• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: Aha. Coz je opravdu podstatna informace, relevantni k diskusi o legalizaci "nekomercniho sdileni", i kdyz teda vzhledem k tomu, ze na to pujceni jsou nejaky netrivialni omezeni, tak vlasne neni uplne jasny, jestli je pravdiva.

    Ale ok, dekuji za upresneni. Existuji knihovny, kde si muzes pujcit knihu kdykoliv. Skvele 8))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: o tom já ale vůbec nemluvil, opravil jsem omyl, že z knihovny si nemůžeš půjčit knížku kdykoli...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: Další doplňující otázky? Jo. Porad cekam, az mi vysvetlis, jak "casove nemezeny pristup" do knihoven souvisis s piratskym programem, ve kterem se pise o legalizaci nekomercniho sdileni.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: protože jsem reagoval na ten časově neomezený přístup. :-)
    Další doplňující otázky?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: "aneb zadna knihovna nikdy nebyla a neni otevrena 24/7/365" - proc jsi ten citat zkratil? Proc jsi vypustil tu cast, kdy Danysek pise o "nekontrolovanem divokem pristupu"? Dost manipulace, ne?

    Znovu a znovu, argumentacni fauly ze strany piratu. Ach jo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: fair use - menis tema. "Fair use" a "neomezene nekomercni "sdileni"" jsou dve naprosto odlisne veci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: knihovny jsou fair use, která odpovídá 19.století. Piráti od začátku byli pro fair use digitálního obsahu, který odpovídá 21.století. současný trend ale je, že žádný fair use prostě nebude a basta.

    v neposlední řadě, upload filtry dle nedávné EU směrnice 13 jsou zneužitelné k cenzuře obsahu - protože prostě bude možná zařadit do databáze i otisky obsahu, o kterém nechceš, aby byl šířen. (mezi cenzurou a copyrightem není podstatný rozdíl: mechanismy jsou stejné...)

    ačkoliv jsme tady obviňováni z toho, že jsme "ruští a čínští vlastizrádci" (vůbec to škatulkování někoho jako "vlastizrádců" frčí, jen se obě skupiny předhání v tom, zda je zradou Rusko nebo USA), tak příkladem země, která plošnou cenzuru dovedla téměř k dokonalosti, je právě Čína. Jestli jde program Pirátů nějak shrnout v kostce, tak je to usilování, aby "evropský socialismus" (ano, socialismus - tzn. uspořádání zahrnující nejrůznější sociální programy, výzkumné a vědecké programy, dotace na MHD a železnice a takové věci za veřejné peníze) nešel podobným směrem, jako čínský "komunismus" (prostě totalita).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: ja tu teda vidim jen X desitek prispevku, ktere ani zadnou reakci na nejakej nosnej prispevek nejsou :) Jinak pro aktualni veci persistentniho razu lze pouzit zahlavi klubu. Ano, nyx neni dokonale diskuzni forum, ale to neni ani phpbb pouzivane Piraty ;-) V podstate to funguje oboji na podobne funkcni bazi. Je zajimavy, ze "tady" je absence vlaknovani problem, tak na piratskem foru to nikomu asi moc nevadi a naopak se to jeste predstavuje jako skvela platforma pro verejny zivot a u ktere Pirati radi tvrdi, jak je to vyzkousena a pouzitelna technologie pro verejnou spravu a verejny zivot vubec ;-) Ale fakt si nedovedu ani predstavit, jak by to vypadalo po nasazeni na praha.eu a "naletu" par set tisic obyvatel Prahy... proti tomu mistni "neprehlednost" je jen slabym odvarem. I piratske forum je pomerne neprehledne uz dnes a to tam jsou porad pomerne male pocty lidi....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jinak jakožto poctiví pirát si většinu upiratenych knížek nakonec stejně koupím a mám je v tištěné podobě. Akorát bych ocenil kdyby byl náhled do knížek komplet na stránkách třeba vydavatelství, todle kupování podle přebalu je fakt otravné...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: "aneb zadna knihovna nikdy nebyla a neni otevrena 24/7/365"
    To už v dnešní době internetu tak úplně neplatí,vis?
    Toť vše a pokud se te to tak dotklo, že tu musíš psát dalších deset doplňujících zpráv tak se ti fakt omlouvám a jdu něco dělat... :-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: vzhledem k tomu, že nyx neumi stromovou strukturu diskuze, tak se to musí řešit jinak, jde o to, ze na každý hlavní topic (je jedno od koho je) je nabaleno x desítek příspěvků, je jedno jestli ot nebo ne. Takže ten hlavní příspěvek zanikne pod nánosem balastu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: A jak to teda souvisi s neomezenym nekomercnim sdilenim veskeryho digitalniho obsahu? Ze si v knihovne muzu pujcit knihu, kazdej mesic tu pujcku musim obnovit a nemuzu ji dal sirit a plati za to ministerstvo, to mi prijde jako neco podstatne jinyho nez "nekomercne muzu kopirovat co chci, kdy chci a komu chci". Jakym zpusobem knihovny "podporujou" piratskou predstavu o volnym "sdileni"?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HONCKA: neplacu :-) a předpokládám, že XCHAOS na kterého to mirilo si to taky precte
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: ale týkal, psalo se, že do knihovna ti neumožňuje přístup ke knihám neustále, což jak vidíš není pravda. To že se v tom musíš celý den rypat už je druhá věc...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LINKOS: places na spanym hrobe, ja mam pravo akorat mazat
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: Cela tahle debata je o legalizaci nekomercniho sdileni, ktere maji pirati v programu. Pokud se ho tvuj prispevek netykal, proc jsi ho vubec psal?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HONCKA: to už se tu taky navrhovalo. Jenže když nastavís pravidla tak je musíš i vymáhat, jinak nemají žádný smysl...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: Az na to, ze diskuze nerovna se substitut pro RSS ctecku, na to jsou jine nastroje. Diskuzni fora jsou urcena k diskuzi. A pokud Pirati zde skutecne potrebuji reklamu / PR, pak si opet nekdo asi spletl kanal - tyhle veci patri (za drobny baksis) do banneru pod hornim menu...
    Ale je vtipne pozorovat, jak "najednou" nevadi, kdyz tu diskuzi zasiraji "propiratska" IDcka zcela zjevnym offtopicem a u nich ani nevadi, ze tu jsou desitky prispevku zcela o nicem a tezce mimo tema. O necem ten pristup "jen zpravy", hkavne beda at tu neni nejaka oponentura vypovida i celkove - dokazuje to tady i to, jak moc jsou Pirati schopni dialogu v prostredi, kde neni zrovna stoprocentni shoda. Coz v politice driv ci pozdeji nastane kdekoliv. A navic strach z oponentniho nazoru meli hlavne komunisti (a zjevne se inspirovali u nacistu) - a resili to podobne, tedy snahou nepohodlne hlasy umlcovat a odsouvat nekam do mene viditelneho pozadi. Nemuze se pak nikdo divit, ze Pirati jsou jako mladi komunisti obratem oznacovani... kdyz se tu podobne "choutky" objevuji.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LINKOS: podle toho, jak to tady xchaos spatne moderuje, tak to nema smysl, ptotoze jakakoli zprava zmizi v hromade balastu, nechapu, proc kdyz jsou 2 kluby, proc se chat nepresune komplet do druheho a v tomhle se nenechaji pouze zpravy
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Tak zjištění, že v knihovně nejsou knihy/eknihy "zadarmo," ale někdo (např. stát/vydavatelé/čtenáři/mecenáši/sponzoři) provoz nějakou formou platí/dotuje je.... hmm..... vskutku přelomové?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam