XCHAOS: Podvod je trestny cin, ktery se normalne prokazuje. Soucasne mas v pravnim radu zakotveno, ze kazdy ma pravo odeprit vypoved, pokud by tim ohrozil sebe nebo osobu blizkou - a osoba blizka skutecne neni omezena jen na pribuzenstvo. Mlcenlivost advokatu ma svoje opodstatneni - na to, aby te mohl ucinne pravne branit nutne potrebuje znat detaily, ktere do osobnostnich prav nejak zasahuji. A pak prijde herr Babish a jeho parta a tyhle udaje si vyzada s tim, ze si
mysli, ze jses podvodnik. Nepredlozi zadne dukazy, pouha domenka staci. Narozdil od jinych druhu rizeni.
Michalkuv napad neresil nic - ti, co v tom "umej chodit" by sve chovani uzpusobili umerne nove situaci. Pocinaje treba tim, ze ten jejich advokat by holt nesidlil v CR a tedy byl mimo dosah nasi jurisdikce. Coz pro firmy, ktere beztak maji sidlo mimo CR neni nic neobvykleho. Ostatne, s problematickym dosahem ceskeho prava za hranice CR maji Pirati prece praxi - jejich redvolani pred parlamentni komisi k OKD narazili na stejny problem. Bakala se mu proste ze Svycarska vysmal a Pirati s tim neudelaj vubec nic. I predstava, ze policajti Bakalu chyti, kdyz nahodou prijede je spise z kategorie usmevnych a naivnich myslenek - maji problem chytit i ty, kteri maji na triku vetsi problemy, nez je nejaka odmitnuta vypoved u poslancu...
Odpovednost ma kazdy - jenze bernaku chces cpat silne pravomoce, aniz by bylo jejich vyuziti nejak kontrolovano (
napr. skrze soudy, podobne jako u odposlechu) - ale hlavne uz nikde neni zadna sankce za pochybeni a
odpovednost nulova. A riziko zneuziti pravomoci velke. Pritom Pirati casto mluvi o tom, kterak by urednik zodpovedny za sve chyby mel byt zodpovedni - ale zahrnout to do sveho navrhu Michalek nejak "zapomel". Proste jen udelil moc, ale na zodpovednost se uz vykaslal. Klasicke polovicate reseni.
Takze ty tu fnukas nad tim, jak jsou male firmy perzekuovane kvuli tomu, ze v tom neumi tak dobre chodit (
a jako bonus tu mas i motivaci k buzeraci), ale ze tu stat svymi "nastroji" par techto firem realne poskodil ti je jedno. Kvuli par "potizistum" zajistime riziko pakarny a uredni sikany uplne pro vsechny (
nejen pro podnikatele)... a jeste te Piraty navrzene (
a nastesti zamitnute) moznosti uradu zase sikanovat obcany tleskas... jako by tech problemu nebylo uz ted
dost.