DANYSEK: ty zamněňuješ různé role, ve kterých advokát vystupuje vůči systému. V případě, že si někdo najme advokáta např. na obhajobu v nějakém řízení, tak je mlčenlivost pochopitelná. Zde jde ale o nějakou formu námezdné služby - advokát fakticky vystupuje jménem klienta, v nějakém obchodním vztahu, pokud to dobře chápu (což je možné, že ne), ale současně má právo neříct, kdo ten klient je. To je minimálně absurdní "obchodní singularita".
Představ si to jinak, představ si, že by nešlo o něco tak "chvályhodného", z konzervativního hlediska, jako daňový únik. Představ si, že by nějaký nájemný vrah přijímal zakázky nikoliv hloupě přímo (a tedy odhalitelně), ale jednoduše by si jako svého zástupce předem nasmlouval advokáta a skrze jeho mlčenlivost by mu šlo zaplatit za vraždu (nemám tady tedy na mysli případ, že někdo obžalovaný si někoho najme na obhajobu před soudem: mám zde na mysli zneužití mlčenlivosti ještě předtím, než je vůbec někdo obžalován).
Ty to prezentuješ, jako by Jakub chtěl prolomit listovní tajemství nebo obecně něco: myslím, že ať už je můj názor na ten nápad jakýkoliv, tak mi vadí dezinterpretace toho, o co šlo (já osobně bych pirátskou programovou "kontrolu moci a mocných" viděl raději přímo jako utopické "omezení moci a mocných", ale problém je, že reálnou moc může omezit pouze konfrontace s jinou mocí...)
Ty v podstatě tvrdíš, že z principu nezávislosti soudní moci vyplývá, že ať udělá soudní moc cokoliv, tak nejde o zneužití moci, protože nezávislá moc si může dělat cokoliv. To je hodně odvážné tvrzení. Zde bych BTW podotkl, že třeba ODS je v europarlamentu ve frakci s poskou stranou Právo a Spravedlnost, která po vyhraných volbých zcela převorala polský systém od ústavy až po rozehnání dosavadního Ústavního soudu (nebo jak to přesně bylo, každopádně buď ho rozpustili nebo osekali jeho pravomoce způsobem, který nemohl sám vetovat, prostě provedli de-facto ústavní převrat...)
Sám si odpověz, zda je větším rizikem snaha o možná-trochu-pochybný právní big-fix či možná horkou jehlou šitý security-patch, neutralizující existující, hojně zneužívaný právní hack - a nebo totální převorání ústavního systému celé země, které se de-facto děje s tichým souhlasem evropského frakčního partnera, který aspiruje na rolik vůdce demokratických sil v naší zemi... a hlavně mi zajímá, zda fakt zastáváš tezi, že nezávislost soudní moci = nemožnost jakýkoliv její projev považovat za zneužití moci.