VYHULENY_UFO: Takze je, jestli ta zprava byla vubec tajna dle vyjadreni Lukase Kolarika to vypada zase na peknou infokachnu
Na výboru pro bezpečnost jsem dneska chtěl prezentovat závažné kybernetické trhliny v IT systémech Ministerstva práce (detaily o co jde v článku). Navrhnul jsem proto uzavřené jednání, abych to mohl s kolegy korektně probrat bez přítomnosti veřejnosti. Než jsme se ale dostali k jádru věci, naprosto hystericky mě napadla Jana Černochová (ODS) kvůli tomu, "odkud ty informace jako mám," a dokonce kvůli tomu nechala odhlasovat usnesení, aby domnělý únik informací vyšetřila Policie. Informace samozřejmě nebyly v žádném režimu utajení. Proto i případné vyšetřování bude muset Policie zastavit. Dostal jsem je anonymním dopisem, který mi někdo doručil pravděpodobně kvůli tomu, že bych o tom jako předseda podvýboru pro IT na MPSV měl vědět. Kvůli této hysterii jsme bod samozřejmě ani neprobrali. Místo toho tady máme další mediální "kauzu." Připomínám, že se bezpečnostním trhlinám v IT věnuju dlouhodobě a na výboru jsem to chtěl otevřít už několikrát, ale nikdy k tomu nedošlo. Jestli tohle zase pro jednou není zdržovací taktika, aby se situaci v IT za žádnou cenu nikdo nevěnoval?
Lidi i novináři mě vyzývají, abych tyto informace zveřejnil. Já to ale neudělám, protože se jedná o kritickou informační infrastrukturu státu, kterou bych mohl ohrozit. Můj postup byl dle mého správný. Zjistil jsem informace, které poukazují na bezpečnostní problémy. Ty chci prvně probrat se svými kolegy z bezpečnostního výboru, abychom si potvrdili, že jde o informace relevantní a důležité. Dostaneme-li se k tomu někdy...