• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Ovladac se pomalu rodi...

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SELECTOR_IX: je, treba to thingverse :D co si predstavujes ze by tam bylo?
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ahoj ve spolek. koupil jsem si malou gravírku od Číňana, než se na tom naučím atd (a nacpu peníze do něčeho vážnějšího, zatím je můj favorit 4 osá s dsp 60 x 40) a zajímalo by mě, jestli je pro CNC něco jako je thingiverse pro 3d tisk. něco málo je k mání na Aliexpress, ale tam není ani velikost, natož jiný parametry... nějaký tipy prosím?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    HARVIE: šikovný.. Díky.. Book :)
    AXTHEB: nemyslím si, že by to mělo povolit. Dělal jsem synovi několik hraček s předepjatou pružinou. I po půl roce PLA stabilní. Většinou odešly únavově, než, že by povolily.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: dneska v 5 rano jsem dodelal ten design, takze nevim... asi 14 hodin :-D ale jeden kus jsem dost sikanoval... treba 150x jsem s tim cvaknul, daval sem do toho tlusty draty a pak jsem overoval, ze to porad udrzi i tenky draty. kdyby byl problem, tak se daji doladit tolerance, ale naopak jsem to trochu uvolnoval, protoze to bylo tak tesny, ze to neslo po zacvanknuti povolit.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Dobrý. Jak starý máš nejstarší pořád funkční kousek? Nepovolí to po pár týdnech?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MIKULAS: Tady je demo video:
    30V 9A Wago-Style Clamp 3D printed
    https://www.youtube.com/watch?v=QFtYVm4y2gQ
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MIKULAS: tisknu to z PLA, ale urcite jde pouzit i jinej. Tech 9A je spis teoretickejch podle nejtlustejsiho dratu co tam jde narvat. A 30V znamena, ze ty draty nejsou kryty pred prstama, takze bys tam nemel mit vic.

    Volbu plastu stejne jako napeti a proudu necham na uvazeni kazdyho jedince. Za sebe muzu jen rict, ze ty draty tam jsou skripnuty docela slusnou silou a jiskreni se uplne nebojim. Samozrejme nepocitam, ze si tam nastrkas hlinik :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HARVIE: jako dobrý, ten terminál se zdá použitelnej ... ale dělat to z hořlavýho plastu (btw z čeho tiskneš?) mi přijde přiliš odvážný ... zejména, když tam jsou holý drátky - ti to tam někde zajiskří a...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A dalsi design z moji dilny. Wago spojka s páčkou tisknutelna bez supportu. Da se pouzivat samostatne nebo osadit na PCB. Daji se do ni strkat i dupont konektory. Vubec nechapu ze to tak dobre funguje... Asi nejlepsi 3d design co jsem zatim udelal.

    Printable Wago-style Terminal Block (30V 9A) by Harvie - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:4759369
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TLOUDEV: Neber to jako odsavani, co zere kovove spony, je to jen odkloneni volne stoupajiciho koure o par centimetru.

    Je to laser, co ma 15 cinskych watu (tedy asi spis celkovy prikon vcetne motoru, nebo tak neco) za 316 EUR i s dopravou, nikoli prumyslova masina. Asistencni plyny nema. Kdyz jede pomalu a naplno, da asi 3 mm smrkoveho dreva. Bezne spis budu rezat papir z kabicek od syra, caje a tak na stitky. Plne zaostrit nejde (asi, aspon jsem to zatim nezvladnul, je to obdelnicek tak 0.5x0.2 mm ? odhadem?) Vyska laseru nad podlozkou asi 10 cm.

    Jde mi o to, aby kour z toho paleni nesel nahoru na cocku (a casem mi ji nezanesl). Takze tam dam kousek vedle te cocky nejaky minivetracek, co tam udela aspop nejaky pohyb vzduchu, aby to k te cocce nedolezlo. A za nej dam kousek cehosi jako filtr (neco jako filtry u pocitacovych vetraku, jenze ty maji 15x15 cm, nikoli 4x4 nebo kolik ma ten muj ), takze se tah jeste snizi, ale cast toho smradu se usadi na tom filtru, misto aby sla do mistnosti volne.

    Masina nema desku, stoji jen tak na stole na plexi nozickach (lacina cina) a pali do podlozky, tak pod ni zatim davam kus plechu z vika od sudu, abych nespalil stul. V original baleni ty draty jsou tak kratke, ze se jedna z krabicek musi valet na pracovni plose, aby to dosahlo (cili laser by na ni mohl dosahnout taky), draty jdou volne vzduchem, takze pri provozu je potreba davat pozor, aby se nezachmoucaly, nebo nepripletly pod laser. Koncove dorazy pochopitelne zadne, nulovani zadne, kontroly zadne, ostri se otacenim cocky laseru rucne. Kdyz neodhadnu nastaveni, tak vypalovany predmet chytne plamenem (a musim ho sfouknout a zkusit to znova a lip). Nebo se to naopak nepropali. Proste hracka, ktera chce neustaly dohled.

    S moji dosavadni "vyrobou" par minut mesicne je to tak akorat, ted bych chtel trochu upgradovat (udelat ty draty spravne, abych je nemusel hlidat, upravit plugin do inkscapu, abych dokazal nejak ridit jak silu (PWM), tak rychlost pohybu) a zacit to pouzivat vic.

    Tedy popsat vsechny soucastky co mam, udelat papirove krabicky na volne lozene drobnosti a casem rezat i tenci preklizku nebo ten smrk na masivnejsi krabicky, nastavby na ruzna jezditka a tak podobne. A mozna to i zapojit do vyroby kusovych PCB tim zpusobem, ze na med striknu tenkou vrstvu barvy, timhle barvu strategicky spalim a takto odkrytych mistech med klasicky odleptam. Pokud to pujde, tak i dam nepajivou vrstvu a timhle ji na strategickych mistech spalim, aby tam slo pajet. (kdyz ne, tak ne, tak si pajitelne pady vyriznu do papiru, ten dam na pruhlednou blanu, cernou barvou to postrikam, ze na blane zustanou cerne plosky a pak tu nepajivou vrstvu naexponuju UV a zakryta mista setru - s laserovou tiskarnou to jde sice snaz, ale zase ma v plose dost blbe kryti, takze ty plochy trochu prosvitaji a pak se to lepta blbe, protoze to blbe kryje )

    Pokud by se mi to nejak vyrazne zalibilo, tak do toho zainvestuju i vic a udelam to i lip, ale zatim to prevazne chyta prach, tak v tom nechci utopit majlant, dokud nezjistim, jse me to bavi pouzivat a ze dalsi upgrady pro me maji smysl. Mozna to proste skonci nekde za skrini a nic z toho nebude, mozna me to chytne a zacnu delat nejruznejsi vyrobky a ptakoviny a pak si na to treba i vyhradim misto, udelam to "poradne", bude to mit nejaky rost, kde pujde odsavat, nastavitelnou vysku, mozna i vykonnejsi laser a postupne se to z kategorie "hracka" presune aspon do "polo-hobby". Ale to se uvidi az casem.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    GILHAD: pockej, ty chces udelat odsavani od laseru? Na to bacha - bude ti to strhavat asistencni plyny/vzduch/whatever.. odsavani je lepsi mit pro masinu pod deskou, pripadne pro mistnost vysoko nad laserem vykonny vetrak. Odsavani od cocky je cesta do pekla.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Navrhl jsem 3D tisknutelný konektor do 12V 2A. Je to sice hrozná prasárna, ale překvapivě to funguje.
    Budu rád, když se pokusíte ten koncept vylepšit a přijít s nějakým vlastním remixem :-)

    RepJack B2: Electric Connector (12V 2A) by Harvie - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:4757937
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TEAPACK: To moje je prilis prilezitostne na to, aby to melo cosi od stropu - planuju maly vetracek kousek od cocky laseru, ktery to pozene prez nejaky filtr, kde se zachyti vetsina hrubych smradu a hlavne to udela tah, ktery to odtrhne (odcucne) od te cocky samotne.
    Typicka zatez bude par stitku na Marsku z nahodne krabice od susenek kdyz prijde davka soucastek, nebo jeden maly "tistak" jednou za uhersky mesic, nebo krabicka na nej z preklizky - takze klasicke odvetravani pootevrenym oknem, jako kdyz si nahodna navsteva zapali jednu cigaretu, nikoli jako putyka IV.cenove pozde nad ranem :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: to se dělá mimo jiné i vhodným výškovým rozestupem obou koncových bodů:



    výrobce IGUS, rozměry cca 200x70 mm

    GILHAD: odsávání bude možná lepší udělat přes flexi hadici pověšenou ze stropu a přichycenou k hlavě, abys to nemusel protahovat vším. Pokud bys tam měl malý průměr, tak na tom budeš mít děsný tlakový ztráty =/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: Hele nejakej tip na konkretni chain by nebyl? jak prochazim ruzny shopy, tak se mi fakt nedari najit nejakej s minimalnim polomerem tech 30cm.. a pocitam, ze by ten chain nemel umet min, jinak bude mit tendence delat mi uzkej oblouk.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: no, to je ta svízel, já pracuju na strojích, které mají řádek za 4ms, takže pokud to CAM rozseká na moc malý kousky, tak se mi pak zastavuje mašina a pokud to je na moc velký, tak CAMy se dost často brání používání oblouků, takže je to pak oskákaný =/

    Ideální průnik mezi kódem z CAMu a dialogem je asi rozdělit obrábění na více podprogramů, kde základní a funkční plochy člověk naprogramuje přes dialog, aby se daly jednoduše ladit rozměry podle tolerance a varianty, a patvary kolem nechá oběhat podprogramem z CAMu.

    a školit BFU na psaní Gkódu/Heidenhaina je úplná blbost, protože netuší jaké nástroje použít, jak se to bude upínat, co ta mašina umí atp. =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: s internima cyklama byva potiz, stejny system ale podle opci ma cykly jine a byva problem s rozdily jak cykly interpretuje CAM a jak stroj. Z toho duvodu do postu pro nas system to nejradeji necham rozepsat na zakladni prikazy, jen tak je jistota ze to stroj bude chapat vzdy stejne jako CAM a vzhledem k tomu ze uz ted mame docela vysokou rychlost zpracovani (3500 radku g kodu/s) to problem neni ani u slozitych krivek. (experimentalne umime i 8000 radku/s a rysuje se nova ridici jednotka ktera bude pravdepodobne jeste minimalne o 1 rad rychlejsi. Celkove interni cykly maji az na vyjimky jen pro rucni editaci (k cemu pak ale cam) a z duvodu omezeni pameti (problem u starsich systemu). Cykly maji pak smysly jen tam, kde se pouzivaji nejake slozitejsi funkce rizeni ktere rozepsat moc nejde, treba rigid tapping, moc jinych me ale nenapada. Kdyz chces psat rucne tak cykly, usetri cas atd. a pak nepotrebujes cam, kdyz potrebujes cam pro napr. frezovani 3d ploch nebo plynule vice ose obrabeni, tak se v tom uz rucne moc nepohrabes a ani cykly neni moc jak pouzit. Vystup z CAMu by mel byt takovy, ze se uz v tom rucne hrabat nepotrebujes. jsou pak jeste pripady kdy se hodi CAM v podstate jen proto, aby nejakou krivku kterou si sam nadefinujes/nakreslis prohlasil za strojni drahu, kdyz jde ale ta krivka popsat matematicky, tak opet nepotrebujes cam a jde to napsat rucne. No dalsi otazka je, jestli se nekdo chce psat rucne s necim co si naklika v camu. Ja si treba neumim moc predstavit, ze bych jeste za tech par korun zisku skolil zakazniky programovat v g kodu.
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    TEAPACK: hypermill je dost povedené a servis má taky super. Postprocesor ti asi udělají na jakýkoliv stroj. Ale při poptávce se připrav na slušnou pálku..
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: to neni datovej optickej patcord, kterej si můžeš beztrestně omotat kolem prstu :P
    Samotný vlákno pro tvůj laser je mnohem tlustší a ta tlustá vrstva ochran ohebnosti taky nepomáhá.
    Zároveň když vlákno ohneš nad určitej úhel, začne z něj světlo "unikat". U daťáku bude degradovanej signál, u tebe by to kabel asi zapálilo ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam