JVCNC: coz mi pripomina: pulzni rezani - co jsem tak zbezne cetl manual od te RF trubky, tak to umi az 20kHz... nicmene - pokud to dobre chapu - cim kratsi pulz (tedy vyssi frekvence), tim mensi vykon, nebot se nestihne vytvorit tak silny naboj. tzn ze cca 100-90% vykonu dosahuje pri 2kHz pulzech, u 5kHz uz je to "jen" 50-60% max vykonu.je tam vlastne nejakej takovej "heartbeat" kterej udava, kdy se nahromadena energie uvolni k pulzu. A ted koukam na manual od trocenu - to je ten radic, co mam na sklenenou trubici. tam je parametr PWM Frequency, coz je frekvence nosneho signalu laseru. Tedy bych rad vedel, zda toto je onen kyzeny parametr, a hlavne, zda se uplatnuje i u sklenenych trubek. Pokud bych uvazoval, ze je tloustka paprsku v ohnisku 0.03mm, pak mi vychazi, ze na 1mm posuvu by mi melo stacit nejakych 33 pulzu, coz pri rychlosti rekneme 50mm/s jsem na "pouhych" necelych 1650Hz. Tedy zda nemam zbytecne ztratu na vykonu trubice. Kdybych nastavil frekvenci na desetinu teto hodnoty, mozna bych se mohl dostat i na dvoj az trojnasobny vykon, ne? Ted jde samozrejme o to, zda to da zdroj a trubka. Resp. jak ten zdroj bude reagovat, pokud zmenim tuto frekvenci. Jde mi o to, zda timto parametrem nemuzu zdroj zkurvit, resp. zda se nezacne chovat nejak nepredvidatelne.