• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: Podívám se, až půjdu kolem, ale je to DIY frankenstein. Ona má docela výkon, takže když má držet relativně nízkou popouštěcí teplotu, tak musí vypínat často, jinak by teplota hned prudce vylítla.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: co to je za pec že spíná tak rychle?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tohle už je trochu off topic, ale jak tady mluvíte o metalurgii, nedávno jsme kalili v peci nějaký nože a osvětlení místnosti nám dávalo najevo, že bysme možná mohli pouvažovat o posílení elektrické soustavy... :-D

    (bliká to v rytmu PWM té pece)

    doc 2019 06 17 20 55 19
    https://www.youtube.com/watch?v=NodwYzB8Yq8
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: ono se to tím lisováním zakalí, jinak by to nepraskalo...
    BLACKHEAD: spíš ne no :-D vyžíhání je zahřátí na velmi vysokou teplotu (do oranžova) a pomalé chladnutí, popouštění je zahřátí jen na vyšší teplotu (např. 220°C) a pak řízené držení i v řádu hodin + chladnutí ... popouštěním se sníží tvrdost materiálu, hlavně např u hran, které jsou často překalené, ale materiál stále zůstane celkem trvdý (z 58HRC se popustí na 54HRC atp ... )
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BLACKHEAD: těžko říct když neni zakalená :P
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    AKA_THE_A & TEAPACK: Takze "popustit"?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: a pro dokonalý účinek je třeba to zahrabat do popela, nebo něčeho, co tomu umožní chladnout v řádu hodin =)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BLACKHEAD: nope
    doslova jen zahřát do červena a nechat zchadnout na vzduchu...tim zahřátim dovolíš krystalový mřížce kterou tváření všemožně pomačká se zase uspořádat do krásný, pravidelný struktury...
    btw stříbro a zlato se chová stejně ;-)
    How to Anneal Copper
    https://www.youtube.com/watch?v=AVtpBlfh4Vw


    pro mosaz to platí taky, ale potřebuje nižší teploty, do červena je moc (zinek se pak začíná vypařovat pryč a tak nějak to...zkurvíš :P)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    AKA_THE_A: pokud vim, tak nejde jen o vyzihani, ale o "zakaleni". To co dela ocel tvrdou, dela med mekkou a naopak. Pouhym ohrevem a postupnym chladnutim pokud vim med zkrehne. (nebo se mylim?)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: možná by pomohlo je vyžíhat aby měď byla hezky měkoučká, vůbec bych se nedivil kdyby čong tenhle krok v rámci cost-cuttingu jaksi opoměl ;-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HARVIE: Taky nějaké doma mám a na drobnosti to stačí - pravda já to měl na nějakých přívodech k tlačítkům, takže narozdíl od DDR3 frekvence tak do 5Hz (víc člověk neumačká). Nýtoval jsem to upilovaným šídlem za pár korun, taky to šlo.

    ( špici jsem zbrousil do plochého čela s centrovacím výstupkem uprostřed, takže z boku to vypadalo takto ==^==, zepředu prostě kulatá plocha s výrůstkem uprostřed, z dálku jako tyčka v rukojeti)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Jo, s těma jsem si užil. Pytel tisíce ks z fleaBay, každej druhej prasknul, hodiny práce... :-D teď dělám hodně s DDR3 a dalšími rychlejšími obvody, tam to už jinak než regulérní výrobou nejde.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: To mi pripomelo jeste jeden pro tip... Existujou "pcb via rivets". Specialni malinky nejty, kterejma muzes pri prototypovani nahradit prokoveny vias:

    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: jo, taky jsme to tak měli :) už naštěstí jedeme v mírnějším režimu kdy nám ty dodací lhůty stačí (a taky děláme už minimálně 4vrstvý se stovkama vias)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: ale kdyz zbrousis v-bit, tak se meni sirka spicky :-)

    cinsky expresy samozrejme super, ale pokud potrebujes udelat 4 iterace za den, tak sou nanic... potrebovali sme vyzkouset jak to bude sedet do 3D tistenyho prototypu krabicky. dalsi krok bude cinsky PCBA...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HARVIE: super.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: S tím jsem experimentoval před pár lety (než jsem objevil expresy v Číně), ve výsledku jsem pak používal 30° gravírku a na hloubce nezáleželo - špička se zbrousila sklolaminátem bez ohledu na Z :-D kalibrační řezy jsem taky dělal, vyšlo mi nejlíp 18k RPM, 1120 mm/min. Bylo to ale na značně menší mašině, než Tvojí - nejdelší pojezd něco přes 200 mm.

    Imgur: The magic of the Internet
    https://imgur.com/a/qo1rjZn
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Konecne jsem se trochu zlepsil ve frezovani plosnaku, sepsal jsem k tomu nejakej ramcovej recept, kdyby to nekoho zajimalo:
    CNC [SPOJE.NET]
    https://wiki.spoje.net/doku.php/howto/mechanical_engineering/cnc#gravirovani_pcb


    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Šestka! 6 mm prosím.

    Ano, po projetí poslední špony praskly anemický můstky a asi půlmetrovej zbytek překližky seskočil z mašiny. Fréza přežila :-D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: moje nadseni trochu opadlo, kdyz sem posledne behem pul hodiny 3 zlamal a nevim proc. tejden predtim zas dve kvuli tomu, ze se mi nak rozvibroval deskovej material, protoze byl utazenej jen u kraju... obcas to proste chce se na to vyspat a pokracovat druhej den :-D ale sou levny no...

    Jinak ty parametry co uvadis nam nic nereknou, kdyz nezname prumer frezy...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Díky za tip, po půlroce jsem se k tomu konečně dostal :-D je to krása, na málo tuhé mašině to dělá povrch jak zrcadlo a odhazuje špony daleko. Zatím konzervativně 2 m/min, 7 mm hluboko v drážce a 15 mm adaptive clearing, fréza drží jak židovská víra.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam