• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: laserovej modul, kabel a hlava se prodávaj jako sada? kolik to btw stojí? :D
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Jedna fotka z prestavby CO2 na fiber - uz to jde do finale...

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ja to mam vymyslene trochu jinak, Pocitam s C osou, takze s pohonem vretene servem s prepinanim polohoveho a rychlostniho rezimu. Dneska uz to nevyjde o moc draz nez asynchronak s menicem. No a zavity pobezi vektorove, tedy v polohove rezimu. Pres enkoder by to slo taky, jen prepnu enkored z MPG na enkoder na vreteni, ale to bych se pripravil o moznost rezani /frezovani zavitu s libovolnxm poctem chodu a to by mi prisla skoda, no a taky najezdy a odjezdy z rezu zavitu zavisle na parametrech ktere v takovme pripade moc nebo spatne ovlivnim. Takhloe budu mit pod kontrolou uplne vsechno, co jsem koukal tam podobne to je reseno na vsech novejsich soustruzich. Je to i jednodussi nez resit mechanickou spojku z asynchronaku pro otackove rizeni a serva pro polohove rizeni C osy jako se to delalo driv.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Je to i během řezání - když je to nějakej větší průměr, tak na začátku závitu jede třeba 1600 RPM, a na konci už třeba jenom 1200, protože to prostě neutáhne :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: já myslel během řezání závitů =) ale pokud máš všechno spřažený od rychlosti vřetene, tak tomu už docela rozumím =)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Override se právě používá furt, protože programy píšou povětšinou ručně, rychlosti jsou vytahaný z klobouku a tak prostě naláduje tyč, spustí to, a pak přidává rychlost aby to mělo pěknej zvuk :-D

    Velkým kolem (který přes šroub ovládá ten variátor) se šteluje rychlost vřetena, od které se odvozuje sync posuv. Na panelu je pak override 50-250% pro ostatní posuvy. Je to takový ghetto, ale padají z toho díly v toleranci, a dát novej život stoletýmu obráběcímu stroji je pěknej pocit :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: tak takového stařečka nemáme ani my :D mne drží soustruh otáčky +-2 ot/min od 600 do 2400 :)

    ale tam asi moc override otáček nepoužiješ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: To by muselo mít vřeteno obrovský zrychlení aby nestačilo mezi pulzy enkoderu jít jen lineárně :) my máme na soustruhu enkoder se zhruba 50 pulzy na otáčku (a 1 index na otáčku), linuxcnc podle toho řídí synchronizovanej pohyb. Vřeteno není řízeno numericky, dokonce nemá ani regulaci otáček, je tam velmi starej asynchronák a variátorová převodovka. Otáčky kolísají v 10 % i na volnoběh, při řezání delších závitů to kolikrát sleze o třetinu :-D a výrobky jsou v pohodě.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jasný, ono u toho závitování bude záležet hodně na tom, jak máš nadrátovaný enkodér z vřetene do systému. Většinou jsou tam overridy zakázané, protože systém má už dost práce se synchronizací polohy vřetene a nože a ještě aby řešil synchronizaci přechodových křivek mezi oběma, když mu zvedneš rychlost o 20 %, to bys musel snímat polohu vřetene spojitě a nikoli jen z tacha a referenčního pulzu, jak to má většina soustruhů... =/

    Jinak já raději do postprocesoru přebouchám definici cyklů z RS, než abych se to snažil implementovat sám, protože pak můžu v mašině v cyklu celkem jednoduše změnit nějaké parametry a nemusím kvůli tomu generovat celý soubor znova - například přísuv nebo nějaký rádius.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: uz to mam hotove, tak jak jsem psal, override otacek meni reznou rychlost a override posuvu meni feed per rev. Doslo mi ze ono to vlastne nejak jinak ani resit nejde, takye tohle bude u vsech systemu stejne.

