tedy bych rad po kazdem cyklu rad jen naprazdno zanoril vrtak na dno a zase s nim vyjel ven (samozrejme za staleho otaceni vretene). tusite nekdo, jak na to? dik
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    QNEDLEEQ: asi ani ne. Potřebuješ jen pár výstupu a najít si zapojení toho konektoru na dálkový spouště u zrcadlovky. Jediný s čím bude trošku problém je zoom.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    QNEDLEEQ: to bych se asi bal ze prijdu o zrcadlovku s moji pilotazi
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    QNEDLEEQ: muj prvni prototyp bude p39 - 1,8m uz mam pripraveno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam