DANYSEK: ano, příslušná agenda ministra Pelikána je určitě důvodem, proč není možné celé ANO a všechny jejich lidi paušálně označit za čiré zlo, spolu s Babišem. A novela daného zákona myslím má ve Sněmovně podporu Pirátů.
Ano, kdybych byl jen super-super-úspěšný kariérista, tak asi řeším jen to, jak zaplatit co nejnižší daně a co nejlépe si užít volný čas (což stejně dělám, pokud sleduješ, co dělám). Ale já prostě v různých situacích přicházím do styku s lidmi ve složitějších situacích, než ve které jsem já sám. A pochopitelně: když se o řešení situaci těchto lidí nebude zajímat občanská společnost, tak se o ně (a jejich hlasy) budou zajímat různí demagogové a populisté...
Samozřejmě se přikláním k tomu, že dlouhodobým řešením je vzestup malých a středních firem i růst příjmů těch veřejných zaměstnanců, kteří reálně něco dělají (vzdělání, zdravotnictví, všemožné záchranné a pohotovostní služby...) na evropskou úroveň - a že následný vzestup střední třídy by s sebou nahoru nejspíš vytáhl i část těch, kdo se dostali do problémů.
Samozřejmě, že pokud chceme trochu-skandinávský sociální stát, tak budeme muset uvažovat i o trochu-skandinávské regulaci alkoholu, například (a je možné, že řada lidí v tomto ohledu dá přednost tomu zůstat raději východní Evropou, kdo ví).
Ale něco je potřeba udělat teď hned, než někteří naši spoluobčané (doslova) chcípnou - a myslím tím teď sociální vyloučení (které fakt vzniká z různých důvodů), ne že si někdo půjčil na plasmovou TV a je líný jí splácet, nebo že si udělal dluhy protože bral drogy.