    teoreticky muze override fungovat i pri tom zavitovani, jen teda s otackama se zmeni i posuv a s posuvem i otacky, pak bz to nemel byt problem a az budu implementovat zavitovani tak to tak udelam. Jen teda jak tak koukam na zavitove cykly na soustruhu tak tam moc nejaka unifikace G kodu nefunguje. To bude vice prace udelat reserzi co ma jaky kod vlastne delat a co bude delat jaky jeho parametr nez samotna implementace :D

    no to zavitovani bude taky zabava, no alespon se nejak posouvam, yavitovani asi bude na rade ted, predtim jsem delal automaticky popotahovac tyci. To si resi RS sam, neni treba zadnych M kodu atd. Obcas mi prijde docela hloupe resit kdejakou blbost ktera je strojni konstantou a funkci stroje delegovat do G kodu atd. pritom si to RS muze resit sam. treba implementaci toho popotahovace sem mel hotovou driv, nez bych to dodelal do postprocesoru nejakeho camu a ne vsechny camy vsechny funkce umi a obcas je dost opruz to resit v postu.

    ja zase neznam moc (vubec) Haidna
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Jinak, mám vysledovaný "výpočtový" strom, jak to tam funguje, ale znám terminologii pouze z Haidnu, takže pokud bys to chtěl přeložit do ISO-G, tak bych potřeboval výkladový slovník na tvoje zkratky, nebo ti to napíšu pseudokódem =)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Haidenhain to umí v obou případech, protože u každého nástroje si volíš buď fixní otáčky vřetene, nebo řeznou rychlost a posuv máš podle toho buď v mm/ot nebo mm/min a override funguje vždy, pokud stroj nepotřebuje mít synchronizovaný pohyb vřetene a suportu (typicky závitování)

    Co se týče limitů, tak jsou tam rychlostní limity na vřeteno pro daný stupeň převodovky a limit rpm pro nástroj. Ani jeden z těch limitů to nepřeleze, ale pokud na limitu nejsi, tak si nastavenou řeznou rychlost v klidu "přetížíš" až o +- 50 % =) stejně tak ot/min vs maximální otáčky vřetene pro daný nástroj.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jo ted koukam na jedno video od Haase a tam to take pres G50 nepreleze nijak nic

    to SSV taky asi implementuju, to bude prace na chvilku
    Spindle Speed Variation - Stop chatter on your CNC lathe - Haas Automation
    https://www.youtube.com/watch?v=dXR2wDDFFm4&t=1020s
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: me jde o to jak se to chova pri zapnutem CSS, tedy kdyz se otacky meni automaticky podle prumeru a nezadavaji se otacky ale rezna rychlost a pak u posuvu kdyz se nezadava mm/min ale mm/rev a kdyz je zaroven pouzito CSS tedy posuv v mm/min je rizen automaticky podle otacek ktere jsou rizeny automaticky podle prumeru. Pak nemuzu overridem ovlivnovat primo ani otacky ani posuv, oboje je rizeno automaticky ale jedine co lze je ovlivnovat misto otacek reznou rychlost a misto minutoveho posuvu ovlivnovat otackovy posuv. Jen jestli to tak je jsem se nikde nedocetl, jen to ze overridem u otacek se lze dostat pres limit nastaveny pomoci G50, coz me prekvapilo, to by u mych zakazniku neproslo a omlatili mi o hlavu ze to je nebezpecne. Ten limit overridu mam jinak az do 999%, samozrejme pokud neprijde nejaky limit, v praxi to vede casto k tomu ze obsluha je lina si to nejak nastavit a nastavi to az na stroji overridem :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Třeba u Heidenhainu override na otáčky vřetene funguje v rozmezí 50-150 % otáček, dokud nenarazíš na limit převodového stupně, nebo limit maximálních otáček pro daný nástroj. Override na posuv je 0-150 % pokud zase nenarazíš na limit pro rychloposuv. A pokud používáš speciální cykly, třeba na řezání závitů, tak tam je override vypnutý. A obecně jsi to pochopil správně, pokud stáhneš posuv na 50%, tak z 1000 mm/min se dostaneš na 500, stejně tak s otáčkama. Heidenhain na to má dva potenciometry přímo na klávesnici, takže pokud ti začne něco vibrovat, můžeš plynule hýbat jak otáčkama tak posuvem nezávisle na sobě, aby ses dostal mimo rezonanci.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: tak teoreicky bych ten driver presunout mohl, otazka je, zda tou trasou prave projdou signaly a napajeni. Jedna se hlavne o krokac na ose Z, kterej bude zvedat celou laseovou hlavu. a ta ma par kilo, takze tam bude docela namahanej. Me jde ted hlavne o to, ze musim koupit nejaky kabely, a absolutne nemam poneti, jaky vlastne prurezy potrebuju. Napsal jsem jim tam dotaz na prurezy, tak snad se ozvou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: co zkusit nejaky ten driver co se namontuje primo na krokac a k nemu se vede jen npajeni a signaly? nebo aspon pouzit nejaky driver s co nejvyssim napetim at se to skrz ten drat procpe. Nicmene bych to asi netahal dratem s neznamym prurezem.
    Kdysy jsme spolupracovali s jednou nejmenovanou firmou a ta k motorum nema17 natahali draty s takovym prurezem, ze i kdyz byl driver naplno (2A p2p) tak motory byli studene ackoliv by meli uz skoro horet a to nebyli nijak dlouhe.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: to me trapi taky, nicmene nelze jinak.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ahoj, tak tentokrat bych mel dotaz ja.

    resim u szstemu pro soustruh G96/G98 a G98/G99.

    samostatne nebo oboje najednou mi uz funguje, vcetne G50.

    resim ted ale override posuvu i vretene.
    u G50 jsem se docetl ze override lze pouzit i nad hodnotu nastavenou G50, no to se mi moc nelibi, takze u me ne, pres G50 to nepujde ani override protoze ty max otackz jsou nastavene na nejakou hodnotu z nejakeho duvodu.

    co ale netusim je jak se ma chovat override posuvu nebo i otacek.

    kdyz je zapnute CSS pres G96, co se pak overriduje overridem?
    predstavoval bych si to tak, ze se tim bude overridovat nastavena rezna rychlost, napr pri G96 S300 mi override vretene na 50% stahne reznou rychlost na 50% tedy na S150. jak to je jinde nebo vubec obecne se mi nepodarilo najit.

    stejne tak kdyz je zapnuto Feed per rev. pres G99, co se pak overriduje overridem?
    zde bych si to opet predstavoval tak, ze napr pri G99 F0.1 mm/ot pak override overriduje nastavenou rychlost v posuvu na otacku, tedy override u posuvu na 50% stahne posuv na F0.05 mm/ot a i zde se mi opet nikde nepodarilo dohledat nikde nic.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: krouceny po parech byt nemusi, spis bych se na tuhle vzdalenost bal o nejake ubytky a dalsi elektricke vlastnosti kabelu, aby ten krokac na konci jeste neco delal, zvlast kdyz do nej driver bude poustet nejake nizke napeti jako napr 24v apod.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdarec, je mozne pouzit tento kabel ke krokaci?
    Kabel PVC, 4 žilový, nestíněný, 2-57-405, Lanbao | Prodej průmyslové a
    https://eshop.technoline.cz/kabely-volne/453542-kabel-pvc-4-zilovy-nestineny-2-57-405-lanbao
    jde mi o to, ze nevim, zda musi byt kabel nejak krouceny po parech, nebo jak to vlastne je. tohle by dle vseho mel byt jen 4 draty a nic vic, pricemz jsem ani nikde nenasel, jaky maji prurez. Jde o kabel k senzorum, IMHO by to mohlo fungovat i na krokac (nema 17) - potrebuju cca 12m dlouhe vedeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam