• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já ani tak neobhajuju ten návrh, jako spíš rozporuju to, že z děláš z komára velblouda. Trvám na to, že to byl nepříliš promyšlený rychlý patch na zcela zjevný bug systému. Nezávislost soudní moci nerozporuju, akorát ty mi pořád neodpovídáš, jestli ta nezávislost automaticky znamená, že žádné využití této moci nelze označit za zneužití a snaži se mu předcházet (např. zpřesňováním zákonů). Neobhajuju konkrétní krok - obhajuju spíš obecné právo na to, že se někdo v dané situaci o nějaký krok snaží.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a jeje, jakmile prijde fakticka poznamka, na kterou nedokazes reagovat... tak prijde cenzor :) V ignore mam konstantni pocet lidi a jsou tam vyhradne ti, kteri diskutovat k tematu neumi a omezovali se _vyhradne_ na debatu ad hominem. Coz do diskuzi proste nepatri.

    No hlavne, ze jste loni vyzyvali proti cenzure internetu :D Opet jen silna slova... ale jak jde o "vlastni" piskoviste, tak cenzura nazoru je i pro Pirata dobra....
    Piráti vyzvali europoslance, aby se postavili proti cenzuře internetu
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/web-piratu-proti-cenzure-internetu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že si vyčerpal svoje množství příspěvků za tento měsíc. Čím víc lidí máš v ignore, tím míň příspěvků do tohohle klubu můžeš napsat za měsíc, s tím se smiř. Alternativně je zde tenhle klub: [ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ty vole, vcera sem ve zpravach videl, ze tohle chvalili snad jako nejvetsi porevoucni uspech :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co presne si od toho jasotu Pirati vlastne slibuji? :-) Tak se holt posle omluvenka (pracovni, osobni, rodinne duvody).. koza se nazere a vlk zustane celej. Na faktickem stavu - tedy to, ze poslanci si od poslancovani odbihaji k ruznym aktivitam nesouvisejici s praci - to nezmeni nic. Takove placebo pro volice, nic vic... pochybuju, ze organizacni vybor bude mit kapacity uz jen na to, aby omluvenku z "pracovnich" duvodu prezkoumal, zda je pravdiva...
    PS: zajimave je, ze piratka Balcarova se v tomto bode zdrzela, asi ji omluvenky obtezuji... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vsak rizeni pred financnim uradem je take jen forma nejakeho rizeni. Komplikovanost soucasneho danoveho systemu priznavaji i Pirati a logicky se v nejakych situacich muzes dostat do problemu s urednikem, ktery se utrhne z retezu a tedy neci pravni sluzby vyuzijes - v momente, kdy uz na to nebude stacit normalni danovy poradce. A pripadu, kdy se financi urednik z retezu utrhnul a sve pravomoci prekrocil dokumentuje spousta rozsudku soudu, vc. nejvyssich instanci.

    Pri obhajobe navrhu Michalka soustavne strkas hlavu do pisku v momente, kdy se zacneme bavit o dnes znamych a dobre zdokumentovanych problemech kolem zajistovacich prikazu. Kdy - strucne receno - nikym nezavisle nekontrolovany urednik proste zneuzil onu "dobre minenou" moznost v zakone... napachat skody temito "featurami" je mozne behem chvile, ale nasledna naprava se pak tahne cele roky.

    Pravni kutilstvi ve forme podobnych narychlo slepenych "bug-fixu" v realu velmi casto otevira nove skuliny v zakonech a vytvari nove problemy. Zakony nejsou pocitacovy program, kde si v klidu zmenis jeden radek a uz se nezabyvas tim, co to provede nekde jinde. A programatorsky pristup k zakonum stylem "no tak to fixneme priste" vede k ruznym nepeknym vecem, ktere i Pirati radi kritizuji....

    A nezavislost soudni moci (a jeji oddeleni od moci vykonne) je pro fungujici demokracii kriticky dulezita... a zrovna v oblasti zasadnich zasahu do nejakych prav lidi je dulezite, aby takove rozhodovani nezaviselo jen na urednikovi (tedy moci vykonne). Zminils listovni tajemstvi - do nej jde take zasahnout lze, ale takovy zasah vyzaduje souhlas soudu. Proc ti tak vadi, ze by urednik na financaku pri podobnych zasazich mel byt nezavisle kontrolovan nekym, kdo s moci vykonnou spojen neni? Bojis se toho, ze by ono "review" nedopadlo dobre, protoze financak pro sve podezreni zadne dukazy nema? A kdyz se splete, tak se ani nemusi omlouvat a nikdo za zpusobene skody realne nezodpovida? A tohle Piratum nevadi - kdyz do sveho navrhu tu odpovednost ani nepridali.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti podepsali společný program evropských pirátských stran
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/podepsan-program-evropskych-piratu.html
    Úkol pro komunistobijce: najděte slovo "internacionála"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ek-dostala-zavadejici-informace-okd.html
    Žádný stát v EU nesmí prodat svůj majetek pod tržní cenou, protože v opačném případě tím kupující společnost zvýhodní, což vede k deformaci tržního prostředí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti představili nominanta do rady VZP a hlásí konec neomluvených absencí poslanců po 20 letech
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/brifink-28snemovny.html
    Tiskovou konferenci uzavřel pražský primátor Zdeněk Hřib: „Tímto krokem plníme slib, že v případě zisku pozice ve vedení města se vzdám pozice ve Správní radě VZP. Jakmile na plénu Sněmovny úspěšně proběhne převolba, pošlu neprodleně rezignační dopis na VZP. Věřím, že si s ním poradí i přesto, že jsem zřejmě prvním, kdo z rady VZP rezignoval od roku 1993, kdy byla pojišťovna zřízena. Přitom ve Správní radě VZP je celá řada kandidátů, kteří by měli kvůli střetu zájmů rezignovat.“
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jít ostatním příkladem znamená sám dodržovat pravidla, která chci vynucovat... tedy kontrolovat sám sebe :-)
    Komentář pirátského poslance Jakuba Michálka: Konec nesmyslných výhod a výsad, prosadili jsme kontrolu omluvenek poslanců
    https://www.pirati.cz/...ravy/konec-nesmyslnych-vyhod-a-vysad-poslancu-komentar-jakuba-michalka.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a myslel jsem v prvním odstavci "právní singularitu", ale ve Firefoxu se již postlé příspěvky na NYXu editují hůř, než v Chrome.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (eh, bug-fix, ne "big fix" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty zamněňuješ různé role, ve kterých advokát vystupuje vůči systému. V případě, že si někdo najme advokáta např. na obhajobu v nějakém řízení, tak je mlčenlivost pochopitelná. Zde jde ale o nějakou formu námezdné služby - advokát fakticky vystupuje jménem klienta, v nějakém obchodním vztahu, pokud to dobře chápu (což je možné, že ne), ale současně má právo neříct, kdo ten klient je. To je minimálně absurdní "obchodní singularita".

    Představ si to jinak, představ si, že by nešlo o něco tak "chvályhodného", z konzervativního hlediska, jako daňový únik. Představ si, že by nějaký nájemný vrah přijímal zakázky nikoliv hloupě přímo (a tedy odhalitelně), ale jednoduše by si jako svého zástupce předem nasmlouval advokáta a skrze jeho mlčenlivost by mu šlo zaplatit za vraždu (nemám tady tedy na mysli případ, že někdo obžalovaný si někoho najme na obhajobu před soudem: mám zde na mysli zneužití mlčenlivosti ještě předtím, než je vůbec někdo obžalován).

    Ty to prezentuješ, jako by Jakub chtěl prolomit listovní tajemství nebo obecně něco: myslím, že ať už je můj názor na ten nápad jakýkoliv, tak mi vadí dezinterpretace toho, o co šlo (já osobně bych pirátskou programovou "kontrolu moci a mocných" viděl raději přímo jako utopické "omezení moci a mocných", ale problém je, že reálnou moc může omezit pouze konfrontace s jinou mocí...)

    Ty v podstatě tvrdíš, že z principu nezávislosti soudní moci vyplývá, že ať udělá soudní moc cokoliv, tak nejde o zneužití moci, protože nezávislá moc si může dělat cokoliv. To je hodně odvážné tvrzení. Zde bych BTW podotkl, že třeba ODS je v europarlamentu ve frakci s poskou stranou Právo a Spravedlnost, která po vyhraných volbých zcela převorala polský systém od ústavy až po rozehnání dosavadního Ústavního soudu (nebo jak to přesně bylo, každopádně buď ho rozpustili nebo osekali jeho pravomoce způsobem, který nemohl sám vetovat, prostě provedli de-facto ústavní převrat...)

    Sám si odpověz, zda je větším rizikem snaha o možná-trochu-pochybný právní big-fix či možná horkou jehlou šitý security-patch, neutralizující existující, hojně zneužívaný právní hack - a nebo totální převorání ústavního systému celé země, které se de-facto děje s tichým souhlasem evropského frakčního partnera, který aspiruje na rolik vůdce demokratických sil v naší zemi... a hlavně mi zajímá, zda fakt zastáváš tezi, že nezávislost soudní moci = nemožnost jakýkoliv její projev považovat za zneužití moci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: advokat neni zadny zdroj informaci pro stat... to je proste zneuziti toho, ze klient se advokatovi sveri. Dneska se takhle "zaklekne" na advokaty a zitra... zitra se prolomi mlcenlivost treba manzelu/manzelek? :D Ve sve podstate jde o totez - porad je to nejaka blizsi osoba, kterou by mel stat silou pumpovat - v rozporu s listinou zakladnich prav a svobod - o informace. A kvuli stopovemu mnozstvi problemovych lidi se ohrozi zakladni prava milionu lidi okolo. A vysledek je beztak nejisty - jak uz jsem psal, moznosti jak se bez vetsich potizi "vyvliknout" tu jsou.

    Zakladni demokraticke principy se opiraji o nezavislost soudu. Zakony sice parlament nastavuje, ale jediny skutecny vyklad poskytne az soud - nikoliv poslanec parlamentu, nikoliv ministr nebo urednik. Tenhle zakladni princip u nas poslapali nejdriv nacisti, nasledne komunisti - a dnes tu demonstrujes, ze Pirati v tom hodlaji pokracovat.

    Ano, demokracie je ve sve podstate slozita, nakladna, zdlouhava - a viditelne Pirati neumi byt trpelivi, chovaji se jako male deti - takze se uchyluji k "rychlejsim", "levnejsim" a "snadnejsim" resenim - ktere jsou ale typicke pro diktatury, totality atd.... ale ktere do pravniho statu proste nepatri. Pravni stat ridi - maji ridit - jasne popsana pravidla, nikoliv subjektivni nazor jednotlivce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že trochu přeháníš... v tomhle případě šlo o jednu jedinou konkrétní kličku, která je v podstatě "soudním hackem", zneužitím pravomocí advokátní profese. Ono se to řešilo víckrát... nezávislost soudní moci neznamená, že by ta moc vycházela jednoduše sama ze sebe a nepodléhala žádným zpětným vazbám.

    Zvolený způsob možná nebyl nejšťastnější, ale tvoje představa, že nezávislost soudů znamená absenci jakékoliv kontroly je jistě mylná. Soudy se musí řídit zákony. Zákony nastavuje parlament. To, co bylo v ohrožení, byla možná nějaká zavedená tradice, ale ne demokracie jako taková. Pokud bylo shledáno, že někteří advokáti svojí mlčenlivost systematicky využívají k obcházení zákona, tak prostě nejde prohlásit "a s tím se smiř", ale vždy musí existovat nějaký krok, který proti takovému zneužívání jiná složka moci může učinit. Demokracie neznamená věčnou patovou situaci, se kterou nejde dělat nic.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: V civilizovanem (demokratickem) prostredi o tomto rozhoduji soudy - na zaklade platnych zakonu. Ne nejaky urednik od stolu, tak jak to bylo prezentovane Piraty, ktery je navic motivovany jen maximalizaci zisku - jen prozmenu do statni kasy.... vymenou za vlastni osobni prospech v podobe priznanych premii / bonusu. To je porad dokola - v demokracii musi fungovat delba moci. Pokud chteji Pirati moc soudni sverovat do rukou moci vykonne, pak rozhodne nejsou stranou hlasajici demokraticke principy, ale naopak stranou posouvajici nas malymi krucky k totalite.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: protože se to dotýká obojí podobného tématu: kdo bude rozhodovat, co je ještě obchod a co je už krádež?

    nezlob se, ale ten Jakubův nápad nejde oddělovat od konkrétního cíle, kterým bylo narovnání podmínek, aby byly pro všechny stejné. určitě to nejde redukovat na nějaké obecné prolomení mlčenlivosti advokátů, ale šlo o konkrétní speciální případ, kdy je v podstatě zneužívána.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zase michas do hromady dve veci - transkontinentalni dohody - mezi EU a ostatnimi staty (USA apod) & tradicni volny obeh zbozi, osob a kapitalu na evropskem trhu - jenze i do tohoto volneho pohybu kapitalu v ramci EU se nekteri piratsi kandidati do EP take navazi.

    Danovou optimalizaci dela kazdej a nevim proc se toto demonizuje - nikdo nechce platit na danich vic, nez skutecne musi. Danovy zaklad si snizuji i obycejni lide - skrze dary, uroky z hypotek, zivotni/penzijni pojistne, vzdelavani, X dalsich taxativne vyjmenovanych polozek v zakone... samozrejme, ze tyhle odpocty by take "nemuseli" uplatnit a zaplatit dane v plne palbe, ale proc by to proboha delali? Skutecne by me zajimalo, kterej silenec svuj danovy zaklad legalni cestou nesnizuje :) A to vubec nezminuju ruzne triky typu "nakup pres firmu pro soukrome potreby" - kdy i mali podnikatele si skrze firmu prozenou naklad, ktery ovlivni jejich danovy zaklad - kde uz o porusovani zakona je i mozne mluvit. Proste to neni jen o velkych korporatech - a pokud ma platit rovnost pred zakonem, tak nemuzes rict, ze pro "velky korporat" plati jina pravidla nez pro malou firmu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, ale je to prostě velmi složitá věc. V rámci transkontinentálních dohod o volném obchodu byl jasně patrný záměr podřídit naopak ty lokální autority nějakým nadnárodním arbitrům, apod.

    obecně si myslíím, že Jakub vycházel z nějaké předlohy, jak se toto děje v EU. Ale obecně je otázka daňových optimalizací nadnárodního kapitálu docela zásadní, a Piráti si rozhodně nemyslí, že daně by měli platit jen ti "hloupí", obvyklé též spíše chudší a bezmocnější.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam