• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    LINSOS
    LINSOS --- ---
    XCHAOS: Dobře to vedeš! Konečně jsi našel něco, co pro Pirátskou stranu doopravdy zvládneš dělat! Přichází XCHAOS, čerstvý pirátský ministr cenzury!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej, já teď jedu na prodloužený víkend. a během tohohle prodlouženého víkendu zde, bohužel, nebudeš moci pokračovat v debatě. Varoval jsem tě. V pondělí to můžeš zkusit jinak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak stejne jako Pirati delaji z jinych veci zrovnatak velblouda... takovych vykriku, ktere z pohledu normalniho cloveka neznamenaji nic podstatneho u Piratu najdes spoustu.
    A veci, ktere podstatne jsou - napr. oprava Libenskeho mostu, kolem ktere se i Pirati kdysi hlasite ozyvaly najednou vysumely s tim, ze se zacne nejdriv za dalsich 4-5 let... aneb klasicky silacky slova z opozice byla nahrazena uhybnymi manevry v momente, kdy s tim mam neco udelat. Tak snad se ten most do ty doby nerozpadne...

    XCHAOS: Pokud si vsimnes, reaguju na napsane prispevky a drzim se tematu. Ve finale me kritizujes za neco, co i ty sam delas. Neprijde ti to hloupy? :-) Notabene, kdyz ty sam tu tapetujes zjevnymi offtopicy. To je nazorna ukazka, jak Pirati funguji mentalne - nevladnou jim jasne dana pravidla, ale chovaji se jako diktatori, kteri ziskanou moc jen zneuzivaji k prosazeni te sve jedine spravne vize - za cenu umlcovani oponentu. Ty sam jsi zdrojem tapety a offtopicu a to je v poradku jen proto, ze mas pravo druhe umlcet?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak je pochopitelné, že lidem, které si dám do ignore, seberu práva ke klubům, kde bych je stejně viděl. To se nikdo nesmí divit, že jo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: díky za inspiraci a doporučeníí! zařídím se podle něj.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pokud zabanuju někoho, kdo klub vytapetoval asi 100 příspěvky, tak to není cenzura. Ano, Piráti jsou jedni z mála, kteří chtějí z chystané cenzury uploadů dělat politické téma. Ostatní se to budou snažit zamést pod koberec a pořád dokola omílat různé uprchlíky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja nevim, ja ho vidim, stejne jako tebe.

    do ignoru patri jenom omezeni blbecci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já ani tak neobhajuju ten návrh, jako spíš rozporuju to, že z děláš z komára velblouda. Trvám na to, že to byl nepříliš promyšlený rychlý patch na zcela zjevný bug systému. Nezávislost soudní moci nerozporuju, akorát ty mi pořád neodpovídáš, jestli ta nezávislost automaticky znamená, že žádné využití této moci nelze označit za zneužití a snaži se mu předcházet (např. zpřesňováním zákonů). Neobhajuju konkrétní krok - obhajuju spíš obecné právo na to, že se někdo v dané situaci o nějaký krok snaží.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a jeje, jakmile prijde fakticka poznamka, na kterou nedokazes reagovat... tak prijde cenzor :) V ignore mam konstantni pocet lidi a jsou tam vyhradne ti, kteri diskutovat k tematu neumi a omezovali se _vyhradne_ na debatu ad hominem. Coz do diskuzi proste nepatri.

    No hlavne, ze jste loni vyzyvali proti cenzure internetu :D Opet jen silna slova... ale jak jde o "vlastni" piskoviste, tak cenzura nazoru je i pro Pirata dobra....
    Piráti vyzvali europoslance, aby se postavili proti cenzuře internetu
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/web-piratu-proti-cenzure-internetu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že si vyčerpal svoje množství příspěvků za tento měsíc. Čím víc lidí máš v ignore, tím míň příspěvků do tohohle klubu můžeš napsat za měsíc, s tím se smiř. Alternativně je zde tenhle klub: [ Piráti.cz (unofficial) (mostly trolling, jinak též nábor zájemců o členství) ]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ty vole, vcera sem ve zpravach videl, ze tohle chvalili snad jako nejvetsi porevoucni uspech :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co presne si od toho jasotu Pirati vlastne slibuji? :-) Tak se holt posle omluvenka (pracovni, osobni, rodinne duvody).. koza se nazere a vlk zustane celej. Na faktickem stavu - tedy to, ze poslanci si od poslancovani odbihaji k ruznym aktivitam nesouvisejici s praci - to nezmeni nic. Takove placebo pro volice, nic vic... pochybuju, ze organizacni vybor bude mit kapacity uz jen na to, aby omluvenku z "pracovnich" duvodu prezkoumal, zda je pravdiva...
    PS: zajimave je, ze piratka Balcarova se v tomto bode zdrzela, asi ji omluvenky obtezuji... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vsak rizeni pred financnim uradem je take jen forma nejakeho rizeni. Komplikovanost soucasneho danoveho systemu priznavaji i Pirati a logicky se v nejakych situacich muzes dostat do problemu s urednikem, ktery se utrhne z retezu a tedy neci pravni sluzby vyuzijes - v momente, kdy uz na to nebude stacit normalni danovy poradce. A pripadu, kdy se financi urednik z retezu utrhnul a sve pravomoci prekrocil dokumentuje spousta rozsudku soudu, vc. nejvyssich instanci.

    Pri obhajobe navrhu Michalka soustavne strkas hlavu do pisku v momente, kdy se zacneme bavit o dnes znamych a dobre zdokumentovanych problemech kolem zajistovacich prikazu. Kdy - strucne receno - nikym nezavisle nekontrolovany urednik proste zneuzil onu "dobre minenou" moznost v zakone... napachat skody temito "featurami" je mozne behem chvile, ale nasledna naprava se pak tahne cele roky.

    Pravni kutilstvi ve forme podobnych narychlo slepenych "bug-fixu" v realu velmi casto otevira nove skuliny v zakonech a vytvari nove problemy. Zakony nejsou pocitacovy program, kde si v klidu zmenis jeden radek a uz se nezabyvas tim, co to provede nekde jinde. A programatorsky pristup k zakonum stylem "no tak to fixneme priste" vede k ruznym nepeknym vecem, ktere i Pirati radi kritizuji....

    A nezavislost soudni moci (a jeji oddeleni od moci vykonne) je pro fungujici demokracii kriticky dulezita... a zrovna v oblasti zasadnich zasahu do nejakych prav lidi je dulezite, aby takove rozhodovani nezaviselo jen na urednikovi (tedy moci vykonne). Zminils listovni tajemstvi - do nej jde take zasahnout lze, ale takovy zasah vyzaduje souhlas soudu. Proc ti tak vadi, ze by urednik na financaku pri podobnych zasazich mel byt nezavisle kontrolovan nekym, kdo s moci vykonnou spojen neni? Bojis se toho, ze by ono "review" nedopadlo dobre, protoze financak pro sve podezreni zadne dukazy nema? A kdyz se splete, tak se ani nemusi omlouvat a nikdo za zpusobene skody realne nezodpovida? A tohle Piratum nevadi - kdyz do sveho navrhu tu odpovednost ani nepridali.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti podepsali společný program evropských pirátských stran
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/podepsan-program-evropskych-piratu.html
    Úkol pro komunistobijce: najděte slovo "internacionála"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ek-dostala-zavadejici-informace-okd.html
    Žádný stát v EU nesmí prodat svůj majetek pod tržní cenou, protože v opačném případě tím kupující společnost zvýhodní, což vede k deformaci tržního prostředí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti představili nominanta do rady VZP a hlásí konec neomluvených absencí poslanců po 20 letech
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/brifink-28snemovny.html
    Tiskovou konferenci uzavřel pražský primátor Zdeněk Hřib: „Tímto krokem plníme slib, že v případě zisku pozice ve vedení města se vzdám pozice ve Správní radě VZP. Jakmile na plénu Sněmovny úspěšně proběhne převolba, pošlu neprodleně rezignační dopis na VZP. Věřím, že si s ním poradí i přesto, že jsem zřejmě prvním, kdo z rady VZP rezignoval od roku 1993, kdy byla pojišťovna zřízena. Přitom ve Správní radě VZP je celá řada kandidátů, kteří by měli kvůli střetu zájmů rezignovat.“
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jít ostatním příkladem znamená sám dodržovat pravidla, která chci vynucovat... tedy kontrolovat sám sebe :-)
    Komentář pirátského poslance Jakuba Michálka: Konec nesmyslných výhod a výsad, prosadili jsme kontrolu omluvenek poslanců
    https://www.pirati.cz/...ravy/konec-nesmyslnych-vyhod-a-vysad-poslancu-komentar-jakuba-michalka.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a myslel jsem v prvním odstavci "právní singularitu", ale ve Firefoxu se již postlé příspěvky na NYXu editují hůř, než v Chrome.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (eh, bug-fix, ne "big fix" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ty zamněňuješ různé role, ve kterých advokát vystupuje vůči systému. V případě, že si někdo najme advokáta např. na obhajobu v nějakém řízení, tak je mlčenlivost pochopitelná. Zde jde ale o nějakou formu námezdné služby - advokát fakticky vystupuje jménem klienta, v nějakém obchodním vztahu, pokud to dobře chápu (což je možné, že ne), ale současně má právo neříct, kdo ten klient je. To je minimálně absurdní "obchodní singularita".

    Představ si to jinak, představ si, že by nešlo o něco tak "chvályhodného", z konzervativního hlediska, jako daňový únik. Představ si, že by nějaký nájemný vrah přijímal zakázky nikoliv hloupě přímo (a tedy odhalitelně), ale jednoduše by si jako svého zástupce předem nasmlouval advokáta a skrze jeho mlčenlivost by mu šlo zaplatit za vraždu (nemám tady tedy na mysli případ, že někdo obžalovaný si někoho najme na obhajobu před soudem: mám zde na mysli zneužití mlčenlivosti ještě předtím, než je vůbec někdo obžalován).

    Ty to prezentuješ, jako by Jakub chtěl prolomit listovní tajemství nebo obecně něco: myslím, že ať už je můj názor na ten nápad jakýkoliv, tak mi vadí dezinterpretace toho, o co šlo (já osobně bych pirátskou programovou "kontrolu moci a mocných" viděl raději přímo jako utopické "omezení moci a mocných", ale problém je, že reálnou moc může omezit pouze konfrontace s jinou mocí...)

    Ty v podstatě tvrdíš, že z principu nezávislosti soudní moci vyplývá, že ať udělá soudní moc cokoliv, tak nejde o zneužití moci, protože nezávislá moc si může dělat cokoliv. To je hodně odvážné tvrzení. Zde bych BTW podotkl, že třeba ODS je v europarlamentu ve frakci s poskou stranou Právo a Spravedlnost, která po vyhraných volbých zcela převorala polský systém od ústavy až po rozehnání dosavadního Ústavního soudu (nebo jak to přesně bylo, každopádně buď ho rozpustili nebo osekali jeho pravomoce způsobem, který nemohl sám vetovat, prostě provedli de-facto ústavní převrat...)

    Sám si odpověz, zda je větším rizikem snaha o možná-trochu-pochybný právní big-fix či možná horkou jehlou šitý security-patch, neutralizující existující, hojně zneužívaný právní hack - a nebo totální převorání ústavního systému celé země, které se de-facto děje s tichým souhlasem evropského frakčního partnera, který aspiruje na rolik vůdce demokratických sil v naší zemi... a hlavně mi zajímá, zda fakt zastáváš tezi, že nezávislost soudní moci = nemožnost jakýkoliv její projev považovat za zneužití moci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam