• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: asi takhle
    Komentář Pavla Ranochy: V boji o živnostníky vítězí piráti. ANO rezignovalo a ODS je bezradná | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...0750-v-boji-o-zivnostniky-vitezi-pirati-ano-rezignovalo-a-ods-je-bezradna
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Občanští demokraté ale mají o něco silnější jádro přesvědčených voličů než Piráti. ...takze zas tak slunickovy to "preskoceni" neni. Apropo, nepohrbivala se tu jeste nedavno TOPka? :-)
    Median: Volby by jasně vyhrálo ANO, polepšili si Piráti i ODS, sociální demokraté oproti červenci ztrácí | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...mov/pruzkum-median-volebni-model-volby-ano-ods-pirati-cssd_1908271454_ako
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANO zastavilo pokles, Piráti jsou opět před ODS - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ano-zastavilo-pokles-pirati-jsou-opet-pred-ods-40294503
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Partic. rozpočet 2019 1. kolo - hlasování - Stránky 2 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=632860
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Ambice Bartoše je zasednout v příštím volebním období ve vládě
    Pirát Bartoš chce jít po dalších volbách se svou stranou do vlády - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...maci/bartos-pirati-vlada-vlada-povolebni-strategie.A190827_115149_domaci_kop

    A ještě drobná zajímavost, Pospíšil již nebude kandidovat na předsedu TOPky, kandidaturu ale oznámila Markéta Pekarová Adamová
    Pospíšil jako šéf TOP 09 na podzim skončí, věnovat se chce Praze a Bruselu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ri-pospisil-predseda-top09-konci-nebude-obhajovat.A190827_182854_domaci_chtl
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Byl spuštěn web Otevřená sněmovna, který trackuje proces a připomínkování klíčových zákonů:
    Otevřená sněmovna
    https://www.otevrenasnemovna.cz/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dvě drobné novinky z Prahy:
    Semelovou odvolali ze školských rad. Podle magistrátu by neměla přijít do kontaktu s dětmi - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...olskych-rad-podle-magistratu-by-nemela-prijit-do-kontaktu-s-detmi-40294384
    Nová Trojská lávka za 130 milionů bude příští rok. Vydrží 100 let, slibuje město - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...lavka-za-130-milionu-bude-pristi-rok-vydrzi-100-let-slibuje-mesto-40294388
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    SPIKE411: to je teda argument prozrazujici hlubokou bezradnost, navic bez navaznosti na předchozí diskuzi. Že tyhle znalosti budou v budoucnosti potřeba je neodiskutovatelné. Že jedniné místo kde se to děti můžou v masové míře naučit je škola, protože jejich rodiče ve valné většině matiku neumí takže homeschooling a další alternativy nepřipadají v úvahu.
    Představa že nějaké RVP nastartuje u učitelů potřebu sebevzdělávání je taky dost úchylná...jestli má me učitele, kteří tu potřebu nemají, tak ve fabrikách je dost místa u pásů, takovej člověk nemá ve škole co dělat.
    A jestli budeme řekat až se pomazané hlavy za 15 let domluví co vlastně s tím, tak už nebude potřeba se matematiku učit, protože jediná perspektiva kterou budeme mít je ZOO/Skanzen pro Asijské turisty, kteří se sem budou jezdit koukat, jak se dá civilizační náskok během dvou generací zlikvidovat.

    Mj. cpaní děcek na gymnázia je do značné míry volba rodičů, ne dětí. Já chtěl taky dělat mechanika. Dneska by snad ani to něslo, protože základky nedostatkem jakékoliv praktické výuky v podstatě chrlí adepty na všeobecné vzdělávání, protože děcka nemají možnost si na řemeslo šáhnout a najít si k němu vazbu. a když se jim to náhodou povede, rodiže mu žeknou...ty můj malej chytrolíne, přece nepůjdeš dělat zedníka, takovou špinavou práci. Zkusíme gymnázium, aby z tebe mohl být politik nebo aspoň influencer.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SPIKE411: sic mám sám školu kterou si zřídila sama firma, tak to se nedává srovnávat s lobovanim některých podniku po málo kvalifikované pracovní sile. Mnohé podniky mají zastaralou výrobu, kde mizerně platí a potřebuji lidi co jim tam za pár supu půjdou dělat. A to člověk s kvalitním vzděláním a širokým rozhledem půjde těžko. Ve světle tohoto jsou pak nějaké sponzorské dary na počítače úplně dementní argument.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: kde pisu o omezovani gymnazii? Zrovna tam se matika vesmes vyucuje obvykle v solidni urovni, tedy tam by zadny problem s maturitou z matiky ani problem byt nemel.
    Ale pravdu taky uplne nemas - zrovna prumysl (potazmo mistni podniky vubec) mnohe skoly podporoval a dodnes nektere podporuji. I kdyz se uspesne leta tohle rozbiji. A myslim, ze tahle podpora a spoluprace je dulezita a i tady je prostor pro motivaci (treba danove zvyhodnit podnik podporujici skolu). Uz jen proto, ze ani vybaveni tech skol neni zadarmo. Pocinaje uz pocitacema, bez kterych to dnes snad uz ani nejde. Maj se deti ucit na starejch sunkach, na kterych stezi bezej XPcka? :)
    Ze to nesouvisi? Ale kdeze, stale zijeme v rezimu "erarni penize vse vyresi". Samozrejme, ze kdyz do skol dostanes dalsi penize prave z (mistnich) podniku na jejich vybaveni, o to vic pak muze zbyt treba i na ty platy - a treba pak natahnes k vyuce dalsi lidi, co neco umi v tak solidni urovni, ze to muzou jit ucit. Jako bonus ta skola bude mit spojeni s realnym svetem a nebude odtrzena od praxe. Tvemu kopani do prumyslu moc nerozumim :) Prijde mi, ze tohle jsi spis placnul na zaklade nejake medialni zkratky, kde se bez rozmyslu nekdo toci kolem jednoho vyroku...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: To je jak nápady "kapitánů průmyslu" ohledně omezování gymnázií a cpaní děcek na učňáky násilím.
    Nope, takhle to nefunguje.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: zase kdyz stanovis nejakej pozadovanej "cilovej stav", tak uz ty RVP je kam smerovat, zejo... klasicky chicken-egg problem :) To se zrovnatak muzeme bavit o tom, ze v RVP ucitele nic "nenuti" tu matiku nejak zvlast resit (to bylo vzdycky, ze "maturitni" predmety meli vyssi prioritu)... jasne ze to nebude ze dne na den, ale piratsky verze je viditelne v rovine dlouhyho cekani na zmeny v RVP a nasledne i SVP (ktery si kazda skola matla sama = spousta byrokracie kolem)... a az ty budou, tak pak resit jakesi "zvedani" latky u srovnavaci zkousky.
    V tomhle si myslim, ze JVMLOK ma pravdu - v dynamice technickych oboru (kde ta matematika potreba proste je a kde i Pirati sami hlasaji, jak z nas chteji mit technologicky raj a pak ti povi, ze matika je vlastne skodliva. A ty obecne vyroky postavene na snizovani latky v momente, kdy je vyssi neuspesnost u zkousek... ehm... coze, to nas na tu spici ma dostat? :-) Blbost - to je jen cesta do pekel. Akorat tu bude strasny kvanta lidi s diplomem, co realne nebudou pro tu cestu k technologicke spici pouzitelni. Jakoby sme se s tim nepotykali uz dnes...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    SPIKE411: Jasně že problém není řešitelnej škrtem pera ale tahle akce vůbec nenapovídá o vůli něco zlepšovat. Zavedení povinné maturity by stoprocentně celou situaci akcelerovalo. Jak u studentů kteří by věděli že na konci budou muset sítem projít, tak u učítelů, kteří by museli hledat cesty jak matematiku žákům zpřístupnit. Protože ve finále ať už bude top-down osnova a instrukce jakékoliv, žáka naučí, nebo nenaučí, jeho konkrétní učitel, ne osnovy. Současná situace pedagogy nenutí pracovat na zlepšení "odspoda". Ještě by se mohlo uchytit pro hodnocení pedagogů Toyotí: "Pokud žák neumí, učitel nenaučil."
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JVMLOK: Tím, že se zavede povinná maturita z matematiky (ve stávající podobě), se ale děcka zázračně nenaučí (ani nezačnou učit) syntetické jazyky a algoritmizaci.
    Co takhle nejprve začít od těch osnov (nebo spíš RVP), resp. vzdělávání učitelů?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KRAMERIUS: je tomu tak. Odložení o 8-10 let nás připraví o jednu vzdělávací dekádu lidí kteří budou matematiku a související obory potřebovat k efektivnímu zapojení do ekonomiky (a nebudou ji umět). Místo aby se snažil o integraci výuky syntetických jazyků a algoritmizace do osnov základních škole od prvního stupně a hledal způsoby, alibisticky hledá důvody.
    Každej rok kterej ztratíme, prodlužuje etapu, kdy bude české HDP závislé místo na vysoké přidané hodnotě práce na součástkých do aut, přičemž na údržbu autonomních a vysoce automatizovaných řídících sytémů výrobních linek budeme potřebovat experty ze zahraničí, protože naši lidi budou mít z matematiky strach a nebo srandu. Tohle odložení nás startegicky hrubě poškozuje z pohledu růstu konkurenceschopnosti. Sláva dělnické třídě, postupně nahrazované robotizací. Tohle je fakt demence. Hodit brambor deset let dopředu někomu kdo pravděpodobně ještě ani nemá ministerské ambice je hodně odpovědná politika.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: hlavni problem je dnesni styl zivota z ruky do huby, tedy nereseni dlouhodobejsich koncepci a presne jak pises - fungovani od jednoho volebniho obdobi k druhemu.... ano, i medialni projev Piratu je toho dukazem, ze Pirati jinak neuvazuji - i kdyz stanovisko z uradu je ponekud racionalnejsi - a nemluvi se o ruseni tak, jak to PR clanek na piratskem webu prezentuje. Vtipny je uz jen to, ze Bartonovo jmeno (byt je tam jeho fotka) v celem tom jasotu k "rusene" maturite vlastne zmineno neni. Byt tam jsou fraze hovorici o tom, ze to vlastne psal jeden clovek. Paradoxne tak Plaga z annofertu (bohuzel) navenek pusobi jako clovek, ktery to ma v hlave srovnane lepe nez pirat Barton - myslenky se nevzdava, jen hovori o potrebe zapracovat lepe na vzdelavacim systemu jako celku.

    Pokud lpime na maturite z "cestiny", ktera je defacto prehledem o celosvetove literature (nikoliv jen o jazyku - ale biflovani encyklopedickych znalosti), pak matematika do tohoto souboru vseobecneho vedeni podle me rozhodne patri. Forma zkousky je k diskuzi - ale pokud se na jedne strane po lidech z technickych oboru pozaduje zkouska z vylozene netechnickeho predmetu, nerozumim cele te hysterii kolem toho, ze by "netechnici" meli u maturity ovladat nejake zaklady matematiky s argumenty typu, ze to oni prece ke sve profesi nepotrebuji - stejne tak nepotrebuje programator memorovat to, co napsal treba Wolker. Je to o nejake celkove vyvazenosti celeho toho systemu. A ano, za jedno volebni obdobi se to skutecne nezmeni...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KRAMERIUS: Za mejch mladejch let se stačilo k maturitě na našem výběrovém gymnáziu fakticky naučit mechanicky používat probrané algoritmy.
    To mi moc jako porozumění matematice nepřijde.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Můj osobní názor je, že je to chyba - odložení na jiné volební období = odložení napořád.
    A matematika je jeden z mála předmětů, které nestačí okecat, ale musí se jim rozumět.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: obligatne tendenci clanek popirajici vyroky samotneho ministerstva.
    Podle vyjádření ministerstva nejde o změnu názoru. Šéf resortu i nadále trvá na tom, že je matematika důležitá.
    Pan ministr se k odložení rozhodl na základě porovnání výsledků maturitní zkoušky z matematiky u vybraných úloh, kde se ukázalo, že největší neúspěšnost je u úloh z takzvané aplikované matematiky, kde mají prokázat žáci logické myšlení a schopnost aplikovat matematiku na každodenní situace. Plagovi se rovněž nelíbí současné rámcové vzdělávací programy, kde je pro žáky málo času na procvičování matematických příkladů a úloh. Ve vyjádření ministerstvo školství uvedlo, že právě proto není vhodné začínat rovnou represí, pokud k tomu nejsou vytvořeny podmínky, aby se děti mohly učit matematiku využitelnou v praxi. Přesto povinnou maturitu z matematiky ministr nevylučuje. Jako reálnou ji ale vidí v delším časovém horizontu, za osm až deset let.


    Prelozeno do cestiny: nic se nerusi (jak pise "PR" oddeleni Piratu), jen na par let odklada.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Povinná maturita z matematiky se ruší, potvrdila se slova Pirátů
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/povinna-maturita-z-matematiky-se-rusi-pirati-meli-pravdu.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam