• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JVCNC: Ten stary model D ma trosku jinou konstrukci nez letosni M.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: omezene nebo bez vetsich problemu, to si musis vybrat, oboje se vylucuje a po 20 letech zkusenosti v oboru CNC bych rekl ze bezproblemu urcite ne. Tu cinskou CNC 4030 ktera je o nekolik radu tuzsi sama o sobe jsme jeste vyztuzovali 20mm upinaci deskou, aby to bylo frezovani a ne jen vyroba prachu a niceni nastroju. Mel jsem v ruce i ten stepcraft, polovicni ve vsech rozmerech nez to M a tedy asi 16x tuzsi, bylo to gumove az beda a pri zatizeni uz cca 0.5kg se to kroutilo o cele milimetry, na drevo asi ok, rozhodne ne na jakekoliv drevo. Ten stepcraft slouzil jako zalejvacka tesneni, takze u na to to bylo ok.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Když teda vynecháš hliník, nesplní požadavky nějakej CO2 laser? Do 50k Kč se už dá docela vybírat, např. tohle s plochou 900x600... máš pak výhodu mnohem menšího prořezu a odpadne ti správa nástrojů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    QNEDLEEQ: Ja si na drevo vzala Stepcraft radu M. Ale tak bys musel trosku priplatit. Prakticke zkusenosti zatim zadne, protoze stale pod nej stavim stul na koleckach (mala dilna).
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: mam xcarve a omezene to hlinik zvlada bez vetsich problemu,nesmis to moc honit
    QNEDLEEQ: ti muzu strelit svoji masinu co jsem mel na modelarinu - komplet hotovy oziveny hromada prislusenstvi,vreteno,nastroje,vlecny nuz,vcetne plechovyho stolu - nechal bych komplet za 38 jako bonus bych pridal 4 rotacni osu ... Ovladani arduino + cnc shield,usb.pracovni plocha 80x80x8cm



    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: shapeoko nebo bobscnc ano kdyz vynechas ten hlinik. Jestli trvas i na hliniku tak takove minimum je cinska CNC 4030 https://www.aliexpress.com/i/33001149561.html na kterem to neco jako uz skoro opatrne jde a ma nejlepsi pomer cena/vykon. Frezovat pomalu bez spechu nefunguje, musis udrzet nejakou minimalni rychlost/otacky atd. jsou lidi kteri budou tvrdit ze to jde ale uz ti nereknou ze nastroji zkratili zivotnost 1000x, a pak se to obrabeni prodrazuje. No a jestli budes frezovat tak malo ze te nekolikanasobne naklady na nastroje netrapi, protoze to je v souctu mala castka, tak je dobre zamyslet se jestli te nevyjde levneji si to nechat udelat jinde bez investice do neceho co nevyuzijes.
    TIBOREC
    TIBOREC --- ---
    Ahoj, poptávám vyříznutí půlměsíce do překližky (tloušťka 15 mm). Celkem 8 stejných kusů, jde o podpěrné žebrování do přepravního boxu na tubus/válec o průměru cca 23 cm.
    Ideálně Praha 6 a okolí, výměnou nabízím flašku maďarské hruškovice :-)



    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    musím se pochlubit:
    Pamětní deska Václava Levého – Woodcoregang
    https://laser.woodcoregang.cz/2020/09/12/pametni-deska-vaclava-leveho/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CHIX: vysledek nedelaji stejny a kazdy pp se v kazdem camu programuje/nastavuje/funguje jinak, casto i hodne rozdilne a vetsina lidi co si zvladne v nejakem camu pp udelat vlastni, to umi vetsinou jen v tom jednom camu. Lidi co zvladaji vice programovacich jazyku najednou vetsinou maji uplne jine starosti nez pp do camu a neznaji problematiku obrabeni/kinematiku apod. Napr pp pro sprutcam se programuje v necem hodne podobnem pascalu. Pro hsm works (nebo solidcam, nejsem si jist) je to zase c/java. Takze bez znalosti camu neni jak radit jak na pp
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: u 5 axis ji musi resit CAM a castecne i pp. Jen RS ji bezezbytku nema jak resit protoze nema dost informaci. Krome samotne drahy pohybu jde i o rychlost pohybu a ta se u 5 axis resi pomoci inverse feedrate a to prave resi kinematika. Ono to pak vsechno vyjde uplne jinak u trunion table nebo u swivel head a nebo u cehokoliv dalsiho. Jen RS a minute feed rate to jde resit u 4 axis obrabeni kdyz je ref. bod v ose otaceni. Vetsina RS to neumi (ten muj jo;)) a resi se to vetsinou taky inverse feedrate. Kdyz kdekoliv jinde dostanes napr. F1000, skutecna rychlost pohybu bude jina u osy rotace a jina na povrchu a to je prave ten problem s kinematikou, protoze RS nemuze vedet kde ze ty osy rotace obrobku vlastne jsou.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHIX: kinematiku by neměl řešit PP během generování drah, ale přímo řídicí systém obráběcího stroje...
    CHIX
    CHIX --- ---
    JVCNC: ja se ptal obecne. vsechny PP delaji to same :o)
    a potreboval jsem popostrcit, ja vedel co chci po PP ale nevedel jsem z hlavy jak to napsat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CHIX: kdyz nenapises do jakeho camu tak se tezko nekdo ozve ;)
    CHIX
    CHIX --- ---
    CHIX: odpovím si sám: napíši si ho i s kinematikou a máš to.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HYENA: meshlab..?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HYENA: Aha, teď už tomu rozumím. 3D reliéf do STEPu nedostaneš, to bys mu musel nejdřív v nějakym jinym programu dodělat zbylé stěny - viděl jsem to u nějakýho sliceru, ale nevím který už to byl =/
    HYENA
    HYENA --- ---
    Tam je pak dost prace v ArtCAMu (nechci se to ucit) a podobne nebo to je hnusny 2,5D, ktery si muzu nakreslit rovnou z fotky v solidworks...
    HYENA
    HYENA --- ---
    ANDY_WARHOL: Mam 3D obrazek, casto jednu neuzavrenou plochu. 2D obrazky nechci...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYENA: na to bys potreboval spis 2d krivkovej obrazek, nez stl 3d model, to sezenes pomerne snadno.
    HYENA
    HYENA --- ---
    TEAPACK: Jak ten program přeloží stl do stepu když je v modelu jenom jedna neuzavřená plocha?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam