• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Podvod je trestny cin, ktery se normalne prokazuje. Soucasne mas v pravnim radu zakotveno, ze kazdy ma pravo odeprit vypoved, pokud by tim ohrozil sebe nebo osobu blizkou - a osoba blizka skutecne neni omezena jen na pribuzenstvo. Mlcenlivost advokatu ma svoje opodstatneni - na to, aby te mohl ucinne pravne branit nutne potrebuje znat detaily, ktere do osobnostnich prav nejak zasahuji. A pak prijde herr Babish a jeho parta a tyhle udaje si vyzada s tim, ze si mysli, ze jses podvodnik. Nepredlozi zadne dukazy, pouha domenka staci. Narozdil od jinych druhu rizeni.

    Michalkuv napad neresil nic - ti, co v tom "umej chodit" by sve chovani uzpusobili umerne nove situaci. Pocinaje treba tim, ze ten jejich advokat by holt nesidlil v CR a tedy byl mimo dosah nasi jurisdikce. Coz pro firmy, ktere beztak maji sidlo mimo CR neni nic neobvykleho. Ostatne, s problematickym dosahem ceskeho prava za hranice CR maji Pirati prece praxi - jejich redvolani pred parlamentni komisi k OKD narazili na stejny problem. Bakala se mu proste ze Svycarska vysmal a Pirati s tim neudelaj vubec nic. I predstava, ze policajti Bakalu chyti, kdyz nahodou prijede je spise z kategorie usmevnych a naivnich myslenek - maji problem chytit i ty, kteri maji na triku vetsi problemy, nez je nejaka odmitnuta vypoved u poslancu...

    Odpovednost ma kazdy - jenze bernaku chces cpat silne pravomoce, aniz by bylo jejich vyuziti nejak kontrolovano (napr. skrze soudy, podobne jako u odposlechu) - ale hlavne uz nikde neni zadna sankce za pochybeni a odpovednost nulova. A riziko zneuziti pravomoci velke. Pritom Pirati casto mluvi o tom, kterak by urednik zodpovedny za sve chyby mel byt zodpovedni - ale zahrnout to do sveho navrhu Michalek nejak "zapomel". Proste jen udelil moc, ale na zodpovednost se uz vykaslal. Klasicke polovicate reseni.

    Takze ty tu fnukas nad tim, jak jsou male firmy perzekuovane kvuli tomu, ze v tom neumi tak dobre chodit (a jako bonus tu mas i motivaci k buzeraci), ale ze tu stat svymi "nastroji" par techto firem realne poskodil ti je jedno. Kvuli par "potizistum" zajistime riziko pakarny a uredni sikany uplne pro vsechny (nejen pro podnikatele)... a jeste te Piraty navrzene (a nastesti zamitnute) moznosti uradu zase sikanovat obcany tleskas... jako by tech problemu nebylo uz ted dost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, máme poměrně vysokou disciplínu poslaneckého klubu. Nicméně mluvím spíš o tom, kde některé nápady vznikají a kdo rozumí tomu, co je jimi zamýšleno.

    Jak říkám, konkrétně na to zneužívání mlčenlivosti advokátů pro daňové úniky nejsem podvodník. Myslím, že tenhle nápad poměrně rozvířil vody i uvnitř strany, ne všichni členové se totiž chápou jako strana, která volá po posílení pravomocí státu na úkor občana. Je to docela složité téma, Babiš v tomhle už disproporčního posílení pravomocí berňáku dosáhl, není určitě šťastné, že se Jakub inspiroval - ale současný stav je takový, že normální firmy jsou dost nekryté a mohou být perzekuované i kvůli relativně banálním chybám, zatímco ti, co se v tom naučili chodit a skryli se za mlčenlivost advokátů, jsou v podstatě nepostižitelní.

    Nějaká osoba zodpovědná vůči státu (v tomhle případě berňáku) podle mě být musí. Podnikatelé využívající daňové ráje se v tomhle ohledu nechovají nijak odlišně např. od pravicí tolik démonizovaných sqauterů: prostě pravidla jako obvykle platí jen pro ty, kteří v tom "neumějí chodit"...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zajimave je, ze tu "stranu ve strane" podporili vsichni zrovna pritomni Pirati.
    Bojovat proti danovym unikum tak, ze na zaklade (vyfabulovaneho, klidne nicim nepodlozeneho) se ti zacne urednik prehrabovat v soukromi - aniz by potreboval souhlas soudu - je zvracena sama o sobe. Viz problemy u zajistovacich prikazu. I na blbej odposlech musi mit policajt souhlas soudu, ale v pripade urednika bernaku zadnej souhlas soudu bejt nemusi a vse je podle Piratu (odvozuji z toho hlasovani) v naprostem poradku? To je dost brutalni zasah do soukromi - ktere moci vykonne dava dost velke pravomoci, aniz by zde byla elementarni kontrola ze strany moci soudni, tak jak to je u jinych podobnych zasahu obvykle. To z Piratu samo o sobe dela stranu, ktera to s demokracii moc seriozne nemysli... a srovnavani s vladci z predchoziho rezimu je vcelku na miste.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Jakub Michálek je tak trochu strana ve straně, jeho záměry jsou občas komplikované. holt právník a matfyzák současně. Fakticky ale v programu boj proti daňovým únikům máme - myšleno právě masivní daňové úniky přes daňové ráje, ne že by stát měl víc buzerovat živnostníky, jako Babiš se svým EET.

    Ber nebo nech ležet. Faktem je, že Piráti prostě dělící čáru mezi soukromým a veřejným chtějí narýsovat poněkud jinak, než to vidí soudobí vlivní lobbyisté (jejichž síla není nízká - viz to, co se teď řeší na EU úrovni ohledně upload filterů, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nemuzes mit pravdu - v pripade copyrightu tu mame prece i serii rozsudku, kdy sami Pirati copyright aktivne porusovali. A samozrejme pak toto copyrightove piratsvi i aktivne obhajovali - kdyby ne, tak to az u US neskonci a pochybeni se prizna hned u prvni instance soudu.

    No pokud jde o soukromi, tak u Piratu lze ocekavat prave to, ze se zasahy do soukromi umoznene bez souhlasu soudu (ale takovych moc neni) legislativne zatoci. A ne, ze stylem "kdyz uz se to nekde dela" navrhnou dalsi zasah do osobnostnich prav - to je proste v rozporu s tim, co obecne piratske teze hlasaji. A pochybuju, ze se cesti Pirati s temito zasahy do soukromi chlubi u svych zahranicnich kolegu. Ono dost dobre ani nejde udelat zakon tak, jak Michalek zamyslel - pred zakonem jsou si rovni bohati i chudi stejne a dopady na ty chudsi muzou byt v praxi horsi - ostatne "praxe" kolem zajistovacich prikazu ukazuje, jak nerizena pravomoc sverena "ve jmenu dobra" (v danem pripade financnimu) uradu se snadno muze zvrhnout v neco, co poskozuje i slusne lidi - a k tomu uz mame (opet) i rozsudky soudu, ktere potvrzuji ono zneuziti pravomoci...

    XCHAOS: predsedajici schuze neni komediant... nebo snad jo? Zrovna u jednani parlamentu bych ocekaval jistou dustojnost, to fakt neni jen "trochu lepsi hospoda", aby tam kdokoliv saskoval.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Svízel financování české vědy | Blog Ondřeje Profanta
    https://www.profant.eu/2019/financovani-vedy.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem vždycky varoval, že Piráti se nikdy plně nezřekli toho, že budou i parodický rozměr. když budeš smrtelně vážně brát i plky předsedajícího...

    VYHULENY_UFO: ono sice těch mezinárodních pirátských hnutí vzniklo asi pět (jedním z nich je třeba pokus o Evropskou Pirátskou stranu) a jistě všechno, co se jmenuje "internacionála" je nutně komunistické (víš, že socdem strany mají nejspíš dodnes "druhou internacionálu"? řekl bych, že je za smrtelného nepřítele považovala Leninova/Stalinova "třetí internacionála", protože, jako správní buržoazní oportunisté, nechtěli rušit parlamentní demokracii :-)))

    jistá středolevost podle mě Pirátům odpárat nejde (byť některé naše požadavky by měly tlačit spíš pravicové strany, jenže to dnes už neznamená skoro nic). Ale co mi přijde fakt trapný, je neustála snaha z čehokoliv liberálního a levicového dělat hned "bolševismus". To je asi stejně efektivní, jako kdyby levice prohlásila třeba lidovce za fašisty (klerofašisty, přece!). Jako snaha zazdít jakoukoliv debatu tím, že někoho označíš za něco, to je na internetu spíš už syndrom...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víš, to máš asi jako rozdíl mezi komerčním pirátstvím (takoví ti veksláci s přepálenými CDčky, jejich novější obdobou jsou servery, které umožňují rychlejší downloady za příplatek) a fair-use (de-facto rozšíření principu veřejných knihoven). Piráti jsou pro rozšíření práva na fair use, ale nikdy neobhajovali komerční copyrightové pirátství.

    A stejně tak právo na soukromí má nějaké svoje meze. Na jednu stranu je zde jeho rutinní, v podstatě strojové porušování, s možností narušit soukromí i bez rozhodnutí soudu. A na druhé straně máš zneužití práva na soukromí k daňovým únikům....

    Samozřejmě, že tu jsou jisté rozpory, v chápání některých těhle práv. Ale ty rozpory jaksi hledej mimo Piráty a jejich program - jsou spíše v současném stavu věcí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale jdi už doháje s tvým "hlášením se k marxismu". Co to proboha přesně znamená? Myslíš, že naše sekce střelců se zbrojními pasy, co chce zachovat stávající stav (tedy minimalizovat dopady vyhlášky EU) jsou nějaké lidové milice, jo? :-)

    Podícej, já sám se hlásím max. k neomarxismu, a to jen proto, abych tím naštval Václava Klause mladšího a další party, které tím straší :-) Kromě toho se mi taky líbí, že zatímco k marxismu se lidi skutečně nějak hlásili (akorát teda ne Piráti, ale co na tom, když o tom, kdo se k čemu hlásí, samozřejmě rozhoduješ ty), tak neomarxismus je nálepka, která je přidělována novými nahnědlými strážci pravdy.

    Takže jestli neomarxismus spočívá v tom, že ti budu do zblbnutí vysvětlovat, že ne, že Marx fakt nebyl "něco jako Hitler" ani v při hodně rozostřeném vidění, a že z návrhů KSČM zavést opět "pracovní povinnost" by se asi začal otáčet v hrobě, díky čemuž by ho po doplnění měděného vinutí šlo využít jako alternativní (obnovitelný?) zdroj v energie, tak ano - tak se tedy hrdě přihlásím k neomarxismu :-) (ale opakuji - výhradně k tomu neo, se staromarxismem nechtěl mít popravdě nic společného ani ten původní Karel, jak údajně prohlásil na stará kolena)

    Jinak ještě je mi taky poměrně sympatický Groucho Marx :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ale zase by meli vsechny zkorumpovany advokaty pekne pod kontrolou. ostatne jak to nejen cisnti bolsevici maji radi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak nasi Pirati uz prece ukazali, ze na piratstvi radi zapomenou, kdyz se jim to zrovna hodi do kramu... Viz soudruh Michalek a jeho akce kolem prolamovani mlcenlivosti advokatu. Takova skvela ochrana soukromi v podani Piratu :-)

    V jednom ze starsich stenoprotokolu je perla i od Pikala... "důrazně na vás apeluji, abyste si veškeré materiály ze svých lavic uklidili, jinak budou skartovány nebo nalezeny veřejností."... v duchu piratskych zasad je asi problem, kdyz verejnost neco najde... aha :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: navic tu existuje jakadi piratska internacionala s to zavani fascinaci komunusmem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hledej smudlo.


    XCHAOS: a piratstvi je co? zvlast, kdyz se pirati k marxismu hlasi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: .. hele, a on Kadáfí někdy něco napsal? :-) Možná beduínské veledílo Mein Zelt? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady je například vysvětlené, jak to bylo se strašidlem komunismu.
    The 100% True Story of the Writing of the Communist Manifesto - Existential Comics
    http://existentialcomics.com/comic/203

    V současnosti Evropou ale obchází strašidlo Pirátství. Komunismus už je offtopic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no já si popravdě vůbec nemyslím, že byl nějaký zvláštní filosof: Kapitál je dílo šíleného gymnasisty. Masaryk kupodivu o Marxovi smýšlel daleko lépe, než pozdější reální gulášoví komunisté smýšleli o Masarykovi: http://socialniteorie.cz/t-g-masaryk-vedecka-a-filosoficka-krize-soucasneho-marxismu/

    Označit každého, kdo odmítne srovnávat Marxe s Hitlerem (např. proto, že Marx za svého života nepostavil ani jediný gulag?) za marxistu je poněkud odvážná teorie. Třeba z mého hlediska hlavní rozdíl mezi Marxem a Nietschem spočívá v sestřihu fousů... jinak oba byli zoufale nepraktičtí, psali německy a měli tak či onak problematický vztah k ženám, i když každý jinak. Dělá to ze mě marxistu? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vaclav havel kdysi rekl, ze marx byl precenovany druhorady filosof. a mel pravdu, zabyvat se jim je ztrata casu, ten patri maximalne do akademicky knihovny vedle hitlera, kadafiho a dalsich pomatencu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, to je blbost. Něco jako Hitler byl Stalin. Marx byl něco jako Nietsche. Nietsche byl trochu komický filosof s knírem a problematickým vztahem k ženám, který se nakonec zbláznil - ale obvinit ho z toho, že vynalezením svého filosofického pojmu "nadčlověk" pomohl rozpoutat holocaust, to by bylo asi příliš.

    Ohledně Marxe a Nietscheho toho hodně shrnuje tenhle web, doporučuju ti ho prostudovat :-)
    The Vienna Circle Solves Humor - Existential Comics
    http://existentialcomics.com/

    Dávat dohromady Čínu a Marxe je značně problematické. Nedávno jsem v Číně byl. Pokud je pro ně Marx něco jako ty módní nápisy v latince, které si dává mládež na trička, tak by to vysvětlovalo mnohé (hint: ty nápisy se dělí na dvě skupiny, jedna z nich jsou wtf nesmysly, druhá skupina jsou náhodné shluky písmen. Ale mluvil jsem i s někým, kdo viděl tričko s textem "place text here" :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: pro me je marx neco jako hitler, oba po sobe zaenchali jedno literarni dilo, ktere bylo vyuzito jako filozoficky zaklad pro vyvrazdeni milionu. main kampf se moc neresi, kdo se k nemu hlasi je obvykle oznacen za nacka. ale furt prijde nekterym lidem v pohode, hlasit se k cloveku, jehoz dilo zabilo vic lidi nez prave hitler. oba dva patri na skladu dejin.

    navic, kdyz si to tak vezmes, jedinej kdo v soucasnosti uchopil marxe moderne je cina. libi se ti cina a jeji normalizace spolecnosti? je ti lito, ze tu komounisti v 89 roce nerozjezdili listopadove protesty tankama jako to udelali nositele marxismu v cine na namesti nebeskeho klidu?

    Čínská vláda si objednala animovaný seriál o Karlu Marxovi, bude se jmenovat ‚Vůdce‘ | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...arl-marx-cina-serial-animovany-vlada-vudce-vyroci-narozeni_1812232117_lac
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no ta nebyla moc marxistická, ta byla spíš marx-leninsko-jakešovská :-) jako pochop, samotný Marx bez těch bouchaček, to je dnes stejná součást evropské kultury, jako antická sodomie, křesťanské upalování čarodějnic a pogromy na židy, nebo židovská lichva. tvoje vzpoura proti 8hodinové pracovní době, dovolené, minimální mzdě, bismarkovým důchodům a bezplatnému školství a zdravotnictví je zcela marná.. dej se ke Svobodným.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: v tom pripade nekdo od piratu vi, jak se na githubu klonuji projekty :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam