DANYSEK: s těma dluhama je to složitější: musíš rozlišovat pohledávky soukromého a veřejného sektoru. já zatím zmiňuju vesměs ty druhé.. co se pohledávek soukromého sektoru týče, tam bych si dovedl představit, že většinu problémů by mělo vyřešit prostě to, že prostě dlužník pozbyde majetková práva k té věci, na kterou si půjčil (auto, dům) a tečka (u věcí typu iPhone zas asi půjde o to, že přestane platit službu = ta bude pozastavena)
Co se vztahu k ZP týče, tak jsem si dovolil zmínit, že z dnešního světa vesměs není "kam odejít". Dříve bylo možné odejít, třeba v 19.století do Ameriky, a začít od nuly, znovu. Dnes to do značné míry nejde - a pokud ano, tak sílí hlasy, že by to jít nemělo (fóbie z migrantů, apod. - od té bude jen krůček k tomu zase zavřít všechny v zemi, kde se narodili a udělat z nich nevolníky místních oligarchů, apod.). Prostě ne všechny trendy jsou pozitivní, a ten stres z celkově přeregulovaného, rozparcelovaného, vlastněného světa tu u lidí je (a promítá se i do těch různých apokalyptických pocitů a strachů, apod. - ale aby ne, když i média jsou plné zpráv, jak válka může přijít každou chvíli klidně i do Evropy, apod.)
Představa, že za ZP si někdo koupí nějaký zvlášť luxus, je fakt naivní, a to vysvětluju odpůrcům i příznivcům. Fakticky si za to nekoupíš především pracovní sílu někoho jiného - ZP bude mít efekt jako minimální mzda, jenom větší, takže práci spíš zdraží. Stěží za ZP budeš chodit do restaurací - mohl by si ale přežít, pokud si budeš kupovat v supermarketech potraviny v akci a zvolíš check-out u samoobslužné pokladny (představuji si, že po zavedení ZP jistě za odbavení u pokladny s obsluhou bude přirážka, například - ne, že bych to já vymyslel či nařídil, ale prostě očekávám, že volný trh takto zareaguje, ostatně možná i bez ZP)